מסע הפלאים של סלמה לגרלף ואהובתה בירושלים

בסוף המאה ה-19 יצאו כלת פרס נובל לספרות סלמה לגרלף ואהובתה הסופרת היהודיה סופי אלקן, אל ירושלים. בעיר הקודש פגשו את חברי הקבוצה המסתורית של המושבה האמריקנית-שוודית. בסוף יצא מזה ספר שזיכה את לגרלף בנובל

סופי אלקן (מימין) וסלמה לגרלף

"היה אוגוסט לוהט בארץ-ישראל. כל יום ריחפה השמש גבוה מעל לראשי בני האדם. עננה לא נראתה בשמים, ומאז אפריל לא ירד גשם. אומנם, לא היה רע יותר מן הרגיל בשנה אחרת, אף על פי כן היה כמעט קשה עד לבלתי נשוא. לא היה ידוע, מה לעשות בשביל שאפשר יהיה לשאת את החום, או אנה לברוח כדי להימלט ממנו."

(מתוך "ירושלים" סלמה לגרלף, חלק שני)

סלמה וסופי

לפני יותר ממאה שנה ביקרו בירושלים הסופרות סלמה לגרלף וסופי אלקן. לגרלף הייתה אז בשנות הארבעים לחייה ואלקן הייתה מבוגרת ממנה. זה היה חלק מטיול ארוך במזרח התיכון שבמהלכו עברו גם במצרים, אבל ירושלים הייתה בהחלט גולת הכותרת של המסע. הן שהו בעיר תקופה ארוכה ואת הזיכרונות וההשראה מהעיר שזרה לגרלף בספר "ירושלים" שכתבה כשחזרה לשוודיה. זה היה אחד הספרים שבזכותם העניקה לה האקדמיה השוודית את פרס הנובל לספרות בשנת 1909.

לגרלף נולדה באחוזה משפחתית גדולה בשם מארבאקה, בדרום מערב שבדיה. כשהייתה בת שלוש חלתה בפוליו, רגליה נפגעו ומאז היא צלעה. היא נשארה בבית עם סבתה ולמדה ממורים פרטיים. האגדות ששמעה מסבתה ומעובדי החווה יחד עם סיפורי המיתולוגיות של עמי הצפון שסיפרו לה ושקראה, היו מקור ההשראה העיקרי שלה. בנאומה בטקס הענקת  פרס הנובל, היא הודתה להם ואמרה שהיא חבה להם חוב גדול.
כשהייתה לגרלף בת 20, מת אביה, המשפחה התרוששה והיא נאלצה למכור את האחוזה, לנסוע לשטוקהולם וללמוד הוראה. אחרי כן היא לימדה במשך עשר שנים ומזמן לזמן פרסמה שירה בכתבי עת. כשזכתה בפרס בתחרות ספרותית, החליטה להתמסר לכתיבה. היא זכתה להצלחה ולכבוד, חייה היו מלאים בכתיבה ובחברה, אבל היא הייתה בודדה.

 

תמונת סלמה לגרלף וחתימתה. כרטיס תודה עבור הברכות ששלחו לה ליום הולדתה ה-70

סופי אלקן (מקודם סולומון) הייתה סופרת ומתרגמת שוודית-יהודיה. היא נולדה למשפחה מבוססת ומשכילה, נישאה בגיל צעיר ונולדה לה בת. בחג המולד של שנת 1879 קרה לה אסון נוראי ובעלה מת ממחלה. למחרת מתה גם בתה. כמה ימים אחרי כן מת אביה.

עבר זמן ארוך עד שהצליחה לבנות את חייה מחדש. הדרך להחלמה עברה דרך התרגום והכתיבה.

 

הסופרת היהודיה-שוודית סופי אלקן.
התמונה לקוחה מאוסף אברהם שבדרון

 

כשלגרלף ואלקן הכירו, ב-1894, נרקמה ביניהן חברות נפש וגם זוגיות. זה היה הקשר המשמעותי ביותר בחייהן. שתיהן היו מבריקות ומצליחות, נשים סקרניות, מוכשרות ועצמאיות. אלקן אהבה לטייל מגיל צעיר ו"חרשה" כבר את אירופה. ב-1895 יצאו השתיים למסע באיטליה. הן היו חופשיות ואוהבות ורצו לטייל בעולם ולכתוב. אחרי תקופת הטיולים באירופה הגיע זמן ההרפתקה במזרח התיכון. זו הדרך שהובילה אותן לביקור הממושך בארץ ישראל ובירושלים, בסוף המאה ה-19 ובחודשים הראשונים של המאה ה-20.

