פרוזה מתורגמת | מאין בוקע הקול?

"אני כבר לקחתי איתי את הרובה שלי, כבר הסתכלתי דרך הכוונת. וכבר תפסתי אותו, מפני שזה כבר היה מאוחר מדי אז בשבילו או בשבילי לזוז אפילו כחוט השערה.״ סיפור קצר מאת יודורה ולטי בתרגום רעות בן יעקב, עם אחרית דבר מאת המתרגמת

832 629 Blog

מה לא ראינו? ברונזה, ברזל, עץ, 70X590X180 ס"מ, 2023-2022. צילום: דניאל חנוך (בתמיכת מפעלות הפיס לאמנות)

מאין בוקע הקול?

יודורה ולטי

מאנגלית: רעות בן יעקב

.

 

אמרתי לאשתי, ״את יכולה לגשת ולכבות את זה. את לא חייבת לשבת פה ככה ולהסתכל על הפרצוף השחור של הכושי הזה יותר זמן ממה שאת רוצה, או להקשיב לדברים שאת לא רוצה לשמוע. זאת עדיין מדינה חופשית.״

נראה לי שככה בא לי הרעיון.

זאת אומרת, הייתי יכול לברר איפה בדיוק בתרמופילאי* גר הכושי הזה שמבקש שייתנו לו זמן מסך שווה. ובכלל לא הייתה לי שום בעיה לברר.

ואני בכלל לא אומר שזה לא בגלל שזה די קרוב לאיפה שאני גר. מצד שני יכולות להיות לך כל מיני סיבות משלך לדעת איך להגיע לשמה בחושך. זה נמצא בדיוק איפה שכולכם הולכים בשביל מה שאתם רוצים מתי שאתם הכי רוצים את זה. נכון או לא נכון?

השלט של בנק ברנץ׳ מודיע לך באורות נוצצים, אפילו כל הלילה, מה השעה וכמה חם בחוץ. מי שעבר שם ברבע לארבע מתי שהטמפרטורה הייתה 33, הייתי אני בטנדר של הגיס שלי. הוא לא עושה שום שליחויות בשעה כזאתי לפנות בוקר.

נגיד שיצאת מפור קורנרס ונסעת מערבה על רחוב ניית׳ן ב' פורסט, אחרי חנות העודפים, צריך להמשיך עוד קצת אחרי המסעדה וחניון הקרוואנים של קאם־באק, אבל לא עד השלטים שכתוב עליהם ״פתיונות חיים״, ״חלקי חילוף משומשים״, ״זיקוקים״, ״פּיצ׳ס״ ו״האחות פּיבּלס קוראת ויועצת". ואז צריך לקחת את הפנייה לפני שמגיעים לקצה של העיר ולפנות חזרה לכיוון פסי הרכבת. ברחוב שלו כבר סללו כביש.

האור שלו היה דלוק, מחכה לי. זה היה בחניה המקורה שלו, אפשר לומר. האוטו שלו לא היה שם. הוא יצא לאנשהו לתכנן איך לעשות את מה שאנחנו אומרים להם שאסור להם לעשות. חשבתי שאני הולך להגיע אליו הביתה לפניו. עכשיו כל מה שהייתי צריך לעשות זה לבחור לי עץ ולהסתתר מאחוריו.

לא הגעתי לפה במחשבה שאני לא הולך לחכות. אבל היה כל כך חם, שכל מה שעשיתי היה לקוות ולהתפלל שאף אחד מאיתנו לא יימס לפני שהכול ייגמר.

האמת, זה לא שתפסתי לי איזו עסקה טובה.

גם אני שמעתי על גואט דייקמן, במיסיסיפי. ברור, כולם שמעו על גואט דייקמן. גואט זרק מילה לאחוזה של המושל ואמר שהוא יכול ללכת לשם ולירות בכושי ההוא מרדית† ולהעיף אותו ככה בקלי קלות מהאוניברסיטה, אם ייתנו לו להשתחרר מהכלא בשביל זה. רוס הזקן חשב על זה פעמיים לפני שהוא ענה לו בשלילה, מן הסתם.

אני ממש לא גואט דייקמן, אני לא יושב בשום כלא, ולא ביקשתי משום מושל בָּרנֶט לתת לי שום דבר. אלא אם הוא רוצה להצדיע לי על כל הטרחה שלי הבוקר. אבל רק אם הוא רוצה, הוא לא חייב. אני עשיתי מה שעשיתי רק בשביל הסיפוק העצמי שלי.

איך ששמעתי את הגלגלים כבר ידעתי מי בא. זה היה הוא, ולא היה ספק שזה חייב להיות הוא. זה היה הכושי ההוא בדיוק, שנסע לו במכונית לבנה חדשה בשביל הגישה לכיוון החניה שלו עם האורות המנצנצים, אבל הוא עצר לפני הכניסה, אולי בשביל לא להעיר אף אחד. זה היה הוא. ידעתי את זה איך שהוא כיבה את האורות של המכונית והוציא את הרגליים שלו החוצה וזיהיתי אותו כשהוא עמד כהה מול האור. ידעתי שזה הוא אז כמו שאני יודע מי אני עכשיו. ידעתי שזה הוא אפילו לפי הגב הזקוף והדומם שלו, שהקשיב.

אף פעם לא ראיתי אותו לפני זה, אף פעם לא ראיתי אותו מאז, אף פעם לא ראיתי שום חלק מהפרצוף השחור שלו חוץ מהתמונה שלו, לא ראיתי את הפרצוף שלו אף פעם בחיים, בשום זמן ובשום מקום, וגם לא רציתי לראות, ולא הייתי צריך ולא קיוויתי לראות את הפרצוף הזה, ואני גם אף פעם לא הולך לרצות. כל עוד מבחינתי לא הייתה שום שאלה.

זה היה חייב להיות הוא. הוא עמד ככה בלי לזוז וחיכה מול האור, הגב שלו היה קפוא, נתקע עליי כמו העיניים של כומר מתי שהוא צועק ״האם נגאלת?״ זה בטוח הוא.

אני כבר לקחתי איתי את הרובה שלי, כבר הסתכלתי דרך הכוונת. וכבר תפסתי אותו, מפני שזה כבר היה מאוחר מדי אז בשבילו או בשבילי לזוז אפילו כחוט השערה.

משהו יותר כהה ממנו, כמו כנפיים של ציפור, נפרש על גבו ומשך אותו למטה. הוא התרומם פעם אחת, כמו אדם שנתפס בציפורניים רעות, וכאילו שדם יכול לשקול טונה הוא הלך עם זה על הגב שלו למקום יותר מואר. הוא לא הגיע אל מעבר לדלת. ונפל ולא קם.

הוא נפל למטה. הוא נפל למטה, וגם טונה של אבנים על הגב שלו לא היו יכולות להיות יותר כבדות. שם על כביש הגישה של החניה שלו, כן, אדוני.

ורק ברגע שלפני כן הפסיק הציפור החקיין לשיר. הוא שר ושר בצמרת עץ הסאספרה שלי. הוא תמיד או התעורר בשעה מוקדמת, או שהוא לא הלך לישון בכלל, הוא היה דומה לי. והחקיין נשאר שם איתי, ממלא את האוויר עד בוא הנקישה, עד ששחררתי את הכדור. אני דומה לו. הייתי על גג העולם בעצמי. לשם שינוי.

התקרבתי לשוליים של האור שסביבו, במקום שבו הוא שכב. ואמרתי, ״רולנד? נשארה רק דרך אחת בשבילי להישאר לפניך, בחיי, ואני בחרתי בה עכשיו. עכשיו אני חי ואתה לא. וככה, אף פעם, אנחנו אף פעם, לא הולכים להיות שווים זה לזה, ואתה יודע למה? כי אחד מאיתנו מת. מה אתה אומר על זה, רולנד?״ אמרתי. ״ובאמת, אתה כבר דאגת לזה, נכון?״

עמדתי שם עוד רגע – רק כדי לראות אם מישהו מבפנים יֵצא החוצה לעזור לו. והנה היא באה, האישה. אני בספק אם היא ישנה לפני זה. לי נראה שהיא הייתה ערה בפנים כל הזמן.

מתי שזחלתי חזרה לאורך החצר הכול היה ממש ירוק מסביב. האישה הכושית הזאת שלו, היא רצתה דשא יפה! בטח אשתי הייתה מתעצבנת לשלם חשבון מים כמו שלהם. ולבזבז חשמל כמוהם. והנה הטנדר של גיסי, עדיין מחכה עם הדלת פתוחה.

״אין לאסוף נוסעים״ – אבל הכוונה היא לא אליי.

אין שום דבר שאני יכול לחשוב עליו שהיה יכול לעשות את כל העסק עוד יותר נחמד. חוץ מכיסא להישען עליו בזמן שחיכיתי. אבל בדרך הביתה ראיתי שצריך רק זמן קצר כדי לעשות משהו בדיוק איך שרצית לעשות אותו. השעה הייתה 4:34 ובזמן שהסתכלתי הדקה התחלפה והיה 4:35. הטמפרטורה נשארה תקועה על אותו מספר. כל הלילה הזה אני מבטיח לך היא נשארה אותו דבר בלי להצטנן, עדיין 33 מעלות.

אשתי אמרה, ״מה? היתושים לא עקצו אותך?״ היא אמרה, ״טוב, אנשים כל הזמן שואלים – למה אף אחד לא פשוט טוען רובה ומעיף כמה מהמסיתים האלה מתרמופילאי. הטיפוס ההוא לא חוזר על זה כל הזמן, על איזה רעיון טוב זה? זה שכותב כל יום את הטור שלו בעיתון?״

אז אני אומר לאשתי, ״את תמיד תמצאי איזושהי סיבה בשביל שאני לא יהיה זה שמקבל את הקרדיט.״

״הוא אומר תעשו את זה בשביל תרמופילאי,״ היא אומרת, ״אתה אף פעם לא מציץ בעיתון?״

אני אומר, ״תרמופילאי אף פעם לא עשתה כלום בשבילי. ואני לא חייב שום דבר לתרמופילאי. לא עשיתי את זה בשבילכם. לעזאזל, ממש כמו שאני לא הייתי עושה כלום בשביל משפחת קנדי! אני עשיתי את זה רק בשביל הסיפוק העצמי שלי.״

״זה הולך להחזיר אותו שוב לטלוויזיה,״ אשתי אומרת. ״אתה עוד תראה בהלוויה.״

אני אומר, ״את אפילו לא השארת לי אור דולק בבית מתי שהלכת לישון. איך אני הייתי אמור למצוא את הדרך שלי בחושך או להחנות את האוטו של באדי בחצר בלי תקלות?״

״אז תשמע עוד בדיחה מוצלחת על חשבונך,״ אשתי ממשיכה. ״לא שמעת חדשות? האיגוד הלאומי לקידום שחורים מתארגן לשלוח מישהו לתרמופילאי. למה לא חיכית? יכולת למצוא לך מישהו יותר טוב. תקשיב ותשמע מה הם אומרים.״

אני רק בנאדם אחד. נראה לי שצריך לספר למישהו.

