ב-24 באוגוסט 2024 יציין דן הדני את יום הולדתו ה-100. יומיים קודם לכן יחגוג את המאורע המשמח במסיבה, שכמו התריסה בפני החיים עצמם, בפני כל מה שעבר בילדותו בפולין, ב-76 שנות מדינת ישראל, ובפני שנה אחת של אסון גדול – אני עדיין כאן!
הוא מתהלך עם הליכון ומתעייף מהר אבל מוחו צלול וחד וזכרונו מבטיח לנו סיפור מרתק, שנפרש על פני מאה שנים, כזה שגם אלף תמונות לא יספיקו כדי לעשות עימו חסד.
במאה השנים שעברו מאז נולד הוא הספיק להמציא את עצמו מחדש כמה וכמה פעמים, לחיות כמה וכמה גלגולי חיים, בתושייה של חתול בעל תשע נשמות. בגלגול המרכזי שלו, בישראל, הוא הקים במו ידיו את אחד מפרויקטי הארכיון הויזואלי החשובים ביותר שנאספו פה, מפעל חיים מונומנטלי של איש אחד.
ב-2016 מפעל החיים שלו עמד בפני סכנת השמדה. מי שעמד למחוק אותו היה היוצר עצמו. אחרי עשרות שנים של התמסרות לצילום ולתיעוד, הדני החליט: שני מיליון נגטיבים ממויינים בסדר מופתי, עדות מצולמת של מה שקרה בישראל משנת 1965 ועד שנת 2000, יושמד.
***
דן הדני נולד בשם דן [מבוטא דּוֹן] זלוצבסקי, בלודז' שבפולין.
את חייו התחיל כפולני-יהודי ממשפחה ציונית. כילד ראה איך הוריו גאים במלאכתם ובאומנותם והשאיפה למצוינות מקצועית נטמעה בעורו. מאביו למד על הקושי שבחיים כיהודי במדינה שאינה שלו, על ההתמודדות עם האנטישמיות המבעבעת ועל החשיבות של עזרה הדדית ועשיית חסד.
את נעוריו בילה בהישרדות בגטו לודז' ואז באושוויץ, שם הצליח להסתדר עם מנהלי עבודה נאציים ואפילו עם ד"ר מנגלה, כדי לשרוד בעצמו וכדי לתמוך באחרים שגורלם היה גרוע משלו. הוא ניצל את כל מה שהיה לו: ידע בשפות, מהירות קליטה ומיומנויות טכניות, כדי להראות את נחיצותו מול אנשי האס.אס. במקביל שימש כעוזר לרופא הגטו וניסה לעשות כל שביכולתו כדי לעזור לחבריו לצרה.
ב-1945 השתחרר הדני לחופשי. הוא שרד, אבל הוריו ואחותו היחידה נרצחו בשואה. למרות שהיו בידיו אפשרויות אחרות, להדני היה ברור שהוא ממשיך את צוואתם הלא כתובה של הוריו, מגשים את חלומם הציוני ועולה לישראל.
בשנה שלאחר מכן יצא הדני ללמוד ימאות באיטליה, בלי שידע מילה באיטלקית. הוא עבר את הקורס בהצטיינות ומיד נסע ארצה: "עליתי בעליה ד' – 3,000 איש הגיעו עם פספורטים מזוייפים. לי היה פספורט של הולנדי, יהודי שגר בארץ."
יום לאחר שהגיע ארצה כבר גוייס לחיל הים של המדינה שזה עתה נולדה:"לא ידעתי מילה בעברית, פה ושמה 'שלום' או מילים כאלה." הוא מספר, "אבל באוניה הפקודות היו בעברית. לא פעם אחת שאלתי 'מה זו המילה הזו?' ותרגמו לי. ככה למדתי. על הספינה היו מאה עשרים חיילים, רוב רובם עולים חדשים. ובצורה כזאת נתנו לנו פקודות. ככה למדתי עברית."
