מו ברג: שחקן בייסבול ומרגל

הוא היה בלשן ומשפטן, אך גם שחקן בייסבול מקצועי ומרגל אמריקאי. מו ברג היה חידה במהלך חייו ונותר כזה גם כיום. באופן מיסתורי וטיפוסי לברג עצמו, אוסף של מסמכים ותמונות שלו התגלגל לאוספי הספרייה הלאומית אי שם בשנות השבעים, והתגלה רק לאחרונה.

כרטיס בייסבול משנת 1933 של חברת Goudey, המציג את מוריס "מו" ברג מקבוצת הוושינגטון סנאטורס, לצד מכתב שכתב ברג למשפחתו בשנת 1932 במהלך טיול ליפן. המכתב הוא חלק ממספר מסמכים של ברג השמורים בספרייה הלאומית של ישראל

מו ברג עשוי להיות עכשיו בירושלים. 

ואולי ברג נמצא בטוקיו, שם צילם סרט במהלך ביקור ב-1934, סרט שהעביר לממשלת ארצות הברית ושברג האמין שסייע מאוחר יותר למתכננים הצבאיים האמריקאים שנלחמו ביפנים במלחמת העולם השנייה. אולי הוא באירופה, שם ריגל עבור המשרד לשירותים אסטרטגיים של ארצות הברית, סוכנות מודיעין שהתפתחה בהמשך ל-CIA, במהלך המלחמה. או באצטדיוני ספורט בארצות הברית, שם שיחק בייסבול בליגות הבכירות במשך 15 עונות. או במנהטן, שם נולד ב-1902, השלים תואר במשפטים באוניברסיטת קולומביה וזכה בחידונים ברדיו הלאומי; או בניו ג'רזי, שם סיים תואר ראשון באוניברסיטת פרינסטון, חי חלק גדול מחייו ונפטר בשנת 1972.

סביר יותר להניח שברג נמצא בכל המקומות האלו בו זמנית, שכן הרוחות מזמן נשאו אותו מהר הצופים, שם פיזרה את האפר שלו אחותו אתל. 

זה היה לפני 50 שנה, ובביקור ההוא, או בשנת 1975, אתל ברג תרמה חלק מהמסמכים והתמונות של מו ברג לספרייה הלאומית — או לאוניברסיטה העברית בירושלים, שם שכנה אז הספרייה הלאומית. חוסר הבהירות בנושא הוא לא מקרי. רישומי מחלקת הארכיונים של הספרייה אינם חושפים פרטים רבים על האופן שבו האוסף הייחודי הזה הגיע למקום משכנו הנוכחי.

כנראה שזה בדיוק מה שברג, טיפוס דיסקרטי ביותר, היה מעדיף. 

מו ברג, ששיחק בייסבול בליגות הבכירות באמריקה במשך 15 עונות ולאחר מכן הפך למרגל עבור ממשלת ארה"ב. תמונה מאוסף מוריס ברג בספרייה הלאומית

מאמר שפורסם בשנת 2016 על ידי היכל התהילה והמוזיאון של הבייסבול הלאומי ציטט את המאמן האגדי קייסי סטנגל, ששיבח את המעבר החלק של ברג בתחילת הקריירה שלו משורטסטופ (Shortstop) לתופס, עמדת השדה הקשה ביותר בבייסבול. סטנגל הוסיף: "אף אחד מעולם לא ידע את סיפור חייו. אני קורא לו 'התופס המסתורי'. הבחור הכי מוזר שאי פעם לבש מדים."

ברג אולי היה מוזר, אבל הוא הצטיין בספורט. תלעגו לממוצע החבטות שלו בקריירה שעמד על 243. אם תרצו (גרסאות שונות של בדיחה פופולרית באותה תקופה בקרב הקולגות שלו גרסו כי ברג יכול היה לדבר בשפות רבות אך לא היה מסוגל לחבוט באף אחת מהן) אבל אורך הקריירה של ברג כשחקן ברמה הגבוהה ביותר בבייסבול, עלתה בהרבה על הממוצע אז וכיום. הוא שיחק עבור אלופי הליגה האמריקאית של 1933, הוושינגטון סנאטורס. שחקני בוסטון רד סוקס בתחילת שנות ה-40 שיבחו את תבונתו כמאמן של הקבוצה.

