הכר את המומחה
פרופ' רמי ריינר, המחלקה למחשבת ישראל באוניברסיטת בן גוריון שבנגב. מלמד שם תלמוד והלכה כבר עשרים שנה.
בן 61, נשוי, אב ל-5 ילדים וילדות וסב ל-7 נכדים ונכדות.
לימדתי תלמוד בגימנסיה העברית, בישיבה התיכונית נווה שמואל ובבית הספר פלך. הייתי מראשוני המרצים ב"מכללת עלמא – בית לתרבות עברית בתל אביב", ובין השאר, למדו עימי בבית המדרש ב'עלמא' גם השרה מרב מיכאלי וחברת הכנסת אמילי מואטי
תחביבים
ריצה. פעם הייתי מסוגל לעשות חצאי מרתונים, היום אני מסתפק בכמה קילומטרים בודדים.
מה אתה חוקר?
עד לפני חצי שנה הייתי עסוק בכתיבת ספר על רבנו תם, שראה אור בערב פסח. הפרוייקט החדש שלי מתמקד בגישת ההלכה לממזרים, בדגש על קווי שינוי והתחדשות ההלכה.
כמה שעות העברת בספרייה הלאומית?
אני פה משנת 1993, מאז שהייתי מאסטרנט. את המאסטר והדוקטורט כתבתי רק פה, באולם קריאה יהדות, ומאז לא עזבתי.
למה דווקא הספרייה הלאומית?
בכניסה לאולם יהדות יש טקסט של יוסף חזנוביץ – טקסט שנכתב ב-1899. בעיניי זה טקסט נבואי שהתגשם: "בירושלים עיר קדשנו יבנה בית גדול, רם ונשא, ובו ייאצר כל פרי רוח ישראל מיום היותו לגוי, ואל הבית הזה ינהרו רבנינו, חכמינו וכל משכילי עמנו." הטקסט ומה שעומד מאחוריו מהווים סוג של השראה עבורי.

החוקרים שראיתי יושבים בספרייה כשהייתי סטודנט, היו המודל שלי ומשכו אותי לשבת פה. הרגשתי שאני מתחכך באצולת הדעת. אחד ממוריי הגדולים היה אומר: למה אדם צריך לנסוע למקום אחר? אדם יורד מהאוטובוס (!) ליד בניין המנהלה, הולך עד לבניין הספרייה הלאומית, רואה את כל מי שהוא צריך לראות ופוגש את כל מי שהוא צריך לראות. הכל פה.
מבחינה מקצועית, בתחום מדעי היהדות אין ספרייה שמתחרה בה בהיקפים ובזמינות בעולם. זאת הרגשה נעימה מאד לשבת במקום עם מורשת מחקרית. פרופ' עזרא פליישר, גדול חוקרי השירה והפיוט בדור האחרון, ומבאיו הקבועים של הבית הזה, אמר: "יש אנשים שהספרייה היא הבית השני שלהם, יש כאלו שהיא אפילו הבית הראשון שלהם."
זה המקום האמיתי. זה המקום שחבורת החוקרים בתחום חקר ההלכה וימי הביניים יושבים בו. יש לנו כאן "חבורה", קהילה של חוקרים. אם אתה צריך לשאול שאלה, אז תוך שתי דקות אתה מקבל תשובה. הכל נמצא פה, החל מאנשים כלה בספרים וכתבי יד. וחוץ מזה, זהו המקום הכי נחמד בעולם.
אולם מועדף בספרייה?
אולם מדעי היהדות, כי זה תחום העיסוק שלי, לצד אולם כתבי היד. יש לי מקום קבוע ואהוב. אני אוהב להגיע מוקדם בבוקר כדי לוודא שהוא לא ייתפס על ידי אחר/ת.
ויש לי גם בבקשה תפסיקו להזיז את הספרים ממדף למדף. אנשים זקנים אוהבים שדברים נשארים במקום קבוע.
ספרן/ית יוצא/ת מן הכלל?
אסתר, אבל בתנאי שהיא תפסיק להגיד לנו לא לדבר באולם. היא לוקחת את העסק מאד ברצינות, מקצועית ויעילה מאוד, אבל אנא שתעלים עין כשאנו קצת מדברים. וכמובן גליה ועליזה, שעוזרות בכל דבר שצריך, וטובות לב אופן בלתי אפשרי, נוצרי כמעט.
אבל לא רק ספרנים יש בספריה. שלמה, השומר בכניסה לספרייה בשעות אחר הצהריים והערב מגלם עבורי את הספרייה מבחינה אנושית. לבביות חכמה כשלו נותנת לספרייה טעם של ממש.
טיפ לחוקר/ת המתחיל/ה
בואו לספריה, השתמשו במשאביה, הם בלתי נגמרים. אתם יכולים לחסוך ימי עבודה ארוכים רק משאלות בקפיטריה. יש אחווה בין חוקרים צעירים לוותיקים. חוקר צעיר יכול להיעזר בחוקרים מנוסים הרבה יותר בקלות מאשר בתקופתי.
המלצה לבאי הספריה, שרק יודעי ח"ן מכירים?
לבוא לפני תשע בבוקר ולהיכנס מלמטה, הרבה יותר נוח.
מה אתה עושה בספרייה חוץ מלחקור וללמוד?
פעם בשבוע אני מזמין תור לאחד החדרים האחוריים בספרייה, ובעשר בבוקר קורא ספרי ילדים לנכדותיי שבאוסטרליה.

בעתיד אחת התוכניות שלי היא לכתוב רומן על הספרייה. הספרייה היא מקום מרתק, והדמויות שמאכלסות אותה הן כר נפלא לרומן.