ירושלים

במהלך ביקורה בירושלים, הסתקרנה סלמה לגרלף מהחיים המיוחדים של  הקהילה השוודית שהצטרפה למושבה האמריקנית בירושלים של סוף המאה ה-19.

​אנשי המושבה היו חלוצים, פורצי דרך, הם תרמו לפיתוח החקלאות באזור, זרעו סמוך למושבה שדות תבואה, וגידלו יבולים של תפוחי אדמה, ענבים וזיתים. הם הקימו לולים ורפתות ופיתחו את משק החלב. הם הקימו מפעלי אריגה ורקמה ובנו מאפייה. הם היו גם חלוצי הצילום בארץ.

הם חיו יחד כמו מין קיבוץ או קומונה. מבחוץ לא הבינו בדיוק איך העניינים מתנהלים שם, ונהגו בהם בחשדנות. אורח החיים המשותף שלהם נחשב ללא מוסרי, והיו כאלה שלא ראו בהם נוצרים אדוקים אלא קנאים דתיים. הם מצידם היו דווקא ידידותיים והצליחו לקשור קשרים טובים עם בני המקום.

ככל שלמדה לגרלף  להכיר אותם, היא התרשמה מהם עוד ועוד. זו הסיבה שמכל הדברים שראתה בירושלים, בחרה לשים את בני המושבה האמריקנית-שוודית במרכז הרומן הגדול שלה. הספר מתחיל בחיים השלווים של האיכרים בשוודיה, וממשיך ומספר על חייהם מאז הגיעו לירושלים. כמו החלוצים שלנו גם החלוצים של לגרלף התמודדו עם הפער הגדול בין החלום למציאות. בין ירושלים הנשגבת של זהב ושל אור לירושלים של מטה, של בתים אפורים ומכוערים, של עוני, של קבצנים, של צמא ומחלות. הספר שלה היה רומנטי ולא לגמרי ביקורתי כלפי החיים בקהילה. אפשר שבגלל ההיכרות הקרובה שלה איתם, היא לא הרגישה שהיא יכולה לספר את כל האמת עליהם כפי שהייתה.

"ירושלים" היה ספר שהשפיע באופן עמוק על ספרות התקופה. הספרות הסקנדינבית הייתה אז נודעת מאוד והיא מצאה את דרכה לספרות העברית דרך אנשי הספר והמתרגמים שקראו את הספרות השוודית ברוסית ולימים תרגמו אותה לעברית. לספר "ירושלים" הייתה גם השפעה גדולה על התנועה הציונית, זאת אפילו שהרומן תיאר את מימוש חלום החיים בארץ הקודש, על ידי נוצרים לא יהודים ומבעד לעיניים לא-יהודיות. בגלל העניין הרב שהיו בו עבור היהודים, הציונים והכמהים לירושלים, תורגם הספר לעברית כבר בשנת 1922.

 

איור של אינר נרמן מתוך מהדורה שוודית של הספר ירושלים, משנת 1934

 

את הספר "ירושלים" הקדישה לגרלף לאהובתה סופי "ידידתי לחיים ולספרות".

מגע ראשון עם יהודי צנעא

בגיל 30, החליט הרמן בורקהרט לנטוש את עבודתו כסוחר. במהלך מסע לתימן בשנת 1901, נתקל באחת הקהילות המבודדות והשכוחות של העם היהודי. עיינו בתמונות:

הרמן בורקהרט החליט בגיל 30 לנטוש את עבודתו כסוחר ולנצל את הירושה של אביו המנוח כדי לתור את העולם ולתעד את הקהילות הנידחות ביותר בנמצא.

במהלך מסע לתימן בשנת 1901, הוא נתקל באחת הקהילות המבודדות והשכוחות של העם היהודי. התמונות שצילם ושלח חזרה הביתה עוררו סנסציה אדירה ברחבי יהדות אירופה כולה.

