חיים שלאחר המוות: על יצירתו של ענר שפירא

ענר שפירא ז"ל לא חלם להתפרסם כגיבור טרגי. הוא היה אומן יוצר, מוזיקאי, מלחין וכותב בתחילת דרכו. במחברות, על דפים פזורים או בקבצים ממוחשבים - היצירה שלו מילאה את הבית. אלא שהוא עצמו לא הספיק להגיש אותה לעולם. "אם אני מת, תוציאו את זה לאור" כתב למשפחתו, ומאז מות הגיבורים שלו בשבעה באוקטובר, הם אכן עושים זאת. הם דואגים להכיר לעולם לא רק את סיפור מותו של ענר, אלא דווקא את יצירת חייו: אלבום משיריו יצא לאור חודשים ספורים לאחר מותו, ואלבום נוסף כבר בדרך. פרויקט מיוחד

Hp Aner Shapira

ענר שפירא. צילום: דובר צה"ל

ראשו של הנער שעון על שמשת החלון. גשום בחוץ, אבל הוא לא רואה את הטיפות שזולגות על הזגוגית במקביל ללחיו, וגם לא שומע את נהמת הגלגלים על האספלט המשובש בדרך הארוכה לשירות בצפון. אוזניות גדולות מכסות את אוזניו, והוא עסוק בטלפון שלו, עיסוק שיש בו ממש: הוא כותב. שברי מחשבות, רסיסים של הנפש שמתעצבים בין אצבעותיו למילים. יצירות. שירים. 

הוא צעיר, עדיין לא התגייס, אבל כבר יש לו חלומות גדולים על המוזיקאי שיהיה כשיגדל. 

***

ענר אליקים שפירא נולד וגדל בירושלים למשפחה בעלת שורשים ציוניים עמוקים, הבכור מבין שבעת ילדיהם של משה ושירה. 

הוא נולד בי"ז אדר, שהיה גם יום ההולדת של סבא רבא שלו – חיים משה שפירא, מראשי תנועת המזרחי ומחותמי מגילת העצמאות. בצירוף מקרים מטלטל , 67 שנים לפני שנהרג הנכד ענר מפגיעת רימון בשבעה באוקטובר, נפגע גם סבו מרימון שהושלך בכנסת, באותו חודש ממש. 

Nnl Archive Al11382505950005171 Ie160783632 Fl160783636
הסבא, חיים משה שפירא. התצלום מתוך ארכיון בוריס כרמי, אוסף מיתר, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית

ענר היה ילד קטן ממש כשהתחיל ליצור ולכתוב. בשנים הראשונות לא היו אלה שירים, אלא סיפורים: ערימות של מחברות מלאות בדמיון עשיר, סיפורים מסמרי שיער על מפלצות ודרקונים שעוטרו באיורים מלאי חיים. במקביל, מגיל שש הוא גם ניגן בפסנתר קלאסי ונחשף ליצירותיהם של גדולי המלחינים. 

רק כשהתבגר מעט, בשנות הנערות המוקדמות, הוא החל לשלב בין השניים ולכתוב שירים. אז הוא גם מצא את דרכו לעולם ההיפ הופ והראפ. הצעיר כבד הראש שהיה, זה שהסתובב בעולם עם חוש צדק ותודעה חברתית שבערו בבטנו, זה שנחשף בבית נחשף למוזיקה שונה לחלוטין, גילה שהז'אנר המוזיקלי הזה, על הטקסטים הנוקבים והבועטים המאפיינים אותו, מתאים לו ככפפה ליד. 

Whatsapp Image 2024 09 10 At 08.53.37
מתוך חברות הסיפורים של ענר. צילום באדיבות המשפחה

כשהתגייס לצבא, הוא חלם לשרת בסיירת מטכ"ל, אבל נפצע בגיבוש. פעמיים. הפציעות גררו אחריהן שנה וחצי של שיקום, בהן נאלץ להישאר בבית. בזמן הזה הוא קנה ציוד הקלטה, למד איך בונים אולפן ביתי ואז בנה אחד כזה לעצמו. הוא התחיל להקליט בקולו הנעים את הטקסטים שכתב והלחין, והתחיל גם לחלום ולתכנן את תהליך הוצאתם לאור. 

לצד המוזיקה המשיך ענר להתעסק בציור ובאומנות, ויצר לעצמו לוגו ושפה חזותית שהייתה אמורה ללוות את הקריירה המוזיקלית שחיכתה לו ממש מעבר לפינה. 

Anerart1
לא רק מוזיקאי. "טוש אדום", יצירה של ענר שפירא. באדיבות המשפחה

בשישה באוקטובר 2023, ערב שמחת תורה, ענר, שהיה אז חייל בפלוגת עורב נח״ל, הגיע הביתה לחופשת שמחת תורה. אחרי סעודת החג המשפחתית הוא יצא עם כמה חברים, ביניהם חברו הטוב הירש גולדברג-פולין, למסיבה ברעים. 

כשהחלה המתקפה, הוא קיבל טלפון ממפקד הצוות שלו בעורב נח"ל – פרצה מלחמה. בוא מהר. ענר אסף את חבריו והם יצאו מהמסיבה, אבל ספגו אש כבדה על הכביש בדרך לרעים שקיבל אחר כך את השם "כביש המוות". אז הם עצרו, ונכנסו למיגונית שכבר היו בה כמעט 30 צעירים אחרים. 

שעות אחר כך, רוב הצעירים המבוהלים שהיו במיגונית נרצחו, ושלושה מהם, כולל הירש חברו הטוב, שנפצע מהרימון שהרג אותו, היו בדרכם לשבי אכזרי בעזה. 

אבל בינתיים, כשהם מצטופפים בחרדה במרחב הקטן, נרעדים למשמע קולות הירי והצעקות בערבית, ענר הוא זה שתפס את עמדת המבוגר האחראי. הוא נעמד ליד הפתח, בקבוק שבור בידו ככלי נשק מאולתר, וניסה להרגיע את הצעירים אחוזי האימה. "אני בצבא", הוא אמר לתוך ענני החרדה שמאחוריו, "דיברתי עם המפקד שלי, והם בדרך." 

