שבויים בלבנון: סיפורה של ה"מארין קארפ"

איך הכרזת המדינה שינתה את גורלם של 69 יהודים על ספינת נוסעים אמריקנית?

1

במאי 1948 התהפכו סדרי עולם במזרח התיכון. ברגע אחד הוקמו גדרות (מטאפוריות) ונחסמו דרכי גישה. ירושלים עדיין הייתה במצור, והדרך לנגב הייתה מנותקת. אבל גם נתיבים בין-לאומיים שתושבי ארץ ישראל המנדטורית יכלו לנוע בהם נפגעו מהמלחמה שהתנהלה כאן: לפתע לא יכלו יותר תושבי הארץ להגיע לדמשק או לקהיר. על הרקע הזה התרחשה יום לאחר הקמת המדינה דרמה ימית שנמשכה לאחר מכן עוד כחודש וחצי. זהו סיפורה של הספינה האמריקאית "מארין קארפ".

כתבה זו נכתבה בשיתוף ובסיוע "אוסף תולדות ישראל", המוקדש לתיעוד דור תש"ח ואשר מופקד בימים אלו בספרייה הלאומית.

ספינת חיל הים האמריקני מארין קארפ נבנתה במקור לצורכי העברת כוחות צבא לאירופה ובחזרה. בתום מלחמת העולם נעשתה ספינת נוסעים ששטה בנתיב מסחרי קבוע: היא יצאה מניו יורק, חצתה את האוקיינוס האטלנטי, ועגנה באתונה, בביירות, בחיפה ובאלכסנדריה. בסופו של הסיבוב שבה לניו יורק דרך איטליה. יהודים אמריקנים רבים השתמשו בשירותיה כדי להגיע לארץ ישראל ולהתנדב בקיבוצים, להגיע לכינוסי תנועות נוער, או פשוט לעלות לארץ באופן חוקי אם הצליחו בכך. הספינה יצאה להפלגות אחת לחמישה שבועות, וגם ב-4 במאי 1948 יצאה הספינה לדרך במסלולה הקבוע. היו עליה נוסעים יהודים רבים – בהם גם יהודים מארץ ישראל שלמדו בארצות הברית או שהו בה, והחליטו להיענות לצו הגיוס הכללי שהוטל על היישוב שכבר נאבק על חייו במלחמת העצמאות.

1
תמונתם של חלק מנוסעי ה"מארין קארפ" לפני יציאתם למסע. מתוך העיתון "פארווערטס", 22 במאי 1948

אחד הנוסעים על המארין קארפ היה דוד סידורסקי, שהיה לאחר מכן פרופסור לפילוסופיה באוניברסיטת קולומביה בניו יורק. בעת שהיה סטודנט צעיר בניו יורק נכח בבניין האו"ם בזמן ההצבעה על תוכנית החלוקה, ובעקבות איומי מדינות ערב במלחמה לאחר שהיא התקבלה, ניטע בו הרעיון להתנדב לכוחות הלוחמים. לאחר מפגש קצר עם טדי קולק, הוא קיבל אישור להתנדב במסגרת מח"ל (מתנדבי חוץ לארץ) ועלה על האונייה.

אבל התוכניות של המתנדבים עלו על שרטון.

כשעגנה האונייה בביירות על פי מסלול הנסיעה המתוכנן, חיכו לה על הנמל 400 חיילים לבנונים. השלטונות לא היו מעוניינים לאפשר לגברים יהודים בגיל הכשירות לצבא להגיע לישראל הצעירה מחשש שיצטרפו לכוחות הלוחמים. ואכן, 69 נוסעים, כולם גברים יהודים בגיל 50-18, הורדו בכוח מהאונייה. בין העצורים היו 41 אזרחים אמריקנים, 23 אזרחים ישראלים טריים, 3 קנדים ושניים נוספים. היהודים מארץ ישראל היו בחלקם כאלו שלמדו לתפעל מכ"מ עבור הצבא הצעיר בארצות הברית .

נוסעת נוספת על הספינה הייתה מיוריאל אייזנברג, לימים מיוריאל ארנס, בעקבות נישואיה למי שיהיה שר ביטחון בישראל, משה ארנס. על פי עדותה, הכוחות הלבנוניים ערכו חיפוש בספינה שבה הוסתר נשק שיועד ל"הגנה", וגם איימו על מפעיל הרדיו שלא ישגר אותות מצוקה.

באדיבותה של עליזה ארנס, בתה של מיוריאל, קיבלנו לידינו גם תמונות שצולמו בידי מיוריאל על גבי סיפון האוניה, ובזמן העגינה והציפייה בנמל ביירות.

1
על סיפון האונייה. באדיבות משפחת ארנס
1
בנמל ביירות. באדיבות משפחת ארנס.

צוות האונייה דווקא ניסה להתנגד, אך לשווא. דניאל דורון, נוסע אחר וגם נינו של זרח ברנט (ממייסדי פתח תקווה ומכוכבי השיר "הבלדה על יואל משה סלומון) העיד:

את העצורים לקחו במשאיות והובילו לעיר בעלבכ, שם שהו בתנאים לא קלים במחנה נטוש של הצבא הצרפתי. דניאל דורון סיפר על הנסיעה כך:

מקצת הנוסעים התלוננו על הטיפול האמריקני במעצר, ואף האשימו את הקונסול האמריקני בביירות באנטישמיות. ארצות הברית מחתה בפני לבנון שעמדה בסירובה לשחרר את העצורים, ותקרית דיפלומטית זוטא פרצה בין שתי המדינות.

