הבדיחה סרת הטעם הזו איננה סתם "עוד בדיחת דוד לוי", מהסיבה הפשוטה שהיא נכתבה והודפסה בספר לימוד לתלמידי כיתה ח' בשנת 1991 תחת הנושא "הבנת הנקרא". רק לאחר התערבות של שר החינוך, נפסלה החוברת מלימוד בכיתות.
לא מאמינים? הנה:
הכותבת ניסתה להסביר שבכלל לא הייתה לה כוונה לפגוע בכבודו של דוד לוי, וכי היא עצמה בת עדות המזרח, אבל האמת שהאנקדוטה הזו היא רק סימפטום: במשך כמעט כל תקופת פועלו הציבורי של דוד לוי, היו מי שניסו לצייר אותו כבדיחה.
והאמת, שזה הצליח להם. "בדיחות דוד לוי" הפכו לדבר של ממש במשך השנים, וליוו את השר לשעבר כמעט מהרגע שפרץ למגרש הפוליטי.
הגדיל לעשות "העולם הזה" שעסק בבדיחות בצורה כמעט אובססיבית:
היה גם מי שדאג להוציא ספרון הומוריסטי תחת השם "כל בדיחות דוד לוי", שריכז את כל הבדיחות על השר. לא מצאנו במחסנים שלנו עותק מהספר הזה. ואולי טוב שכך.
והיריבים הפוליטיים? הם בטח שמחו לאיד מהצחקוקים על דוד לוי. לוי סיפר כי מפלגת מפא"י עצמה דאגה להפיץ את הבדיחות עליו. הוא סיפר כי במהלך הבחירות, אנשי המפלגה הביאו מכונית עם רמקול והשמיעו בדיחות 'דוד לוי' ממש מול ביתו בבית שאן.
למה זה קרה? מדוע נטפלו כולם דווקא אליו?
אריה אבנרי, שכתב ביוגרפיה שלמה על דוד לוי, סבר כי הבדיחה הפוליטית נוצרה בגלל הפער בין ההתנהגות בפועל של דוד לוי לבין מה שציפו ממנו. מפועל הבניין המרוקאי שעלה לגדולה ציפו שיהיה "עדתי", שידבר עברית עילגת, שיהיה 'מרוקאי מחמד' של המערכת הפוליטית.
אבל דוד לוי היה הכל חוץ מזה. העברית שלו הייתה מעולה. הוא ידע לדבר גם צרפתית וערבית. הוא דיבר כמנהיג לאומי, שווה בין שווים. ממש לא הסטריאוטיפ שציפו ממנו להיות. וכאשר יש פער כזה בין הציפייה למציאות, הבדיחה היא מפלט מצוין למתנגדיו.
"ייתכן שהבדיחות הללו הן תוצאה מכך שהחברה הישראלית טרם התרגלה לעובדה שאיש עדות המזרח, שהוא מדרך הטבע 'קצת מפגר', כביכול, הגיע לעמדה ממלכתית, אומר את דעותיו בגלוי ומוכן להיאבק עליהן ללא חת", העיד על עצמו דוד לוי.
וכן, היו כאלו שכבר אז הרגישו שלא בנוח עם הסיטואציה.
"לא ההשכלה היא הבעיה", כתב אמנון אברמוביץ כבר בשנת 1978. "אני אומר לכם, שהכל היה עובר בשלום אילו לוי היה נולד במינסק או בפלונסק."
גם קוראי העיתונים לא תמיד התלהבו מזה שהפכו את נציגם לבדיחה. הנה למשל מבול התגובות שנשלח ל"העולם הזה":
לצד הביקורת, לא היו חסרים כאלו שהעדיפו להאשים את הקורבן. "פוליטיקאי, ואפילו אין הוא התגלמות התבונה הצרופה", כתב עיתונאי 'הארץ' נתן דונביץ', "אמור לדעת לבלוע צפרדעי רחוב ולהגיב עליהן בחיוך."
האמנם?
"זה פגע בי עמוק"
לא. דוד לוי לא קיבל את עצתו של דונביץ' ולא בלע את הצפרדע.
"זה פגע בי עמוק", האו סיפר לימים. "כלפי חוץ הייתי חייב להראות שזה לא נוגע לי, משימה כמעט בלתי אפשרית. אך מי שיאמר שדבר כזה אינו נוגע לו, הוא נטול רגש אנושי. המסע נגדי היה מסע של השמצה ושל הטלת כתם ודופי אישי… אך הייתי חייב להיות חזק. וחזק פירושו לעמוד מול פני האדם המדבר איתך, ולפעמים זה גם ידיד, ולשאול את עצמך אם בתוך תוכו הוא אינו צוחק."
אבל כדי לסיים את הכתבה הזו בטעם טוב, מצאנו בדיחה אחת, שלשם שינוי לא הייתה על דוד לוי, אלא נאמרה על ידי דוד לוי בכבודו ובעצמו. וזו הייתה הבדיחה שסיפר לוי לאחר שהתבקש לעשות זאת על ידי כתב הטלוויזיה.
דוד לוי, סליחה. יהי זכרך ברוך.