בורות בכניסה לבתים. גגות נפתחים. מתחת לצילום שבמרכז הגלויה מופיעה השנה 1916. לא צריך ידע רב כדי לשער מה אנחנו רואים בתמונה. נגיד שהיינו יכולים לקרוא ולהבין את הכיתוב הגרמני, והיינו קוראים ומבינים שהכוונה לעיירה איוואנווה, ושֵׁאלו לפנינו יהודים, וברחוב שבו הם חיים חיות משפחות יהודיות נוספות, ומהי משמעות השנה 1916 – האם היינו יודעים שכך חגגו יהודי סמטת זֶפְּל בעיירה איוואנווה (ברוסית: Иваново) שנקראה בפי היהודים בשם יאנוב (ליד פינסק), אז חלק מהאימפריה הרוסית, כיום בבלארוס, שנתיים לתוך המלחמה הגדולה, את חג הסוכות?
אם כך, בנוגע לבורות ולפתחים שבגג.
את הפתחים שבתמונה קל יותר להסביר. כשבנו יהודי איוואנווה את בתיהם, הם בנו אותם עם גג נפתח, ובהגיע חג הסוכות פתחו את הגג, הניחו סכך, וישבו תחתיו. אין זו תופעה יוצאת דופן בתרבות הדיור היהודית באירופה. מצרך נדרש בבית יהודי מסורתי היה חדר עם גג נפתח. היות שסוכות של 1916 חל באמצע חודש אוקטובר, זמן מושלג לעיתים, העדיפו החוגגים לחוג את סוכות מתוך הביטחון היחסי של ביתם. ומה פשר הבורות המלבניים שנחפרו בכניסת כל בית? אלו שוחות להתגוננות מירי.
התצלום הזה הוא חלק מסדרת תצלומים שצילמו האוסטרים בהתקדמותם אל תוך השטחים הכבושים ברוסיה באותו שלב במלחמה. חשוב לציין שהצלם, בלא כל ספק, לא הבין את מה שרואות עיניו, וללא ספק היה זה מוזר עבורו שדווקא בימי הסתיו הקרים תושביה המקומיים של העיירה פותחים את גגות בתיהם.
הגלויה ראתה אור בהוצאת "Verlag für allgemeines Wissen" (הוצאה לידע כללי), שהפיצה תמונות שונות של אזורים שנכבשו בידי צבאות מעצמות המרכז, בייחוד במזרח אירופה, והייתה חלק ממכונת התעמולה בימי מלחמת העולם הראשונה.
אין לנו דרך לגלות איך עבר חג הסוכות בשנת 1916 בעיירה איוואנווה, שום דרך שלא מסתתרת חבויה בגלויה שצילם חייל אוסטרי ששמו לא נודע. בדומה לחייל האלמוני, נשאו אלפי חיילים בצבאות מעצמות המרכז ומדינות ההסכמה מצלמות פרטיות לאזורי הקרב – חלק מהתמונות שצילמו נשמרו בידיים פרטיות, ראו אור בספרי יחידות או בחוברות הנצחה; חלק התגלגלו לשוק הפרטי, לשמש גלויות הנמכרות בפרוטות בשווקים ובחנויות סידקית כמו הגלויה שלפנינו.
אין לנו דרך לגלות איך עבר חג הסוכות בשנת 1916 בעיירה איוואנווה אך מקורותינו מצווים על כל גבר ואישה מישראל את מצווה "ושמחתך בחגיך" בחג הסוכות. כך גם אנחנו בוחרים לדמיין אותם, את תושבי סמטת זפל, חוגגים בחג סוכות של שנת 1916.
כתבות נוספות
כשהחיים נותנים לך לימונים: משבר האתרוגים בהלברשטאדט