הוא תמיד מזכיר לי תקווה: השיר שהפגיש את אריק איינשטיין ושם טוב לוי

זה שיר שנכתב אחרי מלחמה, אבל לא רק בגללה. שם טוב לוי - המוזיקאי, המלחין והיוצר שכתב יחד עם אריק איינשטיין אלבומים שלמים, מספר לנו על המפגש הראשון שהדליק את הניצוץ ביניהם, ועל השיר שנולד בעקבותיו. אז מי כתב את זה קודם?

Hp

משמאל: אריק איינשטיין במופע בידור מיוחד לחיילי צה"ל. מימין: שם טוב לוי מופיע יחד עם שלמה גרוניך, 1985. התמונות מתוך ארכיון דן הדני, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית.

זאת לא הייתה המלחמה הראשונה. גם לא המלחמה שתיזכר באופן ההירואי ביותר בהיסטוריה רווית הדמים של המדינה הקטנה. זו הייתה מלחמת ההתשה, התפכחות כואבת מהאופוריה של ששת הימים בדמותן של שלוש שנים ארוכות ארוכות של "הותר לפרסום" חוזר ונשנה. עשרה חיילים נהרגו בהתקפה מצרית. חייל נהרג וארבע נפצעו. אח"י אילת הוטבעה. כותרות של שגרה בלתי ניתנת לעיכול. 

על רקע המאורעות הללו, וקצת אחריהם, כתב אריק איינשטיין את אחד משירי המלחמה המנחמים והעצובים גם יחד: שיר של אחרי המלחמה. 

זהו שיר אחרי מלחמה
הוא תמיד מזכיר לי תקווה
היא מחכה, אהובה כבר חוזר
זהו שיר שבא אחרי המלחמה

אריק איינשטיין ראה את מלחמות ישראל מזווית מעניינת: בלא מעט מהן הוא היה המוזיקאי הזה, שמגיע לאמצע המדבר או מטפס על הרכס כדי למשוך את הלוחמים המותשים מתוך בועת האימה, הדם ואבק הקרבות לתוך משהו אחר, שנע בין הנורמלי לכמעט נשגב: מוזיקה.

"שאלתי פעם קצין אחד", מספר איינשטיין ב"זו אותה האהבה", "אם יש איזו חשיבות ללהקה, לזה שהיא באה להופיע. הייתה לי הרגשה לא נוחה בעניין הזה: אתה מגיע ללוחמים ואתה יודע שהחיילים האלה נלחמו, הסתכנו, ואתה עומד ושר. אז שאלתי אם יש באמת איזה ערך לכל העניין, והקצין ההוא אמר לי, "אין לך מושג עד כמה זה חשוב וכמה זה עוזר"".

Hatasha
"הותר לפרסום" תקופתי. הכותרת הראשית בעיתון "דבר", ה-9 בספטמבר, 1968. מתוך ארכיון עיתונות היסטורית של הספרייה הלאומית.

אבל זה רק צד אחד של הסיפור. שכן מילותיו של "שיר של אחרי המלחמה", בניגוד למה שמקובל בדרך כלל, ולאופן פעולתו של איינשטיין עצמו, נכתבו בכלל עבור מנגינה ספציפית. הן לא היו נכתבות, לא כך לפחות, בלי המנגינה הזו.

בתחילת שנות השבעים, צעיר רחובותי אחד, חלילן קלאסי בן 21 שזה עתה שוחרר מהצבא, נהג להגיע בימי שישי בערב לתל אביב. לא, זה לא מה שאתם חושבים, הוא לא הגיע לעיר הגדולה כדי לבלות במועדון או בפאב, אלא כדי לנגן ביחד עם ידידה שלו, שהייתה נגנית קלאסית בעצמה והחזיקה בסלון דירתה פסנתר כנף. 

לצעיר קראו שם טוב לוי, ואתם כנראה מכירים היטב את יצירתו המוזיקלית. אבל בינתיים הוא היה עדיין צעיר מאד, ואנונימי מאוד. 

למרות ששירת בלהקה צבאית, ו"חטא" פה ושם בהלחנה של קטעים מוזיקליים שונים, לא היו לו יומרות להיות מלחין פופולרי. העתיד שהיה פרוס לפניו נראה, לעת עתה, קלאסי למדי, לפחות בכל הנוגע למוזיקה. 

