עם חילופי השלטון — יציאת העות'מנים וכניסת שליחי האימפריה הבריטית – וכיאה לגוף מסודר, הנחת הבסיס של שלטונות המנדט היתה כי על מנת להיות שוטר צריך לעבור הכשרה. המתקן המרכזי לצורך זה היה בית הספר להכשרת שוטרים בירושלים.

בית ספר זה נפתח כבר בשנת 1921, נסגר ב-1923, ובשנת 1926 נפתח מחדש. החניכים היו יהודים וערבים. אין הרבה עדויות על תפקוד בית הספר בשנותיו הראשונות. ידוע כי שר המשטרה הראשון של מדינת ישראל, בכור שלום שטרית, מחותמי מגילת העצמאות, כיהן כסגן מפקד בית הספר בשנים הראשונות להיווסדו. והחוקרת נעמי לבנקרון מצאה מחברת סיכומים של השוטר המתלמד בנימין פלסקובסקי משנת 1927 מזמן הכשרתו במוסד זה. מיקום בית הספר השתנה בראשית ימיו מספר פעמים עד שעבר ממגרש הרוסים למתחם במעלות דפנה של היום.


ב- 1935 נבנה לבית הספר מבנה בטון עם חצר פנימית. מבנה זה משמש כיום את אונר"א.

לאחר שהסתיימה הכשרת השוטרים, אפשר להציבם במגוון תפקידים. לדוגמא הכוונת תנועה:


בתקריב ניתן לזהות על כובעו את סמל המשטרה הבריטית בארץ ישראל



הצבת שוטרים ברחבי העיר בוצעה על ידי שיבוץ בתחנות המשטרה ובעמדות נוספות ברחבי העיר. עמדות מבוצרות נבנו כדי לאפשר תצפית ופיקוח משטרתי על הדרכים בעיר. הן נודעו בשם פילבוקס אותו קיבלו לפי צורתן העגולה הדומה לקופסת גלולות Pillbox . התחקנו אחר חמש עמדות כאלו בעיר: שתיים נהרסו, שתיים עומדות במקומן המקורי, ואחת הועתקה וזזה מעט.
נתחיל בשתיים שנהרסו:
1: בסמוך לשכונת שמעון הצדיק
הפילבוקס ניצב באזור שכונת נחלת שמעון (במפגש הרחובות עותמאן בן עפאן ודרך שכם).


צילום מאוסף משה ובתיה כרמל, יד יצחק בן צבי (ישראל נגלית לעין) YBZ.0677.451. רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין יד יצחק בן צבי, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל.
במפה ישראלית בהוצאת צה"ל 1948 מסומנת העמדה בשם העברי הפונקציונלי 'תא משמר' ולא בשם הציורי הבריטי. בפועל אנו יודעים שהשם פילבוקס הוא שנקלט בציבור ובו נעשה השימוש הנפוץ בעברית עד ימינו כולל כמובן במינוח השגור בפי חיילי צה"ל לעמדות שמירה.

2: בסמוך לשכונת סנהדריה
בסמוך לשדרות גולדה מאיר היום (בעליה מרח' האדמו"רים ליינער משמאל), לא רחוק מבית העלמין סנהדריה. עמדה זו נהרסה במהלך בניית הכביש לשכונת רמות מסנהדריה



נעבור לשתי עמדות שהשתמרו:
3: באזור מנזר המצלבה
במפגש הרחובות טשרניחובסקי / הרצוג ניצבת עמדה שמיקומה מרכזי ונראותה בולטת.


4: רח' עמק רפאים פינת פייר קניג

5: בדרך חברון
בדומה להעתקת מבנים במתחם שרונה בתל אביב (פרוייקט שהחל ב- 2005) , או בית שטרן בממילא שהועתק ממקומו והוחזר אליו באופן חלקי, גם הפילבוקס בדרך חברון הועתק ממקומו בשנת 2013 כדי לאפשר פיתוח עירוני, והוצב מחדש בסמוך לאתרו המקורי.

לעיון נוסף:
- אדם אקרמן. הסיפורים מאחורי הפילבוקסים בירושלים. כל העיר, 11.11.2020
- ראובן גפני. בין הפילבוקס לבית הנשיא : סיפורן של קריית שמואל ושכונת מרחביה. ירושלים, יד יצחק בן צבי, 2010.
- נעמי לבנקרון. אחד כותב: סיכומי השיעור של בנימין פלסקובסקי בבית הספר לשוטרים של משטרת המנדט 1927. הכנס החמישי למשטרה והיסטוריה, 8.4.2025 בית מורשת משטרת ישראל – המכללה הלאומית לשוטרים.
- סרטון העתקת הפילבוקס בפאתי שכונת ארנונה – דרך חברון / אשר וינר . קרדיט: נעמי אלטרץ
- קשת רוזנבלום. מבנה פילבוקס בירושלים הועתק בשלמותו. 'הארץ' 12 במרס 2013