בד בבד ממשיכה הספינה לחיפה, כשעל סיפונה שאר הנוסעים, כולל בני משפחתם של העצורים – נשים וילדים שהורשו להמשיך במסע. כאן מתקיימת דרמה קטנה משל עצמה, כשהשלטונות הטריים מנסים לדרוש את הורדתם מהאונייה של 25 אזרחים לבנונים, בתקווה לקיום עסקת חילופי שבויים. הניסיונות האלה לא צלחו ככל הנראה, ולא תרמו למאמצי השחרור של העצורים. בארכיון המדינה שמורים המברקים שנשלחו לקברניט ה"מארין קארפ" באותו יום גורלי.

1
מכתב לקברניט "מארין קארפ" שבו הוא מתבקש לאפשר את מעצרם של 25 לבנונים שעל הסיפון. באדיבות ארכיון המדינה
1
רשימת 25 הנוסעים הלבנונים שעל סיפון "מארין קארפ", אותם ביקשו השלטונות הישראלים לעצור בתגובה. באדיבות ארכיון המדינה

מרגע שנודע על התקרית בביירות, היא עוררה כמובן עניין רב בארץ. העיתונות המקומית סיקרה את האירועים בהרחבה (ובמגבלות צנזורה), לאורך הפרשה כולה.

1
מתוך "הארץ", 21 במאי 1948

 

1
מתוך "הצופה", 21 במאי 1948

מה הביא בסופו של דבר לשחרורם של היהודים השבויים? מה תרם לבסוף להגברת מאמצי ארצות הברית לסיים את הפרשה? נראה שלעולם לא נדע. על פי עדותו של דניאל דורון, קרוב משפחה שלו שוחח בנושא עם נשיא ארצות הברית דאז, הארי טרומן. טרומן בתגובה הקציב שבועיים למציאת פתרון למשבר.

העצורים האמריקאים התעקשו שישתחררו רק עם האזרחים הנוספים, למרבה המזל. ניסיונות הלבנונים להפריד בין האוכלוסיות נכשלו. לבסוף, ב-30 ביוני, רק כחודש וחצי לאחר המעצר, הסכימו הלבנונים לשחרר את העצורים. הם הוחזרו לניו יורק אך חלק גדול מהם לא קיבל ויזה ונשאר על אליס איילנד. משם יצאו שוב עם המארין קארפ. חלק אחר מהנוסעים לא המתין עד להגעה לחופי אמריקה, ואחדים בחרו לקפוץ מהאוניה באחת מהעגינות ומצאו דרכים אחרות להגיע בחזרה לישראל. אחד מהמשוחררים שנמלטו מהאונייה באיטליה היה שבתי טבת, מי שלאחר מכן נעשה הביוגרף של דוד בן גוריון. נוסע ידוע נוסף היה עודד בורלא, שהפך ברבות השנים לאחר ממשוררי הילדים המוכרים והאהובים ביותר בישראל.

בארכיון "תולדות ישראל" של הספרייה הלאומית שמורים ריאיונות עם ארבעה ממשתתפי אותו מסע של המארין קארפ. האם אתם מכירים אנשים נוספים שהיו על הספינה בנסיעה הגורלית? ספרו לנו גם אתם.

כמעט ונשכח: שחקן התיאטרון יעקב אביטל והלילה המקולל

אלבום תמונות אחד מספר את סיפורו של שחקן הבימה יעקב אביטל שהלך לעולמו בטרם עת

יעקב אביטל

מתוך אלבום התמונות של יעקב אביטל

תצלומים נדירים שנתרמו לספרייה הלאומית ומוצגים כאן לראשונה, חושפים את הקריירה המרתקת של אחד מגדולי השחקנים העבריים בארץ ישראל, ומעלים באוב את מותו בתאונה מסתורית שנסיבותיה לוטות בערפל.

לאחר עשרות שנים שבהן נשכח השחקן יעקב אביטל, הגיעה נכדת אחייניתו לספרייה הלאומית ותרמה לנו אלבום תצלומים מהופעותיו בתיאטרון. עיון בתמונות שבאלבום מציג תיעוד נדיר של רגעי הזוהר והדרמה שאפיינו את השחקן העברי על הבמה.

 

יעקב אביטל
מתוך אלבום התמונות של יעקב אביטל

 

ההתחקות אחר מסע חייו של אביטל, שחקן תיאטרון נערץ בתקופת המנדט, הובילה אותנו אל סיפור מותו המסתורי. אך כדי להבין את הסיפור שעתיד להגיע לשיאו ליד בית מטבחיים בגליל, עלינו לעשות סדר בעלילה ולחזור אל ההתחלה, אל העיר וילנה בשנת 1900, שם נולד השחקן יעקב אביטל, בנו של הסופר והמורה העברי אבא ארש. יעקב הצעיר רכש חינוך עברי וציוני נלהב. כאשר הגיע הזמן ללמוד בגימנסיה, רשם אותו אביו לאחד מבתי הספר התיכוניים הראשונים ברוסיה שבהם שפת הלימוד הייתה עברית. כבר שם התגלה כישרון המשחק של יעקב הצעיר, בהצגות בית הספר ובדיקלומים האומנותיים שהיו מקובלים אז. מלחמת האזרחים שפרצה בעקבות המהפכה הבולשביקית ברוסיה גילגלה את יעקב הצעיר מעיר לעיר, עד שלבסוף, בחצי האי קרים, הוא פגש בקבוצת צעירים שסחפה אותו להצטרף אליה. היו אלה חברי תנועת "החלוץ". כמה חודשים לאחר מכן, בראשית שנת 1920, עלה איתם ארצה. יעקב אביטל היה לאחד מחלוצי "גדוד העבודה" והשתתף בסלילת כביש טבריה צמח, הכביש שבו גם מצא את מותו.

