למה בעצם טורחים לבנות סוכה?

אין מה לומר, סוכות הוא חג די... פרווה. גם אם בונים סוכה, לא ברור למה בעצם. אבל מאחורי הסוכה עומד רעיון על-זמני - הכול, מהסוכה ועד האדם שיושב בה, חולף

832 629 Blog

סוכות בחברון, 1969. ארכיון דן הדני, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית

סוכות זה החג הכי פרווה בלוח השנה. למי יש כוח ומקום לבנות סוכה בכלל?

ואם כבר מחליטים לבנות, למה לטרוח כל כך כדי להקים סוכה קנויה מעפנה שאין מה לעשות בה יותר מחמש דקות?

אחרי שנים של שוטטות בין סוכות מגעילות ונהדרות הבנתי מה יכול להפוך את החג הזה למדהים –

Nnl Archive Al11465538240005171 Ie14697461 Fl15295021
בונים סוכה, 1975. רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין ארכיון קיבוץ גבת, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל

כשהייתי בכיתה א' המורה שאלה מי יודע למה בסוכות יושבים בסוכה? אף אחד לא הרים את היד. היא התפלאה ואפילו קצת כעסה שאנחנו לא יודעים. אז היא הסבירה שהסוכה היא זכר ל”ענני הכבוד” שליוו את בני ישראל במדבר.

אבל לא הבנתי. מה הקשר בין עננים לסוכה? התביישתי לשאול והשנים עברו ועדיין לא הבנתי למה יושבים בסוכה. 

אז חיפשתי בתורה. בטוח שם יש הסבר. אבל גיליתי שלא כתוב שום דבר על עננים. כתוב רק שצריך לשבת שבעה ימים בסוכה כדי שהצאצאים שלנו ידעו שאלוהים הושיב את בני ישראל בסוכות כשהם יצאו ממצרים.

שרשור סוכות

אבל יש כבר את ליל הסדר, למה צריך עוד תזכורות למה שקרה ביציאת מצרים?

ומכל החלקים של הסיפור שאפשר להעביר הלאה מדור לדור זה נורא מוזר להתמקד דווקא בפרט איזוטרי כמו המבנה הפיזי שבו בני ישראל שהו. למה לא לחגוג את הבגדים שהם לבשו או את הכלים שהם בישלו בהם?

ככל שחשבתי על זה הבנתי שבעצם בכלל לא ברור מה זה הסוכות האלה. לי יש איזו תמונה של איך נראית סוכה היום, אבל מי אמר שאלה הסוכות שמוזכרות בפסוק? וגם מה זה אומר שצריך לשבת בסוכה? אף אחד לא מתכוון שאנשים פיזית ישבו שבוע שלם בתוך סוכה, נכון? וגם, יש משהו טיפה משונה בניסוח "בסוכות הושבתי את בני ישראל". כאילו, למה אלוהים לוקח קרדיט דווקא על הדבר הזה?

Nnl Archive Al11364621720005171 Ie61341427 Fl61341431
סוכות בחברון, 1969. ארכיון דן הדני, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית

כשהכרתי לראשונה את ספרות חז"ל גיליתי שלא רק אותי זה הטריד. העמימות הזו תופסת את תשומת הלב של החכמים. הם מסתכלים על הפסוקים ומנסים להבין מה זה בעצם הסוכות האלה.

רבי עקיבא מסתכל על הפסוק וקובע: "אין סוכות אלא ענני כבוד" (מתוך המכילתא).

בגמרא דווקא כתוב שרבי אליעזר הוא זה שאומר שסוכות זה ענני כבוד ורבי עקיבא טוען שהסוכות שמוזכרות בתורה הן סוכות ממש – כלומר מבנים קטנים וניידים.

השאלה הזו – האם סוכה היא סוכה ממשית או ענני כבוד משום מה ממשיכה להטריד את כל הפוסקים מאות שנים קדימה. למה? 

אני מניחה שזה קשור לשאלה הגדולה יותר – מה בדיוק חוגגים פה?

אירוע על-טבעי, או תושיה אנושית?

