פִּתְאֹם קָם אָדָם בַּבֹּקֶר
וּמַרְגִּישׁ כִּי הוּא עַם וּמַתְחִיל לָלֶכֶת,
וּלְכָל הַנִּפְגָשׁ בְּדַרְכּוֹ קוֹרֵא הוּא שָׁלוֹם.
בראשית שנות השבעים, קם בבוקר אלי אביבי והקים מדינה אוטונומית באכזיב – מדינה שגודלה לא עולה על גודלו של מגרש כדורגל. מלבד בולים, שחסכה מדינת אכזיב מפאת חוסר תקציב, היה במדינה הזו כמעט הכל. אך כיצד ומדוע קמה מדינת אכזיב? הסיפור מתחיל כך:
אלי אביבי (שהוא גם דודו של השחקן שי אביבי) נולד בפרס בשם אלי ארז'ן. כשהיה בן שנה, משפחתו עלתה ארצה והשתקעה בדרום תל-אביב. בגיל שלוש-עשרה עזב אלי את הבית, ובגיל חמש-עשרה הצטרף לפלמ"ח ועבר קורס בפלי"ם. כשהיה אלי בן שבע-עשרה, החליט לצאת למסע שארך ארבע שנים במהלכו חי וביקר במקומות שונים בעולם; בין השאר, עבד גם כדייג באוקיינוס הקרח הצפוני. שנים לאחר-מכן העיד שהוא וחבריו לאניית הדיג שתו כוסית רום מדי שלוש שעות כדי לא לקפוא.
בשנת 1952, כשהיה בן 22, חזר אלי אביבי ארצה והחל לחפש מקום מתאים לכתוב בו את זכרונותיו מן הטיול. הוא שכר מהמדינה שני מבנים בכפר הערבי הנטוש א-זיב ושיפץ אותם. אחד מהם, שהיה בעבר ביתו של מוכתר הכפר אחמד חוסיין עטייה, הפך ברבות הימים לביתו של אביבי ומאוחר יותר, הוא אף הקים בו מוזיאון.
אך מדוע שצעיר יקים בביתו מוזיאון?
בשנת 1971, החלה המדינה בהקמת פארק לאומי באכזיב בשטח בו חי אלי עם זוגתו רינה. הוא לא אהב את הרעיון וכצעד מחאה נגד בנייתו של הגן במקום, החליט להקים שם לא פחות ממדינה עצמאית – "מדינת אכזיב". ל-"מדינה" הזו היה נשיא (אביבי עצמו, למרבה ההפתעה), המנון (המיית גלי הים), שפה משלה (שפת הטבע), דגל ואפילו דרכונים שהנפיקו לעצמם בני הזוג אביבי. באשר למערכת בריאות כמו במדינה מתוקנת, ובכן, השניים הכריזו שזו בטלה ומבוטלה מאחר שבמדינתם אין חולים.
ביתם של השניים אף הפך למוזיאון ארכיאולוגי לתולדות אכזיב, בו מוצגים מאות שרידי תרבויות שחיו באזור וגשמי הגליל הציפו על-פני השטח. הפריטים במוזיאון אינם מוגנים על ידי זכוכית ומוצגים בגובה העיניים לצד כיתוב. אביבי עצמו ביטא את רצונו להציג שם מאות תמונות שצילם בעצמו – רובן של נשים עירומות על חוף אכזיב.
אביבי וזוגתו הפכו את מדינת אכזיב למוקד משיכה אליו נהרו צעירים וצעירות שהגיעו לשמוע מאלי את סיפורי מסעותיו ואת הגותו על החיים. כמו-כן, סיפקו הזוג במדינתם מקום מפלט לאנשים שביקשו להגיע לנפוש בבית ההארחה או פשוט לבלות בחוף המרהיב שבסמוך לבתים שרכש אביבי. מדינת אכזיב הפכה למעוז הרוח החופשית בתחילת שנות השבעים של המאה הקודמת והפוקדים את המקום נקראו בפי רבים "היפים". אלי אביבי שימש כמעין מדריך רוחני לקבוצות הללו.
כנשיא אכזיב וכמנהיג כריזמטי, אביבי פרש את חסותו על אנשים שחיפשו מחסה בשטחי המדינה ואפילו חיתן זוגות צעירים על-פי מסורת מדינת אכזיב!!
כמו-כן, הדבר נתן לבני הזוג אביבי תירוץ להחתים את דרכוניהם של המבקרים אצלם – מה שתמיד ששו לעשות.
ב-16 במאי 2018, הלך אביבי לעולמו והוא בן 88.
כתבות נוספות
ברמת גן ייסדתי את מדינת היהודים (ולאיש לא היה אכפת)
בת הים הקטנה נצפתה מול חוף אכזיב