זו לא הייתה הפעם הראשונה שהדני הושלך לתוך סיטואציה בודד וללא ידע בסיסי. כמו בשנות חייו הראשונות הוא השתמש בתושייה וביכולת הישרדות מופלאה והתפתח בתוך חיל הים, מעולה חדש שאינו דובר את השפה, לקצין ששירת שם כ-15 שנים וטיפס בסולם הדרגות.
ואז, מעט בהפתעה, בתפקידו האחרון בצה"ל, הוא מונה לקצין עיתונות בדובר צה"ל. לשינוי הייתה השפעה דרמטית על הדני: "בדובר צה"ל אני קיבלתי את שוק חיי. נפגשתי עם עיתונאים בבית סוקולוב, פתאום אני שומע את כל הסיפורים" במקום להסתיר פעילות מבצעית סודית, הדני נדרש לחשיבה אחרת. בתור קצין עיתונות, היה אחראי לנהל, ללוות ולתדרך עיתונאים וצלמים מהארץ ומהעולם לכיסוי אירועים הקשורים בצה"ל. זה, הוא מודה, היה בית הספר המעשי שלו לעיתונות.
כשהשתחרר מצה"ל שנה לאחר מכן, כבר ידע מה הוא רוצה לעשות בפרק החדש בחייו. הוא היא אז בן 41: "ברגע שהשתחררתי מהצבא חשבתי מה לעשות. רציתי להקים אגודה, קבוצה של צלמים ולפתוח חברה, קואופרטיב של צלמי עיתונות, ולארגן את זה כמו מה שעשיתי בזמן שהייתי בדובר צה"ל."
כשהיה בדובר צה"ל הדני זיהה את הצורך בסוכנות מקצועית לצילום ועיתונות, שתוכל לכסות במהירות אירועים ברחבי הארץ: "רציתי להקים קואופרטיב גדול ולדאוג לאנשים לפרנסה. ראיתי שחסר איזה גוף מסוים בארץ, שאין קשר יוזמתי עם חוצלארץ, עם עיתונות חוץ." כל מי ששמע על הרעיון ריפה את ידיו ואמר לו שזה פרויקט שגדול על מידותיו, שהוא ייכשל עוד לפני שהתחיל.
למרות זאת הוא כינס כמה צלמים שהכיר כדי להציע להם את הרעיון: "באו איזה עשרה, 12 צלמים, ואני מספר להם מה אני רוצה לעשות. ואז קם צלם אחד באמצע ושואל: 'תגיד לי, אתה רוצה שאנחנו נרוץ ונצלם ואתה תשב במשרד? אתה תרוץ ותקבל כסף בשביל לשבת? אני אשלם לך את המשכורת?'
מהמפגש הזה לא יצא כלום, אבל הדני לא ויתר. הוא החליט לצאת לדרך לבדו. במשך חודשים ארוכים הוא שימש כעיתונאי עצמאי, דולה הזדמנויות לכתיבה גם מעיתונים בחו"ל: "אם הייתי צריך צלם, הזמנתי צלם תמורת תשלום – בתנאי אחד – שהנגטיבים הם שלי." אמר. כשגם צלם לא היה בנמצא, קנה מצלמה והתחיל לצלם בעצמו.
לאט לאט צבר הדני הצלחה ולקוחות, ולבסוף הגשים את החלום שחלם כשהשתחרר מצה"ל והקים סוכנות צילומים ועיתונות בשם IPPA – Israel Press & Photo Agency. הוא עבד עם צלמים שכירים ועם פרילנסרים, בארץ ובעולם, וב-45 שנות פעילות סיקר כמעט כל אירוע חשוב בישראל, בין אם זה פסטיבל זמר, ישיבת ממשלה או פיגוע – הצלמים של הדני היו שם. למעשה, אם הייתם בין קוראי העיתונים בשנים האלו, נתקלתם בוודאי באלפים מצילומיו.