הוא הסביר להם בפשטות, כאילו זה הדבר הכי נורמלי בעולם, מה הוא הולך לעשות: כשהמחבלים יזרקו את הרימונים, אני אתפוס אותם ואזרוק אותם בחזרה החוצה. אם יקרה לי משהו, מישהו אחר יצטרך לעשות את זה במקומי. בתמונה שפורסמה אחר כך נראים הצעירים שוכבים על הקרקע, מגנים על ראשיהם בידיהם, ורק ענר עומד זקוף בפתח. מחכה לכל מה שיגיע. 

שבעה רימונים הוא הצליח להדוף כך בידיו היציבות, החשופות. הרימון השמיני נטל את חייו. 

ענר השאיר אחריו מאות טקסטים ועשרות שירים מוקלטים, בשלבים שונים של כתיבה ועיבוד. טקסטים מורכבים, רגישים, חשופים. הוא לא חסך בהם ביקורת מהעולם או מעצמו, אבל הם גם מלאים בתקווה ובאמונה. 

ענר לא העריץ אף אחד בעיניים עיוורות, אבל העריך מאוד את היצירה עצמה. ביצירתו שלו הוא השתמש בהשפעות ובהשראה ממגוון מקורות עצום. שיריו, עשירי שפה ואינטלגנציה, מלאים במשחקי מילים ובעירוב נוגע ללב ומדהים של רפרנסים מוזיקליים, תרבותיים והיסטוריים משלל ז'אנרים ותקופות – תהילים לצד סלנג היפ הופ ירושלמי, מלחינים צרפתיים קלאסיים לצד משפטים כמו "ילדים בעוטף, במקלט על התחת". 

בין השירים מצאו הוריו כתוב את המשפט שהפך לצוואתו: "אם אמות, תוציאו את זה לאור". 

הסינגל הראשון שיצא לאוויר העולם נקרא "ג'רוז". הוא יצא שבועות ספורים אחרי מותו של שפירא. זהו שיר שמוקדש כולו לעיר שהייתה האהבה הגדולה של ענר, לירושלים.

"אף פעם לא הבנתי", אומרת אימו, שירה, "איך אפשר לאהוב ככה עיר, לראות בה את הזהות שלך", אבל משהו בכאוטיות המעורבבת והמורכבת, תפס את ליבו. החוויה הירושלמית של מפגש עולמות, הייתה גם החוויה שלו. הוא האמין בכל ליבו שהחיכוך הזה, הלהט הזה, הוא ההזדמנות הגדולה לתיקון ולצמיחה. 

פחות מחצי שנה אחר כך, יצא האלבום – "מבוא לענרכיזם", שהופק בעזרת חבריו של שפירא והמפיק אברי ג'י. והוא לא יהיה האחרון. 

Capturemavolanarchism
עטיפת האלבום הראשון. באדיבות המשפחה

מי שהצטרף להפקת אחד השירים באלבום היה סולן להקת הדג נחש, שאנן סטריט. סטריט, ירושלמי אדוק בעצמו, נחשף לאחד השירים שכתב ענר – "שנאת אחים", וביקש רשות מהוריו להוסיף לשיר בית, ובעצם להצטרף בעצמו לביצוע של ענר, במין דואט שלאחר המוות. 

אף פעם לא עשיתי דואט עם מישהו מת
ואם להגיד'ך ת׳אמת, ענר
אנ׳לא בטוח שזה היה לי חסר

בתחילה, הם לא הרגישו בנוח עם התוספת הזו, שמנכיחה בתוך השיר את החוסר העצום, את היעדרו של ענר. המוזיקה של ענר, אמרו לו ההורים, היא מוזיקה חיה. היא מדברת על העולם שלנו בעינים פקוחות, במבט בהיר. היא אמורה הייתה להיות מוזיקה של חיים, לא של מתים. אבל בסופו של דבר, סטריט הצליח לשכנע את הוריו של ענר לתת גם לגעגוע לבנם היוצר להיכנס לשם. 

ועוד שומרים לך מקום בסירה
אז אל תדאג אם תגיע יש שם מישהו שת׳מכיר
שומרים לך מקום בסירה
ועל הבר יש כיסא אחד לך, וכיסא אחד להירש

השורה האחרונה בשיר מתייחסת להירש גולדברג-פולין, חברו של ענר שהיה איתו יחד במיגונית המוות. אז, כששאנן סטריט כתב את המילים האלה, הירש היה חטוף בעזה. אבל מאז יציאת האלבום, נרצח הירש בשביו, והשורה הזו, האחרונה בשיר האחרון באלבום, הפכה למצמררת עוד יותר. 

הוריו של ענר לא מתכוונים לתת לקולו להיעלם או להישכח. בימים אלה הם מוכרים את ציוריו, והדפסים שנעשו לפיהם, בחנות שהקימו עבורו, ובמקביל הם עובדים על הפקת האלבום הבא. 

אחד השירים באלבום החדש נקרא "מאמין סתם", ומילות הפזמון שלו קוראות לעולם, לכולנו, בשמו של ענר: 

אני אדם שמאמין בשינוי
עזוב שינוי
מספיק להיות אדם שמאמין סתם.
טוב,
אז אני אדם מאמין.
עזוב להאמין,
מספיק שתהיה אדם…

חיים שאבדו: על היצירות של חללי ה-7 באוקטובר – פרויקט מיוחד

ד"ר חיים כצמן: המרצה המבריק שעבד במוסך

הוא בחר לעצמו קריירה אקדמאית, אך סירב לחיות במגדל השן ואת לימודיו מימן דווקא באמצעות עבודה במוסך, ולאחר מכן - בגינון ותקלוט. הוא גדל בבית דתי בפתח תקווה, אך בחר להקדיש את חייו למקום היחיד שרצה לקרוא לו בית: קיבוץ חולית בנגב. ד"ר חיים כצמן היה איש מבריק, מיוחד ורחב לב, שחייו הצעירים הגיעו לסופם באותה שבת שחורה. פרויקט מיוחד

832 629 Blog 7.10.2

חיים כצמן מתקלט, צילום: נעמה כספי, ואחד המאמרים האקדמיים שפירסם בו הוא מספר כיצד עבודתו במוסך הובילה אותו למחקר על הרב יצחק גינצבורג.