״אז, איפה הרובה?״ אומרת אשתי. ״מה עשית עם ההגנה שלנו?״

אני אומר, ״הוא היה לוהט! הוא היה לוהט!״ אמרתי לה, ״הוא שוכב על האדמה בין עשבים שוטים, מנסה להצטנן, זה מה שהוא עושה עכשיו.״

״זרקת אותו,״ היא אומרת. ״השארת אותו שם.״

ואני אמרתי לה, ״כי נמאס לי כבר שכל דבר בעולם הוא כל כך חם כשנוגעים בו! המפתחות של המשאית, הידית של הדלת, הסדינים במיטה, כל דבר, הכול זה כמו תנור. ופשוט אין כל כך הרבה דברים שעדיין שווה להחזיק בהם יותר,״ אני אומר, ״מתי שהטמפרטורה 39 מעלות בצל ביום ולא הרבה פחות מזה בלילה. הלוואי שאת היית שמה את האצבע שלך על הרובה הזה.״

״תמיד אפשר לסמוך עליך שתשאיר אותו איפשהו,״ אשתי אומרת.

״אז זה עד כמה שאני בכלל לא חשוב?״ היא גורמת לי לשאול. ״את רוצה ללכת לשם לחפש אותו?״

״אתה זה שיתפסו אותו. אני חושבת שכל כך חם שאפילו אם תלך לישון אתה תתעורר ותרגיש כאילו בכית כל הלילה!״ אמרה אשתי. ״תתעודד, הנה עוד דבר מצחיק לפני שצריך לקום. שמעת מה קרוליין אמרה? קרוליין אמרה, ׳אבאל׳ה, אני רוצה כבר להיות גדולה כדי שאוכל להתחתן עם ג׳יימס מרדית. שמעתי את זה איפה שאני עובדת. כלבה עשירה אחת אמרה את זה לכלבה עשירה אחרת, בשביל להצחיק אותה.״

״לפחות הספקתי לעשות את זה קודם וחסכתי את זה מאיזה נער צעיר מצפון תרמופילאי שהיה עושה את זה,״ אמרתי. ״מישהו עם מכונית משלו.״

בטלוויזיה ובעיתון הם לא יודעים אפילו חצי ממה שקרה. הם יודעים מי היה רולנד סאמרס, אבל לא יודעים מי אני. הפרצוף שלו גם ככה היה בכותרות לפני שנפטרתי ממנו, ואחרי שנפטרתי ממנו הוא היה שמה שוב – אותה תמונה. ושום תמונה שלי. אני אפילו לא הצטלמתי אף פעם. אף פעם! הכי הרבה שהעיתון הזה היה יכול לעשות בקשר אליי זה להציע פרס של חמש מאות דולר למי שיגלה מי אני. כי כל עוד הם לא יודעים מי זה, מי שירה ברולנד שווה עכשיו הרבה יותר מאשר רולנד.

אבל בזמן שנסעתי שוב בסביבות מרכז העיר, עדיין היה חם נורא. המדרכה באמצע רחוב מיין הייתה כל כך חמה מתחת לרגליים שלי שהרגשתי שאני הולך על הקנה של הרובה שלי. אם כל העולם היה יכול להרגיש את רחוב מיין באותו בוקר דרך הסוליות של הנעליים שלי, אולי זה היה עוזר במשהו.

ואז הדבר הראשון ששמעתי אנשים אומרים זה שהאיגוד הלאומי לקידום שחורים עשו את זה בעצמם, שהם הרגו את רולנד סאמרס, וההוכחה היא שהירי נעשה על ידי מקצוען (הלוואי שיכלתי להגיד לך שזה נכון!) ובדיוק ברגע הכי מדויק כדי להכניס את כל הלבנים לצרות.

אין לך איך לנצח.

״אף פעם לא יתפסו אותו,״ הזקן שמנסה למכור בוטנים קלויים אומר לי בפנים.

וכל כך חם.

זה נראה כאילו העיירה כבר עולה באש, לאן שהולכים, באיזה רחוב שיוצא לך לעבור בו, כי בכל מקום יש את העצים האלה שתלויים עליהם עציצים כאלה עם פרחים שיוצאים כמו מאבטיח מבוקע. ואלף שוטרים מתגודדים בכל מקום שהולכים, חצי מהם צעירים כל כך שהם אפילו לא מתגלחים עדיין, אבל כולם סחוטים מזיעה באותה מידה. מתחיל להימאס לי מהם.

כבר נמאס לי לראות מאה שוטרים שמובילים אותנו הלבנים לשומקום. בהתחלה עמדתי בפינה והסתכלתי על השוטרים האלה עם הפנים של הילדונים האלה שלהם, והם רק היו מעלים ילדים כושים למכוניות משטרה, והם באים ועושים צעדה קטנה ונכנסים למכונית של המשטרה תוך כדי שהם שרים. והם נכנסו פנימה וישבו בלי לעשות שום בעיות, והידיים שלהם החזיקו דגלים אמריקאיים חדשים קטנים, וכל מה שהשוטרים יכלו לעשות זה להעיף להם את הדגלים האלה מהידיים ולא להחזיר להם אותם אחר כך, זה הכול, ולהסיע אותם בחינם. והילדים יכולים להשיג להם עוד דגלים.

כולם: לקחת משהו ממישהו לא יקדם אותך לשום מקום אלא אם דואגים שזה בלי חרטות, שלך לתמיד והכול, ואמרו אמן.

לא מזיז לי גם אם יזרקו עלינו אבנים לשם שינוי. אפילו אם יזרקו עלינו בקבוקי זכוכית מתי שהם רק רוצים. בכמויות, שינפצו הכול, כמו בבירמינגהם.‡ אני מחכה שהם ישלפו את האולרים שלהם, כמו בהארלם ובשיקגו. למי שצופה בטלוויזיה מספיק זמן ברור שכל מה שיש שם יקרה גם ברחוב דיקון בתרמופילאי. מה מעכב את זה בכלל, זו השאלה? – כי זה תמיד נמצא בתוכם.

אני בעצמי מוכן להלוויה הזאת.

הו, אולי הם יתפסו אותי. אולי יום אחד הם יתפסו אותי למרות הכול. (אבל אני גדלתי על האדמה הזאת.) אולי הם ינסו לדחוף אותי לכיסא החשמלי, ושמה יהיה אפילו יותר חם מאתמול ומהיום ביחד.

אבל אני ממליץ להם להיות זהירים. לא הגיע הזמן שאנחנו, מי שמשלמים את המיסים, נתחיל להחליט את ההחלטות? שנתחיל להגיד למורים וגם לכמרים וגם לשופטים של הבתי משפט שלנו כביכול עד לאיפה הם יכולים להמשיך?

בינתיים אפילו לנשיא, אסור לו להיכנס לבית שלי בלי שהוא הוזמן, כאילו שהוא אבא שלי, רק כדי להגיד לי די. עדיין לא!

פעם ברחתי מהבית. והייתה מודעה שמחפשים אותי, שהודפסה במקומון שלנו. אימא שלי שילמה על זה. זו הייתה הודעה ממנה. היה כתוב שם: ״בני: לא מנסים לתפוס אותך בגלל משהו אלא רק למצוא אותך.״ בפעם ההיא חזרתי הביתה מייד.

אבל עכשיו אנשים מתו.

וכל כך חם. ועדיין לא אוגוסט אפילו.

בכל אופן, אני ראיתי אותו נופל. ולעולם ועד אני זה שראה את זה.

אז אני שולח יד ותופס את הגיטרה הישנה, מוריד אותה מהוו שבקיר. כי יש לי את הגיטרה שלי, וזה מה שהחזקתי בו עוד מהימים ההם מאז, ואותה אני אף פעם לא זרקתי, אף פעם לא שכחתי ולא איבדתי, אף פעם לא משכנתי אותה בלי כוונה לקנות אותה חזרה, אף פעם לא ויתרתי עליה, והתיישבתי בכיסא שלי, כשאף אחד חוץ ממני לא היה בבית, והתחלתי לנגן, ולשיר למַטָּה. לשיר מַטָּה, מַטָּה, מַטָּה, מַטָּה. לשיר מַטָּה, מַטָּה, מַטָּה. מַטָּה.§

.

______

* עיירה בדיונית בדרום ארצות הברית. על פי המיתולוגיה היוונית תרמופילאי הוא שם שער ממלכתו של האדס אל השאול. במצר תרמופילאי שביוון נערך גם קרב תרמופילאי (480 לפנה״ס) בין ההלנים, בהנהגת לאונידס מלך ספרטה, לפרסים. הספרטנים נחלו תבוסה הרואית כשהמשיכו להילחם עד מוות.

† ג׳יימס מרדית, פעיל זכויות אזרח, היה הסטודנט השחור הראשון באוניברסיטת מיסיסיפי, בשנת 1962. הוא נורה במהלך צעדה פוליטית־אישית שארגן, ולאחר שפונה לבית החולים, התרחבה הצעדה ועוד ועוד תומכים הצטרפו אליה בשמו. מרדית ניצל. מושל מיסיסיפי באותה עת, רוס ברנט מהמפלגה הדמוקרטית, ניסה להתנגד לקבלתו של מרדית לאוניברסיטה והכריז ששום מוסד לא יהפוך ל״מעורב״ במהלך כהונתו.

‡ בירמינגהם, אלבמה, היתה מהערים המופרדות ביותר בארה״ב. בשנת 1963, בעקבות רצח ארבע ילדות שחורות, מרטין לותר קינג ופעילים מקומיים יזמו שם את אחד המאבקים הציבוריים המרכזיים של התנועה למען זכויות האזרח. בתגובה, פוצצו פעילי קו קלקס קלאן בשיתוף משטרת בירמינגהם כמה בתי עסק בבעלות פעילי זכויות אזרח שחורים (אחד מהם היה בבעלות אחיו של מרטין לותר קינג).

§ שייקספיר, המלט, מערכה רביעית תמונה חמישית. תרגום אברהם שלונסקי, פרויקט בן יהודה. מהדורת מקור: תרגומים משירת העולם: מחזות, ספרית פועלים, תשל"ב 1971.

.

התרגום מפורסם באישור העיזבון של יודורה ולטי וסוכנות Massie & McQuilkin Literary Agents.

.

