מה משותף למר הלפרין, לרב ססובר ולדוקטור קניגסהופר? כך היתל מפקד האצ"ל במשטרה הבריטית פעם אחר פעם
"כשלוננו המכריע בארץ ישראל הוא כשלון האינטליג'נס שלנו"
(אדוארד גריג, מי שהיה המיניסטר הבריטי במזרח התיכון)
הימים הם ימי המנדט הבריטי. המחתרות העבריות נמצאות בשיא כוחן, ותשומת לב מיוחדת מוקדשת לארגון "הטרוריסטי" (כפי שכינו אותו הבריטים) – האצ"ל בראשות מנחם בגין. בגין וארגונו היו מטרד גדול עבור הבריטים – הארגון היה אחראי למאות פעולות כנגד השלטון ובראשן הפריצה לכלא עכו ופיצוץ מלון המלך דוד שבו נהרגו עשרות מאנשי מנהל השלטון המנדטורי.
זו הסיבה שלמנחם בגין יוחד מקום גבוה ברשימת המבוקשים של הבולשת הבריטית. פרסים וגמול כספי הובטחו למי שיצליח ללכוד את מנחם בגין או למסור מידע על מקום הימצאו, ובגין – נאלץ לעבור ממסתור למסתור, ואפילו מזהות לזהות. התחבולה הייתה פשוטה אבל הצליחה פעם אחר פעם: בכל פעם שהבריטים התקרבו ללכידתו, הוא "ארז" את משפחתו ומטלטליו ונעלם. הוא צץ מחדש במקום אחר ובזהות אחרת.
שם: ישראל הלפרין
כתובת: רחוב צירלסון 15, שכונת חסידוף, פתח תקווה
מקצוע: לימודים לעריכת דין
מוצא: פולין
משך הזמן תחת הזהות הבדויה: ממאי 1944 ועד פברואר 1945
בגין מספר:
השכנים לא חשדו. הכל היה טבעי ומובן בעיניהם. נאמר להם, כי משפחת הלפרין היא משפחת פליטים פולניים, שלא יכלה למצוא דירה בעיר. אמנם, ראש המשפחה אינו יוצא כל יום עם בוקר למקום עבודתו, כשאר תושבי השכונה, אבל גם לכך נמצא הסבר מתקבל על הדעת. מבלי להישאל סיפרנו לשכנים, כי ראש המשפחה, המתפרנס מסיועו של ארגון הפליטים, לומד את החוק הארצישראלי ומתכונן לבחינת עורך דין. לפיכך מרובה עבודתו בבית מהתעסקותו בחוץ.
שם: הרב ישראל ססובר
כתובת: רחוב הבשן פינת יהושע בן-נון, תל אביב
מקצוע: "ספק רב מודרני, ספק עסקן של הפועל המזרחי, ספק חוזר בתשובה"
משך הזמן תחת הזהות הבדויה: מפברואר 1945 ועד ראשית 1947
בגין מספר:
"המתפללים קיבלו את שכנם החדש, כפי שיהודים רגילים לקבל פני אורח: בסקרנות אדיבה. נשאלתי כמה שאלות. השיבותי מה שהשיבותי, קיבלתי את מקומי הקבוע ומאז הייתי לאחד מהם. שמעתי, אחר מכן מאחורי הפרגוד, כי לו הבריטים היו נשארים בארץ עוד עשר שנים, אזי יתכן, כי הייתי עולה לגדולה והייתי זוכה להיות עוזר שני לסגן הראשון של הגבאי השלישי. הייתי איפוא די 'פופולארי' בבית הכנסת."
מה אמרו עליו השכנים?
על אשתי ריחמו השכנים וביחוד השכנות: 'אשה צעירה, מסכנה, כנראה הכריחו אותה להתחתן עם הבטלן הזה, ה'ישיבה-בחור'
שם: ד"ר יונה קניגסהופר
כתובת: רחוב רוזנבאום פינת יוסף אליהו, תל אביב
מקצוע: דוקטור
מוצא: גרמני
משך הזמן תחת הזהות הבדויה: החל בינואר 1947 וככל הנראה עד הסתלקות הבריטים מן הארץ.
בגין מספר:
החברים מצאו במקרה באחת הספריות, דַרְכִּיָּה (דרכון) פלסטינאית על שם ד"ר יונה קניגסהופר. השם היה ארוך במקצת, אולם מעלתו הייתה "גרמניותו" הטהורה. משם כזה נודף ריח של לויאליות ושמירת סדר. על כן הוחלט להתאים את הדַרְכִּיָּה בשבילי, או ביתר דיוק, להתאים את תמונתי החדשה (או הישנה) לדַרְכִּיָּה.
עובדת בונוס: הצברים ברחוב היו צוחקים על בנו של מנחם בגין ומכנים את שם משפחתו – "קניגס-בלופר", ובגין מספר כי "לא ידעו הילדים מה רצינית היא הלצתם האכזרית".
כל הציטוטים בכתבה לקוחים מתוך הספר "המרד: זכרונותיו של מפקד הארגון הצבאי הלאומי בארץ-ישראל", מאת מנחם בגין. הוצאת אחיאסף, 1950.
תגובות על כתבה זו