החיפוש אחר היהודי האותנטי היה עיסוק נפוץ בקרב קהילות יהודיות רבות במאה ה-19. רבים שאלו את עצמם בדרכים שונות: "האם באמת אנחנו חיים בדרכי העבר?"בדיוק באותן השנים החליט סוחר יהודי-גרמני, אשר הגיע לא מכבר לגיל 30, לנטוש את העסק המשפחתי ולצאת למסע חובק עולם שישלב את שתי האהבות הגדולות שלו: צילום וחקר עמים קדומים ואקזוטיים.

הרמן בורקהרט החליט לנצל את הירושה הנדיבה שעמדה לרשותו בכך שירכוש לעצמו דירה בדמשק, אשר תשמש בסיס למסעות המחקר וההרפתקה שתכנן. כבר בגרמניה למד ערבית וטורקית, שפות שאת ידיעתן הוא שכלל וניצל היטב.עוד לפני שיצא למסעותיו, ראה עצמו בורקהרט כאזרח חופשי של העולם, אדם חסר גבולות המסתובב במקומות בהם כף רגל אירופאית טרם דרכה. באחד ממסעותיו, בשנת 1901, נתקל בדיוק במקום שכזה.

באמצעו של מדבר צחיח וקשוח, הגיע אל העיר צנעא. במהלך שיטוטיו בעיר הבירה ההררית, נפגש באנשים שהדהימו אותו – בני הקהילה היהודית של צנעא, יהודים שהקשר איתם כמעט ונותק לחלוטין במהלך הדורות.יחד עם פמלייתו הגדולה, בילה בורקהרט כשנה עם בני הקהילה: הוא למד להכירם אישית, בחן ותיעד את מנהגיהם, שמע מהם את סיפורי החיים הייחודיים שלהם, תיעד כמעט כל מילה ביומניו האישיים ובעיקר, ובפעם הראשונה בהיסטוריה – צילם את בני הקהילה.

המאמר שכתב ופרסם בכתב העט היהודי-גרמני "Ost und West" הכיל את התמונות הראשונות והמרהיבות ביופיין של בני הקהילה היהודית בתימן. המחזה שנגלה בהן נפל על יהדות אירופה כרעם ביום בהיר. הנה, לאחר ניתוק בין אלפי שנים, התקבל סימן חיים מוחשי ואקזוטי של חיי יהדות תימן. נדמה היה שהנה, נמצא היהודי האותנטי ביותר בעולם, כזה שחי בריחוק מוחלט מכל השפעה זרה (כך האמינו באירופה).

ההתלהבות חצתה את קהילת קוראי המאמר והתמונות שצילם הפכו לגלויות דואר שנמכרו ונפוצו באלפיהן.האם כך נראו היהודים לפני הגלות? האם אלו יהודי הבית השני? למתעניינים שנסחפו אחר הידיעות על המפגש עם יהודי ארץ ישראל, המפגש עם קהילת צנעא המנותקת והמרוחקת מהציוויליזציה המערבית היה מפגש מסעיר פי כמה. הם ביקשו לבחון את סידור התפילה התימני האותנטי, את ההבדלים בין מסורות התנ"ך שלהם ל"שלנו" ובעצם, כל בדל מידע על מנהגיהם הייחודים.בשנת 1909, בזמן שליווה בורקהרט את הקונסול האיטלקי בדרכו מצנעא, שכנע אותו ההרפתקן והאתנוגרף הדגול לבחור במסלול שבו כף רגל של אדם אירופי לא דרכה מעולם.

השיירה המפוארת נתקלה במארב וניסיון השוד שתכננו הגנבים המדבריים השתבש נוראות: הרמן בורקהרט והקונסול האיטלקי נרצחו שניהם.בהלווייתו של בורקהרט הספיד אותו סוחר איטלקי שהיה לו לחבר מאז ביקורו האחרון בצנעא וסיפר שמותו הטראגי עורר אבל גדול בין היהודים שבצנעא, קהילה שהיו קרובות לליבו של ההרפתקן הנודע.

צילומים נדירים מפולין: העדות היחידה לבית הכנסת המפואר מעץ שעלה באש

בשנת 1768 בעיירה שניאדובו בצפון פולין, נבנה בית כנסת מיוחד, עשוי עץ. הוא תועד בצילומים נדירים זמן קצר לפני שעלה באש.