ערב שבת אחד, כשלוי וידידתו המוזיקאית חנה יושבים בדירתה ומנגנים להנאתם, נשמעו דפיקות על הדלת. לתדהמתו של לוי, מאחורי הדלת עמד אריק איינשטיין בכבודו ובעצמו. הסתבר, כי הזמר המפורסם מתגורר באחת הקומות העליונות בבניין של ידידתו, שמשום מה לא סיפרה לידידיה על השכן הסלב. איינשטיין היה כבר אז אגדה מוזיקלית בהתהוות, ולוי לא ממש ידע כיצד הוא אמור להתנהג בנוכחות המוזיקאי שהעריץ מרחוק ולא חלם לפגוש במציאות בשלב זה של חייו. 

990045657520205171
אריק איינשטיין מופיע. היה כבר זמר מפורסם כשכתב יחד עם שם טוב לוי את שיר של אחרי המלחמה. התמונה מתוך ארכיון דן הדני, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית

"מי זה?" שאל איינשטיין, ולוי הוצג כ"ידיד החלילן מרחובות". בין הזמר הנערץ, השכנה והמוזיקאי עול הימים התפתחה שיחה. אריק התעניין בנגינתם (הוא העיד על עצמו בהזדמנויות רבות שתמיד קינא קצת במוזיקאים שניגנו ממש טוב), והידידה דאגה לספר לאיינשטיין שלוי "כותב גם מנגינות, ממש טובות". 

"באמת?" אמר אריק, "איזה יופי. הייתי שמח לשמוע". 

וככה, כאילו זה הדבר הכי רגיל בעולם, הם קבעו להיפגש שוב בסלונה של הידידה התל אביבית. לוי לא האמין שאיינשטיין באמת יגיע, אבל הזמר המפורסם (ששנים אחר כך ילמד לוי מקרוב גם כמה צנוע ואוהב אדם הוא), עמד במילתו וירד שוב לפגוש את שני המוזיקאים הצעירים, הפעם בלווית בתו שירי. ללוי לא היה עדיין רפרטואר עשיר, אבל בהחלט היו כמה מנגינות שהיה גאה בהן, והוא השמיע אותן לאיינשטיין בחשש מה.

החשש, מסתבר, היה מיותר. אריק אינשטיין התרשם. מאד. הוא הקליט את המנגינות שלוי ניגן לו והם נפרדו לשלום. 

מנקודת מבטו של איינשטיין, הוא ככל הנראה הבין מיד מה יש לו בין הידיים, גם אם לקח לו קצת זמן לעשות עם זה משהו. "היא אמרה שהוא רוצה להשמיע לי דברים אבל הוא מתבייש", סיפר על המפגש ההוא עם "שמי" (כך הוא כינה את לוי), "אמרתי: "בסדר, גם אני". ואז האו השמיע לי את הלחן של "שיר של אחרי המלחמה"".

קצת אחר כך,לוי עבר לגור בתל אביב. הוא החל ללמוד באקדמיה למוזיקה והתכונן לשנים של עבודה קשה בדרך הרגילה, הסלולה. המפגש עם אריק אינשטיין היה זיכרון נעים, ולוי היה בטוח שבזה הסתיים העניין. 

חצי שנה עברה, ואז לוי קיבל את אחת משיחות הטלפון הזכורות ביותר בחייו:

שלום, זה אריק איינשטיין. שמע, חביבי, כתבתי מילים לאחת המנגינות היפות שלך. מקווה שזה בסדר. רוצה לשמוע? 

"מפאת ההלם", מספר לנו שם טוב לוי, "נאלם לי הקול. ואריק, שהבין את הסיטואציה וריחם עלי, התחיל לקרוא את המילים, המילים שאתם מכירים: שיר ישן נושן, שיר של חיילים, זהו שיר של אחרי המלחמה וכו'. אני פשוט שתקתי, הייתי בהלם. ואז הוא אומר לי בסוף נו, מה אתה אומר? הוא שואל אותי מה אני חושב על המילים שהוא כתב. יש רגעים בחיים שאתה כל כך מתרגש שאתה פשוט נאלם דום" 

אבל המילים בהחלט נגעו בו. 

"יש משהו בשיר, במילים שלו, שנורא חודר ללב. הוא כתב אותו בתחילת 72', אני חושב. אריק כבר היה מנוסה, עבר מלחמות פה בארץ, ידע מה המשמעות של זה. ומצד אחד השיר ציורי כזה, נאיבי להפליא. חיילים חוזרים מהמלחמה לזרועות אהובתיהם, שכתבו להן שירים ומכתבים. רומנטי, לא? אבל מצד שני, אי אפשר להתעלם מהשורה החוזרת הזו: מישהו שר את זה קודם. המלחמות ממשיכות. המלחמות ימשיכו."