 

״רק כדי להגיד לי די״ – מחשבות נלוות לתרגום ״מאין בוקע הקול?״ מאת יודורה ולטי

לפני כשנה, בעת שיטוט ברחובות העיירה בדרום ארצות הברית שבה אני נמצאת כעת, נעצרתי מול תיבת ספרים קהילתית. הרמתי מהמדף עותק של כל סיפורי יודורה ולטי. לא הכרתי את הסופרת, אבל קראתי קצת עליה וקצת אותה, ואת הסיפור ״מאין בוקע הקול?״ הרגשתי צורך לתרגם. מבחינה ספרותית איכויותיו ניכרו מייד, אך כל קריאה בו לוותה באיזו אי־נוחות. בסוף החלטתי שאי־הנוחות היא העמדה הנחוצה מול סיפור כזה. הוא טורד מנוחה, החריקות האלה שאני נשארת איתן – הן העיקר. הן נובעות בעיקר מעמדת המספר: מונולוג המובא מפיו של רוצח גזען, ועמדת הקורא.ת, משום שהסיפור כתוב בגוף שני ופונה אלינו ישירות, לכל אחת.ד, אף אם הוא גם דבר מה שהמספר מספר לעצמו. כדי לקרוא את הסיפור הזה באמת, עלינו לקבל על עצמנו את העמדה הזו, להקשיב לרוצח הלוחש באוזננו ומתוודה, לא לקום ולצאת ולא להיאטם. ״המילים שוולטי כותבת הן ניסיוניות רדיקלית בלי ספק, אבל הפעולה הנועזת באמת מתרחשת ברווח בין הדף לקורא.ת״ (שרה גילברית׳ פורד, 2014). אלמנט נוסף שמפעיל את הקורא.ת הוא הכותרת, המציבה שאלה ודורשת שנקרא את הסיפור לאורה. השאלה מופנית למעשה אל הקוראים.ות, אך לא ברור אם סימן השאלה מקבל מענה בסוף הסיפור, ומי בעצם שואל.ת את השאלה, מה הקול שבו היא נשאלת.

קול כמטפורה מעניין אותי זמן רב. עבודת הדוקטורט שלי – שאני מקווה שתראה אור בקרוב כספר – עסקה לא מעט בנופי קול או בנוף צלילי (אם נוף הוא landscape, נוף צלילי הוא soundscape) ובאפשרויות החתרניות הנובעות ממחשבה על צלילים וקולות כעל דימוי מרכזי לחשוב דרכו על העולם. מעניינים במיוחד התעדופים השונים שהמחשבה הזו דורשת, הפניית תשומת הלב ל״אירועים שנשמעים ולא מאובייקטים שנראים״, לפי הגדרתו של ריימונד מארי שייפר (1977), הדגשת האינטראקציה, ההדהוד, הפעולה שתמיד יש בה ריבוי גורמים ולא אובייקט אחד הנתפס כיחיד או כמנותק. קול דורש פעולה ואינטראקציה.

״מאין בוקע הקול?״ הוא תגובה של הסופרת למקרה שהתרחש בשנה שבה נכתב הסיפור. יודורה ולטי (1909–2001) הייתה סופרת לבנה ילידת ג׳קסון, מיסיסיפי, ונחשבת אחת הסופרות הדרומיות החשובות של המאה העשרים, זוכת פרס פוליצר ופרסים ספרותיים רבים. ולטי כתבה רבות על הדרום האמריקאי, אבל הסיפור המובא כאן נחשב – בעיני מבקרים ובעיניה – ליוצא דופן בין סיפוריה וספריה. הוא אף לא פורסם בקובצי הסיפורים הקצרים שכתבה, אלא מייד עם כתיבתו, במגזין ״הניו יורקר״, ורק בהמשך נכלל באוסף כל סיפוריה. הוא גם אחד משני סיפורים בלבד פרי עטה הכתובים בגוף שני. זאת ועוד, ולטי לא הרבתה להתייחס לשאלות של גזע ולמציאות פוליטית ספציפית. הרקע לסיפור הוא רציחתו של מדגר אוורס, אשר לפני חודשים ספורים צוין יום השנה ה־60 למותו. ב־12 ביוני 1963, בג׳קסון בירת מיסיסיפי – כמה שעות לאחר הכרזתו של נשיא ארצות הברית דאז, ג׳ון פ' קנדי, בנאום מיוחד לאומה, כי כל אזרחי ארצות הברית ראויים לקבל זכויות ושירותים שוויוניים – נרצח פעיל זכויות האזרח השחור מדגר ויילי אוורס בידי גבר לבן שירה בגבו. יודורה ולטי, תושבת העיר, שמעה על הרצח ובתוך זמן קצר כתבה את הסיפור, והוא התפרסם בניו יורקר כבר ב־6 ביולי. זהות הרוצח נודעה ימים ספורים לפני הפרסום, והסופרת נאלצה לערוך במעט את הסיפור כי הפרטים שניתנו בו היו דומים מדי למציאות, כך ציינה בריאיון. עם זאת ההבדל הגדול בין הרוצח האמיתי ביירון דה לה בקווית׳ ובין המספר בסיפור הוא במעמדם הכלכלי־חברתי. ולטי הזכירה בראיונות את הטעות שעשתה כשהניחה שהרוצח הוא בן מעמד הפועלים, זה שאין לו מכונית משלו, אין לו כסף להשאיר את החשמל דולק, שמרגיש שהוא נשאר מאחור בעוד אחרים מקבלים זכויות ומתקדמים – מוטיב מרכזי בסיפור, המחוזק על ידי השלט של הבנק המוזכר בו, שהוא גם זה המשמש סמכות: מורה על השעה ועל הטמפרטורה וניצב במרכז העיירה, כפי שמצביע החוקר ויליאם מורי (2016).

בסיפור, לתוך שפתו של המספר, המתוודה בפני הקורא.ת על הרצח, משתרבבים ביטויים שנדמים כמו באים ממקור אחר: ״מן הסתם״, ״כחוט השערה״. הביטויים האלה מזכירים לנו שהוא, כמו כולנו, לא התהווה והתפתח בריק. הקול שלנו איננו אחד, ומקורותיו רבים. אלמנט זה יכול לשמש (ואכן שימש) גם ביקורת כלפי ולטי, שנדמה שהיא רומזת כי הרוצח אינו האחראי הבלעדי למעשיו (וכאמור, אף משערת שהרצח הוא תולדה של מעמד כלכלי, בין השאר). אך בד בבד זוהי גם אמירה עמוקה ביותר על חברה גזענית, אטמוספרה גזענית, על מקורותיה של גזענות ועל הימצאותה בתוכנו. אף שכל זה תמיד נכון, זה אולי נכון במיוחד בחברות משוסעות אשר הגזענות משחקת בהן תפקיד יומיומי, חוקי ומוצהר, כמו החברה בדרום ארצות הברית בתקופה שבה הונהגו שם חוקי ג׳ים קרואו.

במסה ״ימים אפלים״ (Dark Days), העוסקת בסוגים שונים של חינוך ותִרבות ובקשר שלהם לקהילות, לכוח ולגזע, נזכר ג׳יימס בולדווין שבילדותו לא הצליח לזכור בעל פה את הנוסח של ״שבועת האמונים לדגל״ שמדקלמים ילדים אמריקאים יום־יום. כשקראתי את הסיפור של ולטי נזכרתי בכך וחשבתי אחרת על ההתנגדות של בולדווין לדקלום. בולדווין סיפר איך הרגיש כבר כילד קטן שאבא שלו – אף שאמר לו לדקלם כי חשב שכך יהיה יותר בטוח – הרגיש אמביוולנטיות כלפי המעשה. חשבתי על הקול. הדקלום היומיומי המשותף של שבועת נאמנות למדינה, לאומה, הוא שימוש בקול הילדים כולם כדי לשתול בתוך כל אחד מהם את המילים, את האמונות ואת המחשבות. מובן שבולדווין בן השבע לא שכח את המילים בכוונה, אבל בולדווין בן השישים ראה לנכון לכלול את סיפור הילדות בתוך מסה על חינוך ופעולתו במדינה המושתתת על גזענות ואפליה. הקול השותק של האב השפיע על הילד, והוא הבין: ״ידעתי שגם הוא לא האמין בזה, לא יותר משאני האמנתי, וידעתי שהעובדה שהוא דקלם את השבועה לא תרמה דבר לביטחון שלו, ועל אחת כמה וכמה לביטחון המעורער של ילדיו״ (תרגום שלי). הדקלום הכפוי במערכות חינוכיות הוא כמובן מאופני הפעולה של מערכות כוחניות – במקרה הזה המדינה – ההופכות כך את המילים המדוקלמות לקולות הבאים מתוכֵנו אף שמקורן חיצוני. המילים מופנמות על ידי השימוש בקולנו שלנו. בולדווין מוסיף פה שאלה כיצד הקולות הללו, המוטמעים בכולנו במידה כלשהי, פועלים על א.נשים במגוון אופנים, ולא על כולם באותו אופן – גם בזיקה למערכות חינוכיות אחרות, קהילות, וקולות (לפעמים שותקים) המוטמעים בנו ממקורות אחרים. מה קורה לקול שלנו בעקבות מגוון ההדהודים שהוא תמיד מורכב גם מהם?

המסה הממוארית יש אנשים שמדברים ככה (כתר, 2022) היא מסה בעקבות קול שאבד, ובעצם מסע להבין איך מתעצב הקול, איך התעצב קולו של יונתן שגיב הסופר, כדי להבין מה גרם לו לאבד את קולו. הממואר יפה להפליא ומבריק בתיאוריו שחוזרים שוב ושוב לתיאורי הקולות של הדמויות, המשפחה הקרובה והמפגשים עם קלינאית התקשורת. הספר הקטן הופך תיבת תהודה, סדנה בהקשבה, אך יפה במיוחד הארכאולוגיה של הקול ששגיב חוצב ומנכיח. שגיב כותב על שכבות קודמות, על ההתהוות שלהן זו על גבי זו ועל הגורמים שהשפיעו ועדיין משפיעים על הקול, על ההגיה והביצוע שלו – חיקוי, פרפורמנס מגדרי, ניסיונות הידמות, קשרים משפחתיים וקשיי ביטוי, פחד משינויים והתנגדות לנורמות מגדריות. כל אלה נאספים לכדי מושג עמוק וקונקרטי, כמעט מטריאלי, של קול ונסיבותיו. שגיב מתאר איך החברתי והאישי מותכים לתוכנו ומשפיעים במובן המיידי ביותר על אופן הדיבור שלנו. הממואר של שגיב יכול להיקרא כתשובה אפשרית על השאלה שבכותרת סיפורה של ולטי, ״מאין בוקע הקול?״, תשובה שהסיפור עצמו לא מספק לנו באופן ישיר, על הקול שאנחנו מאמצים ומה הוא עושה לקול שלנו.