חזית בית הכנסת בשניאדובו

ב-30.9.1913, בדיוק בערב ראש השנה תרע"ד, הגיע לשניאודובו האדריכל והיסטוריון האדריכלות הפולני קונרד קלוש (Konrad Kłos) כדי לצלם את בית הכנסת העתיק, עשוי-העץ שבעיירה. הוא הנציח את בית הכנסת מכל הזוויות על בימתו, כיפתו, מרפסותיו, שתי עזרות הנשים וקירות העץ המצוירים שבו, וקלט בעדשתו גם את הגברים והנשים בני הקהילה היהודית וגם כמה פרות רועות באחו.

בית הכנסת בשניאודובו, שעל גדות נהר הנרב בפולין, נבנה בשנת 1768 ושמו יצא למרחוק בזכות מבנה העץ יוצא הדופן שלו. קלוש ביקש לצלמו במסגרת מיזם לתיעוד מבנים אדריכליים חשובים ברחבי פולין, מיזם שניהל יחד עם חברו, האדריכל אוסקר סוסנובסקי (Oskar Sosnowski).

 

חזיתות בית הכנסת מצפון-מערב

 

בית הכנסת בשניאדובו, שבו הייתה קהילה יהודית גדולה ומאורגנת, השתייך לקבוצה של בתי כנסת בצפון פולין מהמאה ה-17 ומתחילת המאה ה-18, שהיו מעשה אמנות והתהדרו בצורה חיצונית מיוחדת. בתי הכנסת הללו שכנו במבנים יוצאי דופן לא רק מבחינה אדריכלית, אלא גם מבחינה אמנותית – קירותיהם היו מצוירים והם היו מקושטים מבפנים. הדבר היה יוצא דופן בשל האיסור בדת היהודית על עשיית תמונות ופסלים לעבודה זרה.

באותה תקופה נאסר על קהילות יהודיות מסוימות, למשל בגרמניה, לקשט את פנים בתי הכנסת כדי לא להסיח את הדעת מהתפילה. לעומת זאת בפולין, התקיים יחס סלחני לקיומם של הקישוטים. חכמי ורבני פולין נדרשו לסוגיה והיו בהם קולות שונים: היה מי שהתיר לצייר צורות על כתלי בית הכנסת, אך בשום אופן לא בגובה פני האדם המתפלל, שלא יקרה שהאדם מתפלל אל מול הציורים (ר' אברהם אבלי בן חיים גוֹמבּינר, בעל 'מגן אברהם') והיו אחרים, למשל רבי עקיבא איגר מפוזנא, שהתיר לצייר אך ורק ציורים מעולם הצומח.

כיוון שלא הייתה ליהודים בפולין מסורת של בנייה, הם אימצו מודלים וטכניקות שהיו נפוצים באזורם, ויחד עם הבנאים, שִיכללו את המבנים ולפי הצורך, הרחיבו אותם. לדוגמה, את בית הכנסת בשניאדובו בנו לפי תכנית של ריבוע (החלל הפנימי ובו אולם התפילה) והוסיפו לו אגפים בהמשך. היה בבית הכנסת גג "שבור" כמו עשוי כמה מפלסים, בקצותיו היו מגדלים ובמבנה עצמו היו "גלריות" מקורות, יציעים ומעקות מגולפים. החזיתות, הכיפה וגגוני היציעים היו מעוטרים.

במרכז בית הכנסת בשניאדובו ניצבה הבימה, מתוך זה נגזר מבנה הכיפה שנסגרה עליה כמעין חופה. למרבה הצער שמות האדריכלים, הבנאים והאמנים שבנו את בית הכנסת, לא ידועים לנו כיום, אבל אפשר להתרשם מיופיו של בית הכנסת דרך הצילומים המרהיבים שצילם קלוש ב-1913:

 

תצלום המתמקד בראש הבימה. אפשר לראות בו את קירות העץ של בית הכנסת מבפנים

 

תצלום של תקרת בית הכנסת המתמקד בפנים כיפתו. צולם כנראה מתוך עליית הגג

 

פרט מגג בית הכנסת ומהעלייה לעזרת הנשים

 

צילום מתוך מרפסת עליית הנשים שבקומה השנייה של בית הכנסת

 

בסוף המאה ה-19 היו בשניאדובו כ-1,300 יהודים. בימי מלחמת העולם הראשונה, אז נשרף בית הכנסת, ציווה המפקד העליון של הצבא הרוסי לגרש מהעיירה את תושביה היהודיים. וכך היה. היהודים היגרו לערים אחרות או לארצות אחרות וב-1921 נותרו בה רק 386 יהודים. היישוב הצליח להתאושש מעט ולצמוח ל-869 איש, אישה, ילד וילדה, עד מלחמת העולם השנייה.