אם הייתם נכנסים לשיעורים של ד"ר חיים כצמן במדע המדינה, הייתם מגלים שאת שתי הדקות הראשונות של כל שיעור שהעביר הקדיש למדיטציה. העולם בחוץ מלא רעשים, הסחות דעת ומטרדים, נהג לומר לתלמידיו. לכן היה חשוב לו ששתי הדקות הראשונות של שיעוריו יעברו יחד במדיטציה, ליצור חיץ בין העולם שם בחוץ לשיעורים בכיתה. 

הפתיחה המדיטטיבית של השיעורים לא הייתה הדבר היחיד שהפך את ד"ר כצמן לנוף חריג בין כותלי האקדמיה. ספק אם יש עוד מרצה בארץ שבחר מיוזמתו לממן את לימודיו באמצעות עבודה במוסך או בגינון. כל מי שהכיר את כצמן סיפר שהוא היה אדם שעקרונותיו היו נר לרגליו – ואם האמין משהו, דבק בו ויהיה מה. ואם היה משהו שכצמן האמין בו זה שילוב של עבודת ידיים לצד עבודת רוח – וככה עשה. פרופסור דורון שולצינר, ממכללת הדסה בירושלים, סיפר שהכיר את כצמן לראשונה כשהאחרון היה המתרגל שלו בקורס "מבוא ליחסים בינלאומיים": "הוא היה מגיע למשרד והידיים שלו היו מלאות בגריז, שזה מראה מאוד לא מוכר באוניברסיטה. ככה גיליתי שהוא עובד גם במוסך", סיפר שולצינר. 

***

חיים כצמן נולד למשפחה אקדמאית דתית-לאומית מפתח תקווה. כבר בילדותו הוא הוגדר כמחונן, אך למרות זאת העדיף לבלות את זמנו דווקא עם חבריו במקום להתמקד בלימודים. על אף שהוא וחבריו נהגו לשחק כדורגל מדי שבוע, הוא לא תמיד היה השחקן המצטיין. למעשה, אחד מחברי ילדותו התוודה שהוא נהג להתפלל בבקשה שכצמן לא ייבחר לקבוצתו – כדי שלא ייפגעו סיכוייו לנצח. 

אבל כצמן נודע כמי שלא מפחד ממשימות מפרכות, ומילא אותם בהתמדה וחריצות מעוררי הערצה. כשהציב לעצמו מטרה הוא דבק בה, ככה היה למשל עם העבודה במוסך. אביעד בשארי, חברו, מספר: "היו לו שתי ידיים שמאליות, אבל למנהל המוסך היה המון סבלנות והוא נתן לו להשתפשף בעבודה. הוא נתן לו ללמוד את כולה, ולאט לאט כצמן למד". 

Whatsapp Image 2024 08 29 At 17.12.48
מימין – ד"ר חיים כצמן ז"ל, לצד חברו הטוב, אביעד בשארי, ביום חתונתו. צילום מתוך אלבום פרטי.

"דברים תמיד היו מתחילים אצלו מתחושה פנימית של 'יש פה אתגר'", מספר לנו בשארי. "האתגר היה מדליק אותו והוא היה נכנס למוד שבו הוא מתחיל לעבוד ונכנס לאיזה שהיא שגרה. הוא היה מגדיר לעצמו כללים כאלה, למשל, 'עכשיו אני קם בבוקר ויושב שעה וכותב, לא משנה מה'. ואז לאט לאט זה היה מגיע לנקודה שבה הדברים הגיעו לו בקלות וזה הפך להיות יותר יצירה מאשר עבודה. אבל הוא עבד קשה בשביל להשיג את הדברים, אז כן, קל לבוא ולהגיד איזה בן אדם מוכשר הוא היה – אבל זה היה כישרון שהיה משולב בהמון של עבודה קשה, עד להצלחה", אומר בשארי.

לצד העבודה הפיזית, לווה את כצמן גם עולם הרוח. מוזיקה למשל, תמיד הייתה חלק מהחיים שלו. כמתבגר החליט שהוא רוצה ללמוד לנגן על גיטרה, הוא מצא לעצמו מורה, קנה גיטרה, והתחיל ללמוד. 

"היו לו בבית רמקולים ענקיים כמו שיש במסיבות, ותמיד משהו נוגן ברקע." מספר בשארי. "זה הגיע למצב שאני הפסקתי לשים מוזיקה בבית שלי, פשוט הייתי פותח חלון ושומע מה מגיע מהבית של כצמן. הוא היה אחד כזה שמגלה אלבומים ואז 'חורש' עליהם מההתחלה ועד הסוף". 

בשנים האחרונות כצמן החליט להפוך את אהבתו למוזיקה גם לתחביב והחל לתקלט. כמו בכל דבר שעשה, גם כאן היה מדובר בבחירה מודעות לשלב אומנות עם תפיסות ערכיות: הוא החליט להפוך לדי.ג'יי שמתמחה במוזיקה ערבית כדי לחשוף את הציבור בישראל למוזיקה הזו. את המוזיקה הערבית גילה ד"ר חיים כצמן כשלמד את השפה, התאהב במוזיקה והחליט שהוא רוצה להנגיש אותה לקהל הישראלי.

"הוא רצה שאנשים יתחברו ושהתרבות הזו תונגש." מספר בשארי, "אבל עם הזמן הוא הבין שאם הוא רוצה שהמוזיקה שלו באמת תחבר בין אנשים – אז הוא צריך שקודם כל שהיא תהיה ממש טובה בפני עצמה, ורק אחרי זה כל השאר. הוא התחיל להפוך לדי.ג'יי טוב, והמסיבות שלו הפכו למקום שבו יש דוברי עברית ודוברי ערבית יחד במרחב. הוא יצר מרחב שבו רקדו איתנו גם בדואים – שזה משהו שעד אז אף פעם לא היה לנו. כמה זמן לפני ה-7 באוקטובר אמרתי לו 'תשמע, אתה כבר הופך להיות די.ג'יי שאנחנו באים למסיבות שלו לא רק בגלל שאתה חבר שלנו ואנחנו חייבים, אלא בגלל שאנחנו ממש נהנים גם מהמוזיקה'. המוזיקה עצמה הפכה להיות אחת מהמתנות שלו לעולם הזה", בשארי אומר. 

Whatsapp Image 2024 08 29 At 17.12.47 (1)
ד"ר חיים כצמן בעמדה האהובה עליו כדי.ג'יי. צילום: נעמה כספי.