כישרון המשחק שלו קיבל ביטוי בתקופת עבודתו במחצבה בירושלים, שם חבר לגדוד שהעלה הפקה דרמתית של המחזה 'משיח בן יוסף'. לאחר שצבר פרסום בתיאטרון 'אוהל', הצטרף אביטל לתיאטרון הלאומי 'הבימה' בשנת 1931, אז פרץ אל התודעה כששיחק תפקידים גדולים במספר הצגות חשובות. לבסוף קיבל את תפקיד הקברן בהצגה 'מרד המתים' מאת ארווין שאו, לצד השחקנית חנה רובינא, שכבר אז נחשבה "הגברת הראשונה של התיאטרון".

 

יעקב אביטל
מתוך אלבום התמונות של יעקב אביטל

 

ההצגה עלתה יפה, ובחודש יוני 1937 הוזמנו שחקני התיאטרון להעלות את 'מרד המתים' בעיר טבריה שעל שפת הכינרת, ולהציג שתי הצגות רצופות במוצאי השבת, בחמישה ביוני. המסך עלה, האורות שפכו זוהר על השחקנים; הדיאלוגים קלחו, הקהל התרצה ומחיאות הכפיים הריעו לביצועם: הם עשו זאת שוב. לאחר שסיימו את ההצגה וקיפלו את ציודם, יצאו ככל הנראה לבילוי לילי קצר באיזור קרית שמואל ולאחר מכן, עייפים ורצוצים, ביקשו לצאת חזרה אל מלון 'פולוניה' שבטבריה.

 

יעקב אביטל
מתוך אלבום התמונות של יעקב אביטל

 

ככל הנראה, בדרך החליטו החברים לסטות מנתיבם ולנסוע על הדרך הציורית בכיוון חמי טבריה. החלטה זו התבררה לא רק גורלית, אלא גם קטלנית. כשהשמים עדיין נתונים בחשיכה, הגיעה מכוניתם של שחקני 'מרד המתים' ליד בית המטבחיים הסמוך לחמת, ושם, ללא התראה, הופיע לפתע עובר אורח באמצע הדרך. נהג המכונית מיד סטה מהדרך כדי לא לפגוע בעובר האורח ולהימנע מתאונה, אך לרוע המזל הוא איבד את השליטה בהגה. הרכב החל לסטות ולהיזרק, מלווה בקול חריקות נוראות שזעקו מצמיגי המכונית על האספלט. בסוף נסיעת האימים עפה המכונית מהכביש והתהפכה על נוסעיה. עיתון 'דבר' דיווח ש"העזרה הרפואית הייתה מהירה, ונמרצת, אך לשוא". תוצאות התאונה היו טראגיות ממש: בתו של הנהג שנסעה איתם ברכב, מתה כעבור שעה קלה. השחקנים יעקב אביטל ורפאל קלצ'קין נפצעו קשה. למרבה המזל, חנה רובינא שרדה את ההתרחשות הנוראה ואושפזה להשגחה בלבד.

 

יעקב אביטל

 

בעקבות התאונה הוזעקו בדחיפות מנהל בית החולים הסקוטי בטבריה עם עמית נוסף, וצוות של שני רופאים ושתי אחיות הגיע באופן מיוחד מתל אביב כדי לטפל ביעקב אביטל שנפצע פצעים קשים בראשו. לאחר יומיים שבהם היה בהכרה לסירוגין ולפי עיתון 'דבר', "התענה בייסורים קשים", בבוקר יום  שני, 7 ביוני 1937, איבד אביטל את הכרתו "ובערב יצאה נפשו".

מעיתונות התקופה אנו לומדים על ההלם והאבל הגדול ששרר בארץ ישראל בכלל, ובאיזור טבריה בפרט, למשמע החדשות על עזיבתו בטרם עת של השחקן יעקב אביטל את הבמה. "מותו של אביטל עושה רושם מדכא בטבריה והסביבה. בכל הבתים הפסיקו את נגינות כלי הרדיו". בידיעה אחרת נכתב: "במותו של אביטל אבד לתיאטרון העברי ולכל הישוב בארץ אחד מן האמנים הטובים ביותר […] מי שראה את דמותו העדינה ושמע את קולו הנעים וצלול כמיתר של זהב – לא ישכחנו לעולם".

 

יעקב אביטל
מודעת האבל של 'הבימה' על מותו של יעקב אביטל

 

ארונו של אביטל הוצב בטבריה למשך הלילה, ומשמר כבוד של 'הפועל' התייצב כדי לשמור עליו עד שסודרה העברת הארון. הוא לווה במשלחת כבוד של העיר טבריה והמשקים אל העיר תל אביב. הלוויתו יצאה באותו אחר צוהריים, משדרות רוטשילד פינת רחוב מזא"ה.

 

יעקב אביטל
ידיעה על מותו של יעקב אביטל ב"ליטעראַרישע בּלעטער", יולי, 1937

 

ולנו נותר אלבום תמונות אחד המספר את סיפורו של אדם שחייו נגדעו בטרם עת.

שירה | והאש. קוּרים של אור בחשכה

שירים מאת כרמית רוזן, דנה לובינסקי, אביחי קמחי ואפרת בלום

מלי דה קאלו, פרט מתוך עבודת הווידאו "הקוסמת האכזריה", 12:00 ד', 2016

.

כרמית רוזן

בואי לאילת

לטלי

בָּאוֹטוֹ צוֹרֵב הַדִּיסְק שֶׁלָּךְ, בּוֹאִי
נִמָּלֵט אֶל הַלָּגוּנוֹת הַשְּׁקֵטוֹת,
לְפָנַי מַשָּׂאִית עִם מִטְעָן חָרִיג, טַנְק
מְבַשֵּׂר קַיִץ. בּוֹאִי נִמָּלֵט
מִן הָאַסְפַלְט, כְּבִישׁ שֵׁשׁ נִפְקָח
יָרֹק, אֲנִי מְתַדְלֶקֶת בָּךְ וְשׁוֹעֶטֶת
בַּדֶּרֶךְ לַעֲבֹד
בְּחֹק הֶעָרִים הַמְּקֻמָּטוֹת,
בְּתִיקִי מַשְׁחִירִים הַשִּׁירִים
שֶׁאַעֲמִיס עַל הַסְּטוּדֶנְטִיּוֹת
בְּוָאדִי עָרָה, אַתְּ יוֹדַעַת,
הַלָּגוּנָה שֶׁלָּנוּ הִיא הָאַסְפַלְט שֶׁלָּהֶן
וְאֵין מִפְלָט,
לְמַעֵט הַשְּׁבִיל הַדַּק שֶׁבְּרַגְלַיִךְ
הַחוֹלוֹת כָּבַשְׁתְּ,
וְהוֹסַפְתְּ לָלֶכֶת עַד אֵילַת
לְבַד.

