היא הייתה יקית פדנטית שהחמירה עם תלמידיה ודרשה מהם תרגול יומיומי, ולמרות זאת גדולי עולם התרבות הישראלי פקדו את הסטודיו הצנוע שלה באופן קבוע, ביניהם הדודאים ישראל גוריון ובני אמדורסקי, האומן דני קרוון, ולוחמת הפלמ"ח נתיבה בן יהודה. חלקם אמרו שהם חבים את הצלחתם המקצועית לתרגילים הפשוטים והיעילים שלימדה אותם פאולה גרבורג, מפתחת שיטת ההתעמלות המבוססת על עבודת השרירים הטבעתיים בגוף, הידועה כיום כשיטת פאולה.
והייתה גם עוד מישהי שסמכה את ידיה על פאולה גרבוג ואף כינתה אותה "קוסמת".
שש שנים לאחר פטירתה של נעמי שמר, הועבר הארכיון הגדוש שלה לידי הספרייה הלאומית. רובו הגדול, כפי שניתן לצפות, מורכב מטיוטות של מילות שירים ולחנים שכתבה לאורך עשרות שנות הקריירה שלה והתכתבויות עם יוצרים איתם שיתפה פעולה. בין כל אלה מצאנו תיקייה דקה, שמכילה מספר קטעי עיתונות שכתבה שמר בעצמה. אותה תיקייה היא עדות לקשר יוצא דופן שנרקם בין שתי נשים מיוחדות.
*****
פאולה הייתה אישה צנועה שמעולם לא רדפה אחרי פרסום, אלא יותר אחר הכרתו של הממסד הרפואי בשיטתה. בשני התחומים לא צלחה במיוחד. אולי זו הסיבה שעד היום שיטתה אינה מפורסמת בכל בית בישראל, למרות שהיא עדיין מתורגלת ברחבי הארץ ונלמדת אצל מורים שחלקם הוסמכו על ידה.
היא גדלה למשפחה יהודית סוציאליסטית בגרמניה. בברלין למדה בלט ואופרה, אך עם עליית הנאצים לשלטון נאלצה המשפחה לעזוב, והם עלו לישראל. התנאים בארץ היו קשים והפרנסה דחוקה עבור משפחה שלא הייתה רגילה לחיים בלבנט. בארץ נישאה פאולה ליוסף גרבורג והפכה די מהר אם לתינוקת קטנה, כשגופה החל לקרוס. העבודה הפיזית הקשה במטבח פועלים בחיפה, גרמה לה כאבי גב קשים שהגבילו אותה. הרופאים רמזו לה שאין פתרון או תקווה לבעיותיה והיא עלולה למצוא עצמה מרותקת לכסא גלגלים לשארית חייה.
גרבורג בת ה-35 לא יכולה הייתה להשלים עם גורלה. היא נזכרה שבצעירותה, כשלמדה בגרמניה מחול ושירה, חוותה "תחושות מוזרות" (כך סיפרה לתלמידיה ולא פירטה מה הן היו) בזמן התרגול, ואותן ניסתה כעת לשחזר.
בהדרגה הצליחה לרפא את עצמה. הרופא שלה התפעל מהתוצאות אליהן הגיעה בכוחות עצמה והחל להפנות אליה מטופלים שלו, למרות שהייתה חסרת הכשרה רשמית. כשהוא נפטר, היא פתחה מכון עצמאי משלה, ושמה עבר מפה לאוזן.
"סוד השרירים הטבעתיים", ספרה היחיד של גרבורג, יצא לאור ב-1982. זהו ספר המסביר בשפה פשוטה וברורה את עקרונות השיטה, ומדגים את המקרים השונים בהן השיטה סייעה בפתרון בעיות פיזיות ואף נפשיות שונות. בספר יש גם הצעות לתרגילים בסיסיים שכל קורא יכול לבצע בעצמו בקלות בביתו.