ניסיתי למשוך עוד את החוט של הדיון הזה אבל לא הגעתי לתשובות טובות מדי. כבר התחלתי לקבל את הרושם שאף אחד לא יודע למה חוגגים את סוכות וכולם פשוט עושים את זה…כי זה מה שעושים? אני בטוחה שאם הייתי מעזה לשאול את המורה בכיתה א' איך "ענני כבוד" זו בדיוק סיבה לחג של שבוע גם היא הייתה מתקשה לענות.

אבל אז פתחתי את מסכת סוכה במשנה. והיא דווקא תוקפת את העניין מכיוון אחר. במקום לשאול למה לשבת בסוכה היא שואלת איך לשבת בסוכה. היא קובעת רצף ארוך של כללים מאוד ברורים לאיך סוכה צריכה להיראות.

היא דנה בגודל מקסימלי/מינימלי של סוכה תקנית, במספר הקירות, בכמות הצל שהסכך צריך לעשות וגם במקרי קצה כמו סוכה שבנויה על גבי גמל או סוכה של שתי קומות או סוכה שאחד הקירות שלה הוא בכלל פיל.

הקריטריונים האלה נראים כמו רשימה טכנית לגמרי, אבל חכמי הגמרא – שדנים במשנה הזו – מסיקים מתוך הכללים שסוכה היא "דירת עראי". 

כלומר בית, שהוא ארעי. סוג של אוקסימורון.

(למי שתוהה על האיות – עראי זה שם עצם, ארעי זה תואר)

ואז הבנתי. כמו שהעננים עושים צל ככה גם סוכה צריכה לעשות צל. כמו שהעננים חולפים ולא נשאר מהם זכר, ככה גם צריכה להיות סוכה.

Nnl Archive Al11418604530005171 Ie76783640 Fl76783716
בניית סוכה בבית השיטה, 1939. רשומה זו היא חלק מפרויקט רשת ארכיוני ישראל (רא"י) וזמינה במסגרת שיתוף פעולה בין ארכיון בית השיטה, משרד ירושלים ומורשת והספרייה הלאומית של ישראל

הסוכה הזו היא בסך הכל ניסיון לדמות את הדבר הכי ארעי בעולם שלנו – עננים.

אני עדיין לא יודעת אם זו הסיבה שקישרו בין השניים, אבל נדמה לי שמי שמנסה לבנות בית במחשבה שהוא צריך להיות כמו ענן לא יכול שלא לתהות על השבריריות של הקיום. 

לפעמים יש איזו תחושה כזו שהחיים בסך הכל יציבים. והסוכה היא קצת תזכורת לזה שלא. שאנשים שהם חסרי בית או פליטים היו עד לפני רגע אנשים בדיוק כמונו. אין משהו מהותי שמפריד בינינו.

הסוכות הכי יפות שראיתי היו כאלה שהצליחו להגיע לאיזון המושלם בין דירה לעראי. הם לא הסתפקו בסוכה מצ'וקמקת שקונים בסופר ואין בה שום דבר ביתי, והם גם לא תקעו שטיחון סכך על הפרגולה שעומדת שם כל השנה וקראו לזה סוכה.

Nnl Archive Al11380967700005171 Ie159567763 Fl159567781
יושבים בסוכה במחולה, האחזות נח"ל דתית, 1968. אוסף מיתר, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית

יש לי חבר שכל שנה בונה זולה מענפים, דלתות, שאריות עץ שהוא מוצא. הוא פורש עליהם בדים יפהפיים מהודו, מניח בפנים מחצלת, כריות גדולות ומפנקות ושולחן נמוך. הוא דואג שיהיה לו שם בפנים פינת תה ומדף קטן עם ספרים. וזהו, זה בית.

עוד שבוע לא ישאר זכר מהבית הזה, אבל בינתיים הוא מתענג על הבועה הזו. ורק רובץ בנחת. 

אז אולי השנה, כשאין לאן לטייל ואין איך לטוס ובעיקר אין חשק לשום דבר – אולי השנה זו ההזדמנות הגדולה של כולנו פשוט לרבוץ ב"מחנה" הכי שווה שאדם בוגר יכול לסדר לעצמו?

