המתרגם שפגש סוף סוף את טרנטינו
למרות שגיא הרלינג תרגם את הספר "היו זמנים בהוליווד" של קוונטין טרנטינו לעברית, הוא מעולם לא פגש את הקולנוען הדגול. כששמע הרלינג שטרנטינו יגיע לפסטיבל הסרטים בירושלים, הוא ניצל את ההזדמנות כדי לפגוש את היוצר פנים אל פנים ולבקש הקדשה אישית על הספר שעל תרגומו עמל.
טרנטינו חתם על הספר המתורגם והוסיף הקדשה ג'נטלמנית במיוחד:
"Thanks for doing what I'm sure was a difficult job" ("תודה לך על מה שאני בטוח שהיה עבודה קשה")
הקדשה על ספר שאפילו לא הצליח לסיים
גיא הרלינג לא רק מתרגם ספרים, הוא גם חובב גדול של ספרות, עברית או מתורגמת. הרלינג, שאהב את כתיבתה העיתונאית של הסופרת נעה ידלין , קנה בהתרגשות את ספרה הראשון "חיי מדף", וציפה לחוויה מענגת במיוחד. הוא לא הצליח לצלוח את הספר עד סופו – הוא קרא אותו עד מחציתו ואז זנח את הספר. הרלינג לא התייאש, ופנה לספריה הבאים של ידלין לכשאלה יצאו ואותם דווקא אהב מאוד.
אבל כשפגש אותה, במהלך שבוע הספר, הוא הביא איתו דווקא את ספרה הראשון, וסיפר לה מדוע. זאת הייתה תגובתה:
"7.6.17
לגיא,
הרי אתה
משוחרר בזאת
מכל מה שמגיע
אחרי האמצע.שלך
בחברות
נעה"
ההקדשה שאפשר לקרוא גם הפוך
כששושי הכירה את נעם דובב, בעת התנדבות משותפת בכתיבה עבור ויקיפדיה, היא לא ידעה שהוא בין כותבי הפלינדרום היחידים בישראל. פלינדרום למי שלא מכירים, הם כל מילה, ביטוי או משפט שניתן לקרוא בסדר הפוך ויהיו זהים בקריאה מימין לשמאל וכן משמאל לימין.
ספרו של דובב "הלימת מילה" הוא ספר השירה הפלינדרומי הראשון ובינתיים היחיד, שיצא לאור בעברית. מעבר לשם הספר וכל תוכנו, גם המוני פרטים אחרים הנוגעים לספר הם פלינדרומיים: הספר הושק בתאריך הפלינדרומי 02.02.2020 בשעה 20:02, שמות הספר בעברית, באנגלית "WORD ROW" ובערבית "كلمة ملك" הם פלינדרומיים. מספרי הפרקים (11), העמודים (111) והשירים (77) גם הם פלינדרומיים.
רק מתבקש ששושי תבקש ותקבל הקדשה אישית שגם הכותרת שלה פלינדרומית:
"ושושי, מילים ישושו
בהוקרה והערכה
מכל כיוון
ומכל צד,נעם"
עניין של טעם
רותם גלעד לא דמיינה שהרגעים האהובים עליה בעבודה החדשה יתרחשו במטבח שבמשרד. היא התחילה לעבוד במערכת העיתון ידיעות אחרונות בירושלים בסוף שנות ה-90'. מידי בוקר, בשעה שמונה, היה אב הבית מביא למטבח הקטן כמה מאכלים פשוטים כמו לחם שחור וגבינה. באופן קבוע היא הייתה פוגשת שם, בדיוק בשעה הזו, את מאיר שלו. מעל חיבה משותפת לכוס קפה ופרוסה טרייה הם היו משוחחים – על רעיונות חדשים לטור שלו בעיתון, על אימו שכל כך אהב ועל הספר החדש שכתב אז על גבי צג ירוק ומרצד, בתוכנה שהיום בטוח נחשבת ארכאית, "בביתו במדבר".
לפני שסיימה את עבודתה בירושלים הביאה למשרד את כל ספריו האהובים עליה וביקשה שיחתום עליהם וכך עשה בשמחה ובפשטות. את אחת מהן היא שלחה לנו, הקדשה מצחיקה ונהדרת:
"לרֹתם
אני דווקא מעדיף
את רומן רוסי
מאיר שלו"
המשורר המפורסם שניצל רגע מביך כהשראה
בר אבינרי כותבת לנו על הקדשה שקיבלה מלא אחר מאשר המשורר נתן זך, אחרי רגע מביך במיוחד. ההקדשה שמצביעה על תפיסה מדהימה של הרגע ומראה איך זך היטיב ללהטט עם השפה העברית:
"בשבוע הספר בת"א, בסביבות שנת 2010, המתנתי בציפייה דרוכה בקצה תור של קוראים שהתאספו ליד דוכן ספרי ההוצאה לאור כדי לזכות בחתימה של זך. זך שתה בירה בכוס ראויה ומבלי להתכוון שפך מעט מן המשקה על הספרים שבדוכן. נטלתי ספר יבש – "שירים שונים" – וזכיתי לחתימה המתעדת את שהתרחש ומשלבת את שמי (שאחד ממשמעויותיו הוא "זך")":
"לבר
אחרי שהרטבתי כמה ספרים
ספרֵךְ בר מרטיבותבידידות
נתן זך"
מקצוע שהוא השראה להקדשה
ד"ר משה רויבורט שלח לנו הקדשה שקיבל מליאור שליין על ספרו "מדריך לישראלי המתחיל". ד"ר רויבורט הוא מומחה פוריות והפריה חוץ גופית (IVF), וזה כל מה שצריך לדעת כדי להבין את ההקדשה עצמה😊
"למשה
שאחראי לכל כך הרבה
ישראלים מתחילים.חג שמח!