גרבורג התמקדה בחלוקת הגוף האנושי לצינורות שלהם סוגרים (היא השתמשה בביטוי הלועזי – ספינקטרים) ביניהם אלה המוכרים לנו כשרירים טבעתיים עליונים – הפה, האף, העיניים והאוזניים – וגם התחתונים, באיזור השופכה או הוואגינה וגם כל מערכת העיכול עד החלחולת (פי הטבעת). גם הסרעפת ורצפת האגן הן שרירים להם אופי מעגלי וכולם – הרצוניים והלא רצוניים – מאופיינים בכך שהם מתכווצים ומשתחררים לחליפין. לפי גרבורג, ישנם קשרים בין המערכות – השרירים הטבעתיים והסוגרים השונים והם משפיעים ומושפעים אחד מהשני. אם אחד לא עובד כמו שצריך הוא יכול לגרום לנזקים בכל הגוף. הפתרון, לשיטתה, הוא לעזור לחזק סוגר חלש בעזרת הסוגרים האחרים התקינים בגוף.
כך למשל, גרבורג טענה כי חיזוק שרירי הפה והלסת יכול לסייע בהפחתת אכילה מופרזת ובהפסקת עישון (למשל על ידי תרגול החזקת קיסם עץ קצר בין השפתיים בצורה שדורשת מהן להתכווץ, במקום הסיגריה). תרגול קבוע וחיזוק הסוגרים השונים נמצא כמועיל גם בטיפול בדיכאון, בהפרעות קשב ועוד.
השיטה של גרבורג מעולם לא נחקרה אקדמית או הוסברה לעומק. כמה מחקרים ספציפיים נעשו בשיטה, למשל על השפעתה לטובה על ילדים הסובלים תסמונת דאון. אך ככל הידוע לנו, טרם נעשה מחקר מקיף על השיטה, שהתקבלה בחשדנות על ידי הממסד הרפואי.
*****
שמר ופאולה נפגשו לראשונה כאשר מכרה משותפת סיפרה לשמר על "גברת יקית מקסימה, ועל פטנט שהמציאה". אותה מכרה הדגימה בפני שמר פרצופים משונים וטענה שזהו סוג חדשני של התעמלות שמשפיעה על האיברים הפנימיים, פוטרת את האדם מכל מיני צרות ובכלל משפרת את חייו. שמר הסתקרנה ונדבקה בהתלהבות: "הלכתי לראות מה העניין ומאז אני עולה לרגל אל פאולה גרבורג פעמיים בשבוע", כתבה.
לא ידוע באילו נסיבות הפכה שיטת ההתעמלות של פאולה לחלק מחייה של נעמי שמר, אבל מאוסף הכתבות עולה שלשיטת פאולה היה מקום נכבד בחייה של שמר, והיא העריכה את פועלה מאוד. לשתי הנשים האלה, כל אחת מובילה בתחומה – היה מן המשותף ואולי האחת, שזכתה לפרסום ולהכרה ציבורית, רצתה לעזור לחברתה לקבל את ההכרה שהיא חשבה שמגיעה לה.
אין תיעוד רב על הידידות בין השתיים, אבל 3 כתבות שכתבה שמר בעצמה על פאולה גרבורג ושיטתה, שופכות אור על האהבה וההערכה ההדדית בין השתיים.
בשלב מסויים ניצלה שמר את הבמה שנתנה לה על גבי עיתוני התקופה כדי לספר לישראלים על האישה שסייעה לה. בכתבה "פאולה גרבורג, מורתי" במוסף "סגנון" של מעריב בשנת 1985, מגוללת שמר את סיפורה של גרבורג ומספרת עליה ועל חבריה מהברנז'ה שנהנו משיטתה.
"לפני שבועיים קיבלתי את חיי במתנה." פתחה שמר את כתבתה על פאולה. "ביום ראשון, ד׳ בתשרי. לקחה אותי חברתי בתיה שטראוס הביתה במכוניתה. בדרך לרמת־אביב פגעה בנו מכונית אחת מאחור, אוטובוס כיסח אותנו מלפנים. ויצאנו שתינו ללא פגע. את האמבולנס שהגיע מיד שילחנו בתודה לדרכו. לעצמי חשבתי, מה אני צריכה חדר־מיון כשיש לי פאולה גרבורג?".