.

29.3.2019

.

כרמית רוזן, מטפלת בביבליותרפיה ויוגה, מלמדת ספרות באוניברסיטה הפתוחה. סיפורה "חזירי בר" זיכה אותה בפרס הראשון בתחרות הסיפור הקצר של עיתון הארץ (2019). ספר שיריה, "קהל יחיד", ראה אור בהוצאת הקיבוץ המאוחד (2013). תרגומיה לשירי ריטה דאב הופיעו בגיליון 48 של המוסך.

.

.

דנה לובינסקי

ולא חדל הזהב

וּבַלַּיְלָה הָרִאשׁוֹן נִמְלָא הַיָּם בְּעַתִּיקוֹת,
אֲרוֹנוֹת אַלּוֹן וְאֶרֶז, תֵּבוֹת אוֹצָר וְכִסְּאוֹת
שֶׁהִפְלַגְנוּ בְּתוֹכָם
וּבַלַּיְלָה הַשֵּׁנִי סָפְקוּ נְשׁוֹת הַכְּפָר הָאֲרֻכּוֹת זְרוֹעוֹת צָרוֹת,
נוֹשְׂאוֹת קוֹלָן הַדַּק בְּשִׁיר הַלֵּל לָאַסְלָה שֶׁהוֹפִיעָה בְּחֵיק הַיְּעָרוֹת
וּבַלַּיְלָה הַשְּׁלִישִׁי
בָּא הַמַּבּוּל שֶׁבֵּין רַגְלַי
מַיִם עַל הָאָרֶץ
לִשְׁטֹף אֶת הָעוֹלָם –
מַגָּבוֹת, דְּלָיֵי מַתֶּכֶת, סִפְרֵי מַפּוֹת וְעִתּוֹנִים –
לֹא עָצְרוּ אֶת הַזִּרְמָה
בָּרְבִיעִי
גָּדוֹל מִכָּל דִּמְעָה
כְּבָר נֶאֱסַפְתָּ אֶל חֵיקִי
מִתּוֹךְ הָרֶוַח בֵּין שִׁנַּי מָשַׁכְתִּי וּמָשַׁכְתִּי
חִשּׁוּקֵי פְּאֵר וְטַבָּעוֹת, גְּבִיעֵי נֶסֶךְ, שַׁרְשְׁרָאוֹת בָּרָק, מְטִילִים וּמַטְבְּעוֹת
שְׁנַיִם שְׁנַיִם הָיִינוּ
וְלֹא חָדַל הַזָּהָב.

 

אֵיפֹה אַתָּה מְחַכֶּה בְּנִי?
חֲרִישִׁי,
מְקֻפָּל בְּתוֹכִי
כְּמוֹ נֶבֶט חִטָּה, שְׁפַן סֶלַע, אֱגוֹז אֲדָמָה –
הַתְּרוּפוֹת הַנֶּחְבָּאוֹת שֶׁבְּתוֹךְ הָעֵצִים –
וּמִנַּיִן הָעֵצִים בְּנִי?
הַגִּבְעוֹלִים הַגְּבוֹהִים,
הַדֶּשֶׁא הַמַּדְשִׁיא,
שִׂמְחַת הַסֻּכָּר הַנֶּאֱסָף בַּקָּנִים,
וּקְנוֹקְנוֹת הַגֶּפֶן בְּנִי
מִנַּיִן?
הַתַּפּוּחִים הַקַּדְמוֹנִים
דִּמְעוֹת הַדֹּחַן הַדָּשֵׁן
הַצַּבִּים הָאִטִּיִּים
וְהַשְּׁעוּעִית הָאֲדֻמָּה?
כָּל הַנְּחָלִים זוֹרְמִים לַיָּם בְּנִי,
אָז מִנַּיִן הִגִּיעַ
הֶעָגֹל הַגָּדוֹל?
כַּדּוּר הַמַּיִם אֲשֶׁר בְּגוּף הַמַּיִם
וְכַדּוּר הַבָּשָׂר?
יַבֶּשֶׁת חֲדָשָׁה בְּאוֹקְיָנוֹס הַדָּם
כַּפּוֹת יָדַי אוֹחֲזוֹת
בְּשָׁעוֹת הַמְּשַׁיְּטוֹת בְּבִטְנִי
מַאֲזִינוֹת מִדֵּי יוֹם לְמַשֵּׁשׁ עֲתִידוֹת
הַאִם גַּם אַתָּה תָּר בְּאֶצְבְּעוֹתֶיךָ אַחַר הַצּוּרָה?
בָּאַפְלוּלִית שֶׁבָּהּ נִפְקָחוֹת עֵינֶיךָ,
הַאִם אַתָּה רוֹאֶה אֶת הַתְּעָלָה בִּקְצוֹת הַיַּמִּים שֶׁבְּטֶרֶם יַמִּים?
בְּנִי שֶׁנָּע בְּתוֹךְ הַיְּרָחִים
מָתַי תְּחַלְחֵל אֶל הַחַי
הַנְּהָרוֹת עוֹד עַל פִּיךָ
מָתַי תִּגָּמֵל בְּאַחַת מִסּוֹדוֹת הַיְּאוֹר,
בְּנִי,
מָתַי תִּפְצַע אֶת הַמַּיִם,
מָתַי כְּבָר תּוֹצִיא אֶת הָאֵם
מִגּוּפִי.