ליאור"
אם קיבלת הקדשה אחת מצחיקה, למה לא שתיים?
חוץ מלהיות סופר מעולה, אתגר קרת הוא גם איש חביב ומצחיק, כך גילתה הקוראת ליטל תדהר. כשהייתה חיילת משוחררת שהגיעה לאירוע חתימות שלו וקיבלה ממנו 2 הקדשות אישיות, בליווי איורים שהפכו אותן לשוות במיוחד, על גבי עותק של "אניהו", ועל "הקייטנה של קנלר":
"6/9/02
לליטל
המון הרפתקאותא. קרת"
"6/9/02
לליטל
פעם שלישית [ציור של גלידה – י.א.]א. קרת"
ספר הדקדוק שלו מאז ילדותו שהוקדש עבורו לאחר שנים
כשדוד אדלר היה תלמיד בתיכון "מעלה" בירושלים בשנות ה-60', ליווה אותו בלימודי העברית והלשון הספר "דקדוק הפה והאוזן", של הבלשן פרופ' עוזי אורנן. לאורך כל שנות התבגרותו שמר אדלר על הספר זמין וקרוב אליו בספרייתו, ונעזר בו לניקוד השירים שכתב.
ב-2016 נקרתה בדרכו ההזדמנות להודות למחבר הספר, כשנערך ערב עיון לכבודו של אורנן על ידי האקדמיה ללשון עברית, לרגל הוצאת מהדורה מעודכנת של אותו הספר ממש. אדלר ניגש אל אורנן בסיום הערב, הראה לו את העותק הבלוי מרוב שימוש שברשותו, וביקש לקבל עליו הקדשה מאוחרת:
"בברכות נאמנות
על שמירת חפץ ישןעוזי אורנן"
הקדשה מהמורה שהיווה השראה
כשיאיר ברק היה סטודנט לתואר ראשון בלימודי היסטוריה בסמינר הקיבוצים "אורנים", היה לו מורה אחד לא שגרתי: פרופ' צבי יעבץ לא רק היה אחד הפרופסורים הצעירים ביותר שבגיל 41 לימד מדעי הרוח, הייתה לו גם שיטת לימוד יוצאת דופן – מדי חודש היו הסטודנטים שלו נשארים בסמינר למשך סוף שבוע שלם ורצוף, במהלכו היה מרביץ בהם את תורת רומי ושכנותיה.
לימים המשיך ברק בלימודיו והפך לד"ר להיסטוריה בפקולטה שנקראה על שמו של פרופ' יעבץ. הוא סגר את המעגל עם המורה האהוב כשבשבוע הספר של שנת 1988 חתם על ספרו "אוגוסטוס – נצחונה של מתינות". פרופ' יעבץ זיהה את תלמידו לשעבר וכתב לו הקדשה מיוחדת:
"ליאיר ברק
אשר שמע כל זאת בעל פה.
בברכות
צבי יעבץ"
ההקדשה שהיא תזכורת חשובה לכולנו
פרופ' אליעזר שביד, מגדולי חוקרי מחשבת ישראל, הלך לעולמו בתחילת שנת 2022. מבין 5,000 הספרים שהיו בספרייתו ויועברו בקרוב למשכן קבע בספרייה הלאומית נמצא אחד ובו הקדשה מיוחדת במינה – הקדשה שהקדיש שביד לעצמו, בתוך פירוש הרמב"ם לספר בראשית:
"לעצמי,
תזכורת כי גם הנלמד והידוע
צריך להילמד עוד ועוד,
כי יחס חי הוא תמיד חדש.בחג הסוכות תשל"ז
יום נישואינו הכ"ג"
כותב על כך מאור רובין ממדרשת עין פרת, שם שוהה האוסף בימים אלו: "המשפט הקצר בהקדשה אוצר בתוכו את תורתו של שביד כולה – המפגש שלנו עם הטקסט, הכביכול דומם, למעשה הוא החי ביותר מכיוון שאנו פוגשים אותו דרך עצמנו ולכן הוא משתנה יחד עם ההשתנות שלנו. לכן הלימוד הוא דרך חיים, ולא מטרה כשלעצמה."
תודה לכל מי שחלק איתנו הקדשות, סיפורים ותמונות.
לכתבות נוספות בפרויקט ההקדשות המיוחד שלנו "הרי את מוקדשת לי"