תעלומת הכתמים המסתוריים שמצאנו בתפילות ראש השנה מסוף המאה ה-18
הכירו את כתב היד עם השם המפוצץ "ספר של ליקוטים מהושענות פזמונים שירים התרת נדרים, סדר תשליך ודברים אחרים", שכתיבתו הושלמה על ידי שלמה לטיס באיטליה של שנת 1790. כשמו כן הוא – לקט של תפילות שונות שקובצו להם בכתב יד אחד. יש בכתב היד משהו משונה: כתמים מסתוריים. ועוד דבר משונה: הם מופיעים רק בחלקו הראשון, זה שמתייחס לתפילות ראש השנה.
בדרך כלל כשאנו פוגשים כתב יד עתיק, אנו מניחים כי הכתמים על הדף הם פגעי הזמן שהותיר את חותמו. אך הפעם נדמה כי זה לא המקרה, משני נימוקים עיקריים: ראשית, כאמור, הצטברות הכתמים בחלק הראשון בלבד; ושנית, תוכן הטקסט המוכתם.
השנה היא 1790, שבה כאמור הושלם כתב היד, או אולי קצת אחר כך. המועד הוא ערב ראש השנה, ומשפחה יהודית-איטלקית מסבה לשולחן החג. כל בני המשפחה לבושים בהידור, השולחן ערוך כל טוב, האב קורא בקול את תפילות החג ומגיע אל תפילות "ויהי רצון". תפילות אלו נאמרות סביב אכילת הסימנים המיוחדים בסעודת ליל ראש השנה (תפוח בדבש, ראש דג וכיו"ב), כל סימן וסימן, כך לפי המסורת, הוא סגולה לשנה שתבוא: ראש דג שנהיה לראש ולא לזנב, תפוח בדבש שתהיה לנו שנה טובה ומתוקה וכן הלאה.
הסועדים מברכים את ברכות ה"יהי הרצון" וטועמים, הדבש מועבר מסועד לסועד, וכך גם הסלק, הדג ושאר סימני החג. האוכל – כדרכו של אוכל – נשמט מהצלחות, נשפך מהכלים ומכתים את כתב היד. בסיום התפילות סוגר האב את כתב היד ומניחו בצד. לפחות בחלק זה בארוחה סיים הספר את תפקידו, אך הכתמים – הם כבר יישמרו למשמרת עולם בספרייה הלאומית למען הדורות הבאים.
אומנם, ללא בדיקת מעבדה לא נוכל להכריע בוודאות אם התסריט שרקמנו הוא זה שקרה. ועדיין, כל הסימנים – אלו שאנחנו משערים שהכתימו את כתב היד, ואלו שהסקנו מן הנסיבות – מלמדים שזה היה המקרה.
אז אנא מכם: קצת זהירות ורגישות עם מאכלי החג. אמנם אנחנו רוצים שעל ידי אכילת הסלק ש"יסתלקו אויבינו ושונאינו", אבל כתמי הסלק לא יסתלקו לעולם מהדפים.
ושתהיה לכם שנה טובה (ונקייה כמה שאפשר)!
כתבות נוספות
לוחם החופש הסופי שהיה השראה לרבי מליובאוויטש
חשיפה: סידור התפילה שנכתב על ידי ר' שָלֵם שבזי
תגובות על כתבה זו