שיר ישן נושן, שיר של חיילים
שחוזרים אחרי הקרב
שיר של אהובה, מחכה לך
מישהו שר את זה קודם

זהו שיר אחרי מלחמה
הוא תמיד מזכיר לי תקווה
היא מחכה, אהובה כבר חוזר
זהו שיר שבא אחרי המלחמה

הוא כותב מכתב, היא עונה שלושה
ככה זה הולך תמיד
הוא שולח שיר, היא מוחה דמעה
מישהו שר את זה קודם

זהו שיר אחרי מלחמה
הוא תמיד מזכיר לי תקווה
היא מחכה, אהובה כבר חוזר
זהו שיר שבא אחרי המלחמה

כל הרחוב יוצא, וזורק פרחים
כמה טוב שבא שלום
הנה הם חוזרים, שיהיו בריאים
מישהו שר את זה קודם

זהו שיר אחרי מלחמה
הוא תמיד מזכיר לי תקווה
היא מחכה, אהובה כבר חוזר
זהו שיר שבא אחרי המלחמה

שיר ישן נושן, שיר של חיילים
שחוזרים אחרי הקרב

היום אנחנו מכירים את שם טוב לוי כמוזיקאי מוכשר להחריד ועטור פרסים, שאחראי על לא מעט מהיצירות היפות ביותר שיצאו מאז ועד היום, אבל אז הכל היה חדש עבורו. 

"זה כמו", אומר לוי כשנזכר בימים האלה, "שהיית מסתובב בלונדון וסטיבי וונדר פתאום יעצור אותך ויגיד לך יאללה בוא נעבוד ביחד. ככה זה הרגיש". 

אבל השיחה לא הסתיימה רק בבשורה המרעישה שאריק איינשטיין רוצה להקליט שיר שלוי הלחין. איינשטיין הזמין אותו להיפגש, וכשנפגשו הציע לו בישירות הפשוטה שלו: בוא נקליט ביחד. 

לוי חסר הניסיון, שעד אותו רגע לא עבד מעולם באולפן, ולא הכיר נגנים אחרים שאפשר יהיה לעבוד איתם, גימגם קצת. זה הפחיד אותו. אבל איינשטיין אמר לו בביטחון: אנחנו נסתדר, מה אתה דואג? 

והם באמת הסתדרו. איינשטיין הביא נגנים שהוא הכיר ועבד איתם כבר, שעטפו את המלחין הצעיר והמוכשר בביטחון. 

כשיצא ״שיר אחרי מלחמה״ לקהל, הוא הפך מהר מאד לאחד השירים האהובים בישראל. הוא היה אחד השירים באלבום "יסמין" שיצא בשנת 1972, אבל זכה ללא מעט ביצועים נוספים.

Yas
עטיפת האלבום "יסמין", 1972

"היה לו כישרון לחבר את המילים לצלילים. בשיר הזה הוא כתב את המילים למנגינה, ולא להיפך, כמו שבאמת קורה בדרך כלל. וזה תפס. הגדולה היא ההתאמה ההרמונית של המילים למוזיקה. גם למילים יש סאונד, הוא יכול להיות קשה, רך או עגול, עם קצוות, או סגור. וצריך לדעת לחבר אותו בצורה נכונה למוזיקה. שיר טוב, זה כשהמוזיקה מעשירה ומוסיפה עוצמה למילים והמילים נותנות עוצמה בחזרה למוזיקה. וזה מה שאריק עשה".

זאת הייתה יריית הפתיחה לקשר המקצועי, שהיה גם אישי, שהוליד אין ספור שירים יפהפיים, מרגשים ומאד מאד ישראליים. 

8 אלבומים. 11 שנים שהפרידו ביניהם. 25 שנים שעבדו ביחד. 

החיבור ביניהם, אומר לוי, הוא שעשה את ההבדל. לאיינשטיין היו חשובים בני האדם שהוא עבד איתם והקשר האישי איתם, לפני ההישגים המקצועיים. אלא שבמקרה הזה, הקשר האישי היה רק מגבר לחיבור המקצועי והאמנותי, שהיה טוב כל כך בכל מקרה. 

