המאבק בין "הפועל" ל"מכבי" מעלה הילוך
אָנוּ נוֹשְׂאִים לַפִּידִים
בְּלֵילוֹת אֲפֵלִים.
זוֹרְחִים הַשְּׁבִילִים מִתַּחַת רַגְלֵינוּ
וּמִי אֲשֶׁר לֵב לוֹ
הַצָּמֵא לָאוֹר –
יִשָּׂא אֶת עֵינָיו וְלִבּוֹ אֵלֵינוּ
לָאוֹר וְיָבוֹא!
נֵס לֹא קָרָה לָנוּ –
פַּךְ שֶׁמֶן לֹא מָצָאנוּ.
לָעֵמֶק הָלַכְנוּ, הָהָרָה עָלִינוּ,
מַעַיְנוֹת הָאוֹרוֹת
הַגְּנוּזִים גִּלִּינוּ.
נֵס לֹא קָרָה לָנוּ –
פַּךְ שֶׁמֶן לֹא מָצָאנוּ.
בַּסֶּלַע חָצַבְנוּ עַד דָּם –
וַיְּהִי אוֹר!
בשנת 1936 החליטו חברי וחברות "הפועל" בשכונת בורוכוב שדי! נמאס להם שהחבר'ה של "מכבי" מארגנים מצעדי חנוכה מרשימים יותר. לכן, לכבוד המצעד השנתי טיכסו עצה החברים ב"הפועל" והעלו את הרעיון הגאוני: מדוע לא לרענן את "המכתש" – אחת מההצגות המסורתיות של בית הספר על שם בורוכוב, ולצייד אותה בשיר חדש ומדליק?
"המכתש", שם ההצגה שהועלתה בבית הספר, נקראה על שם המגרש שבו הוקם אמפיתאטרון להצגות ולטקסים שנחנך במאי 1927 בשכונת בורוכוב. שכונת בורוכוב היא הוותיקה בשכונות שהתאגדו בשנת 1959 לעיר גבעתיים. השכונה הוקמה בשנת 1922, ובשנת 1932 הוקם בה המבנה הנוכחי של בית הספר הראשון בשכונה מעל גבעת בורוכוב, סמוך למכתש – שמונה כיתות, 12 מורים, 274 תלמידים.
מה עשו אנשי "הפועל" כדי לשדרג את החג? הלכו ואיתרו את המורה והמשורר הציוני הנלהב (ולימים קצין חינוך ראשי השני של צה"ל) אהרן זאב וביקשו ממנו שיר.
זאב, שהיה מחנך בבית הספר בגבעתיים והכיר את ההצגה היטב, לא נרתע מהמשימה ומיהר לחבר את "אנו נושאים לפידים". מרדכי זעירא הוא שחיבר את הלחן. השיר של זאב צוות לתמונה האחרונה בהצגה, "כשנגמרת המלחמה, וכולם חוזרים למודיעין", סיפרה המחנכת וכלת פרס ישראל לחינוך רות גפן-דותן לעופר גביש. בשנות השלושים הייתה גפן-דותן תלמידה בבית החינוך של "זרם העובדים" על שם בורוכוב בגבעתיים.
בלי שום נס שקרה להם ובלי שמצאו פך שמן מתחדש, הביסו את אויביהם המושבעים, פועלי "מכבי". ויהי אור!
אגב, על בסיס השיר "אנו נושאים לפידים" חיבר איש האצ"ל והלח"י בנימין זרעוני שיר ציוני-לוחמני אף יותר ממנו. "אנו עברים מרדנים" נכתב בחיפה בשנת תרצ"ח/ 1938, על בסיס אותו הלחן.
"אנו נושאים לפידים" באתר של עופר גביש
גבעתיים מבראשית, זאב (ברקוביץ) ברקן, הוצאת עיריית גבעתיים, 2016
ניצחון המכבים: גבורתה של מכבי ברלין
נס גדול היה איפה? כך נולד הסביבון
תגובות על כתבה זו