הדני הקפיד לשמור תיעוד מדויק של כל התמונות שקיבל ואת הזכויות על מה שרכש. בפדנטיות ראויה להערצה קיטלג ושמר תשלילים מכל הצילומים שהגיעו לסוכנות, ובמקביל לסוכנות המצליחה טיפח בחשאי ארכיון תמונות שתיעד בגובה העיניים הרבה מהמתרחש במדינת ישראל.
הדני מתגאה, ובצדק, ברשימת הישגיו העיתונאיים: הצילום של אביו של סירחאן סירחאן, רוצחו של הסנטור רוברט קנדי, קורא את העיתון בו הידיעה על הרצח, פורסם ברחבי העולם; ולהבדיל, זכתה לחשיפה דומה התמונה המחוייכת בה רואים את מנחם בגין משתופף בפני סאדאת וקרטר (הוא התכופף כדי להרים משהו) בשיחות השלום בקמפ דיוויד, תמונה שהייתה הפוגה מבורכת מממלכתיות מעיקה. לצידם מככבת גם כתבה ותמונות ראשונות של רב המרגלים הסובייטי-יהודי, ליאופולד טרפר, שהשתקע בישראל בשנות הפנסיה שלו, וכן מאות אלפי תמונות, פילמים על גבי פילמים מאירועי תרבות מרכזיים, מאירועים פוליטיים, הפגנות, וגם מפיגועים ואסונות.
כשהחליט לסגור את הסוכנות ו"לצאת לפנסיה", לא ידע מה יעלה בגורלו של האוצר הארכיוני שבידיו: "יצרתי דבר שלא קיים בארץ. זה סתם ג׳וק שלי. לי היום קשה להבין איך הגעתי לזה. אתה מטפח את זה. אתה עושה את זה שזה יהיה מושלם. וזה קשה. זה קשה להיפרד.."
הוא ניסה למצוא מקום שייקח את עבודת חייו בשלמותה, ויבין את הערך הגדול הגלום בה. אחרי כמה שנים של חיפושים עקרים ועסקאות שלא צלחו, החליט בעצב להשמיד את מפעל חייו: "עמדתי לקנות שתי מגרסות ולהתחיל להשמיד את הנגטיבים. בכיתי. להרוס דבר כזה? ידעתי שיש פה אוצר."
למרבה המזל, שיתף הדני את כלתו, בתיה קלדרון, בכוונותיו, והיא מיהרה ופנתה אל ד"ר חזי עמיאור, אוצר אוסף ישראל בספרייה הלאומית. עמיאור הבין מיד שמדובר באוצר ארכיוני והצליח לשכנע את הדני להעביר אותו בשלמותו אל הספרייה הלאומית, שם יוכל לשמש את הציבור הרחב. למרות הקושי הרב שבפרידה מהפרויקט המפואר שטיפח עשרות שנים, הדני מצא בית לאוסף הפנומנלי שלו: "אני שמח ואני מאושר" אמר, "אני ממש גאה בזה שזה נמצא בידיים הטובות ביותר שיכולתי לחלום."
***
גם בגיל מאה הדני לא נח על זרי הדפנה. בשנה שעברה בנה בעצמו אתר בפלטפורמת וויקס, שמגולל את סיפור חייו והישגיו העיתונאיים, וגם מספר על אתגרים אחרים בחייו שצלח. הוא עדיין נוהג במכונית ומקפיד להיות סקרן ונוקב, גם עכשיו: "אני מצפה ומחכה שאני אהנה מהעתיד. ואנוח קצת, כי אני עובד קשה מאוד."
במבט מפוכח וידען, צופה עבר ועתיד הוא מבקש בקשה ספציפית לכבוד יום הולדתו: "רוצה לראות עתיד טוב. אני רוצה לראות את המדינה שבניתי, היום אני לא רואה אותה."