רבקה ש"ץ אופנהיימר ותלמידיה שקדו על מהדורה ביקורתית של הזוהר בכ-40 כרכים. הצצה לפרויקט שלא התממש בסופו של דבר
גלו עוד על הזוהר: סיפורים מהאוסף, ספרי זוהר בגישה דיגיטלית, זוהר במגילות וכתבי יד ועוד
בחודש מרץ של שנת 1950 היה בן גוריון בנופש בעיר טבריה. הבעיות שהעסיקו את ראש הממשלה של מדינה שטרם מלאו לה אז שנתיים היו עצומות: בעיות ביטחון, כלכלה, עלייה והתיישבות ועוד רבות. אך למרות הכול התפנה ראש הממשלה וכתב אז מכתב ארוך לשר האוצר של ממשלתו, ובו דרש להקציב סכום כסף גדול כדי לייסד את המכון לתצלומי כתבי יד שמטרתו לצלם ולרכז תצלומים של כתבי יד עבריים מכל העולם. המכתב נשלח ביום 5 למרץ 1950, והעתקים ממנו נשלחו לכל חברי הממשלה. כעבור ימים אחדים החליטה הממשלה לייסד את המכון לתצלומי כתבי היד העבריים בחסותו של משרד החינוך והתרבות.
שנים בטרם נפתח המכון פעל פרופ' גרשם שלום, חוקר המיסטיקה היהודית, להעשיר את ידיעותיו בכתבי יד. שלום ידוע בתור מייסד חקר הקבלה באוניברסיטאות. הוא הראשון שהקים קתדרה מסודרת ללימוד קבלה באוניברסיטה העברית, דבר שהפך להיות לנחלת כל האוניברסיטאות בארץ. כתביו אודות הקבלה נחשבים עד היום כאבן יסוד של כל חוקר קבלה מתחיל (ומתקדם).
גרשם שלום שלט בתחומו בזכות, בין היתר, היכרותו המעמיקה עם כתבים קבליים רבים. בכדי להכירם הוא נסע בכל העולם וצילם כתבים מכל העולם ושמרם בספרייתו הפרטית. אוסף צילומים זה נשמר עד היום בספריית ג. שלום.
תלמידתו המובהקת של שלום, רבקה ש"ץ אופנהיימר, המשיכה את מפעל התצלומים שהחל שלום – בעיקר בתחום כתבי היד של ספר הזוהר (ויש המכנים אותה, ספרות הזוהר). ש"ץ ותלמידיה שקדו על מהדורה ביקורתית של הזוהר בכ-40 כרכים. הפרויקט לא התממש בסופו של דבר, בגלל פטירתה בטרם עת של ש"ץ בשנת 1992.
יחד עם תצלומי כתבי היד, שמורים בספריית שלום גם הפרוטוקולים של הפרויקט ורשימה מפורטת של כתבי היד שצולמו – מרביתם עבור פרויקט הזוהר, אך אחרים לצרכים שונים שאינם קשורים לפרויקט.
בעמוד הפותח את הפרוטוקול צוינה מטרת פרויקט הזוהר: "ספר הזוהר הוא ספר היסוד של הקבלה ומיוחס במסורת לר' שמעון בר יוחאי. מטרת פרויקט ספר הזוהר היא להוציא לאור את הספר על כל חלקיו, שלם ומוגה ע"ם כתבי יד, מתורגם עברית ומונחה ע"י אינפורמציה מקצועית הכוללת מקורות, מקבילות, והערות ענייניות וביבליוגרפיות של המהדירים. ההוצאה המעדה תעשה פרשות פרשות. בעקבות החומר שהעלנו על המחשב תופק קונקורדנציה ללשון הזוהר וכן מילון לספר הזוהר שבמרכזו כרטסת המילון שהכין פרופ' גרשם שלום ז"ל. הפרויקט יצא לאור תחת חסותה של האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים בשיתוף מרכז גרשם שלום שליד האוניברסיטה העברית בירושלים".
בהמשך הפרוטוקול תועדו כתבי היד שנסרקו בצירוף הערות שונות על תוכנם. על אחד מכתבי היד נכתב למשל כי "ההעתקה בכתב היד איננה שיטתית, ולמעשה לפנינו אוסף של מקורות שונים כפי שהזדמנו לפני המעתיק, שכן הוא מציין לעתים קרובות "עד כאן מצאתי", או "חסר כאן" וכיוצא בזה…"
תודה ליובל דה מלאך ולד"ר צבי לשם מאוסף שלום על עזרתם בחיבור הכתבה, ועל כל הסיורים הנפלאים בספרייה החד-פעמית של שלום.
כרטסת מילון הזוהר של גרשם שלום
חשיפה: גילוי מאמרים חדשים בספר הזוהר
תגובות על כתבה זו