1695: מה נעדר מדיפלומת הרופא של הצעיר הגרמני?

יפה בצורה בלתי רגילה, אבל פרט קטן נעדר מהדיפלומה שקיבל קופיליוס בן יוסף פיקטור

חן מלול
22.10.2017

בשנת 1695 סיים קופיליוס בן יוסף פיקטור את לימודי הרפואה והפילוסופיה (אז שם כולל למדעים) באוניברסיטת פאדובה שבאיטליה. בדצמבר של אותה שנה הוענקה לו תעודת סיום הלימודים – דיפלומה מהודרת הבנויה כקונטרס ומורכבת משלושה דפי קלף מצוירים ומעוטרים בשלל צבעים ודמויות.

מלבד ציון עיר הולדתו של פיקטור (בינגן שבגרמניה), פרט חשוב הנוגע לזהותו של מקבלה נעדר מהדיפלומה – יהדותו של הרופא הטרי. אפילו השם שבו נזכר הרופא אינו אלא שם נוצרי-לטיני שהוענק לו – ככל הנראה לצורך הרישום ללימודים. שמו האמתי היה יעקב מהלר.

 

דיוקנו של הרופא הטרי יעקב בן יוסף מהלר

 

מהי הסיבה לאותה השמטה משונה?

עדויות מהמאה הרביעית לספירה והלאה חושפות עובדה מעניינת בהיסטוריה של איטליה: נוכחותם של רופאים יהודים. מעת לעת אכן אסרו אפיפיורים מסוימים על קבלת יהודים ללימודי הרפואה במקום, או שמנעו מהרופאים היהודיים לטפל בחולים נוצרים, אך נוכחתם של יהודים בעלי השכלה רפואית במגף האיטלקי, או של יהודים מקהילות אירופאיות שונות (דוגמת מהלר) שהשתלמו ברפואה באוניברסיטאות איטליה, הייתה קבועה. מקצוע הרפואה – חלומה הסטריאוטיפי של כל אם יהודייה – היה לאחד מהמקצועות היחידים שהיו פתוחים בפני יהודי איטליה, על אף שחייב שנים ארוכות של השכלה והשתלמות.

הדיפלומה המכובדת לה זכה יעקב מהלר חושפת משהו מהאמביוולנטיות ואולי אף מהמבוכה של הרוב הנוצרי בהתמודדותו עם המציאות של רופאים יהודיים באיטליה: צעירים יהודים הורשו ללמוד רפואה ולעסוק בה בקהילותיהם, אך כל זמן שהם לומדים באוניברסיטה נוצרית – עליהם לקחת על עצמם שם נוצרי ראוי ולהשיל כל סממן ליהדותם.

 

הדיפלומה המלאה של יעקב מהלר. לפריט בקטלוג הספרייה לחצו

***

לכתבות נוספות:

האם נשים יהודיות ידעו לכתוב בעבר? גניזת קהיר עם התשובות

הנערה היהודייה שמאחורי גברת החירות

עדויות מצמררות: כך עיוותו הנוצרים את התלמוד כדי לפגוע ביהודים

***

תגיות

תגובות על כתבה זו

טוען כתבות נוספות loading_anomation