כשנכבשה העיירה על ידי הגרמנים ביוני 1941, הקיץ הקץ על מעט היהודים שנשארו בה. חלק מהם נחטפו והוצאו להורג במקום. האחרים נשלחו למסע לגטו לומז'ה שאל היעד הסופי שלו, מחנה ההשמדה אושוויץ, הם הגיעו בינואר 1943.

כמעט כל בתי הכנסת מעץ שהיו בפולין חרבו בימי השואה. התמונות הנדירות האלה הן תיעוד וזיכרון נדיר לבית הכנסת עשוי-העץ, שכמה חודשים מאוחר יותר נפגע במלחמת העולם הראשונה ונשרף עד היסוד, למרכז היהודי בשניאדובו בשיא ימי תפארתו ולמאות שנים של חיים יהודיים בפולין.

 

חזיתו של בית הכנסת ממזרח והגדר המקיפה את חצרו

התצלומים נמצאו בארכיונו של הרב והחוקר שמואל פוזננסקי.

תודה רבה לד"ר גיל וייסבלאי על העזרה בחיבור הכתבה.

 

מזמינים אתכם לקרוא גם את הכתבות הבאות:

אך אנו עוד נקום: סיפורה של שיירת נבי דניאל

איך מפה שנתלשה מעיתון עזרה להכריע את הקרב הקריטי בגולן במלחמת יום הכיפורים

סיפורו של גז סארין: הנשק הכימי שאפילו היטלר לא העז לעשות בו שימוש

 

חיים תחת אש: הרופא שצילם את ההרס שחוללה מלחמת העולם הראשונה

פליקס א' טיילהבר שירת כרופא במלחמת העולם הראשונה וצילם את החורבן וההרס שזרעו הפגזות הגרמנים

Theilhaber-715

תמונה מאוסף פליקס טיילהבר בספרייה הלאומית

פרוץ מלחמת העולם הראשונה באוגוסט 1914 הביא לגיוסם של מאות אלפי צעירים לשירות בצבא הגרמני. הגיוס חל על כל צעיר כשיר, לרבות אזרחיה היהודים של גרמניה – שרובם לקחו על עצמם את חובתם הצבאית באותה התלהבות כמו שאר האוכלוסייה. רופאים יהודים בגיל המתאים גויסו לשירות גם הם, במסגרת חיל הרפואה. הם היו לרופאים צבאיים בבתי החולים הרבים שהוקמו כדי להתמודד עם מספרם המאמיר של החיילים הפצועים שנזקקו לטיפול בעקבות הקרבות הקשים ב'המלחמה הגדולה'.

פליקס א' טיילהבר (1887–1956) היה רופא יהודי צעיר שלמד רפואה בברלין ובמינכן. בתקופת לימודיו התעניין טיילהבר בציונות ואף שקל לעלות לארץ ישראל. ואולם, פרוץ המלחמה מנע ממנו לממש את תוכניתו. הוא נענה לקריאה להתגייס ושירת את ארצו בתור רופא בכמה בתי חולים צבאיים. פליקס הוצב בעיקר בפולין, אבל נראה ששירת גם בחזית המערבית, בבלגיה. לפני שירותו בצבא הגרמני הוא שירת בתפקיד דומה בצבא הטורקי, בבלקנים.

 

Felix A. Theilhaber
פליקס א' טיילהבר

 

במלחמת העולם הראשונה חווה פליקס את אכזריותה האינטנסיבית של מלחמה כוללת. הסיבה לכך הייתה מספרם העצום של החיילים הפצועים שבהם טיפל, אבל התרבותם המהירה של האשמות אנטישמיות בתוך הצבא הגרמני לימדו אותו פן נוסף בזוועות המלחמה. טיילהבר האמין עמוקות כי היהודים הם אזרחים שווים בגרמניה, ומסיבה זו כתב ספר על חוויותיהם של טייסי קרב יהודים בחיל האוויר הגרמני, שהוקם זמן קצר קודם לכן.

טיילהבר חשב שתרומתם של יהודים ליחידת עילית כזאת תעיד היטב על מסירותם של לוחמים יהודים לגרמניה.