בביוגרפיה הרשמית של ברג, The Catcher Was a Spy מאת ניקולס דאווידוף, תהה השחקן דום דימאג'יו מדוע אדם כה אינטליגנטי, שהיה אחד ממאמניו בבוסטון (לאחר שברג סיים את הקריירה שלו כשחקן שם), עבד בבייסבול מקצועי.

Chair
אחת התמונות של מו ברג שנתרמה על ידי אחותו אתל לאחר מותו בשנת 1972. אוסף מוריס ברג בספרייה הלאומית של ישראל

בנוסף לניסיון המשחק של ברג – עמדת התופס נחשבת לעמדה "שכלתנית" שכן השחקן נדרש לקבל מאות החלטות לאורך משחק בודד – קחו בחשבון גם את הידע שספג ברג רק בשיחות עם חלק מחבריו לקבוצה ומנהליו, שכללו  כמה מגדולי כל הזמנים בבייסבול כמו וולטר ג'ונסון, ג'ימי פוקס, לפטי גרוב וטד וויליאמס.

אורח החיים הנוודי של הבייסבול — קבוצות ספורט מבלות חצי מעונת המשחקים בנסיעות — אולי עיצב את העיסוק המאוחר של ברג בריגול ואת חוסר היכולת שלו להשתקע במקום אחד.

ברג, שהיה יהודי, ביקר בארץ ישראל לפחות פעם אחת, בתחילת 1933, במהלך חזרתו מביקור ביפן עם שחקני בייסבול נוספים. בספרו של דאווידוף הוזכר שברג ביקר בכנרת, בנהר הירדן ובעמק יהושפט מחוץ לעיר העתיקה של ירושלים, אך לא נאמר דבר על התרשמותו מאותם מקומות או מקומות אחרים בארץ — או מברלין מאוחר יותר באותו הטיול, ביום שבו היטלר הפך לקנצלר גרמניה.

לאחר שקריירת הבייסבול שלו הגיעה לסיומה (היתה לו גם תקופה כמאמן), החל ברג לעבוד עבור ממשלת ארצות הברית בשנת 1942.

הביוגרפיה טוענת שבשנת 1969, ברג — שרמז כי הוא עדיין עובד עבור ה-CIA באותה תקופה — "ככל הנראה" מילא תפקיד במסירת 100 מסוקי צבא למדינת ישראל, ואולי אף נפגש עם ראש הממשלה גולדה מאיר באותה תקופה. 

5a95e16f A40e 4f31 A343 3243950784dc
אחת התמונות של מו ברג שנתרמה על ידי אחותו אתל לאחר מותו בשנת 1972. אוסף מוריס ברג בספרייה הלאומית של ישראל

מה שבטוח הוא שברג, עם כל ההפרזות שיוחסו לפועלו, אכן פעל כמרגל אמריקאי במהלך תקופה קריטית בהיסטוריה. הוא אפילו קיבל משימה להתנקש בחייו של הפיזיקאי הגרמני המוביל וזוכה פרס נובל, ורנר הייזנברג, בציריך בדצמבר 1944. ברג קיבל פקודה לירות בבהייזנברג אם המדען ירמוז בהרצאתו שם כי גרמניה קרובה לפיתוח פצצת אטום. הייזנברג לא עשה זאת, ולכן האקדח של ברג נשאר בכיסו (ראו Heisenberg’s War  מאת תומאס פאוורס, עמ' 391–392).

בשנת 1945 נבחר ברג לקבל את מדליית החירות, פרס המוענק לאמריקאים השומרים על ביטחון המדינה, עבור תרומתו הרבה. ברג סירב לקבל את הפרס, ואתל, אחותו, קיבלה אותו בשמו לאחר מותו.