לצד המוזיקה, גם ספרים תמיד ליוו את כצמן ולקחו חלק חשוב בעיצוב תפיסת עולמו. משפחתו וחבריו מעידים שהוא קרא מגיל צעיר – והרבה ("לפחות ספר אחד בשבוע אם לא יותר" אומר בשארי). כנער הוא החל לקרוא ספרים של ריצ'רד דוקינס שהיו בעלי השפעה מהותית בהחלטה שלו לחזור בשאלה בסופו של דבר. אמו חנה מספרת שבגיל 16 הוא התעמת איתה על כך שזה לא בסדר להכריח ילדים לצום. הוא ביסס את טענותיו על סמך אחד מספריו של דוקינס. מאז, חנה מספרת, למרות שהיא עצמה המשיכה לצום, היא דאגה שבכל צום, יהיה בבית אוכל שיהיה נגיש לילדים ושידעו שהם יכולים לקחת בלי לשאול או לעדכן אותה.

לצד ספרים של דוקינס, החל כצמן גם לקרוא ספרים על פילוסופיה. בגיל 16 הוא נזרק מהישיבה התיכונית שבה למד, לאחר שסירב לדרישת הנהלת הישיבה להצניע את ביקורתו הדתית. הוא נשלח ללימודי תיכון אקסטרניים ובמקביל ללימודים אקסטרניים, כשהיה בגיל 17, החל גם תואר ראשון בפילוסופיה באוניברסיטה הפתוחה. 

אחרי שירותו הצבאי הוא ביקש להשלים את לימודיו ולהרחיבם לתואר ראשון בפילוסופיה. מהר מאוד גילה שלא יוכל לעשות באוניברסיטה הפתוחה תואר רק בפילוסופיה, ונאלץ להירשם למסלול דו-חוגי. מבין האופציות השונות שהוצעו לו הוא בחר במדע המדינה. תוך כדי לימודיו, התאהב בתחום והחליט להמשיך לתואר שני – ולאחר מכן לדוקטורט – דווקא במדע המדינה. 

לנושא עליו בחר לכתוב את עבודת התזה שלו – הגותו הפוליטית של הרב גינזבורג – הגיע לגמרי במקרה. כשעבד במוסך, הוא נתקל בכמה מכוניות שהיו מודבקות עליהם סטיקרים ממשנתו של הרב גינזבורג. הסטיקרים משכו את תשומת ליבו של כצמן, ובסופו של דבר, נשאב לעבודת תזה על הגותו הפוליטית של הרב גינזבורג ומקומה בפוליטיקה של העולם הדתי-לאומי בימינו.

Whatsapp Image 2024 09 11 At 11.46.10 1

רבים מעמיתיו, כולל המנחה שלו, ד"ר יואל מגדל, תיארו אותו כחוקר מבריק עם חשיבה ייחודית וחדשנית. לאחר שסיים את התזה שלו, הוא החליט להמשיך ולחקור את העולם הדתי-לאומי של ימינו. הוא החל לחקור את עליית השמרנות, הניאו-ליברליזם והשפעת האמריקניזציה על התפיסות הפוליטיות בציבור הדתי-לאומי. הוא היה מהחוקרים הראשונים שחקרו את עלייתם של גופים כגון "פורום קהלת" – עוד לפני שהפורום הגיע לתודעה הציבורית בעקבות הרפורמה המשפטית. 

לצד התשוקה למחקר אקדמי הקדיש כצמן כמעט את כל זמנו ומרצו מחוץ לאקדמיה לקידום קיבוץ חולית, הקיבוץ הזעיר הממוקם קרוב לגבול עם רצועת עזה ומצרים, ובפרט לטיפוח הגינה הקהילתית של הקיבוץ. גם כשהחיים בקיבוץ המרוחק פגעו בסיכויי הקריירה שלו – הוא דבק בקיבוץ. גם כשהמשמעות היתה לעשות את הדרך מהקיבוץ למכללת הדסה בירושלים פעמיים בשבוע- יותר משעתיים של נסיעה לכל כיוון – הוא תמיד בחר להישאר בקיבוץ. 

Whatsapp Image 2024 08 29 At 17.12.46
חיים בקיבוצו האהוב. צילום: אליהו הרשקוביץ.

לקיבוץ חולית הוא הגיע בעקבות בשארי. הוא הצטרף לקיבוץ אחרי שחרורו מהצבא, שנה לאחר שבשארי הצטרף לקיבוץ. "תחילה הוא היה מהוסס ואמר שלא אצפה שיקח חלק בוועדות, אבל מהר מאוד הוא הפך לאחד הדמויות הכי פעילות בקיבוץ", מספר בשארי. מאז, למעט תקופה קצרה בה עשה דוקטורט בארצות הברית – לא עזב את הקיבוץ. 

בחודשים האחרונים לחייו כצמן התלבט לגבי המשך הקריירה האקדמית שלו. בין היתר, הוא שקל לטוס לפוסט-דוקטורט בחו"ל, אך הידיעה שייאלץ לעזוב את הקיבוץ שוב הקשתה עליו. 

בסופ"ש של ה-7 באוקטובר היה כצמן אמור לחגוג יום הולדת בקיבוץ, אבל כמה מחברי הקיבוץ נסעו לחופשות משפחתיות והוחלט לדחות את החגיגות. ב-7 באוקטובר בשש וחצי בבוקר, כשהחלו האזעקות, נכנס כצמן לממ"ד שלו. זמן קצר לאחר מכן, הוא יצר קשר עם השכנה שלו, אביטל אלג'ם. לאחר מכן, ניצל את אחת ההפוגות להגיע לביתה ולסייע לה. 

כשהבינו שמחבלים חדרו לקיבוץ – הם החליטו להסתתר בארון. המחבלים הצליחו להיכנס לבית בו שהו, מצאו את כצמן בארון – וירו בו מטווח קצר. אביטל נחטפה תחילה לעזה יחד עם שני ילדים של שכנה אחרת שנרצחה – אך בסופו של דבר הצליחו להשתחרר מהמחבלים כשהם כבר בתוך רצועת עזה. בסופו של דבר, אביטל ושני הילדים הצליחו לצעוד ברגל חזרה לתוך שטח ישראל. כצמן, נשאר מאחור, בארון, בקיבוץ שכל כך אהב. הוא היה בן 32 במותו. 

