כיצד העבירה הספרייה הלאומית את אוספיה מבניין לבניין – פעמיים? מסע מצולם בו מועברים מאות אלפי, ולאחר מכן מיליוני, ספרים, בכל פעם למשכן חדש
ביום חמישי האחרון (10 בינואר, 2023) הסתיימה העברת כל ספרי הספרייה הלאומית ממיקומם הנוכחי למשכנם החדש. 3.6 מיליון ספרים הועברו בתהליך זה, שהוא אבן דרך חשובה לקראת מעבר הספרייה למשכנה החדש בקרית הלאום.
זוהי לא הפעם הראשונה בה אוספי הספרייה הלאומית עוברים ממקום למקום. הספרייה עברה שינויים רבים, הן מבחינת מיקומה והן מבחינת אוספיה באופן מתמיד מאז הקמתה, אך בשתי תקופות מיוחדות ביצעה הספרייה העברה מסיבית כזו של ספרים בין משכן למשכן: בשנת 1960, ובשנת 2022.
ב-1948, בזמן מלחמת העצמאות, נותק הקו להר הצופים, וכך נותק גם הקו לספרייה הלאומית, שנקראה אז "בית הספרים הלאומי והאוניברסיטאי" ושכנה שם. בעקבות זאת, פוזרו אוספי הספרייה במיקומים שונים, בהם מתחם טרה סנטה, ספריית בית הכנסת ישורון ברחביה ומספר מקומות נוספים. בשנת 1960 עברה הספרייה מהבניינים השונים בהם שוכנו אוספיה למשכנה הנוכחי בקמפוס גבעת רם. את ההעברה הזו תיעד הצלם דוד חריס בתמונות רבות ומרתקות המראות כיצד עובדי הספרייה פועלים במרץ כדי להעביר כמאות־אלפי ספרים מכל המקומות במקביל, אל הבניין החדש. גם כיום, אנו מתעדים כיום את תהליך העברת הספרים לבניין הספרייה החדש באמצעות צלמים שונים.
כפי שניתן לראות, מדובר במאמץ פיזי לא פשוט: אריזת הספרים, מיונם והעברתם. ב-1960 העמיסו את הספרים באמצעות שקים וחבלים או שכל פועל העביר ארגז לטנדר כפי שניתן לראות מעלה. כיום מעבירים אותם באמצעות מלגזיות ומשאיות (בכל זאת, האוספים רק גדלו).
גם תהליך המיון השתנה: בעבר הוא היה ידני לחלוטין, ואילו היום הוא משלב עבודה ידנית ודיגיטלית באמצעות סריקת הברקודים של הספרים:
כעת כל הספרים נמצאים במחסן הרובוטי – המחסן החדש של הספרייה. מדובר בחלל גדול במיוחד, בו נמצאים אוספי ספרייה בתוך ארגזים, במדפים על גבי מדפים. בניגוד לנעשה עד כה, מי שמאתר את הספרים אינו.ה עובד.ת המחסן אלא רובוט. הרובוט הוא למעשה עגורן, שיודע לפי ההזמנה שנעשתה איזה ארגז לקחת מאיזו קומה, להעבירו לאזור של עובדי ועובדות המחסן, אשר יודעים.ות בדיוק איזה ספר לשלוף שכן המערכת הממוחשבת כבר מציגה את הספר הרלוונטי בארגז. מה שמעניין עוד יותר הוא שהמחסן הרובוטי, העצום בגודלו, הוא חלל בה לא מעורבת יד אדם. החמצן במחסן נמוך, ולמעשה כמעט כל אוספי הספרייה נמצאים בו, והרובוט יודע בדיוק את מה למצוא.
מהתמונות ניתן לראות שהעברת ספרים, בוודאי כשמדובר במאות אלפים ומיליונים, היא תהליך מורכב ומעניין – טכנית וויזואלית כאחד. בין אם אנלוגית או דיגיטלית הספרייה תמיד דאגה לאוספיה ולשלמותם, ושטחי המחסנים רק התרחבו לאורך השנים.
בשנה הקרובה תעבור הספרייה למשכנה החדש, וכאשר נפתח את שערינו כל מיליוני הספרים האלו יהיו זמינים עבורכם ועבורכן, כמו גם שאר אוספי הספרייה.
תגובות על כתבה זו