8d34390f Ca5b 43eb A541 9ac839b291d8
מו ברג כותב הביתה מנסיעתו ליפן עם משלחת שחקני בייסבול ב-1932. אוסף מוריס ברג בספרייה הלאומית של ישראל

הארכיון שנמצא בספרייה הלאומית מספק תובנות מסוימות על חייו של ברג. הפריט העיקרי שם הוא מכתב בן 12 עמודים למשפחתו שברג כתב על נייר המכתבים של מלון אימפריאל בטוקיו ב-9 בנובמבר 1932, כשהיה עדיין שחקן בייסבול. ברג כתב בין היתר על המלון (שעוצב על ידי פרנק לויד רייט); על מנהג המקומיים לקוד קידה בעת ברכה; על האוכל היפני (“דג חי לטבילה ברוטב סויה – טעים מאוד); על מילים (“OCHA = תה”); על מופעי גיישות (“הריקודים הם פחות או יותר פוזות — במקום תנועה”); על היגיינה (“היפנים … מתרחצים במים חמים מאוד פעם או פעמיים כל יום”); על נעלי נשים (הוא צייר שתי דיאגרמות); על בגד הקימונו; על בקרת תנועה; על שכונת ה"גינזה" של טוקיו (שנקראה על ידו “הגינזברג”); ועל בייסבול (השחקנים האמריקאים הגיעו לנהל סדנאות לקבוצות מטעם שש אוניברסיטאות מקומיות).

Letter2
"דג נא לטבול ברוטב סויה – טעים מאוד" – ברג הרחיב על האוכל היפני במהלך טיולו בשנת 1932. אוסף מוריס ברג בספרייה הלאומית של ישראל

מאוחר יותר באותו החודש, ברג הקליד הערות קצרות שהוא נשא באנגלית ברדיו טוקיו. "אני מקווה שהרפתקה חפה מפשע כמו שלנו (טיול הבייסבול) תתגלה כהישג מדיני" כתב על שהייתו ביפן.

באופן מוזר הוא כמעט ולא התייחס לחדשות הגדולות ביותר בארצו: הבחירות לנשיאות יום קודם לכן. מילותיו האחרונות לפני שסיים היו רק אלו: "שמעתי שרוזוולט ניצח — בר מזל."

Report
ברג נשלח לאמריקה הלטינית מטעם ממשלת ארה"ב ב-1942. במסמך כאן הוא ציין את התרשמותו מהמצב החברתי במדינות האזור לקראת הנסיעה ואת היכולת של ספורט לגשר על פערים תרבותיים. אוסף מו ברג בספרייה הלאומית של ישראל

מסמך באוסף הספרייה הלאומית שברג כתב בסביבות 1942 כנראה קדם למשימתו הסודית הראשונה, כנציג ספורט באמריקה הלטינית תחת חסות משרד מתאם העניינים הבין-אמריקאיים (Office of the Coordinator of Inter-American Affairs) — סוכנות ממשלתית אמריקאית שתפקידה היה להתמודד עם מאמצי התעמולה האיטלקיים והגרמניים באמריקה הלטינית. המסמך כולל שני עמודים של הערות מודפסות של ברג על היכולת של ספורט לגשר על פערים תרבותיים. 

B6458270 7d10 470b 90df D3ad90c4e838
מכתב מנלסון רוקפלר המודיע למו ברג שהחוזה שלו עם משרד מתאם העניינים הבין-אמריקאיים לא יחודש. אוסף מוריס ברג בספרייה הלאומית של ישראל
Nelson2
נלסון רוקפלר מודה לברג על כך שבירך אותו על הזכייה בבחירות למשרת מושל מדינת ניו יורק. אוסף מוריס ברג בספרייה הלאומית של ישראל

ב-17 במאי 1943, המנהל שלו במשרד מתאם העניינים הבין-אמריקאיים שלח מכתב שבו נמסר שחוזה העבודה של ברג לא יוארך. המנהל היה ראש הסוכנות, נלסון רוקפלר, שלימים הפך לסגן הנשיא ארצות הברית. מכתב מה-26 בנובמבר 1958, שנחתם על ידי רוקפלר, מודה לברג על ברכותיו לרוקפלר לרגל זכייתו בבחירות למשרת מושל ניו יורק.