"אני מתגעגע אליו", אומר לנו לוי לסיום, ברגע של פתיחות, "היה משהו באריק, בצורה שבה הוא שר. מעטים הזמרים שהם באמת מעניינים, ומשהו קורה לך כשאתה שומע אותם. מעטים עוד יותר אלה שזה מצליח להם מול כל אדם כמעט, ואצל אריק.. האישיות שלו קרנה החוצה." 

אריק איינשטיין לא היה "זמר מלחמות" מובהק, למרות שירותו בלקהת הנח"ל, ולמרות שיש ברפרטואר שלו לא מעט שירים כאלה. הוא שר בעיקר על החיים. ועל עצמו. אבל אי אפשר לחיות במדינת ישראל, בלי שהדבר הזה יכנס. בלי שהוא יהיה נוכח, בכל יצירה שהיא. 

מישהו שר את זה קודם, אנחנו שרים. ומתפללים שמה שישאר אלה הפרחים והאהובות, ושלא נצטרך לשיר שוב על מלחמות.

נוֹסְעִים בַּמְּכוֹנִית הַיְשָׁנָה
לְתוֹךְ הַלַּיְלָה הָרָטֹב. 
הַגֶּשֶׁם שׁוּב נִהְיָה כָּבֵד, 
וְלֹא רוֹאִים מִמֶּטֶר. 
סַע לְאַט

צְבִי אוֹמֵר שֶׁגְּשָׁמִּים כָּאֵלֶּה מַזִּיקִים לַחַקְלָאוּת,

 

כתבה שפורסמה ב"מעריב" ב-18 באפריל 1971. לחצו על התמונה לכתבה המלאה

 

וַאֲנִי חוֹשֵׁב: כַּמָּה חַם בַּבַּיִת
וְאֵיזֶה מִסְכֵּנִים הַחַיָּלִים 
שֶׁשּׁוֹכְבִים עַכְשָׁו בַּבֹּץ…
סַע לְאַט, סַע לְאַט

בָּרַדְיוֹ הַחַלְפוֹן שֶׁל הַגַּשָּשׁ, 

 

"קסיוס קליי נגד חלפון", אוסף הכרזות בספרייה הלאומית

 

בניגוד לדעה המקובלת, "החלפון של הגשש" לא קשור לסרט "גבעת חלפון אינה עונה" וזאת מהסיבה הפשוטה שהסרט עדיין לא יצא בזמן כתיבת השיר. "החלפון של הגשש" בשיר מתייחס למערכונים הפופולריים של הגשש מהתכנית "קסיוס קליי נגד חלפון".

 

פִּתְאֹם הִתְחִילוּ חֲדָשׁוֹת. 
הַלַּיְלָה יֵרֵד בָּרָד כָּבֵד, 
אֶצְלִי הָלַך הַוִּישֶׁר
צְבִי אוֹמֵר שֶׁקַּר לוֹ בָּרֹאשׁ, תִּסְגֹּר אֵיזֶה חַלּוֹן, 

 

ומי זה אותו צבי, שתמיד יש לו משהו חשוב לומר? "'צבי אומר' זה צבי שיסל כמובן…", סיפר איינשטיין. "תמיד עם טיפות אף, ותמיד הרוח הזו, שנושבת מן החלון ונכנסת לאוזן. וכמובן הוויכוחים הבלתי פוסקים באוטו, חלק רוצה שהחלונות יהיו סגורים וחלק אומר אוויר, אוויר, תפתח…". שיסל – השחקן, הבמאי והמפיק – היה חבר קרוב של איינשטיין ושותף שלו גם ב"חבורת לול".

 

וַאֲנִי חוֹשֵׁב: הַפּוֹעֵל שׁוּב הִפְסִידָה,
וְאֵיזֶה מִסְכֵּנִים הָאוֹהֲדִים

שֶׁאוֹכְלִים לָהֶם תַּ'לֵב…

 

הכותרת שפורסמה ב"מעריב", ב-17 במרץ 1974

 

את אהדתו של איינשטיין להפועל תל-אביב כולם מכירים. בשנה שבה נכתב השיר, הפועל תל אביב סבלה מעונה גרועה במיוחד, וכמעט שירדה ליגה – כך שאין ספק שמסכנים היו האוהדים (ואריק ביניהם) שאכלו להם ת'לב…

 

סַע לְאַט, סַע לְאַט
תֵּן לַמַּחֲשָׁבוֹת לָרוּץ לְכָל הַכִּוּוּנִים, 
לֹא יַתְחִילוּ בִּלְעָדֵינוּ, 

 

"'לא יתחילו בלעדינו' זה משפט שהיה רץ באוטו", סיפר איינשטיין. "היינו ממהרים להופעה, הנהג היה נוסע מהר, אז היינו אומרים הלו, לא יתחילו בלעדינו".