 

דנה לובינסקי היא פסיכולוגית קלינית ומשוררת. ספר שיריה הראשון, "בלי ברית, בלי מילה", ראה אור בהוצאת עם עובד (2014) וזיכה אותה בפרס משרד התרבות למשוררים בתחילת דרכם.

.

.

אביחי קמחי

אסטרואיד

זֶה הָיָה אַסְטְרוֹאִיד
שֶׁנִּסּוֹט מִמַּסְלוּלוֹ וְהִתְרַסֵּק עַל חַיֵּינוּ
אַחַר כָּךְ אָסַפְנוּ אֶת הַשְּׁבָרִים
וּבְכֹל שְׁלוֹשָׁה שָׁבוּעוֹת
לָקַחְנוּ אוֹתָם לְהַטְמָנָה
בָּאֲתָר שֶׁבּוֹ קוֹבְרִים חֲפָצִים
שֶׁנֶּחְשְׂפוּ לִקְרִינָה

אַחַר כָּךְ נִסִּינוּ לָשִׁיר
גַּם יְלָלוֹת בְּלַיְלָה קַר
הֵן שִׁירָה

אַחַר כָּךְ נָסַעְנוּ רָחוֹק מְאוֹד
וְרִחַפְנוּ בֵּין מָקוֹם לְמָקוֹם
וְאַחֲרֵי שֶׁחָזַרְנוּ
הִתְחַלְנוּ חַיִּים
אֲבָל הַבּוֹר הָיָה אֵיתָן
וְסֵרֵב לְהָבִין
אֵיךְ מֵעֵז אַסְטְרוֹאִיד זָעִיר וְצָחִיחַ
לְהִתְנַתֵּק מִמַּסְלוּלוֹ הַקּוֹסְמִי וּלְרַסֵּק
חַיִּים כְּמוֹ זָעַק
תָּמוֹת נַפְשִׁי עִם פְּלִשְׁתִּים

 

פברואר

אֲנִי כּוֹתֵב הַרְבֵּה
כְּמוֹ מְרִיחַת
מִשְׁחָה עַל כְּוִיָּה
לְפִי הַצֹּרֶךְ

 

אביחי קמחי הוא משורר, יליד 1963, גר בירושלים. זוכה פרס ראש הממשלה לספרות לשנת תשע"ז. פרסם עד כה שישה ספרים: פרוזה אוטוביוגרפית וחמישה ספרי שירה.

.

.

אפרת בלום

זֵכֶר

אַחֲרֵי הַשְּׂרֵפָה, מִתְבּוֹנֶנֶת בָּאֵפֶר.
אוֹ בָּאֶפְשָׁר. כְּלוֹמַר
אוּלַי אֶשְׁתֹּל עֵצִים בְּקַו הַתֶּפֶר.

לֹא יִהְיוּ שָׁרָשִׁים.
מָה שֶׁשָּׂרַד יִלְבַּשׁ
גֶּזַע, עָלִים, עֲנָפִים חֲדָשִׁים.

וְהָאֵשׁ. קוּרִים שֶׁל אוֹר בַּחֲשֵׁכָה.
בְּעֶצֶם עוֹד בּוֹעֶרֶת.
אֵינִי זוֹכֶרֶת אֶת פְּרָטֵי כָּל הַמַּעֲרָכָה.

רַק לְהוֹדוֹת.
בְּנִנּוֹחוּת שֶׁל יַיִן בְּגָבִיעַ
לְקַבֵּל אֶת הָעֻבְדּוֹת.

שְׂרֵפָה, הָיְתָה שְׂרֵפָה.
וַאֲנִי הָיִיתִי גּוּפָהּ שֶׁל הָאֵשׁ,
הָיִיתִי גּוּפָהּ

 

הכְתָבה

כְּבָסִים, הִכְתִּיבָה נִיצָה הַמּוֹרָה,
כָּאֵלֶּה שֶׁתּוֹלִים עַל חֶבֶל.

מִן הַחַלּוֹן שֶׁל כִּתָּה גִּימֶ"ל שְׁתַּיִם
אֶפְשָׁר הָיָה לִרְאוֹת

שְׁבִיל עָפָר מְלַחֵךְ בְּגִנּוֹת הַבָּתִּים
וְצַמְרִירֵי עֲנָנִים נִקְבָּצִים בַּשָּׁמַיִם.

גֶּשֶׁם הֵחֵל לָרֶדֶת.
מַהֲרִי, זֵרְזָה אִמִּי.

וַאֲנִי, שֶׁחִכִּיתִי לְאוֹת
כָּתַבְתִּי "כְּבִיסָה"

וְרַצְתִּי הַבַּיְתָה עִם שְׂרוֹךְ וּשְׂמִיכָה וְשִׂמְלָה
וְאֶת הָעֵדֶר שֶׁפָּעָה בְּאָזְנַי הִשְׁאַרְתִּי

עִם חָצָב וְעָגוּר וְשַׁלֶּכֶת
מִחוּץ לַדֶּלֶת,

עַל הַמַּחְצֶלֶת
בַּכְּנִיסָה.

 

אפרת בלום, בעלת דוקטורט בספרות השוואתית, עוסקת בכתיבה ובתרגום. מתמקדת בשירה מודרנית, פסיכואנליזה וספרויות מהגרים. מתגוררת בניו יורק. פרסום ביכורים לשירתה הופיע בגיליון 35 של המוסך.