Goat1 800x600 1
מו ברג לבוש כובע וחליפה לצד שני חיילים. אוסף מוריס ברג בספרייה הלאומית של ישראל

שני המכתבים שמורים גם הם בספרייה הלאומית של ישראל, וגם ארבעה תצלומים בשחור-לבן. בתמונה אחת נראה ברג לבוש בחליפה וכובע, עומד בשדה עם שני חיילים במדים, אחד מהם מעשן. לידם נמצא אדם נמוך יותר, אולי ילד, שמחזיק ברצועה. החיה שמוחזקת ברצועה היא עז. היכן צולמה התמונה, מי הם שלושת האנשים עם ברג ולמה עז נמצאת בתמונה — ובכן, איננו יודעים. אולי תיק הCIA של ברג יכול לספר לנו.

בדרכו: פרנק סינטרה בשירות "ההגנה"

כך סייע הזמר המהולל למדינה שבדרך ושיטה בסוכני ה-FBl, למען ישראל

פרנק סינטרה צופה במפגן צה"לי במהלך ביקור בישראל, 1962. אוסף מיתר, האוסף הלאומי לתצלומים על שם משפחת פריצקר, הספרייה הלאומית. צביעה: MyHeritage

הנה, הסוף קרוב,
הזמן חולף לו עם הרוח.
רעי, לכם אומר,
בלי בושה – הכל פתוח.
חיי היו יפים,
מדבריות רבות עברתי.
אבל, בדרכי שלי, תמיד הלכתי

("בדרכי שלי". מילים: פול אנקה. ביצוע: פרנק סינטרה. תרגום: אריק לביא)

 

מרץ 1948. הימים שלפני הקמת מדינת ישראל.

ארגון ההגנה פועל בדרכים לא דרכים כדי לחמש את היישוב היהודי. במטה חשאי של הארגון, במלון בניו יורק, נציג ההגנה טדי קולק מתכנן את מהלכיו: משימתו, בשליחותו של בן גוריון, היא להעביר כספים לקפטן אוניית נשק אירית עמוסה תחמושת שעגנה לא הרחק משם. לאחר מכן תצא האונייה בדרכה אל ארץ ישראל. אך קולק ניצב בפני בעיה קשה: סוכנים פדרלים אמריקניים עוקבים אחרי כל פעולה שלו ואנשיו. היה לו ברור שהוא לא יצליח להוציא את הכספים מהמלון בכוחות עצמו, ולשלם לקפטן. גורל משלוח הנשק שההגנה כה זקוקה לו, לוט בערפל.

צמוד למטה ההגנה, באותו בניין ממש, שוכן מועדון הלילה "קופקבנה" המפורסם. על הבר המועדון יושבים להם זה לצד זה פעילי המטה ומיטב בדרני ניו-יורק. אחד מהם, היה לא אחר מאשר הזמר והשחקן פרנק סינטרה.

"יישבתי על הבר וסינטרה ניגש אלי", שיחזר לימים קולק. "אני לא יודע מה עבר עלי באותם רגעים, אבל סיפרתי לו על מעשיי בארצות הברית ועל הדילמה שהייתי שרוי בה".

התמונה פורסמה בעיתון "דבר". 19 ביוני, 1980

יום למחרת, שעת בוקר מוקדמת. טדי קולק יוצא מהבניין מצויד בתיק. סוכני ה-FBI בעקבותיו. באותם רגעים ממש יוצא מהדלת האחורית פרנק סינטרה, ובידיו מיליון דולר בשקית נייר. הוא הולך אל המזח, מבצע את המסירה לקפטן ומנופף לשלום לאניית התחמושת המפליגה משם.

"אילו היו ימיה הראשונים של מדינה צעירה", סיפר לימים סינטרה לבתו ננסי. "רציתי לעזור. פחדתי שהם ייפלו".

פרנק סינטרה ימשיך ללוות את המדינה הצעירה למשך שנים רבות. ואת כל מה שעשה, עשה באהבה. בדרכו.

לקריאה נוספת

Sinatra: The Life – Anthony Summers, Robbyn Swan

שותפים לדבר מעשה: בתוככי הברית הישראלית-אמריקנית / יוסף מלמן, דן רביב

Stuart Davidson – Full interview about Frank Sinatra and Teddy Kollek, Jimmy Hoffa (Associate)

לשחק כדורגל בעברית

השוער הוא המלך, החלוצים פקידים: איך ומתי התחילו לשחק כדורגל בארץ ישראל?