 

Felix A. Theilhaber
חיילים יהודים בארוחת חג במהלך מלחמת העולם הראשונה

 

במאמציו לאתר נתונים, חיפש טיילהבר טייסים ולוחמים שאיישו מטוסי קרב בשנים 1914–1918. הטייסים תקשרו עם פליקס באמצעות מכתבים שבהם תארו את חוויותיהם במלחמה ואף הוסיפו צילומים שהמחישו את סיפוריהם. את אחד מהמכתבים שלח פריץ בקהרט שהיה לא רק טייס קרב מהולל אלא גם זכה לעיטור הכבוד הגבוה ביותר שניתן בצבא הגרמני, מסדר בית הוהנצולרן. רצה הגורל, ובקהרט שירת באותה טייסת עם הרמן גרינג, שלימים היה מבכירי הנאצים ומפקד ה'לופטוואפה', חיל האוויר הגרמני, במלחמת העולם השנייה. סימלה של הטייסת היה צלב הקרס, וגם מטוסו של בקהרט נשא את הסמל. תמונה זו מעטרת את כריכת ספרו של טיילהבר על אודות טייסי הקרב היהודים שראה אור בשתי מהדורות בשנות העשרים של המאה הקודמת.

 

Jüdische Flieger im Weltkrieg
כריכת הספר טייסים יהודים במלחמת העולם הראשונה (Jüdische Flieger im Weltkrieg) מאת מאת פליקס א' טיילהבר

 

למזכרת אישית מימי המלחמה, אסף טיילהבר צילומים שאת חלקם ייתכן שאפילו צילם בעצמו. התמונות מתעדות את חיי היום-יום בבתי החולים הצבאיים שבהם עבד, אבל פליקס בחר גם נופים מהחזית המזרחית בפולין וברוסיה, ומהחזית המערבית בבלגיה. תמונות העיר לֵוֶון (Leuven) מתעדות את ההרס הגדול שגרמו הפגזות הארטילריה מגרמניה לעיר, שגונו לאחר מכן בידי גופים בינלאומיים רבים בהיותן שימוש בלתי סביר בכוח נגד מדינה שהכריזה על ניטרליות.