 

 

» במדור שירה בגיליון קודם של המוסך: שירים מאת אורית קלופשטוק, שמואל מוניץ, אורי פרסטר וסתיו ב. אתלן

 

לכל כתבות הגיליון לחצו כאן

להרשמה לניוזלטר המוסך

לכל גיליונות המוסך לחצו כאן

ריאיון | פיליפ רות' בשיחה על חברו הטוב סול בלו

קטעים מהריאיון האחרון עם רות', שערך הבמאי אסף גלאי במהלך צילומי סרט על חייו ויצירתו של סול בלו

פיליפ רות'. מתוך סרטו של אסף גלאי

.

פיליפ רות' – הריאיון האחרון

ראיין: אסף גלאי

מאנגלית: דפנה לוי

.

בשנת 2017, במהלך צילומיו של סרט העוסק בחייו ויצירתו של סול בלו, נפגש הבמאי אסף גלאי עם פיליפ רות' בביתו שבקונטיקט. רות', שמיעט מאוד להתראיין, התפנה לשיחה ארוכה על בלו. על אף פער הגילים בין בלו לרות' – שמונה־עשרה שנה – מערכת היחסים האישית והספרותית שלהם הייתה הדוקה וארוכת שנים, וכללה עשרות מכתבים ומאות שעות שיחה. הריאיון שערך עימו גלאי היה כנראה הריאיון האחרון של פיליפ רות', שהלך לעולמו כשנה לאחר מכן.

***

.

גלאי: איך נפגשת לראשונה עם סול בלו?

פגשתי את סול בסביבות 1956. הייתי צעיר, בן עשרים ושלוש, מדריך בקורס לאנגלית באוניברסיטת שיקגו, והוא בא לבקר באחד הקורסים שלימד חבר שלי, ושם נפגשנו לראשונה. אחר כך שתינו קפה. אני, כמובן, כבר הערצתי אותו אז. הספקתי לקרוא כמה פעמים את הרפתקאות אוגי מארץ' – הפעם הראשונה הייתה כשלמדתי בקולג' – וזה לא דמה לשום דבר שקראתי קודם. כשהגעתי לשיקגו ללימודי תואר שני קראתי את הספר שוב, וכשפגשתי את סול זה היה כאילו אלוהים הגיע לשיקגו. הוא היה הגיבור שלי.

 

איזה מין טיפוס הוא היה?

הוא תמיד היה לבוש בהידור, מאוד שיקגואי. הוא היה נאה מאוד והיו לו עיניים נפלאות ומלאות הבעה, פנים נהדרים. והוא היה יכול להיות מפתה מאוד, כפי שאנחנו יודעים. כשרק נפגשנו הוא לא ממש התאהב בי, ולכן הוא היה לפעמים נשכני מאוד, אבל לי זה לא שינה. אני הייתי מאוהב בו. לא הפכנו לחברים של ממש עד שסול וג'ניס, אשתו, עברו לגור בוורמונט, שאינה רחוקה מאוד מהבית שלי כאן בקונטיקט, והתחלנו להיפגש, כלומר אני התחלתי לעלות לרגל לוורמונט עם חברים. נהגנו להישאר במוטל לא רחוק כדי לבלות חצי שבוע עם הזוג בלו. הזמן הזה היה יקר לי מאוד. גם דיברנו לא מעט בטלפון.

 

הוא היה איש מצחיק? איזה תפקיד היה להומור בחייו?

סול היה איש מאוד מאוד מצחיק שאהב בדיחות, ואם מישהו סיפר לי בדיחה מיד הייתי מתקשר לאחי ולסול כדי לספר להם אותה, והם כבר היו מפיצים אותה ברשתות שלהם. אני עדיין שומע בדיחות וחושב, חבל שסול לא כאן. זאת לא הסיבה היחידה שבגללה אני מצטער שהוא לא פה. הוא היה משעשע מאוד ויש המון הומור בספרים שלו. הכתיבה שלו הייתה ספוגה אירוניה ומלנכוליה, אבל ההומור היה מרכיב ברור בכתיבה שלו, השעשוע.

 

אומרים שהוא שינה את שפת הרומן האמריקני. אתה כתבת הרבה על השפה שלו.

אוגי מארץ' היה ספר מהפכני במלאוּת שלו. זה לא היה סתם שפע, זה היה שפע אדיר במונחים של שפה. טווח השפה של בלו היה הרי עצום, משפת רחוב עממית ועד דיבור אלגנטי ומונחים פילוסופיים, הכול שם. הוא גם ידע לגלוש מזה לזה – גלישה "בֶּלוֹאית" – הוא עבר מהזעיר עד הקוסמי באותה פסקה ובאנרגיה פראית ובמין קלילות מלאת השראה. זו לא הייתה קלילות חלושה, אלא חצופה. הוא שחרר את המשפטים מהכבלים, הכבלים שהמינגווי הניח עליהם. צריך לזכור שאוגי מארץ' ראה אור ב-1953, ושנה לאחר מכן המינגווי זכה בפרס נובל לספרות – הוא היה המושל העליון של המשפט האמריקני, והמשפט הזה היה צנוע וחמור, והמינגווי הפשיט ממנו את כל העיטורים שחדרו לתוכו במאה התשע־עשרה, תלש את הריפודים והותיר סוג של יופי שֵייקרי, של משפט הצהרתי שהיה יפה מאוד…

המינגווי, אמן המשפט האמריקני, ובלו היו ממש הפוכים בכתיבתם. המוטו של המינגווי היה "אל תחשוב על זה", והמוטו של בלו היה "חשוב על זה", ולכן המשפטים שלו לא היו רק מלאי תיאורים ומלאי אנרגיה מילולית, אלא גם מלאי מחשבה. המוח, התודעה, עבדו בכל משפט. אצל בלו היו הממשי – שהוא ידע לתפוס באופן מופלא – וגם המנטלי, ושניהם פעלו זה על זה. חוויה ומודעות. זה העשיר מאוד את המשפט. אני לא חושב שזו הייתה התקוממות מודעת נגד המינגווי, אני חושב שהוא העריך והעריץ אותו, אבל כשבלו החל לכתוב הוא חולל מהפך גדול בתפיסה לגבי השאלה מהו סגנון כתיבה נהדר. גם לפוקנר היו משפטים שיריים, אבל מסוג אחר.