חיים שאבדו: על היצירות של חללי ה-7 באוקטובר – פרויקט מיוחד

_________

מכללת הדסה הקימה קרן למלגות לסטודטים בחוג לממשל שבו לימד כצמן לזכרו. ניתן לתרום לקרן כאן. ביולי 2024 פרסמה אוניברסיטת תל אביב ספר אסופת מאמרים "האמריקניזציה של הימין הישראלי" – לזכרו של ד"ר חיים כצמן.

יונתן (שפיק) ריכטר: ההייטקיסט שתרגם מדריך רוחני

יצאנו למסע בעקבות יונתן (שפיק) ריכטר, וגילינו אדם יוצא דופן ולו עולם עשיר של רוח ועשייה גם יחד, אדם שחייו יכולים לשמש השראה לכל אחד מאיתנו. הוא היה איש משפחה בעל קריירה משגשגת שחיפש את המשמעות לחייו, וניסה להפיץ את התובנות שמצא הלאה. ב-7 באוקטובר התנדב כתומך נפשי במסיבת הנובה, ושם מצא את מותו. פרויקט מיוחד

832 629 Blog 7.10.1

יונתן (שפיק) ריכטר, בצילום מתוך אלבום משפחתי, ועטיפת הספר שתרגם: "הנדסה פנימית - מדריך של יוגי לאושר" מאת סדגורו.

"ברגע זה אתה מחזיק ספר. איפה אתה רואה את הספר?… האור נופל על הספר, מוחזר, פוגע בעדשת העיניים שלך ומוקרן כדמות מהופכת על הרשתית.. אם כך, אתה למעשה רואה את הספר בתוכך.

איפה אתה רואה את העולם כולו?

בתוכך.

כל החוויה האנושית היא במאת האחוזים יצירה עצמית. ..

זה השינוי הבסיסי שחייב לקרות. אל תחפש דרך החוצה מאומללות. אל תחפש דרך החוצה מסבל. יש רק דרך אחרת – והיא פנימה.

[מתוך: "הנדסה פנימית – מדריך של יוגי לאושר" מאת סדגורו, ע"מ 40-41].

"כולנו נמות בסוף, פשוט אף אחד לא יודע מתי. השאלה היא איך חיינו ומה עשינו בַּזמן שניתן לנו." אומר לנו אחמד דיאב, חבר קרוב של יונתן (שפיק) ריכטר ז"ל, שנרצח במתקפת החמאס ב-7 באוקטובר. ריכטר התנדב במתן עזרה נפשית במסיבת הנובה, כשהחלה המתקפה. "שפיק השפיע מאוד על חיינו, גם בזכות הספר הזה." 

"הספר הזה" הוא "הנדסה פנימית – מדריך של יוגי לאושר", שתורגם על ידי ריכטר. בחיפושינו בספרייה הלאומית אחר יצירות של מי שנרצחו בשבת השחורה הופתענו למצוא ספר שכתב מנהיג רוחני מהודו בשם סדגורו (Sadhguru), ויצא לאור בעברית ב-2023. הספר שתירגם ריכטר עוסק בדרכים בהן אנחנו יכולים לעזור לעצמנו ולהגיע לאושר ולרווחה תוך אימוץ הבנות רוחניות ופרקטיות פשוטות. 

Whatsapp Image 2024 08 29 At 13.50.25 (1)

מיהו אותו אדם שהיה עסוק בפרויקט כה גדול כמו תרגום ספר הדרכה לחיים, ונרצח כל כך קרוב לזמן צאתו לאור?

יצאנו למסע בעקבות יונתן (שפיק) ריכטר, וגילינו אדם יוצא דופן ולו עולם עשיר של רוח ועשייה גם יחד, אדם שחייו יכולים לשמש השראה לכל אחד מאיתנו. נדמה שכל דבר שקשור לשפיק הוא ייחודי. אימו ואלמנתו, המו"ל שלו וחבר טוב – כולם מדברים עליו במעין רוגע ומתוך תחושה עמוקה של הודיה על שזכו לזמן משותף איתו. 

יונתן (שפיק) ריכטר נולד גדל וחי בכפר האמנים עין הוד, שהוריו היו ממייסדיו. שפיק (מבוטא Shafik) הוא כינוי שדבק בו עוד מילדות, כך מספרת אימו, אלי בן צבי, לכן נקרא לו ככה גם אנחנו.

"כילד שפיק היה מצד אחד מאוד פיזי, שובב, קופץ, מטפס ורץ ומצד שני מאוזן וקשוב", אומרת אמו. "לא פעם היו פונים אליי אנשים זרים ושואלים: 'את אמא של שפיק? תדעי שיש לך את הילד הכי מדהים בעולם'" היא מספרת ומוסיפה, "שמעתי את זה עוד מהמון אנשים בהמשך החיים". 

בתקופת השירות הצבאי שלו ביחידת ממר"ם הכיר שפיק את אשתו, דורון. שפיק הפך לאבא בגיל צעיר, לשתי בנות – גאיה, בת 21, וסול בת ה-17 – איתן היה לו קשר מיוחד. "הוא היא אבא מדהים, נוכח בכל הרבדים של החיים שלהן ונהנה מאוד מהאבהות – גם כמחליף חיתולים וגם כחונך לחיים" מספרת דורון.

כדי להתפרנס ניהל שפיק קריירה מצליחה בהייטק, תחילה בתחום הגיימינג ולאחר מכן כעצמאי בתחום, רחוק מאוד מהעולם הרוחני העשיר שמופיע בספר שתרגם, אז איך מגיע איש הייטק בן 45 לתרגום של ספר הנחיה רוחנית?

ההייטקיסט שהפך למתרגם

"יום אחד שלחתי לו סרטון שראיתי ביוטיוב שחשבתי שיעניין אותו", מספרת אלי בן צבי אמו. הסרטון היה של אותו מנהיג רוחני, סדגורו. שפיק התאהב בו מייד והחל להקשיב להרצאותיו ולקרוא כל מה שהיה יכול אודותיו. כבר באותו יום הזמין את הספר שכתב סדגורו והחל לקרוא בו. בעקבות העניין הרב שלו בכתביו נסע שפיק להודו, לאשראם של סדגורו והשתתף בסמינר שנערך שם. ההתעמקות בפילוסופיה של סדגורו שינתה את ההסתכלות של שפיק על המציאות; הוא התחבר לדרך הרוחנית של סדגורו שכללה גם תרגולים יומיומיים של יוגה. 