לוון

לדלג לתוכן הראשימעבר לסרגל הכלים אודות וורדפרס הספרנים 3שדרוג 3 תוספים 2828 תגובות בהמתנה חדש הצג את Posts SEOEnter a focus keyphrase to calculate the SEO score קודים קצרים של Toolset WP Edit WP Rocket עב שלום, נתי גבאי יציאה אפשרויות תצוגה עזרה Edit Post הוסף חדש Media Translation שונה לגמרי עכשיו לפרטים נוספים מקסם הוספת כותרת חיים תחת אש: הרופא שצילם את ההרס שחוללה מלחמת העולם הראשונה קישור ישיר: https://blog.nli.org.il/theilhaber/ ‎עריכה הוספת מדיהFields ו-ViewsContent Layout Editorויזואליעורך טקסט פיסקה רגילה P מספר מילים: 519 הטיוטה נשמרה: 9:15. עדכון אחרון מאת נתי גבאי ב-11 ביוני 2019 בשעה 10:35 פתיחת/סגירת תפריט: Language Language of this post Translation Priority edit terms This is a translation of Translations (hide) אנגלית Media attachments Duplicate uploaded media from original Duplicate featured image from original פתיחת/סגירת תפריט: Template Layout Selected template Layout: Posts pages ערוך פריסה זו Stop using this Template Layout פתיחת/סגירת תפריט: פרסום תצוגה מקדימה (נפתח בטאב חדש) מצב: פורסם עריכה עריכת סטטוס ניראות: ציבורי עריכה עריכת נראות גרסאות: 5 להשוות השוואת גרסאות פרסום: 11 ביונ 2019 @ 10:35 עריכה עריכת תאריך ושעה Readability: דרוש שיפור SEO: לא זמין נקה זיכרון מטמון להעביר לפח פתיחת/סגירת תפריט: קטגוריות כל הקטגוריות הנפוצים ביותר מרגש ישראלי מאמין מפתיע מצחיק To add categories that already exist in other languages go to the category management page +קטגוריה חדשה פתיחת/סגירת תפריט: תגיות תגית חדשה להפריד תגיות בפסיקים לבחור מבין התגיות הנפוצות ביותר פתיחת/סגירת תפריט: WP Rocket Options לעולם אל תשמור עמוד זה במטמון הפעל אפשרויות אלו על פוסט זה: LazyLoad for images LazyLoad for iframes/videos כווץ/מזג HTML כווץ/מזג CSS כווץ/מזג JS CDN Optimize CSS Delivery Defer JS Note: None of these options will be applied if this post has been excluded from cache in the global cache settings. פתיחת/סגירת תפריט: תמונה ראשית Theilhaber-715 לחצו על התמונה כדי לערוך או לעדכן הסר תמונה ראשית פתיחת/סגירת תפריט: Authors Click on an author to change them. Drag to change their order. Click on Remove to remove them. הספרייה הלאומיתהספרייה הלאומית Search for an author פתיחת/סגירת תפריט: Yoast SEO SEO קריאוּת חברתי מתקדם ביטוי מפתח למיקודעזרה בבחירת ביטוי מפתח מושלמים למיקוד(Opens in a new browser tab) תצוגה מקדימה SEO title preview:https://blog.nli.org.il › theilhaber חיים תחת אש: הרופא שצילם את ההרס שחוללה מלחמת העולם הראשונה Url preview: Meta description preview: פליקס א' טיילהבר שירת כרופא במלחמת העולם הראשונה וצילם את החורבן וההרס שזרעו הפגזות הגרמנים Mobile previewDesktop previewEdit snippet ניתוח SEO הזן ביטוי מפתח למיקוד כדי לחשב ציון SEO הוסף ביטוי מפתח רלוונטיים עוגני תוכן פתיחת/סגירת תפריט: Post extras Extra link title תמונה מאוסף פליקס טיילהבר בספרייה הלאומית Extra link url Editor choice Main post Will be shown first at the home page Popularity 72 Hide featured image at post page פתיחת/סגירת תפריט: גרסאות נתי גבאי, לפני חודש 1 (11 ב6, 2019 בשעה 10:35) נתי גבאי, לפני חודש 1 (11 ב6, 2019 בשעה 10:33) [שמירה אוטומטית] רעות פלוס, לפני חודש 1 (11 ב6, 2019 בשעה 10:08) [שמירה אוטומטית] רעות פלוס, לפני חודש 1 (11 ב6, 2019 בשעה 10:08) רעות פלוס, לפני חודש 1 (11 ב6, 2019 בשעה 10:03) פתיחת/סגירת תפריט: תקציר תקציר פליקס א' טיילהבר שירת כרופא במלחמת העולם הראשונה וצילם את החורבן וההרס שזרעו הפגזות הגרמנים התקציר הוא הקדמה או סיכום לתוכן, וניתן להשתמש במידע זה בתבנית. פתיחת/סגירת תפריט: שדות מיוחדים שם ערך מפתח wpcf-extra-link-title ערך תמונה מאוסף פליקס טיילהבר בספרייה הלאומית מפתח wpcf-popularity ערך 72 שדה מיוחד חדש: שם ערך חדש שדות מיוחדים משמשים בכדי לשמור מידע נוסף אודות הפוסט, וניתן להשתמש במידע זה בתבנית. פתיחת/סגירת תפריט: דיון פתוח לתגובות פתוח לטראקבאקים ופינגבאקים פתיחת/סגירת תפריט: מזהה לכתובת מזהה לכתובת theilhaber פתיחת/סגירת תפריט: Multilingual Content Setup Do not make 'Posts' translatable Make 'Posts' translatable Make 'Posts' appear as translated Custom taxonomies Translation Priorities Translate Do nothing Translate Do nothing Show system fields Custom fields wpcf-extra-link-title Don't translate Copy Copy once Translate wpcf-popularity Don't translate Copy Copy once Translate Note: Custom taxonomies and custom fields are shared across different post types. פתיחת/סגירת תפריט: תגובות הוספת תגובה עדיין אין תגובות. פתיחת/סגירת תפריט: Facebook Instant Articles Development Mode This post will be available as Instant Article once it is shared on Facebook. This post was transformed into an Instant Article with no warnings [Toggle debug information] תודה שהשתמשת בוורדפרס. גרסה 5.2.2 סגור את פאנל המדיה הוספת מדיה סינון לפי סוגסינון לפי תאריךאפס את כל המסנניםחיפוש מדיה חיפוש בפריטי מדיה... רשימת קבצים מצורפים פרטי הקובץ lowen4.jpg 21 ביולי 2019 102 KB 641 על 439 פיקסלים עריכת תמונה למחוק לצמיתות טקסט אלטרנטיבי לוון תאר את מטרת התמונה (נפתח בטאב חדש). השאר ריק אם התמונה דקורטיבית בלבד.כותרת lowen4 כיתוב תיאור העתק קישור https://blog.nli.org.il/wp-content/uploads/2019/06/lowen4.jpg שדות החובה מסומנים * Media Categories No Media Categories found. Add some. הגדרות תצוגה יישור קישור אל http:// גודל 4 נבחרו עריכת בחירהנקה הוספה לתוכן