 

איזה ספר של בלו הכי אהבת?

תראה, כולם הממו אותי. אין רומן אחד שלו שלא טלטל אותי במהלך הקריאה. והוא היה גם אמן הסיפור הקצר. אני חושב ששני ספריו שחזרתי וקראתי הכי הרבה היו אוגי מארץ' והרצוג. אוגי מארץ' פשוט שינה את ההבנה שלי בנוגע למה שרומן יכול לעשות, ומה שסופר יהודי יכול לעשות בחוויות שלו, כי עד אז לא היה סופר יהודי כמותו, סופר שלא עסק ביחסי ציבור או כיבודים ותשבחות ליהודים או בניסיונות לגונן עליהם. בלו פשוט הציג יהודים כמו שהכיר, וזה היה משחרר מאוד.

גם הרצוג היה ספר גאוני, בהמצאות שבו, בעיקר במכתבים האלה שהוא כותב לכל המפורסמים ובעומק הרגשות שבו. וכמובן, סול היה צייר דיוקנאות נפלא. מה שמרתק בספרים הללו הוא הדמויות, לא בהכרח המסַפר, אלא הטיפוסים הגדולים מהחיים שמקיפים אותו. סול התרגש והתלהב מאוד מאנשים גדולים, אנרגטיים, חצופים, אנשים כאלה מצאו את דרכם אל ספריו, והיה כיף גדול לקרוא אותם. הוא הבחין היטב במה שהוא כינה "הגיהינום האווילי" (Moronic Inferno) של העסקים והמסחר בתרבות הפופולרית, וכל זה התבטא אצלו בדמויות האלה.

 

אמרת שסול אהב לכתוב על מפלצות

אלה מפלצות לכאורה, לא מהסוג האלים. הוא אהב נשמות שאינן נשמעות לחוקים, ואנשים שהיה להם אומץ לדבר, שדיברו בצורה יצירתית בכל רמה של שיח, אפילו מי שאמרו דברים מפלצתיים. הוא לא התענג על המפלצתי שבחיי האדם. בקטע מרכזי בהרצוג הגיבור שלו נכנס לבית המשפט ויש לו הרבה זמן לכן הוא נכנס לאולם שמתקיים בו משפט של גבר ואישה הנאשמים ברצח ילד. המאהב של האישה הטיח את הילד בקיר וריסק לו את הראש. הרצוג יושב שם ומתבונן בהם וכשהוא יוצא הוא אומר "אני לא מצליח להבין…" הוא כל כך מזועזע מהמפלצתיות.

 

בלו ראה את עצמו כסופר יהודי?

לא במיוחד. הוא היה סופר אמריקני גדול שהיה יהודי וכתב על יהודים, אבל אני לא חושב שעל המצבה שלו הוא היה רוצה שייכתב "כאן טמון סופר יהודי". אני חושב שהוא היה מעדיף את הכתובת "כאן טמון סול בלו, סופר". זה מספיק.

הוא פתח את אוגי מארץ' במשפט "אני אמריקני, יליד שיקגו". הוא לא כתב 'אני יהודי, בנם של מהגרים'. ההזדהות המהותית שלו הייתה עם אמריקה ועם רוחה הדמוקרטית. הוא הרחיק את עצמו בבירור משושלת הכותבים היהודים שקדמה לו, כמו הנרי רות' ואחרים, ויצר שושלת חדשה משל עצמו.

במחצית הראשונה של המאה העשרים הספרות האמריקנית נשלטה על ידי שני סופרים: ויליאם פוקנר וסול בלו. על פוקנר אפשר לומר שהוא סופר דרומי במובהק, מה שנכון, אבל הוא גם השפיע השפעה עצומה על הכתיבה האמריקנית בכלל, כי הוא היה כוח אדיר. כמותו היו גם הרמן מלוויל והנרי ג'יימס. יש כאלה רק שלושה־ארבעה בכל מאה, סופרים עם כוח כביר, שכנוע, אותנטיות, טווח. סול היה התגלמות העוצמה הזו, הספרים שלו מכים בך, בכוח השפה, בכוח יצירת הדמויות, בכוח העיסוק בנושאים עמוקים, בכוח ההרהור המעמיק, בכוח הרהיטות ורוחב האופקים. יש מעט מאוד כלים שהוא לא ידע להשתמש בהם. היה לו ארגז כלים מצוין.

.

סול בלו

 

"הרצוג" הוא דוגמה להיקסמות של בלו מרעיונות. אתה חושב שלפעמים הם תפסו בכתיבתו את מקום העלילה?

לא. אולי בפסקה פה ושם. הגאונות שלו באה לידי ביטוי באופן שבו הוא מצא כלים למסור דרכם את הרעיונות האלה. בהרצוג הוא כותב מכתבים לנשיא אייזנהאואר, לדה גול, לוויטגנשטיין. שם הוא תוחם את הרעיונות שלו, כדי שהנרטיב לא ייקטע. לא כמו אצל תומאס מאן, ששם יש המון שיחות בין אינטלקטואלים והנרטיב באמת נקטע. אני צולח את זה, אבל זה שעמום.

 

איפה ניכרת ההשפעה של בלו בכתיבה האמריקנית היום?

