אין קלישאה יותר פטריארכלית ולא מודעת לעצמה מאשר "מאחורי כל גבר מצליח עומדת אישה". רק שבמקרה של סר משה מונטיפיורי, זה לגמרי נכון. פרויקטים משותפים? את מה שהנסיך הארי ומייגן מרקל עושים היום, הזוג מונטיפיורי עשה כבר לפני 200 שנה. רק שבעוד שבישראל את עיקר ההתייחסות מקבל "השר משה", יהודית הייתה שותפה מלאה ושווה לא פחות לכל פעילותו ולהחלטותיו. בתקופתם – אמצע המאה ה-19 – היא קיבלה הרבה יותר קרדיט, ולא רק ביישוב היהודי בארץ-ישראל, אלא בעולם כולו.
החלפת שמו של "גשר יהודית" בתל אביב ל"גשר יצחק נבון" הייתה סיבה טובה לנבור בארכיון הספרייה בחיפוש אחרי אחת הנשים החשובות שהוציא מתוכו העם היהודי. יהודית מונטיפיורי לא רק עומדת מאחורי התרומות המשמעותיות שהחזיקו את היישוב היהודי בארץ ישראל, אלא פעלה גם לקידום החיים היהודיים בכל מקום ואף נרתמה למשימות של דיפלומטיה.
במשך שנים החזיקה הספרייה הלאומית בעותק של ספר הבישול וכלכלת הבית היהודי הראשון באנגליה. הספר יצא בשנת 1846, ונקרא "המדריך היהודי: מידע שימושי לבישול יהודי ומודרני". באופן מסתורי למדי, העורכת שלו הוזכרה כליידי עלומה, אך ללא קרדיט מפורש. מאז פרסומו, יוחס הספר למונטיפיורי אך לא נמצאו לזה כל תיעוד או הוכחה. אמנם באנגליה הוויקטוריאנית מעטות היו היהודיות בעלות תואר ליידי, ובכל זאת זו אינה קבוצה קטנה ולא מעט מועמדות יכלו לשאת בתואר.
מעבר להיותו ספר בישול יהודי, שמאפשר – כפי שמעידה העורכת בהקדמה – בישול איכותי וטעים גם בתנאי הכשרות המחמירים, זהו מדריך לעקרת הבית היהודייה ממעמד הביניים. הקוראת צריכה להיות כמובן בעלת לפחות משרתת אחת שתסייע בניהול המטבח, הבית והטיפוח האישי – כלומר אל"ף-בי"ת של אשת חיל. בהקדמה מציינת העורכת האלמונית שהספר נכתב עבור נשים צעירות כמדריך לניהול שולחן מגוון, כבסיס לאושר משפחתי ולאינטראקציות חברתיות מוצלחות.
חלקו הראשון של הספר מוקדש למתכונים יהודים שונים, או אולי נכון יותר לומר לדרך שבה ניתן להכין מאכלים כך שיתאימו לחוקי הכשרות. בספר יש מתכונים, גם למאכלים יהודים, בעיקר מספרד, מהולנד ומגרמניה, מקורות שאפיינו במקרה את האוכל שהוגש בבית מונטיפיורי. מי שיחפש בספר מאכלים מזרח אירופאים, כמו גפילטע פיש, כבד קצוץ, לטקס או בורשט, יתאכזב, משום שההגירה היהודית המאסיבית ממזרח אירופה אל מערבהּ התחילה רק בשנות ה-80 של המאה ה-19.
לא רק מתכונים יש בחלק הזה של הספר. הליידי שמאחורי הספר נותנת גם כמה עצות כלליות שחשובות לכל מארחת מתוחכמת. למשל, ממליצה העורכת האלמונית, אל תבשלו עם רוטב סויה או קטשופ, שטבחים נחותים נוטים להוסיף לתבשיליהם. את הרטבים האלה כדאי לשים על השולחן, ושכל אחד מהאורחים יוסיף אותם לפי הטעם.
חלקו האחרון של הספר מוקדש לטיפוח ולא במקרה. לטענת העורכת אישה צריכה לא רק להיות אינטליגנטית, המקור האמיתי ליופייה, אלא גם לשמור על גופה ולטפח אותו. ניתן למצוא שם לא מעט מתכונים ועצות לטיפוח עור הפנים, לטיפוח השפתיים וכמה טיפים חשובים לשמירה על כפות ידיים לבנות וחלקות.
עניין מחודש שהתעורר בספר הביא כמה היסטוריונים חובבים לקשור בין "המדריך היהודי" ליהודית מונטיפיורי. מחקר מקיף גילה כי המעדנים בספר מתאימים לסגנון המאכלים שהוגשו בבית מונטיפיורי, אך לא רק בזה הסתיימו הקשרים. עיון מדוקדק בספר מגלה שהאישה שערכה אותו מצויה כמובן בחיי המעמד הגבוה; לצד זאת היא טיילה בעולם ואפילו הגיעה לפלשתינה ומשם ייבאה מתכון למרק. יהודית מונטיפיורי היא הליידי האנגלייה היחידה שהגיעה לארץ-ישראל ואף עשתה זאת חמש פעמים, כשהתלוותה כהרגלה לבעלה. יהודית מונטיפיורי נשבתה בקסמה של ארץ הקודש ואף למדה ערבית, בנוסף לעברית שכבר ידעה – ולארבע או חמש שפות נוספות שדיברה.
***
מתכון למרק ארטישוק ירושלמי מספרה של הליידי יהודית מונטיפיורי
תבשיל מפרק עגל וכף רגל עגל וכמחצית קילו של צ'וריסו ועוף גדול. בארבעה ליטר מים, הוסיפי חתיכת קליפת לימון טרייה, שישה ארטישוק ירושלמי, צרור עשבי תיבול מתוקים, מעט מלח ופלפל לבן, ומעט אגוז מוסקט, והכיסוי החיצוני של קליפת אגוז מוסקט (blade of mace); כאשר העוף מוכן לגמרי, הסירי את החלקים הלבנים כדי להכין מראש לעיבוי, והניחי לשאר להמשיך להתבשל עד שהציר חזק מספיק, את החלקים הלבנים של העוף יש לכתוש ולבזוק עליהם קמח או אורז טחון ולערבב אותם במרק לאחר שסונן, עד שהוא מסמיך.
***
אין הוכחה חותכת להשערה שמונטיפיורי היא הליידי המסתורית מאחורי הספר, אבל אנחנו מאמינים שכן. ספרה מעולם לא תורגם לעברית ואולי על אף כל השנים שעברו הגיע הזמן שיעשה כן. יהודית הלכה לעולמה בספטמבר 1862. הזוג מונטיפיורי הם אלו שתרמו את הכסף לשיפוץ מבנה קבר רחל שבבית לחם, ולכן אחרי מות אשתו האהובה, בנה מונטיפיורי את אחוזת הקבר של יהודית בהשראת אותו המבנה. בבוא היום גם השר מונטיפיורי נקבר שם לצידה, ושם הם שוכנים עד היום.
אם תרצו להוסיף פרטים, לתקן, לשאול, להעיר או להגיב, אפשר לעשות זאת כאן בתגובות, בפייסבוק, בטוויטר או באינסטגרם.