שְׁלוֹמִית בּוֹנָה סֻכָּה
מוּאֶרֶת וִירֻקָּה,
עַל כֵּן הִיא עֲסוּקָה הַיּוֹם.
וְאֵין זוֹ סְתָם סֻכָּה
מוּאֶרֶת וִיִרֻקָּה
שְׁלוֹמִית בּוֹנָה סֻכַּת שָׁלוֹם

הִיא לֹא תִּשְׁכַּח לָשִׂים
לוּלָב וַהֲדַסִים
עָנָף שֶׁל עֲרָבָה יָרֹק

רִמּוֹן בְּתוֹךְ עָלָיו
וְכָל פֵּרוֹת הַסְּתָו
עִם רֵיחַ בֻּסְתָּנִים רָחוֹק.

וּכְשֶׁשְּׁלוֹמִית תֹּאמַר
הַבִּיטוּ, זֶה נִגְמַר!
יִקְרֶה דָּבָר נִפְלָא פִּתְאוֹם
יָבוֹאוּ הַשְּׁכֵנִים
כֻּלָּם בַּהֲמוֹנִים
וּלְכֻלָּם יִהְיֶה מָקוֹם!

וְאָז מִתּוֹךְ הַסְּכָךְ
יָצִיץ לוֹ וְיִזְרַח
כּוֹכָב בָּהִיר כְּיַהֲלוֹם
שָׁלוֹם, סֻכַּת פְּלָאִים,
מַה טוֹב וּמַה נָעִים
שְׁלוֹמִית בּוֹנָה סֻכַּת שָׁלוֹם!


('שלומית בונה סוכה' מילים ולחן: נעמי שמר)

השיר "שלומית בונה סוכה" נכתב בשנים 1971-1970 ובוצע לראשונה בידי הזמרת אילנה רובינא בליווי צמד הדודאים.

ועכשיו הכירו את שלומית להבי – הלוא היא שלומית מ'שלומית בונה סוכה'!

שלומית היא בתם של רמי ואיה להבי שהיו חברים טובים של נעמי שמר. שמר אהבה את שלומית, והמצלול "שלומית-שלום" קסם לה, ולכן שלומית זכתה לככב בשיר הנפלא ולזכות להקדשה אישית בספר השירים השני של שמר.

ואם שלומית נראית לכם קצת מוכרת, זה מכיוון ששולמית להבי כיכבה בתפקיד "הגרי ברגמן" בסדרת המופת "דלת הקסמים"!

 

אגב, לא הרבה יודעים אבל שלומית העידה על עצמה שמעולם לא בנתה סוכה מימיה:

כנראה במקרה שלי עבד לה יפה המשחק של שלומית ושלום. סוכה של ממש אף פעם לא בניתי. הדבר היחיד שעשינו, הילדים של אז, זה לקחת שלוש שמיכות, לחבר עם אטבי כביסה ובכך הסתכמה הסוכה שלנו, זה הכל. בלי קישוטים ועניינים.

הטיוטות של השיר. ארכיון נעמי שמר בספרייה הלאומית

כשהחיים נותנים לך לימונים: משבר האתרוגים בהלברשטאדט

סחורה ירודה ומחירים מופקעים: הדרך רצופת התלאות להשגת אתרוג כשר במרכז אירופה הקרה של סוף המאה ה-18

במדינות מרכז אירופיות דוגמת פרוסיה, המתאפיינות באקלים קר ולא סלחני בימות החורף, התקשו היהודים להשיג מבעוד מועד אתרוגים כשרים וטריים לחג הסוכות. זה דורות רבים הסתמכו הקהילות היהודיות של מרכז אירופה על ייבוא אתרוגים לחג, עובדה שעוררה בשעתה מתחים רבים בהתחשב בסכנות הכרוכות במשלוח האתרוגים דרך הים. ככל שקרבו החגים, ובמידה שמשלוח האתרוגים הצפוי לא הגיע, עלה מפלס החרדה בלב יהודי האזור. למעשה, קיימות לא מעט עדויות על סוחרים מקומיים המצליחים להערים על הקהילות המיואשות ולמכור להן לימונים בתור תחליף לאתרוגי החג.