יש לנו המון סופרים טובים, הרבה כישרונות גדולים, אבל אין אסכולת כתיבה אמריקנית. כל אחד מוצא את דרכו. איש לא הפך לסופר "בֶּלוֹאי", אבל ההשפעה שלו הייתה עצומה. ג'ון אפדייק לא כתב כמוהו ולא עסק באותם נושאים, אבל חש את השפעתו, כך גם אד דוקטורוב, וגם אני. היה לנו טמפרמנט אחר, ביוגרפיה שונה, כישרונות שונים מאוד – היו לנו תפיסות פוליטיות כמעט הפוכות – אבל בלו היה שיעור במצוינות. אתה משתפר מעצם זה שאתה משתתף במרוץ שיש בו הרבה סוסים חזקים.

כשסופרים צעירים מגיעים לזירה, המבוגרים יותר נוטים לשנוא אותם. למשל, מר [יצחק בשביס] זינגר שנא אותי, ובכל פעם ששמי עלה הוא היה ממהר לומר: [רות' מחקה את המבטא היידישי] "לא קראתי, לא קראתי". סול לעומת זאת היה מאוד מעודד. בראשית דרכי הוא כתב עליי ביקורת נהדרת. סופרים צעירים בהרבה, כמו ניקול קראוס ואחרים, מרגישים את הכוח של בלו בלי לכתוב כמותו, הם קיבלו ממנו תעוזה לפרוץ מסגרות.

 

אתה עדיין חוזר וקורא אותו?

אני מציץ. סול מת לפני עשר שנים, והוא כל הזמן במחשבתי. הוחתמתי על ידי הנוכחות שלו, הפרוזה שלו, ההשפעה שלו. זה לא שאני כותב כמוהו, אנחנו כותבים אחרת לגמרי ונאלצתי ללמוד בעצמי איך לפרושׂ משפטים, אבל הוא לימד אותי שאפשר לעשות הכול בספרות, לקבוע בעצמך את הכללים ואפילו את הסטנדרטים האסתטיים. הוא היה המשחרר הגדול.

הוא קרא את הטיוטות האחרונות שלי. שלחתי לו אותן כשחשבתי שכבר עשיתי בספר כל מה שאני מסוגל לעשות. לא תמיד היו לו הערות מועילות, אבל תמיד רציתי לדעת מה הוא חושב, ואם זה מצא חן בעיניו הייתי מרוצה מאוד.

 

בלו כתב הרבה על אנשים קרובים אליו מאוד.

לסול הייתה עין בוחנת וריאליסטית מאוד, אתה יודע, הוא ראה הכול והיה מוקסם מההתנהגות האנושית. הוא לא היה יכול שלא לכתוב על מה שראה בעולם, זה מה שסופר עושה. מציאות הייתה הגירוי האדיר שלו. החשיבה הפילוסופית שלו הייתה מזיקה לו כסופר אלמלא עיניו היו נעוצות בעולם. אנשים נפגעו, כעסו, נעלבו, תבעו לדין וכן הלאה, אבל אי אפשר להיות סופר וגם לדאוג לתדמית שלך…

 

אתה עצמך ראיינת את בלו – הוא היה חשוף וגלוי?

בסוף שנות התשעים עבדתי על ספר שיחות עם סופרים שונים מכל העולם. אהרן אפלפלד, איוואן קלימה, מילן קונדרה. רציתי לכלול את סול, אבל הוא היה בשנות השמונים לחייו ובכל פעם ששלחתי לו שאלות במייל – שהיו בעצם מאמרים קצרים על ספריו ובקשות שיהרהר על מה שהעליתי בהם – קיבלתי תשובות קצרצרות, ולפעמים הוא היה שותק במשך שלושה חודשים. אז החלטתי לנסוע אליו ולבלות איתו שבוע. היינו יושבים ומדברים, שלוש־ארבע שעות ברציפות, אבל אפשר לומר שהניסיון הזה נכשל, כי הוא היה כמובן מתעייף והראש שלו לא היה בזה. זה מובן לי היום, אני כעת בשנות השמונים שלי וגם אני לא רוצה לדבר הרבה…

 

אתה מתגעגע אליו…

הו, אני מתגעגע אליו נורא… ספר הכתובות שלי נראה כמו בית קברות. כולם מתו… אני מתגעגע למתיקות ולעדינות של סול. הרגשתי שהוא אהב אותי והוא הרגיש שאהבתי אותו.

 

בשנותיו האחרונות הוא נהיה רוחני מאוד

הוא היה בעיקר עצוב מאוד, כי הוא לא הצליח להתמקד והיו לו בעיות זיכרון קשות והוא כבר לא היה יכול לכתוב. הוא התחיל להאמין בחיים שלאחר המוות אבל לא הקשבתי לו… אני לא יודע מאיפה הגיעו המחשבות המיסטיות האלה. נדמה לי שהוא לא יכול היה לשאת את המחשבה שכל הקסם הזה ייגמר. זה בלתי נתפס שכל החיים מכינים אותך ל… כלום. אני מקווה שהוא צדק. אבל אני חושב שהוא טעה.

.

פיליפ רות'. קטע מסרטו של אסף גלאי

 

אסף גלאי הוא במאי קולנוע תיעודי. בשנת 2013 ביים עם שאול בצר את הסרט "המוזות של בשביס זינגר", שהוקרן בפסטיבל דוקאביב. סרטו "ארמי אוף לאברז בארץ הקודש" (2018) זכה במקום הראשון בתחרות הקולנוע הדוקומנטרי של פסטיבל חיפה. סרטו "הרפתקאותיו של סול בלו" (2019) יוקרן בקרוב בערוץ PBS האמריקני. הסרט, שבמסגרתו נערך הריאיון עם פיליפ רות', הופק על ידי אינג׳יניו הפקות, בתמיכת קרן אבי חי ו-National Endowment for Humanities.

 

« במדור ריאיון בגיליון קודם של המוסך: גארי שטיינגרט בריאיון לדפנה לוי וברשימה פרי עטו

 

 

לכל כתבות הגיליון לחצו כאן

להרשמה לניוזלטר המוסך

לכל גיליונות המוסך לחצו כאן