 

סַע לְאַט, סַע לְאַט

נוֹסְעִים בַּמְּכוֹנִית הַיְשָׁנָה, 
לְתוֹךְ הַלַּיְלָה הָרָטֹב. 
מָחָר אֲנִי אָקוּם מֻקְדָּם, 
תִּרְאֶה יִהְיֶה בְּסֵדֶר

צְבִי אוֹמֵר שֶׁקָּשֶׁה לוֹ לִנְשֹׁם וְנִגְמְרוּ לוֹ הַטִּפּוֹת. 

 

צבי שיסל, חברו ושותפו של אריק איינשטיין. צילום: שאול רחמים, אוסף דן הדני, 1990

 

וַאֲנִי חוֹשֵׁב, אֲנִי חוֹשֵׁב עָלַיךְ,
וְאֵיךְ שֶׁאַתְּ יוֹדַעַת לְפַנֵּק 
אֲנִי אוֹהֵב אוֹתָךְ. 
סַע לְאַט

אַתָּה זוֹכֵר שֶׁנָּסַעְנוּ לְאֵילַת, 
יָרַדְנוּ אֶל הַמַּיִם. 
כֻּלָּם הָיוּ בְּרֹאשׁ אֶחָד – 
שַׁרְנוּ בִּיטְלְס בְּקוֹלוֹת
אָה, אָה, אָה, אָה

 

איזה שיר של החיפושיות שרו אריק וחבריו בדרך לאילת? יכול מאוד להיות שאת השיר "You Never Give Me Your Money: 

 

 

נוֹסְעִים בַּמְּכוֹנִית הַיְשָׁנָה, 
לְתוֹךְ הַלַּיְלָה הָרָטֹב. 
הַגֶּשֶׁם שׁוּב נִהְיָה כָּבֵד, 
וְלֹא רוֹאִים מִמֶּטֶר. 
צְבִי אוֹמֵר שֶׁגִּלּוּ כּוֹכָב שֶׁיֵּשׁ עָלָיו חַיִּים, 

 

 

כתבה שפורסמה בעיתון "דבר" במרץ 1973. לחצו על התמונה לכתבה המלאה

 

השנים 1974-1973 היו אכן שנים מסעירות מאוד בעולם חקר החלל. בין היתר בזכות תכנית מארינר של נאס"א ששלחה גשושיות אל כוכבי הלכת השכנים לכדור הארץ. "האם כדור הארץ הוא כוכב הלכת היחיד במערכת השמש עליו מסוגלים להתקיים חיים?", שאלו את עצמם האסטרונומים ככל שהתגלו עוד ועוד פרטים על השכנים שלנו בשביל החלב. 

 

וַאֲנִי חוֹשֵׁב: עוֹד מְעַט זֶה עַזָּה, וְרַק שֶׁלּא יָעוּף אֵיזֶה רִמּוֹן 
וְנֵלֵך לַעֲזָאזֵל… 

 

הכתבה פורסמה ב"דבר", 3 בינואר, 1971. לחצו על התמונה לכתבה המלאה

 

שורה של פיגועי טרור שמקור מבצעיהם ברצועת עזה התרחשו בתחילת שנת ה-70. אחד מהפיגועים המזעזעים ביותר בגל הטרור של אותה תקופה, היה רצח שני הילדים מרק ואביגיל ארויו ז"ל לאחר שמחבל השליך רימון למכונית המשפחה. ככה שהפחד "שיעוף איזה רימון" היה חשש מוחשי מאוד באותה תקופה.

 

סַע לְאַט, סַע לְאַט
תֵּן לַמַּחֲשָׁבוֹת לָרוּץ לְכָל הַכִּוּוּנִים, 

 

בסרט "סע לאט" בכיכובם של אריק איינשטיין, צבי שיסל ואחרים, אלמנט "סע לאט" מככב ממש בתחילתו של הסרט. כבר בדקות הראשונות של הסרט איינשטיין מבקש לפתוח חלון ודורש: "סע לאט!":

 

לֹא יַתְחִילוּ בִּלְעָדֵינוּ, 
סַע לְאַט, סַע לְאַט…

נוֹסְעִים בַּמְּכוֹנִית הַיְשָׁנָה לְתוֹךְ הַלַּיְלָה הָרָטֹב. 