כדורגל

נבחרת הכדורגל של הגדוד העברי, 1917

במשך שנים שכבה בארכיון מכון וינגייט, המכון הלאומי למצוינות בספורט, חוברת קטנה בשם: כדור רגל. החוברת הקצרה, שבה 23 עמודים, לא הייתה מושכת ודאי תשומת לב רבה מדי אילולא הייתה סמלית כל כך עבור התפתחות הכדורגל בארץ ישראל, ענף הספורט הפופולרי ביותר במדינה כיום.

אין איש יודע בוודאות מתי התחילו המתיישבים היהודים לשחק כדורגל בארץ ישראל. עדויות ראשונות שהופיעו בעיתוני התקופה אפשר למצוא החל מ-1912, ועל פי עדויות אישיות התקיימו משחקים גם לפני כן, ב-1910. אותם משחקים לא התקיימו במסגרת תחרותית מסודרת. רוב המשחקים הראשונים התקיימו בין קבוצות מאולתרות שהוקמו לצורך המשחק עצמו, ובכל מרחב שיכול היה להיקרא "מגרש". בחלוף הזמן, הוקמו קבוצות על ידי אגודות ספורט שעסקו בכמה ענפי ספורט, כדוגמת אגודת "ראשון לציון" שהוקמה ביפו ב-1906 ונעשתה ברבות השנים למכבי תל אביב המוכרת לנו כיום. קבוצות הוקמו גם בבתי ספר כדוגמת "הגימנסיה הרצליה", ובמושבות היהודיות השונות.

קטע מתוך עיתון "החירות" שיצא בירושלים בעשור השני של המאה ה-20 תיאר בחביבות משחק כדורגל שנערך בשבת במושבה ראשון לציון: "על כיכר רחב ידיים… יוצאים צעירי המושבה, רעננים, מלאים־כח, לשחק במשחק הזה שהוא כעין התעמלות". לשוער קרא הכותב "מלך", עליו מגינים שרים ופקידי צבא, דימויים שנלקחו ודאי ממשחק השחמט. מעניין לראות כבדרך אגב את היחס החיובי לפעילות ספורטיבית בשבת, והכותב ציין שגם "מלמדי תלמוד התורה" הגיעו לצפות במשחק (אין בכך כדי לרמוז שהייתה זו עמדת כלל הישוב: חוגים אורתודוקסים התנגדו למשחקים בשבת, ובירושלים אף נרשמו עימותים סביב הנושא ב-1931).

 

1
"החירות", 12 ביוני 1912

שלטון המנדט הבריטי הביא לתנופה משמעותית במיסוד ובפופולריזציה של המשחק בארץ ישראל. החיבה המקומית לכדורגל (בניגוד להתעלמות מענפי ספורט בריטים אחרים כמו קריקט) השתלבה בשאיפותיהם הספורטיביות של חיילי מולדת הכדורגל. בשנות ה-20 הוקמו קבוצות חדשות רבות, בעיקר יהודיות ופחות מכך ערביות, וגם קבוצות של יחידות צבא ומשטרה בריטיות. בשנים אלו ייסד השלטון את הגביע הארץ ישראלי, ובסוף העשור הוקמה התאחדות הכדורגל הארץ־ישראלית. הקמת ההתאחדות סימלה את סוף שלב ה"חיתולים" של הכדורגל העברי בישראל.

1

1

ראוי להקדיש כעת גם כמה מילים לראשיתו של הכדורגל הפלסטיני בארץ ישראל, שהתפתח במקביל לזה העברי שתיארנו לעיל. קבוצת הכדורגל הפלסטינית הראשונה כאן הוקמה בבית הספר האנגלי "סנט ג'ורג'" בירושלים, ככל הנראה בחמש השנים הראשונות של המאה העשרים. את הענף הובילו בני המעמד הגבוה והבינוני, בעיקר ממוצא נוצרי, שהושפעו ממורים ו"מתווכים" אירופאים שהגיעו לאזור. קבוצות ערביות מאולתרות שיחקו לא פעם נגד יריבות יהודיות, וגם בתקופת המנדט התקיימו משחקים חוצי מגזרים. בסוף שנות ה-20 פרח שיתוף הפעולה בין קבוצות יהודיות לערביות ואיפשר את הקמת התאחדות הכדורגל של ארץ ישראל. עם זאת, מאורעות תרפ"ט סתמו את הגולל על מערכת היחסים האידילית ושנתיים לאחר מכן הוקמה התאחדות כדורגל פלסטינית עצמאית.