הספר "הנדסה פנימית" מאפשר צלילה וגילוי של עומקים ומשמעויות חדשות בחיי היומיום. הוא מומלץ לכל מי שרוצה להבין יותר את חייו ולחיות בצורה נעימה וטובה יותר. הוא קל לקריאה ולא פעם פסקה או שתיים סיפקו לי חומר למחשבה למשך שעות רבות. ב'דבר המתרגם' שבפתיחת הספר כותב שפיק: "לסדגורו התוודעתי לראשונה בשנת 2019. גיליתי אדם מרתק שפתח עבורי דלת לחיים טובים ושמחים יותר. כל פעם ששבתי וקראתי בטקסט נגלו בפניי היבטים חדשים ועומקים נוספים. זהו ספר שאפשר ואף מומלץ לקרוא יותר מפעם אחת".

Whatsapp Image 2024 08 29 At 13.45.11

שפיק ידע שרבים יתקשו לקרוא ולהבין את הגותו של סדגורו באנגלית ורצה להביא את הידע הזה גם לאחרים בישראל . לבסוף החליט שפיק שהוא יקח על עצמו לתרגם את הספר לעברית.

"זה לא היה פשוט" מספר יובל בן מרדכי, מי שהיה אז המו"ל של הוצאת ספרים אסטרולוג, שהוציאה לאור את הספר בשיתוף עם ידיעות ספרים. הפרויקט כולו לקח בערך שלוש שנים, מאחר ושפיק עשה הכל בהתנדבות, בזמנו החופשי. בן מרדכי לימד אותו את רזי המקצוע והצמיד לשפיק את עורכת התרגום המנוסה סיגל גפן.

גפן מספרת כמה הופתעה לגלות שהספר שהיא עורכת לא תורגם על ידי מתרגם ותיק ומנוסה: " זה היה מדהים. אי אפשר היה להרגיש שזה התרגום הראשון שלו. והרגשתי כמה הנושא היה קרוב לליבו". אמו, איתה התייעץ לעיתים לגבי התרגום, סיפרה: "כל משפט היה משמעותי לו, היינו דנים שעות, והוא היה הולך לישון ולמחרת היו לו תובנות על התרגום של אותו משפט. זה היה תהליך מרתק". 

כחלק מהתעמקותו בהגותו של סדגורו, שפיק נחשף לארגון בינלאומי של מתנדבים בשם Isha (מילה בסנסקריט שמשמעותה the formless divine) אותו הקים המנהיג הרוחני מהודו, סדגורו, שמטרתו לקדם את כל האנשים בעולם למקום בו הם ממצים את הפוטנציאל שלהם בחיים האלה, בהרמוניה עם עצמם ועם הסביבה. שפיק תרם לשלוחת הארגון בישראל באמצעות פעילותו בצוות התרגום של תכניו של סדגורו. בנוסף לתרגום הספר, הוא תרגם תכנים עבור רשתות החברתיות השונות, כדי להנגישם לכל. שם גם הכיר את אחמד דיאב, והם נהיו חברים טובים ואף נסעו יחד לתכנית נוספת של סדגורו באשראם שלו בהודו. "שפיק" כך מספר עליו דיאב, "היה ידוע בטוטאליות שלו, אם הוא נכנס למשהו – עשה אותו עד הסוף. הוא רצה להביא לשינוי בארץ, להביא את החברה להיות יותר מודעת וזו הייתה התרומה שלו, והוא השקיע בה אינסוף שעות".

עטיפת הספר

משהו שנשאר ממנו

הספר יצא לאור בקיץ 2023: "סוף סוף היה לנו, לכל המתנדבים ב-Isha איך להנגיש לחברים ולמשפחה את מה שכל כך נגע בנו, זה היה רגע מרגש לקהילה. אני זוכר ששפיק אמר לי: 'אחי, אני לא מאמין שזה קורה..'". מיד אחרי שסיים את עבודת התרגום של הספר הראשון התחיל שפיק לתרגם גם את הספר השני של סדגורו: "קארמה", אותו לא הספיק להשלים. 

"בכל בן-אדם יש משהו שלא אוהב גבולות, שמשתוקק להיהפך לחסר גבולות. .. לא משנה כמה נשיג, תמיד נרצה להיות יותר. לו רק היינו בוחנים זאת מקרוב, היינו מבינים שהכמיהה הזו איננה ליותר; הכמיהה הזו היא ל-הכול. כולנו מבקשים להיהפך לאינסופיים. ..

ברגע שהבנתי שהכמיהה האנושית איננה לדבר מסוים, אלא פשוט להתרחבות חסרת גבולות, התעוררה בי בהירות מסוימת. כשראיתי שכולם מסוגלים לזה, נראה לי אך טבעי לרצות לחלוק את זה. כל מטרתי מאז הייתה איכשהו להדביק אחרים בחוויה הזו, להעיר אותם לעובדה שהמצב הזה של אושר, של חופש, של חוסר גבולות, לא יוכל להימנע מהם אלא אם כן הם יעמדו בדרכה של התסיסה הטבעית של החיים.

[מתוך: "הנדסה פנימית – מדריך של יוגי לאושר" מאת סדגורו, ע"מ 33-34]
Whatsapp Image 2024 08 29 At 13.50.26

המתנדב האינסופי

התרגום היה דבר נוסף מיני רבים ששפיק עשה בהתנדבות, כחלק מהרצון שלו לתרום לעולם טוב יותר. 

בנוסף להשקעה של שפיק במיזמים של ISHA, הוא התנדב גם בחלוקת חבילות מזון לנזקקים, ובמהלך השנתיים האחרונות הוא מצא זמן להתנדבות נוספת: מיזם מיוחד של עמותת עלם שנקרא "אנשים טובים" ובמסגרתו מלווים שעברו הכשרה מגיעים למסיבות טראנס ומקימים בהן מתחם בטוח אליו יכולים המשתתפים להגיע, אם הם חשים שלא בטוב וזקוקים לסיוע רגשי ראשוני. הוא הגיע למסיבת הנובה כמתנדב הארגון. הוא נרצח שם, יחד עם שתי מתנדבות נוספות מאותו מיזם: סיגל וליאור. הוא היה בן 48 במותו.