לא בכדי הסיפור הזה מסתיים בשיר. בעוד המספר מודה ששמט את הרובה שלו מפני שהיה חם וכי ״פשוט אין כל כך הרבה דברים שעדיין שווה להחזיק בהם יותר״, הרי שאת הגיטרה שלו הוא מחזיק אצלו תמיד, לא מוותר עליה ולא ממשכן אותה. ״כי יש לי את הגיטרה שלי, וזה מה שהחזקתי בו עוד מהימים ההם מאז, ואותה אני אף פעם לא זרקתי, […] והתחלתי לנגן, ולשיר למַטָּה. לשיר מַטָּה, מַטָּה, מַטָּה, מַטָּה. לשיר מַטָּה, מַטָּה, מַטָּה. מַטָּה.״ הסיפור מסתיים למעשה בקולו של המספר השר, אך לא את מילותיו הוא אלא הדהוד של קול אחר, מתוך המלט של שייקספיר, כנראה הקול הספרותי המרכזי ביותר בשפה האנגלית. בהמלט השירה הזו מושרת בידי אופליה, אהובתו לשעבר של המלט, אשר הרג בשגגה את אביה פולוניוס. אופליה מאבדת את שפיותה באבלה על אביה ועל אהובה שזנחהּ, והיא שרה ומדברת דברים שאין להבינם. במערכה הרביעית היא אומרת: ״אַתָּה, שִׁירָה־נָּא: ׳מַטָּה! מַטָּה!׳ וְאַתָּה עֲנֵה: ׳מַטָּה!׳״ הפנייה של אופליה בגוף שני – בדומה לסיפור שלפנינו – פנייה הפוקדת על אחר לשיר, היא מהופכת לביצוע בסוף הסיפור שלנו. בין שהמספר רואה בעצמו את לארטס, אחיה של אופליה, היוצא לנקום את מות אביו ואחותו, או את המלט, המבקש לנקום את רצח אביו, האם הדהוד קולה המנחה של אופליה מאיים להכניס אותנו לתוך אותו מחזה של רצח, נקם וסבל? ומה אפוא ההבדל בין הגיטרה לרובה בתוך תיבת התהודה החברתית־תרבותית המקדשת כבוד, עליונות ונקמה?

רעות בן יעקב

דורהם, פברואר 2024

* תודה רבה ללירון אלון ולדודי בן הרא״ש

..

יודורה ולטי (1909–2001), סופרת וצלמת אמריקאית שכתביה עסקו בדרום האמריקאי. זוכת פרס פוליצר על ספרה ״The Optimist's Daughter״ בשנת 1973 ופרסים רבים נוספים על פועלה הספרותי.

.

רעות בן יעקב, חוקרת, מתרגמת ועורכת ספרות, עמיתת פוסט־דוקטורט באוניברסיטת דיוק במחלקה ללימודי אסיה והמזרח התיכון. בעלת תואר דוקטור מהחוג לספרות עברית באוניברסיטה העברית בירושלים ועורכת הסדרה "זרה" לשירה מתורגמת בהוצאת טנג׳יר.

..

» במדור וּבְעִבְרִית בגיליון קודם של המוסך: שירים מאת קרולין פורשה בתרגום רעות בן יעקב

.

לכל כתבות הגיליון לחצו כאן

מוסך 420 315

 

להרשמה לניוזלטר המוסך

לכל גיליונות המוסך לחצו כאן

ביקורת שירה | אני נוף ירוק

"אחיזה צנועה בכנף מלאך." צוריאל אסף קורא בספר השירה החדש של שגיא אלנקוה, "אֹרֶן"

832 629 Blog

אזן מוטה (ימין), פסטל יבש על נייר 24.7X35 ס"מ, 2022 דיוקן עצמי כעיוור (שמאל), פסטל יבש על נייר 20.5X29 ס"מ, 2022

על "אֹרֶן" מאת שגיא אלנקוה

צוריאל אסף

.

א.

מהי תודעה?

קולה של הרוח

הנושבת בין אורנים

בציור הדיו

("שיר דרך יפני", מאת איקיו, בתוך קוובטה יסונרי, אני, בן יפן היפה, לוקוס, 2020. מיפנית: איתן בולוקן)

הספר אֹרֶן מאת שגיא אלנקוה דובר בקולה של תודעה צלולה, כזו שמבשילה להיות שירה גבוהה וחרישית. היצירה הזו היא מעין תיעוד של שיח מסועף, שמתנהל כולו מחוץ למרחב המילולי האנושי, ומביא לפנינו שיחת התבוננות בין אדם לעץ אורן. אם שירה במהותה היא הענקת ביטוי ל"גּוּפוֹ שֶׁל הַלֹּא־נֶאֱמָר" ("השחפים", מאת הווארד אלטמן, מתוך: לסלוח לזמן, תרגום: טל ניצן, קשב לשירה, 2021), אזי לפנינו שירה אולטימטיבית, ובימים שבהם "הלא נאמר" תופס ממדים מבעיתים בחיינו, לשירה כזו יש איכויות נחוצות ומרפאות, ולכל הפחות איכות פוקחת עיניים.

כותבים רבים, מא"ד גורדון ועד תומס בארי, ניסחו את מצוקות האדם הנובעות מהשתקת השיחה הגדולה עם הטבע; ולצד זאת סימנו את אופקי השיקום והנחמה שמציעה שיחה כזו, במקום שבו אוזר האדם אומץ לחזור ולהטות אוזן כמשתתף בשיחת המקום.

להלך הרוח שמהווה נקודת מוצא של יצירה כזאת אפשר לצרף את ההמלצה של רייצ'ל קרסון, אחת מאימהות כתיבת הטבע באמריקה: "דרך אחת לפקוח עיניים היא לשאול את עצמך, איך הייתי רואה את זה לו הייתי רואה את זה לראשונה? איך הייתי רואה את זה לו ידעתי שלעולם לא אראה את זה שוב?" (Rachel Carson, The Sense of Wonder, 1955. תרגום שלי, צ"א)

ב.

קשה לכתוב על יצירה כזו, זו התנסות שעלולה לגלוש לתחום הנלעג. על פי חכמי הגליל, לכל אילן ועשב יש מלאך המצווה עליו לגדול. נוכל לדמות, ברוח דבריהם, את היצירה החרישית הזו לאחיזה צנועה בכנף מלאך, דימוי שהרחיב דרור בורשטיין בספרו לטובת הציפורים: "נשמע בעולמנו השיר הנסתר, שעד אז נשמע רק בעליונים" (ידיעות, 2019). לעומת האחיזה המאלצת את המלאך לשיר לרגע את שירו מן הארץ, בשפת בני אדם, כתיבה על אודות שירה כזו יש בה מעין כבילת המלאך בעבותות ברזל לשולחן הכתיבה – ויש בכך מידה של גסות. יצירה העוסקת בשיח השדה של העולם ולא בנפרדות האנושית, איננה מתמסרת בקלות ללהג "ספרותי" ולדין וחשבון סגנוני, הלב שלה נמצא במקום אחר. אולי במקום שאליו מתייחס ריבנר בכותבו: "מַה שִׁיר. כָּל הָאָרֶץ שָׂפָה אַחַת" ("גשם" בתוך: אחרונים: שירים 2012-2011, קשב לשירה, 2013).

אם כן, איך עלינו לגשת אל היצירה הזו? כמו שניגשים לעץ. הוא ניצב שם בקצה השדה, הרחוב או המדף ופשוט ממתין שנפקח עיניים. האין רבות מן היצירות הגדולות והמרגשות ביותר הן כאלו?

ג.

ומה מאפייניה של שיחת השדה הזו שמנסח אלנקוה?

השפה שאנו קוראים כאן גרומה מעט, שלדית אולי, או שמא מוטב לתאר אותה כגזעית? ואולי מעוצה? על כל פנים שפה שמתמקדת בעיקר – שהוא בלשון חכמים מילה נרדפת לגזע – שפה שמחזירה אל השורש. במידה מסוימת יש כאן נטייה אל התמונה החזותית ואל המבט החף והפקוח. כך, למשל, בשורות הבאות:

"מַחֲטֵי /אֹרֶן /גְּזָעִים דַּקִּים מִתַּמְּרִים" (עמ' 7).

"וְהָאֹרֶן נוֹעֵץ מַבָּט רֵיק, /וּמְלַמְּדֵנִי /מְעַט אֹרֶךְ רוּחַ" (עמ' 12).

"אֹרֶן־מוּל, צֹהַר מוּאָר /בִּרְפָפַת מְחָטָיו /מִין מִבְנֶה שָׁם" (עמ' 25).

"…אֲנִי /חַיִּים שֶׁמְּבַקְשִׁים לִהְיוֹת צֶמַח" (עמ' 31).

"אֲניִ כּוֹתֵב. /אֲנִי נוֹף יָרֹק, שִׁפְעַת מְחָטִים. /הַבְּדִידוּת הַזֹּאת" (עמ' 32).

השורות קצוצות דק כמחטי אורן, והשיר מסמן על הדף גזע דק – חוצה אותו לאורך. על דעתי עולה גם הד העץ, שממנו עשויים עלי הנייר; עץ שמונח על עץ אפוא, צורה שכמו מכפילה את התוכן – שהוא שירת אילנות שעוסקת בשירת האילן.

בנקודת המוצא של השיחה הזו עומד אדם שמתבונן בעץ ומדובב אותו, אך ככל שאנו מעמיקים לתוך השיחה, ההבחנות בין האדם והעץ נעשות חדות פחות, כמו בכל שיחה טובה, וכבר לא ברור לנו מי מדובב את מי, מי מדבר מבעד לקולו של מי; והאפשרות שאנו קוראים את דברי העץ המדבר דרך האדם (ולא להפך) הולכת ונעשית מוחשית ומשכנעת.

ד.

קוצר היריעה נראה מכוון. הוא תואם את הדר הזקיפות של האורן. כאילן שבבת אחת, שכולו, ולא "כַּדֶּשֶׁא, בְּאַלְפֵי יְצִיאוֹת זְהִירוֹת־יְרֻקּוֹת", אם להנגיד זאת לשורותיו המפורסמות של עמיחי ("לא כברוש" מתוך: במרחק שתי תקוות, הקיבוץ המאוחד, 1958), או ליצירה האינטנסיבית ועבת הכרס של וולט ויטמן עלי עשב (תרגום שמעון הלקין, הקיבוץ המאוחד, ספרית פועלים, 1952).

לאט, תוך כדי קריאה, מכה בנו ההבנה שטעות היא לשאול "מה זה?" כשאנחנו מביטים. השאלה לא תוכל לקרב אותנו אל האילנות. כדי להתקרב, כדאי שנשאל במקומה את העץ "מי זה?", ואז לאט ומעט ומתוך יחסי העץ והעצמי נגלה:

"הָעֵץ /מַחֲמִיא לִי עַל בַּיְּשָׁנוּתִי /הַמַּעֲלָה סֹמֶק בְּגִזְעוֹ /הַמְחַמֶּמֶת בְּעִנְבָּר מָתוֹק/ אֶת שְׁנתוֹ"

 (עמ' 10).

