רָעַד קוֹלֵךְ | מיכל בת־אדם קוראת שני שירים של אלזה לסקר־שילר

"פִּתְאֹם הָיִיתִי מֻכְרָחָה לָשִׁיר –/ וְלֹא יָדַעְתִּי מַדּוּעַ? / – אַךְ בָּעֶרֶב בָּכִיתִי מָרָה." 150 שנה להולדת אלזה לסקר־שילר

raad_44_715-537

דורית נחמיאס, Amazon head – נְשִׁיקָה בַּפֶּ-צַ, טכניקה מעורבת, 30X20 ס"מ, 2017

.
ב-11 בפברואר 2019 ימלאו 150 שנה להולדתה של אלזה לסקר־שילר. מיכל בת־אדם קוראת שני שירים פרי עטה, בתרגום יהודה עמיחי.

 

להאזנה:

.

.

בערב

פִּתְאֹם הָיִיתִי מֻכְרָחָה לָשִׁיר –
וְלֹא יָדַעְתִּי מַדּוּעַ?
– אַךְ בָּעֶרֶב בָּכִיתִי מָרָה.

מִכָּל הַדְּבָרִים עָלָה כְּאֵב,
הִסְתוֹבֵב בֵּין כֻּלָּם
– וְרָבַץ עָלַי.

 

פרידה

אַךְ לְעוֹלָם לֹא בָּאתָ עִם עֶרֶב –
יָשַבְתִּי בְּאַדֶּרֶת כּוֹכָבִים.

….. אִם דָּפְקוּ עַל בֵּיתִי
זֶה הָיָה לִבִּי שֶׁלִּי.

הוּא תָלוּי עַכְשָׁו עַל כָּל מְזוּזָה,
גַּם עַל דַּלְתְּךָ.

שוֹשַנַּת אֵשׁ דּוֹעֶכֶת בֵּין שְֹרָכִים
בַּחוּם הַזָּר.

צָבַעְתִּי אֶת הַשָּׁמַיִם פֶּטֶל
בְּדַם לִבִּי.

אַךְ לְעוֹלָם לֹא בָּאתָ עִם עֶרֶב –
…. עָמַדְתִּי בְּנַעֲלַיִם זְהֻבּוֹת.

 

 

מילות השירים מתוך הספר: אלזה לסקר שילר, "שירים", הוצאת עקד, תשכ"ט. תרגם: יהודה עמיחי.
ההקראה מתוך המופע "לו הייתי מוזיקה": רסיטל לשחקנית ופסנתר עם מוזיקה מקורית – מיכל בת אדם, סטלה לרנר וחגי יודן.

.

 

» במדור רָעַד קוֹלֵךְ בגיליון קודם של המוסך: איה כורם בלחן לשיר של דליה רביקוביץ, לזכר הנשים שנרצחו בידי בני זוגן בחודשים האחרונים

 

 

לכל כתבות הגיליון לחצו כאן

nehita_44_420-315

להרשמה לניוזלטר המוסך

לכל גיליונות המוסך לחצו כאן



חדשות מהארץ – עיתוני "הארץ" נחשפים לקהל הרחב!

גיליונות עיתון הארץ יעברו דיגיטציה ויונגשו לרווחת הקוראים באתר "עיתונות יהודית היסטורית", מיסודן של הספרייה הלאומית ואוניברסיטת תל אביב

הארץ

עיתון "הארץ" והספרייה הלאומית חתמו על הסכם דיגיטציה והנגשה של גיליונות העיתון מאז היווסדו לפני מאה שנים. בכך מצטרף עיתון "הארץ" למפעל אתר "עיתונות יהודית היסטורית" של הספרייה הלאומית ואוניברסיטת תל אביב, הכולל למעלה משלוש מאות עיתונים ישראליים ויהודיים שיצאו לאור החל מסוף המאה ה-18 ועד היום, בעשרות מדינות ובשש-עשרה שפות שונות.

הספרייה החלה לסרוק את גיליונות שני העשורים הראשונים של העיתון – החל משנת 1919 ועד לראשית שנות הארבעים, וכבר בשבועות הקרובים קוראי הספרייה יוכלו לדפדף בהם. עד שנת 2022 יונגשו לקוראים באתר העיתונות ההיסטורית עיתוני "הארץ" עד סוף שנות ה-60, ולאחר מכן – בכל שנה תתווסף שנה נוספת של גיליונות העיתון.