תרגומו של שפיק לספר נגע ברבים גם מחוץ לקהילת ISHA. בן צבי מספרת על אחת מההודעות הרבות שקיבלה לאחר מותו של שפיק. מתן צ׳פניצקי, מוסיקאי, מנהל התוכנית האקדמית ללימודי ג'אז בשיתוף הניו-סקול ניו יורק, כתב לה: "יונתן תרגם את הספר של סדגורו בדיוק כמו שתרגמתי במוחי את השיחות הרבות איתו ששמעתי באנגלית. התרגום קולח, מדוייק, קליל, ושנון. כל מילה ופסיק קיבלו עולם של תשומת לב. מאסטרפיס."

בן צבי נמצאת כעת בשלבים הראשונים של יוזמה להקמת מרכז מוזיקה לזכרו של שפיק בעין הוד. בשיחה איתן ניכר שאלי ודורון רק מתחילות לעבד את האבל על האובדן העצום, את החלל העצום שהשאיר אחריו שפיק, כבעל, כבן וכאיש שהרבה לעשות טוב בעולם. "הוא היה מענטש, אדם עם שאר רוח, נדיב, מתחשב וחכם – וגם האיש הכי מצחיק בעולם – ועוד הרבה יותר" מוסיפה בן צבי, "הספר שתרגם הוא עוד הדהוד בעולם למי שהוא היה".

חיים שאבדו: על היצירות של חללי ה-7 באוקטובר – פרויקט מיוחד

בלהה ינון: האישה שיצרה עולם חדש וטוב יותר, גם מגרוטאות

בלהה ינון, שנרצחה יחד עם בעלה בשבת השחורה של השבעה באוקטובר, הייתה אמנית אופטימית, מלאת חמלה וטוב לב, שרצתה להעביר לדור הצעיר את האהבה לטבע ולשמירה על כדור הארץ. כלב הגרוטאות שיצרה, וספרי הילדים שכתבה עליו, הם חלק ממורשתה. פרויקט מיוחד

832 629 Blog 7.10.1

בלהה ויעקבי ינון, צילום מתוך דף הפייסבוק של ביתם, והספר "פרפרית, גרוטי ואני" שכתבה בלהה ינון

גרוטי הוא כלב גרוטאות. הוא עשוי מפחית מיץ, איזולירבנד, חתיכות בד ובקבוקי פלסטיק. אבל עבור בלהה ינון, מחברת הספרים "גרוטי" ו"פרפרית, גרוטי ואני", גרוטי הוא כלב שמירה וחבר נאמן, שהיא יצרה כדי לחבר אותנו לטבע ולהזכיר לנו לשמור עליו. 

הספר "גרוטי", שיצא בשנת 1993, היה חלק מחזון ארוך שנים של ינון, ששאפה לחנך את הדור הצעיר לשמירה על הטבע, לפשטות המיחזור והיצירה. ינון הייתה אמנית, מורה ליצירה ואשת חינוך, וגם מנחת הורים מוסמכת מטעם "מכון אדלר", שהתגוררה במושב נתיב העשרה. בגיל 56 יצאה לפנסיה מוקדמת והקימה במושב סטודיו. שם יצרה, עבדה ולימדה – בעיקר סביב "דרך המנדלה" – אמנות המהווה תרגול מדיטטיבי, ואופן ביטוי של ערכים אנושיים אוניברסליים, ומחזקת את יכולות הריכוז והאיזון.

הסטודיו הוא החלק היחיד שנשאר שלם בביתה של בלהה ובן זוגה יעקב במושב "נתיב העשרה". השבת השחורה ב-7 באוקטובר גדעה את חייהם, אך לא את החלומות, היצירה והאהבה שהפיצה בלהה לתלמידיה, למשפחתה, לחמשת ילדיה להם הקדישה את הספרים, ולכל מי שהכיר אותה. 

Whatsapp Image 2024 08 25 At 12.30.38 (1)
ספרי הילדים שכתבה בלהה ינון, השמורים בספרייה הלאומית: "גרוטי", ו-"פריפרית, גרוטי ואני".

בלהה הוגדרה "הנעדרת האחרונה" של טבח ה-7 באוקטובר. בתחילת אוגוסט 2024 אישר צה"ל כי הצליח לזהות את גופתה. באותו בוקר ארור חדרו שלושה מחבלים למושב נתיב העשרה. יעקב נרצח בטבח וגופתו זוהתה. בלהה הוגדרה כנעדרת כיוון שלא היה סימן כי נחטפה לעזה וכי בתחילה לא אותרו שרידי גופתה. כיוון שהשניים היו יחד, המשפחה ציפתה לבשורה הקשה ואף החליטו לשבת שבעה על שני ההורים יחד, כבר ביום שלמחרת הטבח. על אף זאת, הידיעה הסופית הכאיבה והציפה את הרגשות הקשים והטראומה. 

בשיחה עמה, מספרת בתה, מעין ינון, על ספריה של בלהה שנמצאים בספרייה הלאומית, ועל תפיסת עולמה של אמה: "אבא שלי תמיד היה צוחק על אמא שהיא אוספת זבל. היא באמת הקדימה את זמנה בנושא המיחזור. היא הייתה עושה דברים מדהימים", אמרה לנו מעין. "אני זוכרת עבודות שלה תלויות עוד מאז שאני תינוקת. זה היה חלק מהתודעה שלה ושל אבא שלי, שהיה אגרונום. היה להם חיבור לטבע ולאדמה, והיא האמינה שכמה שפחות לקנות יותר טוב".

בספר "גרוטי", ילד בודד מרכיב לעצמו כלב מגרוטאות והכלב הופך להיות חבר שלו. הוא מציג את הכלב להוריו, שבהתחלה לא מתחברים לרעיון, אך בהמשך עוזרים לילדם להוסיף עוד אלמנטים לבובת הכלב. גרוטי שומר על הילד, הבית והגינה ומזכיר לבני המשפחה לשמור על הטבע. 

Whatsapp Image 2024 08 25 At 12.30.39
ההסברים ליצירת "גרוטי" משל עצמכם בסוף הספר.

