"אֵין לִי אֶרֶץ אַחֶרֶת גַם אִם אַדְמָתִי בּוֹעֶרֶת. בְּגוּף כּוֹאֵב, בְּלֵב רָעֵב, כָּאן הוּא בֵּיתִי" כתב אהוד מנור מדם ליבו, ונגע בלבבות שלנו. אבל השיר שכל אחד בישראל יכול להזדהות איתו, בלי קשר לעמדתו הפוליטית, היה אמור בכלל להיות שיר פרידה קורע לב. שורה של "דלתות מסתובבות" הייתה יכולה להפוך את הלחן היפהפה למשהו אחר לגמרי, אבל בעזרת כמה אנשים מוכשרים, שקיבלו החלטות חכמות (יותר ופחות), נוצר השיר כפי שאנחנו מכירים אותו היום.
היה זה בשלהי מלחמת לבנון הראשונה, כשאריק סיני חיפש חומרים לאלבום חדש. קורין אלאל הייתה אז זמרת ומלחינה שטרם הגיעה לקהלים רחבים, עוד לפני הפריצה הגדולה שלה עם האלבום "אנטארטיקה". סיני פנה לקורין, שהלחינה לו בעבר את "דרך הכורכר", כדי לבקש ממנה עוד לחן מוצלח או שניים.
כשהגיע אליה הביתה מצא סיני את אלאל כואבת ואומללה. היא הייתה אחרי פרידה טרייה. אהובתה עזבה והשאירה אחריה פתק קטן על השולחן ובו המילים "אל תביטי עליי כך, את שורפת את מבטי". נסו לשיר את המילים הללו בצלילים הראשונים של "אין לי ארץ אחרת" ותקבלו את שברון הלב המוזיקלי של אלאל, פרוט עלי גיטרה אל מול עיניו של סיני.
סיני ביקש להעביר את הלחן היפה לאהוד מנור, שישדך לו מילים אחרות. ההשראה של מנור, בניגוד לאלאל, לא הייתה רומנטית. הוא סיפר בעבר בראיון שהשיר נכתב כשחיילי צה"ל נכנסו לביירות, כתגובה מאוחרת למות אחיו הצעיר במלחמת ההתשה.
מנור הכניס לתוך מילות השיר כאב של עשורים על אובדן חיי אדם במלחמות: "יש לי רגשות קשים נגד הממסד של אותה תקופה. כבר הרבה שנים אני הולך בתחושת מחאה מאוד גדולה. היה כאן זלזול בחיי אדם מתוך אטימות. הושיבו את החיילים שלנו על קו התעלה מול הפגזות בלתי פוסקות של המצרים, והם בחוסר-אונים ספגו את המהלומות. יש לי תחושה שהייתה שם אזלת-יד…שמישהו חשב שזה לא נורא אם יש רק שלושים הרוגים. אסור היה לשלם את המחיר הזה. מישהו אמר 'או-קיי, אז מספר הקורבנות יהיה מינימלי' זה משפט מצמרר".
הכאב, הזעם והמחאה של מנור, האח השכול, נכנסו כולם לשיר.
אֵין לִי אֶרֶץ אַחֶרֶת
גַם אִם אַדְמָתִי בּוֹעֶרֶת
רַק מִילָה בְּעִבְרִית חוֹדֶרֶת
אֶל עוֹרְקַיי, אֶל נִשְמָתִי
בְּגוּף כּוֹאֵב, בְּלֵב רָעֵב
כָּאן הוּא בֵּיתִי
לא אֶשְתוֹֹק, כי אַרְצִי
שִינְתָה אֶת פָּנֶיהָ
לא אֲוַותֵר לָה,
אַזְכִּיר לָה,
וְאָשִיר כָּאן בְּאוֹֹזְנֶיהָ
עַד שֶתִפְקַח אֶת עֵינֶיהָ
אֵין לִי אֶרֶץ אַחֶרֶת
עַד שֶתְחַדֵש יָמֶיהָ
עַד שֶתִפְקַח אֶת עֵינֶיהָ
קורין אלאל קיבלה ממנור את המילים החדשות והעבירה את השיר בחזרה לסיני, אבל הוא החליט לא לקחת את השיר. מפיק האלבום שלו, לואי להב, הפציר בו: "אריק, זה הולך להיות המנון!" אבל סיני הרגיש שיעשה שקר בנפשו אם ישיר את המילים הללו: "בשנים האלה, להגיד אין לי ארץ אחרת היה קשה לי. לא הייתי מסוגל. כי לא אהבתי להיות פה אז." אמר.