 

[הציטוטים של אריק איינשטיין בכתבה לקוחים מהספר "אריק איינשטיין זו אותה האהבה – ביוגרפיה בראשי פרקים". עורך: עלי מוהר, הוצאת דניאלה די-נור, 2006)

 

כתבות נוספות

נדיר: אריק איינשטיין מצייר ומסכם את שירותו בלהקת הנח"ל

המשוחרר הטרי אריק איינשטיין שר על השעות הקטנות של הלילה

הסיפור מאחורי "עָטוּר מִצְחֵךְ"

ככה הם נראו פעם: מסע מצולם בעקבות זמרי ישראל

למי נכתב "עָטוּר מִצְחֵךְ"?

הוא נבחר לשיר האהוב ביותר של אריק איינשטיין. אך למי נכתב השיר?

עָטוּר מִצְחֵךְ זָהָב שָׁחֹר
(אֵינֶנִּי זוֹכֵר אִם כָּתְבוּ כָּךְ בְּשִׁיר)
מִצְחֵךְ מִתְחָרֵז עִם עֵינַיִם וְאוֹר,
(אֵינֶנִּי זוֹכֵר אִם חָרְזוּ כָּךְ בְּשִׁיר)
אַךְ לְמִי שֶׁתִּהְיִי  –
חַיָּיו מְלֵאֵי שִׁיר.

חֲלוּקֵךְ הַוָּרֹד צַמְרִירִי וָרַךְ.
אַתְּ בּוֹ מִתְעַטֶּפֶת תָּמִיד לְעֵת לַיִל.
לֹא הָיִיתִי רוֹצֶה לִהְיוֹת לָךְ אָח,
לֹא נָזִיר מִתְפַּלֵּל לִדְמוּתוֹ שֶׁל מַלְאָךְ,
וְרוֹאֶה חֲלוֹמוֹת עֲגוּמִים שֶׁל קְדֻשָּׁה –
וּלְמוּלוֹ אַתְּ, אִשָּׁה.

אַתְּ אוֹהֶבֶת לִהְיוֹת עֲצוּבָה וְשׁוֹתֶקֶת,
לְהַקְשִׁיב לְסִפּוּר עַל קָרוֹב, עַל רָחוֹק.
וַאֲנִי שֶׁלֹּא פַּעַם אַבִּיט בָּךְ בְּשֶׁקֶט,
אֵין קוֹל וּדְבָרִים,
שׁוֹכֵחַ הַכֹּל עַל אוֹדוֹת אֲחֵרִים.
שׁוֹכֶנֶת נַפְשִׁי בֵּין כָּתְלֵי בֵּיתֵךְ.
וּשְׁבוּיָה בֵּין כְּתָלַיִךְ מִמֶּנִּי נִפְרֶדֶת
עֵת אֲנִי בְּגוּפִי נִפְרָד מִמֵּךְ.

פָּרוּשׂ חֲלוֹמִי כְּמַרְבָד לְרַגְלַיִךְ.
צַעֲדִי, אֲהוּבָה, עַל פְּרָחָיו פְּסִיעוֹתַיִךְ.
לִבְשִׁי חֲלוּקֵךְ הַוָּרֹד לְעֵת לַיִל.
עוֹד מְעַט וְאָבֹא אֵלַיִךְ.

עָטוּר מִצְחֵךְ זָהָב שָׁחֹר
יִקְרַב אֶל שְׂפָתַי כְּחָרוּז אֶל שִׁיר.
אָז אֶלְחַשׁ בְּאָזְנַיִךְ עַד בֹּקֶר,
עַד אוֹר,
כְּשִׁכּוֹר:
עָטוּר מִצְחֵךְ זָהָב שָׁחוֹר.

"עטור מצחך זהב שחור. מילים אברהם חלפי. מנגינה יוני רכטר. אני רוצה להזמין את קורין אלאל, יהודית רביץ ואבנר קנר שנשיר ביחד", כל מי שצפה בקליפ משנת 1977, יודע מה מגיע אחרי שמציג אריק איינשטיין את העוסקים במלאכה. המילים השורטות של המשורר אברהם חלפי מוצמדות למנגינה הנפלאה של יוני רכטר וממלאת את מילותיו של האהוב הנכזב באותה אווירת קדושה ממנה ביקש להתקרב ולהתרחק בו זמנית בשיר (לֹא נָזִיר מִתְפַּלֵּל לִדְמוּתוֹ שֶׁל מַלְאָךְ).