אחת הקהילות האלה שכנה בעיירה הפרוסית הלברשטאדט (השוכנת כיום בגרמניה). במהלך המאות ה-17 וה-18 נחשבה הקהילה היהודית בהלברשטאדט לאחת הקהילות היהודיות הגדולות ביותר במרכז אירופה. בפנקס הקהילה, השמור כיום במחלקת כתבי היד של הספרייה הלאומית, אנו מוצאים תיעוד של החיים היהודיים השוקקים בעיירה בין השנים 1808-1773. התיעוד שהשאירו בני הקהילה בפנקס נעשה באופן כרונולוגי ונכתב בשלל שפות הכוללות את שפת היומיום בעיירה – היידיש, את שפת הקודש – העברית, ואת שפת המלכות – הגרמנית.

יהודי מבוגר מחזיק אתרוג. ציור מאת אלפונס לוי, מתוך אוסף הגלויות של הספרייה הלאומית

הציפייה מורטת העצבים לאתרוגים הייתה רגש מוכר בקרב קהילת הלברשטאדט. פנקס הקהילה מכיל רישום המתאר בפירוט רב את התלאות שעברו מנהיגי הקהילה במאמצם להבטיח שחג הסוכות יתנהל כסדרו. ביום כ"ח בחודש אלול, ימים ספורים מחגי תשרי של שנת 1796, מופיע בפנקס רישום ביידיש המתאר כיצד פנו מנהיגי קהילת הלברשטאדט לקהילות יהודיות אחרות בניסיון להשיג את הפרי הנחשק, האתרוג לסוכות:

"רב משה אמר בשמו של רבי גיסל, שכתב לפני זמן מה למנהיגי קהילת פרנקפורט כדי לדרוש בדבר האתרוגים ועדיין לא קיבל תשובה", מצוין בדף 201 של הפנקס.

עמודים 102-101 בפנקס הלברשטאדט. לחצו על התמונה להגדלה

הרישום בפנקס אף מוסיף כמה הצעות למנהיגי הקהילה (כנראה עצות שכתבו מנהיגי הקהילה לעצמם) – ובהן, ציינו כי אולי יוטב המצב אם יצרפו מכתב נוסף ובכך ייצרו עוד לחץ על ספקי אתרוגים פוטנציאליים. הרישום מכיל אף תוכנית חלופית, למקרה שהלחצים הנוספים לא ישיגו את המטרה.

הרישום מציין: "רבי גיסל ממשיך לחכות לתשובה ובמקרה שאיש הקשר שלו לא יספק את האתרוגים, אנחנו נקנה מספר אתרוגים ביריד בלייפציג לפני ראש חודש תשרי, ככל שתצטרך הקהילה."

עץ אתרוג, תמונה מתוך אוספי דן הדני

רישום זה, יחד עם החלטת מועצת הקהילה, מלמד אותנו על קיומם של שווקים חלופיים שבהם יכלו מנהיגי הקהילה לרכוש אתרוגים לחג, מקומות שנחשבו מועדפים פחות כיוון שהיו יקרים יותר או שסיפקו אתרוגים באיכות ירודה. אפשר שזו הסיבה שבגינה העדיפו בני הקהילה את האתרוגים המגיעים מפרנקפורט.

אף על פי שהפנקס לא מגלה לנו את תוצאות המאמץ המשותף להשגת האתרוגים לסוכות, הרישום האמור מספק לנו הצצה מעניינת לחיים הדתיים של קהילה יהודית במאה ה-19, ועל שלל הקשיים שעמדו בדרכה לקיים את מצוות חג הסוכות.

 

רוצים לחשוף את סודות כתבי היד העבריים? הצטרפו לקבוצה שלנו:

 

כתבות נוספות

שיחקת? שילמת! ספר החוקים הקשוח של עיירת צילץ

כשחייהם ומותם של שלושה דורות דחוסים לתוך סידור תפילה אחד

מדוע לא ניתנה התורה לאבות? מפיוטים עתיקים לשיר עם

מחזור וורמס: סיפורו של המחזור העתיק שניצל בליל הבדולח ושרד את הגסטאפו

`;