1

אך כאן נשוב אל אותה חוברת קטנה שהזכרנו בפתיחה. "התפוצצות" ענף הכדורגל לאחר הגעת הבריטים לארץ ראויה אולי לכתבה משלה, אך החוברת הזו נכתבה על רקע אותם משחקים מאולתרים על מגרשי חול וכורכר, כשלשחקנים בקושי היו תלבושות רשמיות. כותרתה פשוטה: "כדור רגל", והיא נכתבה בידי אחד מאנשי המפתח של התפתחות ההתעמלות והספורט בישראל, צבי נשרי (אורלוב). ולמה אנחנו מקדישים לחוברת קטנה כזו כתבה שלמה? משום שככל הידוע, זוהי הפעם הראשונה שבה תורגמה לעברית חוקת הכדורגל.

1

צבי נשרי היה מורה להתעמלות ב"גימנסיה הרצליה" (שכזכור הוקמה בה קבוצת כדורגל שאף נחשבה לאחת הקבוצות המוצלחות בשלהי השלטון העות'מאני) ולמעשה חלוץ בתחום החינוך הגופני בארץ ישראל. את הכשרתו בתחום ההתעמלות קיבל במהלך שירותו בצבא הרוסי, ולאחר מכן בשורת השתלמויות באירופה במסגרתן רכש ידע מקצועי בהוראה, באנטומיה ובפיזיולוגיה. נשרי ראה בחינוך לספורט ובהפצת הספורט העממי משימה לאומית, והקדיש את חייו לכך: הוא כתב שורת ספרים וחוברות שהניחו את הבסיס להוראת החינוך הגופני העברי מהגן ועד לפעילות אגודות הספורט לבוגרים. כיאה לחסיד "יהדות השרירים" מבית מדרשו של מקס נורדאו, האמין נשרי שהספורט הוא אמצעי לשמירה על הבריאות ולהגשמת אידיאלים כמו משמעת, דבקות במשימה וחוסן לאומי.

1
נשרי במהלך שיעור התעמלות ב"גימנסיה הרצליה", אוסף ביתמונה, הספרייה הלאומית

נשרי היה חסיד של התעמלות ככלל, ובפרט של שיטת ההתעמלות השוודית שהתמקדה בתרגילים אישיים. אם כך, טוען החוקר ד"ר חיים קאופמן, העובדה שכתב חוברת שעוסקת בכדורגל מצביעה על הפופולריות הגדולה של המשחק בקרב תלמידיו בגימנסיה. הכהן הגדול של ההתעמלות האינדיבידואלית בארץ ישראל נכנע לקהל – וגם כך עשה את עבודת התרגום לעילא ולעילא.

החוברת נפתחת בתיאור "שדה המשחק" ומצורף לה שרטוט של המגרש. על אף שהיא קצרה מאוד, היא יורדת לפרטים כדוגמת טיב הנעליים שעל השחקנים ("משחקים" בלשון התקופה) לנעול ואילו מכנסיים עליהם ללבוש. נשרי היה מעודכן כנראה גם בהתפתחותו הטקטית של המשחק באותה עת, והוא תיאר בחוברת את המערך הטקטי שהיה מקובל באותה תקופה: חמישה שחקני התקפה שמאחוריהם שלושה "רצים" ולבסוף 2 "מגינים" ושוער.

1

אמרנו "מגינים" ו"שוער", אבל כיצד נוצר אוצר המילים שבעזרתו אנחנו מסוגלים לכתוב את הכתבה הזאת שעוסקת בכדורגל? מהחוברת של צבי נשרי. על פי כל ההערכות, נשרי היה הראשון שהמציא שורת מושגי מפתח בתחום הכדורגל שרובם משמשים אותנו עד היום. בחוברת הקטנה מופיעים לראשונה בעברית מונחים כמו "חלוץ", "מגן", "שוער" ו"בעיטת עונשין". חלק מהמונחים שטבע נשרי לא שרדו: "רצים" הפכו ל"קשרים", "בעיטת זווית" היא היום "בעיטת קרן" ו"מחיצת השוער" נקראת "רחבת החמש", משום שאורכה חמישה מטרים.

