הזכרת הנשמות שהוסתרה בין דפי הספר הסובייטי: כתב יד נדיר מלמד כי גם תחת הדיכוי היו יהודים שהתעקשו לשמר משהו מדת אבותיהם.
מרגע שהידקה המהפכה הסובייטית את אחיזתה בכל מרחביה העצומים של האימפריה הצארית שעל חורבותיה היא קמה, אולצו יהודים מאמינים רבים לנטוש את דת אבותיהם ולהכריז על נאמנותם הבלתי מתפשרת לערכיה של המהפכה. רבים עשו זאת בחפץ לב ומתוך אמונה באפשרויות הבלתי מוגבלות שתעמיד בפניהם ברית המועצות. אחרים עשו זאת בהסתייגות ובחוסר ברירה. מיעוט יהודי לא מבוטל החליט לשמר בסתר את עיקרי הדת שהלכה ונשכחה מזיכרונם.
עדות מרגשת לשמירת גחלת היהדות בידי אנוסי המהפכה אנו מוצאים על גבי דפי המגן (העמודים הראשונים שלפני גוף הטקסט של הספר) של ספר סובייטי שהודפס בהומל (גומל), עיר הממוקמת בדרום מזרח בלארוס. בצד אישורו הרשמי של משרד התרבות על הדפסת המהדורה, כתב בעליו היהודיים של הספר תפילה להזכרת נשמות משפחתו וקרוביו.
עיון בכתב היד מלמד כי העברית לא הייתה שפה בה היה מורגל אותו יהודי עלום שם לכתוב, וטעויות כתיב רבות מופיעות בתפילה. עובדה זו מחזקת את השערתנו שהתפילות נכתבו מהזיכרון ולא הועתקו מטקסט כתוב – דבר שהיווה עבירה חמורה בתקופתו.
ניסיונותינו לתארך את כתב היד העלו חרס. אנו יודעים שהספר עצמו הודפס בהומל, עיר בה התקיימה קהילה יהודית לפחות מן המאה ה-16. באוגוסט 1941, כבש הוורכאמט את העיר. מרבית יהודי הומל פונו מבעוד מועד על ידי הצבא האדום הנסוג. 4000 היהודים שנותרו בעיר נרצחו בידי הגרמנים.
האם עובדה זו מהווה אישור לכך שהתפילה נכתבה לפני מלחמת העולם השנייה? בהחלט ייתכן שזה המצב. עם זאת, ידוע שיהודים מעטים ששרדו את המלחמה חזרו להומל בתום המלחמה האיומה, ואפשר שאחד מהם חיבר את כתב היד.
הכתבה נכתבה יחד עם מחלקת כתבי-יד והמכון לתצלומי כתבי-יד
***
כתבות נוספות:
****
תגובות על כתבה זו