"ברשות ראש העיר וברשותכם גבירותיי ואדוניי, הריני מתכבד לפתוח את האסיפה הבלתי רגילה הזו", קרא יצחק גרינבוים, שר הפנים הראשון של ישראל, בטקס הענקת תעודות הזהות הראשונות בארץ. אז מי היו ברי המזל שקיבלו תעודה? האזינו להקלטה המקורית מהאירוע
"אדוני שר הפנים, אדוני שר התחבורה, יושב ראש מועצת המדינה, רבותי, זכות גדולה וכבוד גדול נפלו בחלקי בבוקר זה של י"ח בטבת לחלק את התעודות של זיהוי לשרים, לחברי מועצת המדינה, לחברי מועצת העירייה, למייסדיה של תל אביב ומנהלי המחלקות של המדינה ושל העירייה".
במילים אלו נפתח נאומו של ראש עיריית תל אביב ישראל רוקח במהלך טקס הענקת תעודות זהות לוותיקי תל אביב ששודר בשרות השידור הישראלי בארץ ובתפוצות ב-19 לינואר 1949.
הימים ימי ערב בחירות. בחירות ראשונות במדינה צעירה בת תשעה חודשים. בעוד ימים בודדים, בתאריך כ"ד בטבת תש"ט, ה-25 בינואר 1949, יתקיימו הבחירות הראשונות ל"אספה המכוננת" – אספה שלימים תקרא "הכנסת". ההכנות לבחירות הקרבות בעיצומן. חודשיים קודם לכן, ב-8 בנובמבר 1948 הוטל עוצר בן שבע שעות על אזרחי המדינה במהלכו נערך מפקד אוכלוסין ששימש בין השאר להכנת ספר בוחרים. במקומות שונים ברחבי הארץ התקיימה חלוקה של תעודות זהות לאזרחי המדינה, תעודות שיאפשרו השתתפות בבחירות הקרבות.
בתל אביב נערך טקס חלוקות תעודות זהות חגיגי במעמד מכובדים שונים. שר הפנים הראשון מר יצחק גרינבוים היה לאזרח הראשון שזכה בתעודת הזהות המיוחלת. אחריו עלו ובאו בזה אחר זה נשיא מועצת המדינה, סגן ראש העיר, שר התחבורה ואפילו הגברת אידלסון, יקירת העיר בת השבעים, שמרוב התרגשות שינתה בנוסח ברכת ה"שהחינו" שקראה.
שירות השידור הישראלי "קול ישראל" תיעד ושידר את המעמד ההיסטורי. ההקלטות מאותו המעמד כמו מחיות מחדש את האירוע החגיגי. הקלטות אלו ורבות נוספות שמורות בארכיון הצליל הלאומי שבספרייה הלאומית: "יש לנו הקלטות מקוריות שנעשו בישראל והמרחב של ארץ ישראל החל מ-1936 והלאה", אומרת ד"ר גילה פלם מנהלת מחלקת המוזיקה וארכיון הצליל בספרייה הלאומית, "הרעיון של ארכיון הצליל הוא לשמר את הזיכרון המוזיקלי והפסקול של העם היהודי והתרבות הישראלית ולהנגיש זאת לדורות הבאים. לשמור צלילים שאף פעם לא נרשמו בשום צורה אחרת אלא רק בהקלטות. ארכיון הצליל שומר הקלטות של מסורות מוזיקה שונות שכוללות תפילות, קריאות בתורה, שירי עם, הקלטות שיצאו באופן מסחרי, והקלטות שנערכו ב'קול ישראל'".
חמש שניות של קול מספקות כדי להחזיר את המאזין לשנת 1949; המבטא המזרח-אירופי הכבד, הפאתוס והחזון: "ברשות ראש העיר וברשותכם גבירותיי ואדוניי, הריני מתכבד לפתוח את האסיפה [אסייפה – בצֵירֵי ת.ז.] הבלתי רגילה הזו" קרא יצחק גרינבוים, שר הפנים הראשון של מדינת ישראל. גם עיתוני הארץ דיווחו על המאורע החגיגי: "חלוקה חגיגית של תעודות הזיהוי לוותיקי תל אביב…". אפילו יהודי התפוצות זכו לדיווח חי: "לאחר החלוקה שידרו מר רוקח ומר גרינבוים את דבריהם ברדיו-טלגרף ליהדות אמריקה". הצלם דוד אלדן מלשכת העיתונות נכח גם הוא במקום והקפיא את הרגעים ההיסטוריים מבעד עדשת מצלמתו.
ההקלטה מיום ה-19 בינואר 1949 היא אחת מתוך כמה אלפי הקלטות שהוקלטו על גבי תקליטי שידור ב"קול ישראל": "במסגרת פרויקט השימור וההצלה 'לגסי הרטיג' שנערך בארכיון הצליל שימרנו והנגשנו 10,000 תקליטי שידור של 'קול ישראל' משנות הארבעים והחמישים", אומרת ד"ר פלם, "בתום הפרויקט התגלו ב'קול ישראל' 2500 תקליטים נוספים שגם אותם שימרנו על ידי המרה לפורמט דיגיטלי באולפני ארכיון הצליל ואנו עוסקים כעת בקטלוג עומק שלהם והנגשתם לציבור הרחב".
בעולם עמוס גירויים כשל היום מעניקות הקלטות מסוג זה הצצה אל זמנים אחרים, תמימים יותר. קולות וצלילים שמספרים את סיפור התהוותה של מדינת ישראל בת השבעים.
הכירו את מלכת אסתר – מלכת היופי הראשונה של ארץ ישראל
הפעם הראשונה בהיסטוריה שנעשה שימוש במילה "ציונות"
זיכרונות ילדות מתוקים מהארטיק העברי הראשון
תגובות על כתבה זו