1

זאת ועוד, נשרי הוא הוא זה שטבע את המושג שהפך לקלישאה של הסברים על כדורגל: ה"נבדל". כדי להסביר את המושג הלא פשוט מצורפים לחוברת איורים המדגימים מצבי משחק שבהם נמצא שחקן בנבדל. תוכלו לעיין בהם בעצמכם כדי לגלות שהם בעצמם לא פשוטים כל כך להבנה (מה גם שחוק הנבדל שוּנה ברבות השנים).

1

בין לבין מפורטים כמובן חוקי המשחק הבסיסיים והאיסורים הנהוגים בשפתו של מורה עברי פאר אקסלנס: "צריך להיזהר במשחק מדברים העלולים להביא לידי אסון… אסור להכשיל את המתנגד ברגל או להפילו באיזה אופן אחר". על תפקידו של השופט נכתב: "למען הימנע מהתנהגות גסה במשחק מחויב השופט להזהיר את המשחק אשר ישחק לא כהוגן, ובהישנות המקרה (במקרים רציניים גם בפעם הראשונה) עליו לפסול את החוטא ולהרחיקו מהמשחק".

נשרי, המחנך בנשמתו, לא יכול היה לסיים את עיבוד חוקת הכדורגל סתם כך: בסופה של החוברת הוא צירף "חוקי שמירת בריאות" ובהם אסר על משחק בחודשי הקיץ החמים ובשעות החמות של ימי החורף. "על המשחקים ללבוש בגדים מיוחדים למשחק… כשמזג האוויר קר ילבשו תכף בהיגמר המשחק בגדים חמים וימהרו לחדר ההלבשה או הביתה". על "חוק בריאות" אחר שהוסיף שם נשרי עוברים שחקנים רבים עד היום: "אסור לשכב על הארץ לנוח". בשני העמודים האחרונים בחוברת כתב נשרי תרגילי אימון אפשריים ללימוד בעיטה, מסירה ולהכנה למשחקים.

כך עשה הכדורגל הישראלי את צעדיו הראשונים. יתכן שעד היום הוא לא רשם המון הצלחות גדולות מדי, אבל אנחנו – כמו אוהדי כדורגל – תמיד שומרים על תקווה.

 

בהכנת כתבה זו סייעו:

עומר עינב, אוניברסיטת תל אביב, בשלל נושאים ועניינים.

ד"ר חיים קאופמן, מכון וינגייט, ומאמרו המצוין "ראשיתו של הכדורגל העברי בארץ ישראל 1910-1928".

עוזי דן, "הארץ".

תודה גדולה לשרה יהלומי מן הספריה הלאומית שבלעדיה כתבה זו לא היתה נכתבת.

 

כתבות נוספות

פוט-בול בשבת? עבודה זרה!

כשמרילין מונרו בעטה בכדור למען ישראל (וסיימה בנקע ברגל)

 

 

הגול היהודי: כך ייסדו יהודים את הכדורגל המודרני ברחבי העולם‎

איך הפכה הכוח וינה לקבוצה המובילה והמצטיינת באירופה? מי היו המאמנים היהודים שעיצבו את ליגות העל באיטליה, בברזיל וארגנטינה? איך תרמו יהודים בריטים להקמת הפרמייר ליג? ומה התרומה המיוחדת של התאחדות הכדורגל הישראלית לחוקי המשחק? האזינו לשיחה שתנפץ לכם כמה דעות קדומות על הקשר בין יהודים וכדורגל עם העיתונאי אוריאל דסקל

זמן שמיעה 57 דק'
832 629 Blog Podcast

מגישה ועורכת ראשית: ורד ליון-ירושלמי
אורח: אוריאל דסקל, עיתונאי ספורט
הפקה: KeyPod הפקות הסכתים
עריכה: הספרייה הלאומית

לכל פרקי הסכת הספרנים – לחצו כאן