"הָארֶֹן תּוֹמֵךְ /בְּמִי שֶאוֹהֵב לִישֹֹׁן / בְּמִי שֶׁעָטוּר/ מִשְׁמַנִּים /הָארֶֹן /מְשַׁבֵּחַ מְאֹד אֶת מִי /שֶׁחָכָם דַּיּוֹ לִהְיוֹת טִפֵּשׁ" (עמ' 11).

"הָעֳפָאִים /מְרַפְּדִים אֶת גְּחָלַי, /עוֹשִׂים אוֹתִי לְהוֹדוֹת" (עמ' 11).

כן, האורן הזה חידתי ובעל חוש הומור, וכך כנראה גם היוצר המתבונן בו ומאזין לו. ושניהם מלאים בהכרת טובה ובהוקרה, שהן סימן ההיכר הכי עדין והכי חזק בעיניי לחוויה של יופי.

ה.

זהו ספר השירה השביעי של אלנקוה, ואכן משהו בחוויית הקריאה בספר הזה מוכר לי מאוד. זו קריאה שמעוררת בי תחושה ביתית ממש. אומנם הקריאה עשויה להאיר באור חדש שורות מספרים קודמים של אלנקוה, כגון " חַיֵּי חֹמֶר/ דּוֹמֵם, דּוֹבֵר/ כְּעֵץ מְפֻתָּל" (שיר ללא כותרת, מתוך: דרך כריכה ריקה, אבן חושן, 2019), אבל יותר מכך זו שירה שמאירה באור נוסף יצירות עבריות אחרות שהטו אוזן לשירת אילנות ואורנים. בדעתי עולים למשל האורנים "נדהמי השמש" של זלדה ("אורנים נדהמי שמש", בתוך: שירי זלדה, הקיבוץ המאוחד, 1985), שבניחוחם הפראי הביאו אותה לחוש בת בית בעולם. או השורה שבה מעידה זלדה על עצמה "כִּי עָלֶה הוּא/ יָד/ שֶׁמּוֹשֶׁכֶת נַפְשִׁי מִן הַתְּהוֹם" ("כלימה רחוקה", שם). או השורה של אבות ישורון הגורס כי "עֵץ הוּא עֶצֶם מֵעַצְמוֹתַי וְהוּא שׁוֹמֵעַ חֶרֶשׁ" (פרגמנט ללא כותרת, בתוך: חרסים, הקיבוץ המאוחד, 2021). גם אם טעינו וראינו באורן, או ביצירה על האורן, יצור העומד נישא בבדידות מזהרת על ראש גבעה, שורשיו בשורשים אחרים לעולם שלובים.

ו.

לשירת האילנות הזו מצטרפות גם יצירות עכשוויות נוספות בעברית. נראה לי ששיח אקו-פואטי מעין זה, שבמוקדו פקיחת המבט בחזרה אל הבית שהוא העולם, הולך ומסתעף בשנים האחרונות ביצירות רבות. שדה כתיבת הטבע העברי נראה כשדה שיצא לאחרונה מתחום החלוצים – שייסדו אותו על הטרשים ועל השורשים של השירה העברית במאה העשרים – ותחת צילם המזין כבר נובטת חבורת צומח חדשה ורחבה (אם כי עדיין נמוכה מהם, ובוודאי לא כזו שצימחה צמרות של ממש). אין כמובן ברשימה זו כדי לפרוש את השדה כולו (סקירה מרתקת בנושא הופיעה בספרה של סבינה מסג, מהי אקו פואטיקה, הקיבוץ המאוחד,2023), ורק אוסיף פתיחה של שיר מספר חדש אחר: השיר "אַל", של אילנית שרף ויגודסקי, (בתוך: חבצלת רטובה, כתב הוצאה לאור, 2023).

"אַל תִּסְתַּכְּלִי עַל הַיַּעַר…/ עִצְמִי עַיִן אַחַת. הִסְתַּכְּלִי עַל עָנָף אֶחָד./ עַל עָלֶה אֶחָד. רְאִי אֶת הַפֶּרַח. הַשֹּׁרֶשׁ./ הַגֶּזַע. הַקְּלִפָּה. אִם תּוּכְלִי. מוּל כָּל עֵץ./ כְּשָׁעָה"

ז.

מכאן לאן? אני סבור שסוד כוחן של יצירות כאלה הוא בנטייתן נגד כיוון התרבות. זו לא קריאה שמתרבתת אותנו אל ערכי החברה, אלא כזו הגורמת לנו לשוב אל חושינו הפראיים, לתפוס את מקומנו בעולם הברואים הסובב אותנו כל העת, ואולי גם מפני כך נוטות יצירות כאלה להיוותר בשולי השדה התרבותי והספרותי. ככל שאני קורא בספר, אני מרגיש שאוכל להוסיף ולכתוב עוד ועוד בעקבות הקריאה; ולצד זאת הקריאה פשוט גורמת לי לשים לב שסמוך לביתי עומד אורן שטרם הזדמן לי להסתופף בצילו די הצורך, ודומני שמוטב שאניח לרשימה הזו כעת ואצא אליו…

..

צוריאל אסף הוא יוצר ומחנך גלילי. ספר שיריו 'לדובים שהיו כאן פעם' ראה אור בהוצאת הקיבוץ המאוחד (2020) . בהמשך השנה עתידים לראות אור ספרים חדשים שלו בתחום השירה ותרגום השירה. שיריו פורסמו בגיליון 95 של המוסך, בגיליון מיום 02.12.22 ובגיליון מיום 02.02.23.

.

שגיא אלנקוה, אֹרֶן, מקום לשירה, 2023

Pine.indd

.

» במדור ביקורת שירה בגיליון הקודם של המוסך: שרי שביט קוראת בספרה של עמית זרקא, "כל

.

לכל כתבות הגיליון לחצו כאן

מוסך 420 315

 

להרשמה לניוזלטר המוסך

לכל גיליונות המוסך לחצו כאן

בעבודה | סביבה עוינת

"זהו מעין גן חיות, שבו זן בני האדם הכותב והקורא מוצג במלוא מוזרותו." קטע מתוך רומן בכתובים מאת מאיה מיכאלי

832 629 Blog

נשיאה (ימין) פסטל יבש על נייר, 20X29.5 ס"מ, 2018. סולם יעקב (שמאל), פסטל יבש על נייר 20X29 ס"מ, 2019

סביבה עוינת (מתוך רומן בכתובים)

מאיה מיכאלי

.

יצאתי מהספרייה מוקדם מהרגיל. כבל המחשב נשכח בבית. הנחתי שזה בגלל השרב שאין בו הפוגה כבר שבועיים ומעצים את פיזור הנפש שלי. האוויר היה לח ודחוס כל כך בבוקר, אז החלטתי להגיע לספרייה במטרו. ויתרתי על הליכת הבוקר במסלול הקבוע, הנמתח מהבית שלי ברובע ה־12 לאורך הסן, בפארק ברסי ומעל לגשר סימון דה בובואר, הליכה שבמהלכה אני מתכננת על מה אעבוד באותו יום. מכיוון שיצאתי מהספרייה באור יום כשהשרב עוד היה בשיאו, הנחתי שאוותר גם על הליכת הערב בכיוון ההפוך, שבמהלכה אני מסכמת לעצמי את המחשבות על מה שקראתי או כתבתי ונותרו פתוחות. ממילא יום העבודה היה קצר ולא אפקטיבי. בלילה ראיתי פוסט שאור פרסמה בפייסבוק, והיה נדמה לי שעולה ממנו שהיא בזוגיות חדשה. חשבתי שמתאים לה להחצין כך את הקשר שרק התחיל, ובה בעת גם להותיר ערפל. היא בטח משערת שאף שהסרתי אותה מרשימת החברים שלי, כפי שהודעתי לה שאעשה, אני עדיין עוקבת אחריה. כל היום ניסיתי להתעלם מאי־השקט שהסתובב לי בגוף ולהתמקד בכתיבה. אבל הקולגה מאוניברסיטת תל אביב שהגיעה לפריז לחודשיים, הייתה מוכנה להיפגש איתי רק בין 14:20 ל־14:40 לתפוח, הפינוק היחיד שהיא מרשה לעצמה בימי עבודה. כבר פיתחתי כמיהה קלה לשיח אנושי ולכן שמחתי על המפגש, שהתקיים בדיוק לפי הכללים שקבעה מראש, כולל התפוח. כמו בכל מפגש אנושי בספרייה הלאומית בפריז דיברנו על המרחב הזה, שבאותה שנה בדיוק זכה לתהילה בזכות הופעתו ב"טריפליום", סדרה צרפתית בכיכובה של רונית אלקבץ, ואכן התאים להפליא לאווירה האפוקליפטית של הסדרה. לא סיפרתי לקולגה שמשהו בעוצמות ובדרמטיות של רונית אלקבץ וגם בשער הארוך, שיש לו נוכחות בפני עצמה, תמיד הזכיר לי את אור. דיברנו בעיקר על ההרצאה שנתתי בסדרה שהיא יזמה וארגנה ועכשיו רוצה שאהפוך למאמר בשביל קובץ מאמרים שהיא עורכת.

ב־14:40 חזרתי לשולחן שלי, צעידה די ארוכה מהקפטריה, ונזכרתי בהרצאה שנתתי בתל אביב כמה חודשים לפני שטסתי לפריז. אור הגיעה בהפתעה לשמוע אותי. יום לפני ההרצאה התכתבנו בצ'ט של הפייסבוק או של הוואטסאפ וסיפרתי לה – אולי כדי להרתיע אותה, מתוך בהלה מהניסיונות העיקשים שלה להתקרב, שלא תחשוב שזה יהיה קל, ושלא תאמין שאני באמת עדינה ונחמדה כמו שאני נראית – על בת הזוג הקודמת שלי, שעזבה אותי באומרה שזה בלתי אפשרי לחיות בסביבה פסטורלית והרמונית למרגלות הר געש שמדי פעם, ללא כל אזהרה, מתפרץ.

״הסטודנט ייטיב תמיד לבחור לו סביבה עוינת ולא אוהדת", כתב תומס ברנהרד בהטובע, "מקום אוהד יפריע לו במידה רבה להתרכז בלימודים, לעומת זה מקום עוין יאפשר לו הצלחה של מאה אחוז בלימודים, משום שהוא ייאלץ להתרכז בהם כדי לא להתייאש״; ואילו זבאלד כתב באוסטרליץ על הספרייה הלאומית שזהו מקום ש"בכל מבנהו ואף בארגון הפנימי שלו הגובל באבסורד" הוא "מנסה להרחיק את הקורא בבחינת אויב בכוח", ולכן "הוא במידת מה הביטוי המוחצן הרשמי […] לצורך […] לשים קץ לכל דבר מן העבר שעדיין יש בו חיים".

