מה משותף לקטנוע למברטה, חטיף ופל, מפת ישראל וקלימטולוגיה?

הכירו את המבצע ששיגע את הנוער של 57': אכלו ופלים, הדביקו מפה, כתבו חיבור ואולי תזכו בקטנוע משלכם!

איילת רובין
06.02.2022
מתוך אוסף המפות ע"ש ערן לאור בספרייה הלאומית. מוציא לאור: יוסף שפירא

בשנת 1957 יצאה חברת הפרסום "כהן את כהן" במבצע שיווקי ל"ופל לנוער". על עלון המבצע הודפסה מפת הארץ ובצדה רשת משבצות ריקה להדבקת ריבועי המפה שהצרכן ימצא בעטיפת הופל. בצד ההיבט הצרכני (הצרכן מתבקש לאכול לפחות 52 ופלים כדי להשיג את ריבועי המפה), נכרך למבצע ערך חינוכי של הכרת המולדת: המשתתפים התבקשו גם לכתוב חיבור ולתאר טיול בנופי הארץ.

הפרס המובטח לבעל החיבור היפה ביותר היה קטנוע למברטה מודל 1957. נראה כי הפרס הספציפי קשור לעובדה שבשנים 1957 עד 1959 הורכב אופנוע זה בישראל במפעל בקרית שמונה.

פרסומת לקטנוע "למברטה" מודל 1957. אוסף הכרזות של הספרייה הלאומית

בתקנון שמצוי על גב המפה מודגש כי אין להשתתף בתחרות אם הנך מתחת לגיל 5, וכן אזהרה לא להעתיק את החיבור מספר לימוד, שכן בצוות השופטים יש אנשי הוראה שעלולים להבחין בכך…המפרסם מתחשב במציאות במדינה בעשור הראשון לקיומה ובעובדה שרבים הם העולים החדשים שהעברית אינה שגורה בפיהם ובעטם ומאפשר למשתתפים לכתוב את החיבור בכל שפה שיבחרו.

תקנון המבצע

מפת הארץ המופיעה בעלון יצאה לאור ע"י יוסף שפירא ומסומנים בה שבעה אתרים המוגדרים כ"מקום שאינו יישוב", ביניהם:

רבת אשלג –מפעל האשלג בצפון ים המלח ושכונת העובדים שלצידו.

בית הערבה – הקיבוץ בצפון ים המלח שפונה במהלך מלחמת העצמאות.

עטרות ונווה יעקב – שתי המושבות היהודיות מצפון לירושלים שפונו ונהרסו במהלך מלחמת העצמאות.

עלון המבצע עם המפה שייך לסוג חומר הקרוי אפמרה/חולפה (חומר שנועד לשימוש זמני ובד"כ לא נשמר בספריות – ככרטיסי תאטרון, תכניות קונצרטים, עלוני פרסום). העלון התקבל באוסף המפות ע"ש ערן לאור בספרייה הלאומית מארכיונו של הגיאולוג דב בלומנפלד, וזאת בזכות העובדה שלא השתמשו בו להדבקה ולשליחה אל משרד הפרסום, אלא נעשה בו שימוש משני: על המפה הוספו בכתב יד בעיפרון סימונים קלימטולוגיים, כנראה כתרגיל ביצירת מפת טמפרטורות.

 

הפריט לקוח מתוך אוסף המפות ע"ש ערן לאור בספרייה הלאומית. מוציא לאור: יוסף שפירא

 

תגיות

תגובות על כתבה זו

טוען כתבות נוספות loading_anomation