נראה שההחלטה של סיני סתמה את הגולל. "אין לי אחרת אחרת" עבר לארכיון השירים האבודים, היכן ששירים הולכים להיעלם בתהום השכחה.
אבל אז נכנסה לתמונה אישה כשרונית וחכמה – גלי עטרי. בין שלל כשרונותיה, ידועה עטרי כמישהי עם חוש שישי לבחירת שירים טובים, אוצרת שירים שהופכת אותם לאוצר. מנהלו האישי של סיני, סולו יורמן, לא רצה לוותר על השיר. הוא העביר אותו לאומנית אחרת שלו – גלי עטרי, שחיבקה את השיר בשתי ידיים. היא הלכה לחברת התקליטים שלה והשמיעה להם הקלטה שלה שרה את השיר בליווי הגיטרה של קורין. כולם התלהבו.
אבל בהקלטות של השיר נדמה היה שקסמו של השיר אבד, ושקלו לא לכלול אותו באלבום. לפני שיוותרו על השיר, אלאל הוזעקה לאולפן כדי לעזור ומיד הבינה מה צריך לעשות: "ביצירה לפעמים אתה כל כך מתרגש שאתה רוצה לתת מעצמך את הכל, אבל מה שחשוב הוא להתאפק." סיפרה. "הפלייבק היה מלא גיטרות, לא הבנת על מה השיר בכלל. השארתי פסנתר, תופים, בס וגיטרה קטנה ליד השירה של גלי". הבחירות של אלאל החזירו לשיר את קסמו, הוא נכלל באלבום של עטרי בעיבוד מלא רגש.
כעבור זמן, הרגישה אלאל שגם היא רוצה לשיר את "אין לי ארץ אחרת", היא רצתה להחזיר את השיר לאותו ביצוע פשוט, בליווי גיטרה, בו נולדה המנגינה, ככה, כשהוא כמעט באקפלה, הפך השיר להמנון עממי.
במשך השנים אימצו את השיר מימין ומשמאל, כל אוהביה של המדינה שלנו, והוא קיבל משמעויות ופרשנויות שונות. ננסי פלוסי, יו"ר בית הנבחרים האמריקאי, ציטטה את השיר פעמיים בנאומיה: לראשונה לאחר מאורעות הסתערות מפגינים על הקפיטול בעקבות תוצאות הבחירות בארצות הברית, ובשנית, בעקבות פסיקת בית המשפט העליון של ארצות הברית נגד זכות ההפלה של נשים. מי שהכיר לה את השיר הישראלי הוא הנשיא יצחק הרצוג, אז יו"ר הסוכנות. השורה "לא אשתוק כי ארצי שינתה את פניה" נגעה לליבה של פלוסי עד כדי כך עד שביקשה מהרצוג שישלח לה תרגום מלא של השיר לאנגלית.
אלאל הלכה לעולמה ב-12 בדצמבר 2024. היא השאירה אחריה גוף יצירה מרשים, ורבים משיריה הם חלק מה-DNA המוזיקלי הישראלי. "אין לי ארץ אחרת" נמצא בראש נזר שיריה.
***
בהכנת הכתבה נעזרנו בכתבות הבאות:
הסיפורים שמאחורי השירים: "אין לי ארץ אחרת" – כמו שלא שמעתם, שהתפסם בחדשות 12 וב- n12 מיום 16 בפברואר 2021.
השיר האהוב של מנור: "אין לי ארץ אחרת", שפורסם ב-Ynet מיום 13 באפריל 2005.
"אין לי ארץ אחרת" נבחר לשיר של המדינה, שפורסם ב-Ynet מיום 21 בפברואר 2023.
ריאיון של יואב קוטנר עם קורין אלאל במסגרת "תיעוד יוצרים של מפעל הפיס"