המילים האלה של זבאלד ושל ברנהרד מהדהדות בראשי בימים אלו, ימי השרב הגדול בפריז. ארבעים מעלות ואין מזגן בשום מקום פרט לספרייה הלאומית, שלמזלי עשיתי מינוי לקומת החוקרים שלה עם הגיעי לעיר, פרוצדורה לא פשוטה כשלעצמה שהצריכה שרשרת אישורים, כולל מכתב בכתב יד מהמנחה הצרפתייה שלי. עכשיו אני מגיעה לשם בכל יום בתשע מייד כשהיא נפתחת, ויוצאת בשבע כשהיא נסגרת, השעות הקשות של החום. הספרייה הלאומית קרויה על שם פרנסואה מיטראן, ידידה הטוב של מרגריט דיראס  – שעליה אני כותבת את הדוקטורט שלי  – עוד מימי הרזיסטנס. בנייניה מעוצבים כמו ספרים פתוחים. אילוסטרציה קצת פשטנית, אני חושבת בכל פעם שאני מגיעה לשם. בשל תכנון לקוי הועברו הספרים לקומות העליונות, ואילו החוקרים והחוקרות נאלצו לרדת למרתפים. זה מאוד צרפתי, טענה הקולגה שאכלה בחברתי תפוח, ההיררכיה הזאת בין הספרים לבני האדם. בכניסה לספרייה רחבת עצומה הגובלת בצידה האחד במרכז מסחרי ובו שני בתי קולנוע. צידה השני ריק, פתוח וקרוב מאוד לרציף של הסן, ולפיכך סחוף רוחות בחורף, כה סחוף עד שנדמה שהרוחות יכולות להעיף אפילו מישהי לא קטנה כמוני. כעת האוויר לא זז, ואני מתגעגעת אל הרוחות האלה. מן הרחבה אפשר להשקיף אל פארק פנימי מלבני. אחת הדוקטורנטיות מהמחלקה באוניברסיטה בפריז סיפרה לי עוד בשנה הראשונה ללימודים שזה אתר מועדף להתאבדויות. סטודנטים מיואשים קופצים לשם. היא אמרה שחברים שלה כבר הבחינו בפארק באיברי גוף. אף שזה נשמע מוזר בזמנו, התקשיתי לשאול עוד ולהמשיך את השיחה, שגם ככה היה קשה לי לעקוב אחריה בגלל מהירות הדיבור והשימוש בסלנג שלא הכרתי. באותה תקופה העדפתי לדבר עם מבוגרים או עם מהגרים, שתמיד היה קל יותר להבין את הצרפתית שלהם. אבל הדימוי המטריד הזה המשיך ללוות אותי, ומדי פעם בהיתי ברחבת הפארק בחיפוש אחר רגל. או גולגולת.

זהו לא רק המקום הקר ביותר בפריז, אלא גם אחד המאובטחים. בכניסה יש להפקיד את כל החפצים בדלפק ובתמורה אפשר לקבל תיק שקוף להניח בו את הציוד להמשך היום. מייד אחר כך יש להעביר כרטיס אדום ולרדת במדרגות נעות אל מין עולם תת־קרקעי, העושה רושם של מרחב רחמי ומערסל, מנותק לחלוטין מן החוץ. בכניסה לקומת המרתף יש דלפק נוסף, שאת קירותיו מעטרים פוסטרים של תערוכות שהתקיימו בספרייה. אפשר להזמין שם שולחן באחד מהיכלי הספרייה המסומנים באותיות לטיניות, ולחכות עד שתאושר ההזמנה. אני מזמינה בדרך כלל מקום בהיכל v או בהיכל w, היכן שנמצאים ספרי המחקר בספרות ובהיסטוריה. אפשר גם להזמין שולחן מראש, דרך המחשב או בטלפון, ואז להעביר כרטיס מייד בלי להמתין ולזכות בניד ראש מאשר מהשומר. אבל אני תמיד שוכחת להזמין ומוצאת את עצמי ממתינה במקום לאישור.

לאחר מכן יש לעבור דרך הדלתות העצומות, אשר לעולם אינן נפתחות מעצמן אלא דורשות הדיפה מאומצת. משם אפשר להלך דרך מסדרונות המכוסים בשטיח אדום מקיר לקיר לעבר אחד מההיכלים העצומים. השולחנות משותפים ולאורכם יושבים החוקרים והחוקרות, מקומו של כל אחד מהם מסומן באות לטינית ובמספר. כיסאות העץ נוקשים ומקורקעים לרצפת הפרקט. רוב הספרים לא נמצאים בהיכלים, אלא שמורים בקומות העליונות, ולכן צריך להזמין אותם ולהמתין ארבעים וחמש דקות עד שיגיעו. חשוב מאוד שבקבוק השתייה (מים בלבד) יהיה על הרצפה, ולא על השולחן. אם הוא נשכח על השולחן, מגיע במהרה עובד שנשכר במיוחד למטרה הזאת ומעיר על כך. בשל המרחקים העצומים בין ההיכלים לשירותים ולקפטריה (מדדתי פעם שבע דקות הליכה מהירה לכל כיוון) רוב היושבים והיושבות בספרייה קושרים ביוצאם את המחשבים האישיים למנורות האישיות הקטנות המחוברות לשולחנות ומשאירים אותם שם, להסתבך בחוטיהם.

זהו מעין גן חיות, שבו זן בני האדם הכותב והקורא מוצג במלוא מוזרותו. אין כל אפשרות לצאת אל הפארק האטום שסביבו בנויה הספרייה, או אל הסנאים והארנבים המתרוצצים בין צמחיו ועציו הצומחים פרא, וכך יוצא שבני האדם הם הנשקפים לעיני החיות. אי אפשר להשתמש ביער הקטן כדי להפשיר מִקור המזגן. אפילו בשביל סיגריה צריך לעשות את כל הדרך הארוכה למעלה  – שבע דקות ההליכה, הדלתות הכבדות, המדרגות הנעות וכן הלאה. מזל שאני לא מעשנת. לפעמים הספרייה נראית לי כמו כנסייה – בתקרותיה הגבוהות ובכללי הקודש הנוגעים לדפדוף בספרים, לכניסות וליציאות (יש להעביר כרטיס גם לפני וגם אחרי היציאה לשירותים).

הספרייה הלאומית אינה מתיימרת להיות עיר מקלט לבני אנוש בימי השרב, אבל בזכות החמסין אני מתאהבת לגמרי במקום הזה, שנדמה כאילו עוצב בהשפעתן של פנימיות אכזריות או מנזרים שוממים ומעוררי אשמה מאחד מהספרים שאהבתי כשהייתי ילדה. לפעמים נדמה לי שאני ממש מכורה לספרייה הזאת. הכיסאות לא נוחים לגב. המיזוג מקפיא. לצלם מהספרים עולה הון ולשאול אותם אסור. אינטרנט אלחוטי אין. האוכל בקפטריה לא אכיל. לא הייתי אומרת שהספרייה מעוררת בי השראה. קשה לשקוע במחשבות או להתנתק במקום שמושך כל כך הרבה תשומת לב לעצמו, מקום שהוא מעין אירוע. אבל משהו בי מצליח לחיות דווקא שם.

אני בדרך כלל לא אוהבת הפתעות, הן מלחיצות אותי, כל הטווח, החל מסתם מתנה, אפילו אוכל שלא ציפיתי לו, או נסיעה שלא תכננתי. אבל כשאור הגיעה להרצאה שלי באוניברסיטת תל אביב ללא התראה זאת הייתה הפתעה טובה. היא ישבה שם, שאלה שאלות, החשיכה את החדר כשהקרנתי קטעים מסרט שביימה וכתבה מרגריט דיראס, ובסוף ההרצאה נתנה לי מתנה: הר געש קטן, צעצוע שאפשר לעשות בו התפרצויות מבוקרות בבית. אני אוהבת התפרצויות, אני אוהבת אש, זה לא מפחיד אותי, היא אמרה. המתנה, או אולי הנוכחות שלה בהרצאה, הביאה לתפנית המיוחלת. כשטסתי לפריז, כמה חודשים אחר כך, כבר לא יכולנו להיפרד, אפילו שזאת הייתה התוכנית, שניפרד כשאטוס, זה היה אמור להיות קליל וקצר ותאריך התפוגה היה ידוע מראש, אבל אז דחיתי שוב ושוב את מועד הטיסה כדי להיות איתה עוד קצת, ובסוף ביטלנו את תאריך התפוגה, והיא הגיעה לבקר אותי בפריז, או אני אותה בארץ, כמעט בכל חודש, במשך כמעט שנה. עד שביקשתי שנפסיק.

יצאתי מהספרייה כבר בשלוש, כשעוד היה שרבי בחוץ. המחשב כבה, והתביישתי לבקש כבל ממישהו אחר, זה לא נראה לי מקובל כאן. יצא אפוא שלא היה לי עוד מה לעשות בהיכל-W. דחפתי בשארית כוחותיי את דלתות הענק ושמעתי שהאזעקה מצפצפת כאילו היה שם כרגע פיגוע. או שוד. הסתכלתי מסביבי והבנתי שאני סיבת הצפצוף. השומר ביקש שאמתין לאחראית. האישה בדלפק מילאה דוח ובו פרטי כרטיס הקוראת שלי. התברר שבטעות לקחתי איתי בתיק השקוף לא רק את הספר שהבאתי מהבית כדי לקרוא שם בקור המנחם, אלא עוד אחד, רכוש הספרייה. אחרי כמה דקות לא נעימות שבהן הרגשתי חשופה ואשמה, התבשרתי שהאחראית בסוף לא תגיע. השומר התנצל בחיוך והאישה בדלפק הראתה לי את הטופס שמילאה. "השם שלך אפילו לא מופיע כאן", היא אמרה והבטיחה לי שיש במשרדה ערמת טפסים כזאת שמעולם לא עשו בה דבר. זה המזל של הצרפתים, חשבתי לעצמי בעודי מבחינה שכדי לדחוף את דלתות הענק שמפרידות את חלל הספרייה מהחוץ, אני נדרשת להפעיל אפילו את שרירי הבטן. החוקים שלהם תמיד הרבה יותר נוקשים מהם.

.

.

מאיה מיכאלי היא ד"ר לספרות, מלמדת קורסים בספרות, בתרגום ובתואר השני בלימודי תרבות באוניברסיטה הפתוחה, מתרגמת וכותבת. פרסמה לאורך השנים טקסטים בסוגות שונות (מאמרים אקדמיים, מסות, פובליציסטיקה ופרוזה). ביקורת פרוזה פרי עטה התפרסמה בגיליון אוקטובר 2023 של המוסך.

.

.

» במדור "בעבודה" בגיליון הקודם של המוסך: פרק ראשון מתוך "מסכת תהום", רומן פנטזיה היסטורי בכתובים מאת איל חיות־מן

.