בכתבה מוקדמת יותר ממגזין "את" מ-1978, "לעשות פאולה", מצטטת שמר את גרבורג, כשזו נותנת זווית מעט שונה על סיפורה כיצד פיתחה את שיטתה:
"הייתי בת 35 וחולה מאוד. לא יכולתי להתכופף, לא יכולתי לטפל בבתי. החלטתי לעזור לעצמי. מתוך מאמץ בלתי פוסק להבין מה קורה בתוך גופי – נזכרתי בלימודי הזמרה והריקוד שלי בימי נעורי בגרמניה. שמתי לב שכאבי פוחתים כשאני שרה. היתכן שהפקת הקול, כשהיא נתמכת בתחתית האגן, יכולה להקל על כאבי הגב שלי? וכך, מתוך התבוננות עצמית, גיליתי לראשונה את חשיבות השרירים הטבעתיים, וכשהתחלתי להפעיל אותם באופן רציני ומבוקר, הן באגן והם בפנים – חלפו כאבי הגב שלי".
בכתבותיה נחשף חלק מהאופי הייחודי של פאולה והשיטה שפיתחה ולפיה טיפלה ולימדה כמעט 50 שנה. שמר משתמשת בכתבות הללו כי להסביר את שיטתה של גרבורג, לשבח אותה ולהביא עדויות מהשטח של אחרים, מהממסד הרפואי ומחוצה לו, שנסמכים על השיטה.
היא למשל מצטטת את נתיבה בן יהודה שאומרת: "הספר הזה הציל אותי. סבלתי מכאבי ארתריטיס שנבעו מן הכתיבה המאומצת שלי, ושבע שנים לא נגעתי בגיטרה שלי, מה שהיה בשבילי אבידה נוראה. רכשתי את הספר, התחלתי לתרגל בעצמי ומעשה ניסים – חזרתי אל הגיטרה. אני מתרגלת בעזרת הספר 10 דקות כל בוקר ועוד מחצית השעה כל יום ואין יום שאני לא אומרת – תודה לך אלוהים ששלחת אליי את הספר, ואת האיש הזו – פאולה גרבורג".
אולי שמר התחברה לגרבורג בזכות האופטימיות שהייתה טבועה בה ובשיטתה, כפי שמתארת זאת אחת מתלמידותיה של גרבורג, איה גולדהמר: "יש משהו בשיטת התעמלות של פאולה שמנחם בצורה בלתי רגילה – הכל משתנה כל הזמן. אין מצב קבוע שאי אפשר שהוא ישתנה לטובה. כשאדם מסתכל על החיים שלו זה דבר שמאוד מנחם ונותן כוח. היא בלתי הישגית לחלוטין".
שמר הגדילה ולחצה על גרבורג שתוציא ספר המסכם את ידיעותיה. את הספר שגרבורג כתבה על השיטה שפיתחה, ערך בעלה של שמר, מרדכי הורביץ, שהיה גם הוא חסיד של שיטתה. ההקדשה שבתחילתו מעידה על מקומה של שמר בחייה:
"תודתי החמה והעמוקה לנעמי שמר ומרדכי הורוביץ, שללא עידודם, עזרתם הפעילה והנפלאה, ודאי לא הייתי מתחילה, לא כל שכן מסיימת, ספר זה".
"סוד השרירים הטבעתיים", פאולה ורבורג.
מכתב אחרון הנוגע לקשר המיוחד בין שתי הנשים, שמר וגרבורג, נשלח לשמר עם מותה בשיבה טובה של גרבורג בגיל 97. הוא שמור בארכיונה של שמר בספרייה הלאומית. במכתב, שנשלח אליה מאגודת המוסמכים לשיטת פאולה ורבורג בישראל, הוזמנו שמר והורביץ לטקס השלושים לפטירתה של גרבורג:
"הייתם מאוד קרובים וקשורים אל פאולה" כותבת נציגת האגודה, "אולי תרצו להעלות דברים על הכתב, כמה מילים על פאולה, לשתף אותנו ממשיכי דרכה, ברשמים ממי שזכו להכיר את האישה המיוחדת הזו כל כך מקרוב".
פאולה גרבורג הלכה לעולמה ב-4 במאי 2004. שלושה חודשים לאחר מכן נפטרה גם חברתה ומעריצתה, נעמי שמר, שהייתה צעירה ממנה ב-24 השנים. האם שיטתה של פאולה עזרה להשאיר את כשרונה של נעמי שמר איתנו למשך זמן רב יותר? לא נדע, אבל אין ספק שהיא עזרה לשמר להרגיש בטוחה ומוחזקת, כשתקפו אותה מיחושים גופניים.