בספר ההמשך, "פרפרית, גרוטי ואני", הילד וחברו הטוב גרוטי מוצאים שקית שמתגלגלת ברחוב. הם הופכים אותה לבובת פרפר בשם פרפרית. פרפרית מלמדת אותם לשמוח ולרקוד. שני הספרים מכילים תיאור מפורט לילדים בדפים האחרונים, המלמדים איך להכין גרוטי ופרפרית משלהם באמצעות בקבוקים, פקקים, שקיות ועוד. 

אצל מעין נמצאת בובת גרוטי המקורית מהספר: "במקור אמא שלי ומאוריציו המאייר הגישו את הטקסט והאיורים לספר לקרן מלגות וזכו במקום הראשון. כך היא פרסמה והוציאה אותו. אני זוכרת את ההתרגשות שלה ושלנו כשהספרים הגיעו. כל הנכדים עברו סדנה להכנת גרוטי וגם פרפרית. במסיבת יום הולדת 4 של הבת שלי, אמא והיא הכינו הצגה לגן לפי הסיפור של קיפניס, "שלושה פרפרים". אמא הכינה שלושה פרפרים בדיוק כמו פרפרית".

Whatsapp Image 2024 08 25 At 12.35.42
מתוך הספר "פרפרית, גרוטי ואני".

עולם הספר, היצירה ואומנות הקראת הסיפורים היו חלק יומיומי מחייה של בלהה. היא התגעגעה מאוד לנכדיה שמתגוררים בלונדון. בכל בוקר, הייתה קמה לקרוא להם סיפור בזום, והנכדים היו מתיישבים ומאזינים לסבתא בלהה. החיבור של בלהה לילדים ולנכדים, בארץ ובחו"ל, היה יוצא דופן, והיא בחרה לדבר אליהם בשפת החושים והיצירה. "היא האמינה שמותר להרגיש הכל ושהם צריכים לבטא את היצירתיות שבהם. הבית שלה היה כמעט בלי דברים שצריך 'לשמור' עליהם, אפשר היה להתנהג באופן משוחרר גם אם משהו נופל. מסביב הייתה הרבה יצירה, דפים וטושים וקוביות. תמיד היה אפשר למצוא משהו לעשות שהוא לא צפייה במסכים. זה בסיס האווירה שהייתה בבית", מספרת מעין. "בחצר הייתה 'פינת הזעם'. מי שממש כעס והיה צריך להוציא את הכעס שלו – זכה לעשות את זה שם. היא הייתה נותנת לילדים צלחות ואפשר היה לשבור ולהטיח בפינה הזו שיש בה המון שברים של כל מיני צלחות. אני מצטערת שלא הבנתי אז עד כמה היא הבינה לנפש הילדים והנוער, לקח לי זמן להבין, אבל הנכדים פשוט הרוויחו סבתא וסבא שמאוד רגישים אליהם, וממש מבינים לליבם. בלי לשפוט". 

מהמשפחה
בלהה מקריאה ספר לנכדיה שבלונדון. תמונה באדיבות ביתה, מעין.

בלהה ויעקב היו אנשים מיוחדים, מחוברים לטבע, עם הרבה הומור ואהבה. בלהה הייתה מגיעה בכל פעם עם רעיון יצירתי חדש ויעקב עודד אותה ותמך בה וברצון שלה לעשות מה שהיא אוהבת. היא השתמשה בחומרים שונים מחיי היום-יום ליצירותיה, ואפילו אספה אבנים מכל העולם איתן יצרה עבודות מלאות חיים. בספרים שהספיקה לפרסם, כתבה בלהה ינון סיפורים שמחיים עולמות קסומים. דרך הסיפורים הללו, היא הצליחה להעביר מסרים עמוקים של אהבה, חברות והתגברות על קשיים, כשהיא שוזרת את המציאות בחוטי דמיון. היום הם גם נושאים עימם את זיכרונה של יוצרת שנרצחה בידי מחבלי חמאס, והשאירה אחריה מורשת שממשיכה לגעת בלבבות.

"למדתי מאמא על חשיבותה של "תקשורת בגובה העיניים" עם ילדים ומבוגרים; על האפשרות ליצור בכל מצב כמעט; ששווה לחפש ולהשקיע בתרגול ולמידה, לצאת לצייר ביחד או לעשות משהו פשוט, בילוי נעים ביחד, זה מאוד חשוב", מספרת מעין. "היה חשוב לה לצבור חוויות טובות ביחד וללמד שהטבע הסובב אותנו הוא רגיש כמונו וחשוב לשמור עליו". 

Capture
הודעת האבל מדף הפייסבוק של מעוז ינון, בנם של בלהה ויעקבי, שפורסמה ב-8.10.2023.

ימים קשים מאוד עברו על בני המשפחה עם היוודע הבשורה על מותה הוודאי של ינון, על אף שידעו והניחו שכך יהיה. עם זאת, מעין, מטפלת גוף נפש במקצועה, מתמודדת בצורה מעוררת הערצה עם הכאב. "הימים מאוד מאתגרים. אנחנו בעצב מאוד גדול וכעס. אך אני רוצה להדגיש – קיבלנו אהבה שמלווה אותנו. קודם כל האהבה של ההורים שלי מאוד מורגשת גם עכשיו, וקיבלנו גם אהבה ותמיכה מהמון אנשים טובים בדרך. כל הזדמנות לספר עליהם ועל פרויקט שנעשה או יעשה לזכרם הוא בשבילי תקווה ואמונה שניתן להנכיח מציאות של עדינות, רגישות ויופי בעולם הזה אפילו בזמנים נוראים וקשים. זו מורשתה של אמא. היא הייתה מצליחה ליצור עולם קסום ומדהים ויפהפה בתוך מציאות מורכבת. היא הייתה מוצאת פתרונות יצירתיים להתחדשות מתוך הדיכאון. כך שאם אני בוחרת להיות כאן אז אני חושבת איך אני רוצה להרגיש. נכון שכרגע קשה מאוד. אני לא מרגישה שמחה, אולי רק לרגעים. אבל אני מצליחה לחוות תחושת הכרת תודה, על המשפחה שהייתה לי ויש לי, וההורים שהיו לי". 

חיים שאבדו: על היצירות של חללי ה-7 באוקטובר – פרויקט מיוחד