לכל כתבות הגיליון לחצו כאן

מוסך 420 315

 

להרשמה לניוזלטר המוסך

לכל גיליונות המוסך לחצו כאן

ארוכים | גּוּפֵנוּ גּוּף־תְּמוּרוֹת

שירים מתוך "ספר שכחה וגאולה", שיראה אור בקרוב

832 629 Blog

הקו החוצה, פסטל יבש על נייר , 205X170 ס"מ, 2022-2020

מתוך "ספר שכחה וגאולה"

רות פוירשטיין

..

מערכה רביעית

תמונה ראשונה

.

שוב ראשית

אֲנִי זֶרַע, מִתְעוֹרֶרֶת בְּרֶחֶם הַכְּרָמִים

וּפִתְאֹם

הִנֶּנִּי תְּאוֹמִים.

עֲקֵב אָחִי אָחַזְתִּי וְאָחִי צַח וְאָדֹם

וַיֵּצֵא לְפָנַי בִּתְעָלַת אוֹרוֹת-הַנְּפָלִים

וַיִּוָּלֵד אֶל הַבִּלְתִּי-נִגְלֶה הַזַּךְ. אָחַזְתִּי

עֲקֵבוֹ, אַךְ לֹא יָכֹלְתִּי בּוֹא בְּעִקְּבוֹתָיו

כִּי נִסְתַּתְּמָה הַתְּעָלָה אַחַר בְּכוֹר. אוֹר

נִגְלֶה רוֹאוֹת עֵינַי, וּמֵי בְּרָכָה אֲנִי נִשְׁטֶפֶת

אֶל חוֹף הָעוֹלָם.

.

 וּמִן הַ שָּׁם אֲשֶׁר בּוֹ שׁוֹכֵן אָחִי –

אֲנִי פּוֹרַחַת, יַשְׁקֵנִי כָּל הָעֵת בְּמֵי-

הַטַּל. וְיִשְׁאַל: "הַאִם שָׁם

שׁוֹזֶפֶת הַשֶּׁמֶשׁ בָּעוֹר? שָׁם

אֵם תַּרְעִיף עַל פָּנַיִךְ יָפְיָהּ

הַשָּׁחֹר? הַאִם שָׁם א' ב' א'

שְׂפַת חֲלוֹמוֹת? הַאִם שָׁם

הַנְּשָׁמָה נְשׁוּפָה מִדְּבָרִים

וְעוֹלָמוֹת וּנְשׁוּמָה אֶל תּוֹכ־תּוֹכֵךְ

וְהֶבֶל נְשָׁמוֹת פִּיךְ יְנַגֵּן?"

.

אָחִי וַאֲנִי וְתָוֶךְ אֵין, אָנוּ הָאֶחָד

שֶׁחֶצְיוֹ נְקֻדָּה הַנִּגְלֵית וְחֶצְיָהּ

נְקֻדָּה בִּלְתִּי־נִגְלֵית. אָחִי וַאֲנִי

כַּאֲשֶׁר יְבַקֵּשׁ אוֹר בָּעוֹר יַעֲבִיר

אֶת יָדוֹ עַל מִצְחִי, וַיַּחְזֹר שְׁחַרְחַר

וְרוּחוֹ יִוָּתֵר בְּעָרְפִּי וְשִׁיר עֶרֶשׂ              

בְּפִי יְנַגֵּן      

           .

אָחִי וַאֲנִי וְתָוֶךְ אֵין, אָנוּ הָאִילָן הָאֶחָד

שֶׁחֶצְיוֹ שָׁרְשֵׁי אֲדָמָה וְחֶצְיָהּ הַצַּמֶּרֶת

וּבְשֶׁקֶט אִוְשָׁה יִשָּׁמַע לִי אָחִי וְיִנְשֹׁב

מִתּוֹכִי בִּנְשִׁיקַת אֲחֵרוּת כְּלוֹחֵשׁ

בִּי: "נוֹלַדְנוּ בְּיַחַד

וְיַחַד נָמוּת,

בַּאֲשֶׁר תֵּלְכִי אֵלֵךְ אֲנִי,

רוּת."

.

בתום הראשית

מְשִׁיבִים אֶת הַפַּרְגּוֹד עַל פְּנֵי כַּלָּה 

עַד כִּי תֻּפְרַד תְּמוּנַת פָּנֶיהָ מִקּוֹלָהּ.

בְּעוֹד הַקּוֹל מְהַלֵּךְ בֵּין צִדֵּי הַמָּסָךְ       

אֶת פָּנֶיהָ הַקָּהָל כֻּלּוֹ שָׁכַח,

וּמִשּׁוּם שֶׁשָּׁכַח הַקָּהָל מַרְאִיתָהּ

שָׁכְחָה הִיא עַצְמָהּ אֶת דְּמוּתָהּ:

.

א

מִי זֶה גָּר בְּבִטְנִי מִי זֶה גָּר

כָּל הַלַּיִל יָרוּץ חֲלוֹמִי

מִי נִסְגָּר בְּבוֹא בֹּקֶר בְּקֶבֶר

בִּטְנִי, מִי הַזָּר שֶׁיֹּאמַר שְׁמוֹ

אֲנִי, מִי נִמְעָן שֶׁיִּקְרָא לִי

אִם בְּרִית אוֹ גְּזֵרָה

הַאִם פַּחַד הָרִינוּ                                  

אוֹ שֶׁמָּא בְּשׂוֹרָה

.

ב

"בִּמְהֵרָה, יוֹנָתִי, בִּמְהֵרָה

בְּרַחְמֵךְ לִוְיָתָן, בְּיָפְיֵךְ בְּעֵרַת הֶעָרִים

בִּמְהֵרָה בְּשִׁירָה שְׁעָרִים תִּפְעֲרִי

וּפֵרוֹת בְּרֵאשִׁית תַּהֲרִי

.

מַהֲרִי יוֹנָתִי מִן הָעִיר

שֶׁהָפְכָה אֶת לִבָּהּ כַּהֲפֹךְ דַּף הַשִּׁיר

וְעָבְרָה סְעָרָה זֶה מִכְּבָר

עַד אֲשֶׁר יֵלֵד פִּיךְ אֶת

צְרָחוֹת הֶעָבָר."

.

ג

הֲפוּכוֹת פָּנֶיךָ, אָח

אַךְ גּוּפְךָ עוֹד יְהַלֵּךְ אֱלֵי

מִזְרָח, לֹא שָׁכַח הֵיכָן

מְבוֹא הַלְּבָבוֹת

.

וְלִרְווֹת מִזּוֹ הַכְּרַךְ

שֶׁבְּלֵב מִדְבָּר תִּפְרַח

אִם תֵּלֵךְ אֱלֵי לִבָּהּ

וְאַתָּה מְנֻצָּח.

.

ד

צַח וְאָדֹם יִפְצַח בְּשִׁיר מִן הַחֲלוֹם

אָח לֹא יִדֹּם עַד אֶפְתַּח שַׁעֲרֵי הָעִיר

.

"בָּךְ אֶהְגֶּה

מִגֵּיא גֵּאוּת

אָצִיף גּוּפֵךְ

אִם לָאו נָמוּת

מִמְּלֵאוּת

עֵרוּת הַלֵּב             

פִּתְחִי לִי

רוּת."

.

ה. הבמה מתפרצת בדברים:

זְהִירוּת, זְהִירוּת, הַקָּהָל, אִם נִפְתַּח שְׁעָרִים אִם

נָסִיט הַגּוֹלָל, אִם נִפְעַל פְּעֻלַּת מַחֲזֶה, אִם נֹאמַר

מָה אֵרַע זֶה לָזֶה, אִם צוּרַת הַהַצָּגָה הִשְׁתַּחְרְרָה                

מִן הַסְּגִירוּת, הִתְבַּהֲרָה וְנֶחְרְזָה — אָז זְהִירוּת!

כִּי בִּמְהִירוּת יָכוֹל הַכֹּל לְהִשְׁתַּתֵּק. לִפְתֹּחַ שַׁעַר לַמָּשִׁיחַ

הוּא כְּמוֹ לְהִתְנַתֵּק מֵאָב וָאֵם (אָדָם קָדוֹשׁ בְּלֹא טַבּוּר –

שֶׁאֵין לוֹ עוֹד חַיֵּי דְּבָרִים וְלֹא דִּבּוּר)

.

כָּל הַסִּפּוּר הַזֶּה קָרוֹב יוֹתֵר מִדַּי, הָרֵיחַ עַז          

וְהָאוֹרוֹת טִנְּפוּ יָדַי, הִסְתָּעֲפוּ שְׁבִילֵי אוּלָם

וְאֶת קוֹלָם שֶׁל הַצּוֹפִים אֶשְׁמַע מֵעֵת לְעֵת –

צְחוֹק רָם בַּמַּרְתְּפִים. אַךְ קוֹל אַחֵר דּוֹפֵק

(אָמַרְנוּ, זְהִירוּת) כָּל זֶה הָיָה כִּמְעַט בָּהִיר –

הָעִיר פָּרְחָה מִתּוֹךְ הָרוּת, הָרוּת פָּרְחָה מִן הַחֲלוֹם

וּמִי חָלַם? (כָּל הַמֹּחוֹת הָרְדוּמִים שֶׁבָּאוּלָם).

עוֹד לֹא לָקוּם, עוֹד לֹא לָקוּם עוֹד לֹא לִבְכּוֹת

מִזִּכְרוֹן עָרִים אֲשֶׁר אָהַבְתְּ מִזֵּכֶר אֲהָבוֹת

שֶׁהִתְרַחֲבוּ בְּתוֹךְ קִרְבֵּךְ עַד אַגָּדָה

(הַאִם גִּלַּמְתְּ אֵי־אָז תַּפְקִיד שֶׁמִּי בָּדָה?)

וְאִם נִפְתַּח עַתָּה לָאָח אוֹ אִם הָעִיר

תִּשְׁכַּח שֶׁרוּחַ הַמִּזְרָח הָפְכָה גּוּפָהּ לְעוֹד גַּרְגֵּר־

עָפָר נִדָּף, אִם מִמְּרוֹמֶיהָ עוֹד נִשְׁקָף

עוֹלָם קוֹדֵם בִּבְהִירוּת – אָז זְהִירוּת.        

            .

יָמִים רָמִים אוֹמְרִים לִפְסֹעַ כָּאן בַּגּוּף

לְהִתְגַּלְגֵּל מִזְּמַן לִזְמַן — הֵן הַבָּשָׂר הַזֶּה

שָׁקוּף וּמִתְמַשֵּׁךְ, אַךְ הַטֵּרוּף צוֹעֵד עִמָּם

וְהוּא קָדוֹשׁ וְהוּא הַצֶּלֶם בָּאוּלָם.