עיתון "הארץ" הוקם בירושלים באפריל 1918 בחסות הצבא הבריטי. שמו המקורי של העיתון היה "חדשות מהארץ הקדושה", ובאנגלית: "The Palestine News", שם זה החזיק מעמד עד הגיליון השני, אז שונה בהוראת הצנזורה הצבאית הבריטית ל"חדשות מהארץ". באותה תקופה של מחסור חמור בנייר, עברה מערכת העיתון לקהיר. בסוף מלחמת העולם הראשונה קנתה התנועה הציונית את העיתון בעזרת הנדבן היהודי-רוסי יצחק לייב גולדברג. היוזמה הראשונה של הבעלים החדש הייתה העברת משרדי העיתון בחזרה לירושלים. בדצמבר 1919 הושמטה מכותרת העיתון המילה "חדשות" ובכך הפך רשמית ל"הארץ" המוכר לנו כיום.

באירוע חתימת הסכם שיתוף הפעולה אמר יו"ר דירקטוריון הספרייה הלאומית, דוד בלומברג, כי כבר בראשית המאה הקודמת הייתה לבעלים של עיתון "הארץ", שלמה זלמן שוקן, תרומה חשובה מאוד לבנייה ולעיצוב ארכיוני הספרייה הלאומית, כאשר בחר להעביר לה כמה אוספים וספרים חשובים במיוחד שמשפחת שוקן הביאה עימה לאחר עלייתה לארץ ישראל מגרמניה.

בתמונה (מימין לשמאל): דוד בלומברג, יו"ר דירקטוריון הספרייה הלאומית; עמוס שוקן מו"ל הארץ ואורן וינברג, מנהל הספרייה
בתמונה (מימין לשמאל): דוד בלומברג, יו"ר דירקטוריון הספרייה הלאומית, עמוס שוקן מו"ל "הארץ" ואורן וינברג, מנכ"ל הספרייה

מו"ל "הארץ", עמוס שוקן, אמר כי בעידן הנוכחי חשוב שעיתון "הארץ" יעמוד לרשות חוקרים ואנשי אקדמיה, כמו גם לרשות הציבור הרחב ולטובת כל מי שמתעניין בעיתונות הישראלית.

פרופ' ירון צור מאוניברסיטת תל אביב, השותפה לספרייה בהקמת האתר, אמר: "בנוף העיתונות הישראלית מצטיין 'הארץ' במאפיינים המעניקים לו מקום של כבוד. רוחו המיוחדת של העיתון משכה אליו לא רק עיתונאים מבריקים, אלא גם סופרים ומשוררים, אמנים והוגי דעות".

את אתר העיתונות הישראלית והיהודית – שבמסגרתו יעלו גיליונות "הארץ" לרשת – הקימו הספרייה הלאומית ואוניברסיטת תל אביב כדי להיות מקור מידע ראשון במעלה להיסטוריה ולתרבות של יהודי העולם בתקופה המודרנית ושל החברה הישראלית על כל גווניה. באתר אפשר לבצע חיפוש מלא בכתבות העיתונים. הספרייה הלאומית פועלת להעלות לרשת האינטרנט את מרבית העיתונים וכתבי-העת בעברית וכן עיתונים של קהילות ומיעוטים בישראל ובהם עיתונים בערבית, עיתוני הציבור החרדי ומקומונים.

נושאי העיתונים באתר כוללים תחומי סיקור ומחקר שונים: חברה ומדינה, ספרות ואמנות, אדריכלות ועיצוב, כלכלה, רפואה וטכנולוגיה, תרבות, צרכנות ופנאי, ועוד. בכך משקף אוסף העיתונות ההיסטורית תמונה דינמית ורציפה של מגוון תחומי החיים והעשייה בישראל ובעולם היהודי.

עוד מעט נתחיל להעלות לאתר את גיליונות "הארץ" מהתקופה המדוברת. אתם מוזמנים להציץ בינתיים בכמה גיליונות לדוגמה:

הארץ, 23 ביוני, 1919
הארץ, 2 בינואר, 1921
הארץ, 1 בינואר, 1923
הארץ, 2 בינואר, 1927
הארץ, 1 בינואר, 1929

לאתר עיתונות יהודית היסטורית

כתבות נוספות

"הילד העברי הראשון" מכריז מלחמת חורמה על עיתון "הארץ"

ה"פוטש" שכמעט וקבר את ידיעות אחרונות




`;