יש להניח שבפעם הראשונה ששמענו את השיר הייתה זו המנגינה הנפלאה של רכטר שמשכה אותנו פנימה. קולותיהם של אריק איינשטיין, קורין אלאל ויהודית רביץ הן שדחפו אותנו להעמיק, אך המילים – המילים ה"כאילו" פשוטות – הן שאחזו בנו ולא נתנו לנו לעזוב. לא שבאמת רצינו.

חוקר הספרות דן מירון כבר הבחין שמה שנדמה מקריאה/שמיעה ראשונה כשיר פשוט וצלול, הוא בעצם שיר ש"אינו חסר תחכום ומודעות עצמית". פעמיים בשיר בן חמשת הבתים הזה מעלה האהוב את האפשרות שמילותיו הופיעו כבר בשירים אחרים. שתיהן מופיעות כבר בבית הראשון (אֵינֶנִּי זוֹכֵר אִם כָּתְבוּ כָּךְ בְּשִׁיר" ומקץ השורה הבאה, "אֵינֶנִּי זוֹכֵר אִם חָרְזוּ כָּךְ בְּשִׁיר"). אנחנו לא מכירים את כל השירים שכתבו אהובים נכזבים לאורך הדורות, אך נוכל לשער בביטחון שאיש מהם לא עטר את מצחה של אהובתו בשיער צבוע זהב שחור, או חרז את אותו המצח עם עיניים ואור.

אברהם חלפי בתפקיד "התך" בהצגת מגילת פורים, האהל, 1938

הפשטות של אברהם חלפי הסתירה מאחוריה מורכבות גדולה, וייתכן שכאן טמונה הסיבה לכך שדווקא חלפי – מגדולי המשוררים שקמו לעברית החדשה, מעולם לא זכה להתייחסות רצינית מצד הביקורת במהלך חייו. המבקרים המעונבים ראו בו את דמות השחקן מחבר השירים, דמות שונה כל כך מהמשורר הבודד חמור הסבר שידעו להתמודד איתה.

ב-8 ביוני 1980 נפטר חלפי והותיר את כולנו עם שאלה גדולה: מי היא מושא האהבה של משורר "עטור מצחך"? כל המעיין בשיר מזדעק מיד: הרי חייבת להיות אישה בשר ודם מאחורי המילים, אישה שעל פניו אפשר היה לגעת ולממש (גם אם לא צלח הדבר בייי אהובנו). החיפוש אחר האישה הארצית, החיה, לובשת החלוק הוורוד הצמרירי והרך נמשך מאז חיבור השיר בסוף שנות החמישים.

בשנת 2011 נפתרה התעלומה. בהלוויתה של זהבה ברלינסקי, אשת השחקן זאב ברלינסקי, חשפו בני משפחה את העובדה שחלפי, שהיה מיודד עם בני הזוג ברלינסקי, היה מאוהב באשת חברו. השיר "עטור מצחך" הושר בהלוויה, ולבקשת הנפטרת נחקקו מילותיו על מצבתה.

הכיתוב על מצבתה של זהבה ברלינסקי, עליה נטען כי נכתב השיר

מה היה טיב היחסים בין זהבה ברלינסקי לאברהם חלפי? בתה של זהבה סיפרה לימים שלטענת זהבה אמה – אהבה זו לא מומשה מעולם.

את אהבתו של חלפי לברלינסקי אשת חברו תיאר גם בשירו "אשר טייל עמך":

"נָשִׁים שֶׁרָאוּנִי, עָלַי הִצְבִּיעוּ: הִנֵּה מְאֹהָב בְּאֵשֶת רֵעֵהוּ".

זהבה ברלינסקי

שיר זה זכה גם כן ללחן מיוני רכטר, ואריק איינשטיין ביצע גם אותו באלבום "משירי אברהם חלפי":

 

פתחנו בביצוע של איינשטיין, אלאל ורביץ, ולא נוכל לסיים מבלי להפנות אתכם לביצוע החשוף בהרבה של אביתר בנאי לאותו השיר. העיבוד הוא של יונתן רזיאל.

 

`;