הוּא הַנֶּעְלָם הַמְגַלֶּה אֶת הַהֹוֶה

(כְּמוֹ עֶרְוָתוֹ הַחֲשָׁאִית, כְּמוֹ בְּאֵר שֶׁהוּא מַרְוֶה בָּהּ

צִמְאוֹנוֹ הָאֵינְסוֹפִי לְמִגְבָּלָה: לִזְמַן-מָקוֹם

הֱוֵה אוֹמֵר — לִגְאֻלָּה).

כָּל שֶׁאֵרַע מִזְּמַן רֵאשִׁית רוֹצֶה לִפְרֹץ,

כָּל הֶעָתִיד שֶׁעוֹד לֹא בָּא רוֹצֶה לִנְעֹץ שִׁנָּיו בַּפְּרִי

בְּטֶרֶם שָׁב אֶל מַעֲבֵה הָאֲדָמָה

וְנֶהֱפַךְ שׁוּב לִזְמַן־זֶרַע וּדְמָמָה. וְכָךְ עַכְשָׁו

רוֹחֵב מֵעֵבֶר לִגְבוּלָיו: הוּא הַיָּד הָרוֹשֶׁמֶת,

בָּהּ נִכְתָּב מַה שֶּׁאֵי־אָז הֻמְחַז בְּגוּף הָאֲהוּבִים,

בְּגוּף הָעִיר. הוּא הַמְשׁוֹרֵר, וְהֶעָתִיד כֻּלּוֹ – הַשִּׁיר.

.

רְאוּ שָׁמַיִם – הַקָּהָל שֶׁבַּכָּחֹל – וְהַאֲזִינוּ

לְשִׁירַת עָפָר וָחוֹל: –  עַל גְּחוֹנֵנוּ זוֹחֲלִים

וּבִתְזוּזוֹת עוֹר וּפָנִים אָנוּ מַתְוִים אֶת מַסְלוּלֵי

הָעֲנָנִים. וּמַעֲלִים עַל פְּנֵי הָאָרֶץ אֶת הַצֵּל –

תָּוֵי אֵלִים וּמַלְאָכִים נוֹפְלִים מִגּוּף דָּבָר עָצֵל

וּמְסֻגָּר, דָּבָר אַחֵר שֶׁגָּר בּוֹ קָם –

רְאוּ שָׁמַיִם דְּיוֹקַנְכֶם אֲשֶׁר נִרְקָם.

שִׁמְעוּ שָׁמַיִם לְכֹחוֹת הַהַמְחָזָה –

לְכָל אוֹתָן תְּזוּזוֹת אַקְרַאי שֶׁהַשַּׂחְקָן כְּמוֹ

הָזָה מֵאֵין־מָקוֹם, וּמֵאֵין־מָקוֹם הַזֶּה חָזַר

בְּהִיר־פָּנִים אֲשֶׁר נִקְרָא לוֹ כָּאן שְׁחַרְחַר.

.

מָחָר יוֹם חַג (כָּךְ כָּל מָחָר בַּמַּחֲזֶה),

מָחָר פִּתְאֹם נַכִּיר זֹאת זֶה בָּזֶה –

אֶת שֶׁחָזִינוּ מִמְּרוֹמֵי הָאֲחֵרוּת

נוּכַל לְפֶתַע לְהַרְגִּישׁ כְּהִזָּכְרוּת.

אָך זְהִירוּת – הַהִתְגַּלּוּת הִיא כְּגוֹלָה,

הַרְחֵק מִלֵּב הַכְּרַךְ בִּגְבוּל הַחוֹל עוֹלָה

כִּמְעַט נִדַּחַת הַכְּנִיסָה אֶל הַהֵיכָל

כִּמְעַט בִּקְצֵה גְּבוּל הַיְכֹלֶת – הַמְיֻחָל

.

וְלוּ נִמְחַל עַל שְׁנוֹת הָאוֹר שֶׁכְּבָר עָבְרוּ

עַל הַמִּדְבָּר הֲלֹא־נִגְמָר, עַל מָה וּמִי שֶׁלֹּא

חָזְרוּ, עַל הַזְּרָעִים הַנְּמַקִּים בָּאֲדָמָה

כָּל עוֹד אֵין זְמַן עָתִיד שֶׁלֹּא רָשׁוּם שְׁמָמָה.

וְלוּ נָבִין, אֵרַע לָנוּ כָּל זֶה מִכְּבָר:

הָרְחוֹבוֹת לִבָּם גָּאָה וְאָז נִשְׁבַּר,

עָבָר גָּדוֹל רְווּי תִּקְווֹת וַאֲהוּבִים

כְּעִיר רַבָּה בָּהּ הָאוֹרוֹת כֻּלָּם כָּבִים.

הַכּוֹכָבִים כֹּה רְחוֹקִים, אֵין נֶחָמָה

בְּמַה שֶּׁלֹּא רָעַד מִיֹּפִי וְאֵימָה,

שֶׁבְּחֵיקֵנוּ הִצְטַנֵּף, בִּקֵּשׁ מִסְתּוֹר

מִפְּנֵי הַמְּהוּמָה אֲשֶׁר מִמֶּנָּה לֹא יַחְזֹר.

מִשִּׁכְחָה שֶׁבָּהּ נֹאבַד אִישׁ מֵאָחִיו –

אֵיךְ נְזַהֶה פְּנֵי אֲהוּבֵינוּ, אֵיךְ נָשִׁיב

אֶת לֵב הַזְּמַן אֶל מְקוֹמוֹ – אֶל מְחוֹזוֹת

הַהַבְטָחָה? – וְשׁוּב לוֹחֵשׁ זְמַן בְּאָזְנֵנוּ:

לֶךְ לְךָ. כֵּן לוּ נָבִין –

אֵינָם שָׁבִים, לֹא בְּגוּפָם; מַה שֶּׁמָּעַד

וְלֹא נוֹלַד לוֹ זֶרַע אוֹ שֵׁם חַי לָעַד,

מַה שֶּׁנִּקְבַּר עָקָר נוֹשֵׂא כְּאֵב קָלוֹן

וּמְבַקֵּשׁ לוֹ גּוּף-גּוֹאֵל כְּעוֹד מַחְלוֹן.

אָנוּ חַלּוֹן בֵּין אָז לִזְמַן הֶמְשֵׁךְ רָחָב,

מֵשִׁיב הַנֶּפֶשׁ לְנַחֲלֵי אַכְזָב,

וְהָרָעָב אֲשֶׁר מַפְגִּיעַ חֲלָלִים –                    

עָנִי אָמַר תְּפִלָּה — עָנִינוּ שִׁבֳּלִים.

.

כֵּלִים גְּדוֹלִים אָנוּ, גּוּפֵנוּ גּוּף-תְּמוּרוֹת –

שׁוֹטֶה תּוֹעֶה בַּכְּרַךְ אוֹ קוֹל קוֹרֵא קוֹרוֹת,

גַּן עֵדֶן אוֹ תֵּבֵל – חָלָל עוֹטֶה צוּרוֹת

הוֹפֵךְ עוֹרוֹ שֶׁל הַמִּדְבָּר לִשְׂדֵה בְּאֵרוֹת.

כֵּלִים גְּדוֹלִים אָנוּ, מֹחֵנוּ הַשָּׂדֶה

הַמִּתְפָּרֵשׂ עַד לְהֵיכָן שֶׁהוּא בּוֹדֶה,

כְּכָל אֲשֶׁר יַרְחִיק, כְּכָל אֲשֶׁר יִזְרַע

יְהֵא פּוֹדֶה עוֹד רִיק אֶל רֳאִי נְהָרָה.

כֵּלִים גְּדוֹלִים אָנוּ, רוּחֵנוּ הַבְּאֵר

הַמְחַבֶּרֶת יָם לְיָם אִם תַּעֲמִיק מֵעֵבֶר

לְחַיֵּי אָדָם וַאֲדָמָה, עַד לַתְּהוֹם

נוּכַל מִפִּי בְּאֵר אֲוִיר עוֹלָם לִנְשֹׁם.

.

כֵּלִים גְּדוֹלִים אָנוּ, כֵּלִים לְזִכָּרוֹן

הַזְּמַן חַיָּה פְּצוּעַת רַגְלַיִם מִתְגַּלְגֶּלֶת בַּמִּדְרוֹן

עַד קְצֵה עוֹלָם – אִם לֹא נִהְיֶה לָהּ שְׁעָרִים,

אִם לֹא נַצִּיב גּוּף זִכְרוֹנֵנוּ כִּגְשָׁרִים –

הֲיִבָּרֵא עוֹלָם חָדָשׁ, הֲיִתְחַדֵּשׁ

הַזְּמַן שֶׁאַךְ נִמְתַּח – הוֹלֵךְ וּמִתְרוֹשֵׁשׁ?

.

עַד לְהֵיכָן יוּכַל הַזְּמַן הַזֶּה לִרְזוֹת

בְּטֶרֶם אָנוּ, הַכֵּלִים, שׁוּב לֹא נִמְצָא מַה לְּהַזּוֹת

אֶל תּוֹךְ קִרְבֵּנוּ? עַד אֲשֶׁר יָבוֹא הָרִיק

וּכְלִי גָּדוֹל יְהֵא רַק עוֹר קְלִפָּה מַבְרִיק?

נִמְצָא אָז מָה אֶל אֵשׁ הַשֵּׂכֶל לְהָרִיק? וְאֵין דָּבָר

שֶׁלֹּא יִבְעַר כְּהֶבֶל קַשׁ – גַּם הֶעָתִיד גַּם הֶעָבָר                     

יִכְלוּ בְּזוֹ הַבְּעֵרָה, אִם לֹא נִזְרַע אֶת זִכְרוֹנֵנוּ

בְּאַדְמַת הַבִּמְהֵרָה, עַד שֶׁיָּשׁוּב שִׁיבָה. שָׁעָה קְרֵבָה

הֱיִי-נָא רַחֲמִים

וְהִתְעַטְּפִי בְּזִיו-הִלַּת דִּבְרֵי יָמִים.

.

.

רות פוירשטיין היא משוררת, אמנית רב תחומית ומאסטרנטית לספרות באוניברסיטת תל אביב. שיריה ראו אור בכתבי עת שונים ובגיליון המוסך מ05.07.23. שירי התמונה לקוחים מתוך ספרה הראשון "ספר שכחה וגאולה: חזיון בארבע מערכות לבמה בלתי־אפשרית" שעתיד לראות אור בהוצאת בלימה ובעריכת טל ניצן.

.

.

» במדור ארוכים בגיליון הקודם של המוסך: "במדבר", שיר מאת מיכל כהן

.

לכל כתבות הגיליון לחצו כאן

מוסך 420 315

 

להרשמה לניוזלטר המוסך

לכל גיליונות המוסך לחצו כאן