לדלג לתוכן הראשימעבר לסרגל הכלים אודות וורדפרס הספרנים 3שדרוג 3 תוספים 2828 תגובות בהמתנה חדש הצג את Posts SEOEnter a focus keyphrase to calculate the SEO score קודים קצרים של Toolset WP Edit WP Rocket עב שלום, נתי גבאי יציאה אפשרויות תצוגה עזרה Edit Post הוסף חדש Media Translation שונה לגמרי עכשיו לפרטים נוספים מקסם הוספת כותרת חיים תחת אש: הרופא שצילם את ההרס שחוללה מלחמת העולם הראשונה קישור ישיר: https://blog.nli.org.il/theilhaber/ ‎עריכה הוספת מדיהFields ו-ViewsContent Layout Editorויזואליעורך טקסט פיסקה רגילה P מספר מילים: 519 הטיוטה נשמרה: 9:15. עדכון אחרון מאת נתי גבאי ב-11 ביוני 2019 בשעה 10:35 פתיחת/סגירת תפריט: Language Language of this post Translation Priority edit terms This is a translation of Translations (hide) אנגלית Media attachments Duplicate uploaded media from original Duplicate featured image from original פתיחת/סגירת תפריט: Template Layout Selected template Layout: Posts pages ערוך פריסה זו Stop using this Template Layout פתיחת/סגירת תפריט: פרסום תצוגה מקדימה (נפתח בטאב חדש) מצב: פורסם עריכה עריכת סטטוס ניראות: ציבורי עריכה עריכת נראות גרסאות: 5 להשוות השוואת גרסאות פרסום: 11 ביונ 2019 @ 10:35 עריכה עריכת תאריך ושעה Readability: דרוש שיפור SEO: לא זמין נקה זיכרון מטמון להעביר לפח פתיחת/סגירת תפריט: קטגוריות כל הקטגוריות הנפוצים ביותר מרגש ישראלי מאמין מפתיע מצחיק To add categories that already exist in other languages go to the category management page +קטגוריה חדשה פתיחת/סגירת תפריט: תגיות תגית חדשה להפריד תגיות בפסיקים לבחור מבין התגיות הנפוצות ביותר פתיחת/סגירת תפריט: WP Rocket Options לעולם אל תשמור עמוד זה במטמון הפעל אפשרויות אלו על פוסט זה: LazyLoad for images LazyLoad for iframes/videos כווץ/מזג HTML כווץ/מזג CSS כווץ/מזג JS CDN Optimize CSS Delivery Defer JS Note: None of these options will be applied if this post has been excluded from cache in the global cache settings. פתיחת/סגירת תפריט: תמונה ראשית Theilhaber-715 לחצו על התמונה כדי לערוך או לעדכן הסר תמונה ראשית פתיחת/סגירת תפריט: Authors Click on an author to change them. Drag to change their order. Click on Remove to remove them. הספרייה הלאומיתהספרייה הלאומית Search for an author פתיחת/סגירת תפריט: Yoast SEO SEO קריאוּת חברתי מתקדם ביטוי מפתח למיקודעזרה בבחירת ביטוי מפתח מושלמים למיקוד(Opens in a new browser tab) תצוגה מקדימה SEO title preview:https://blog.nli.org.il › theilhaber חיים תחת אש: הרופא שצילם את ההרס שחוללה מלחמת העולם הראשונה Url preview: Meta description preview: פליקס א' טיילהבר שירת כרופא במלחמת העולם הראשונה וצילם את החורבן וההרס שזרעו הפגזות הגרמנים Mobile previewDesktop previewEdit snippet ניתוח SEO הזן ביטוי מפתח למיקוד כדי לחשב ציון SEO הוסף ביטוי מפתח רלוונטיים עוגני תוכן פתיחת/סגירת תפריט: Post extras Extra link title תמונה מאוסף פליקס טיילהבר בספרייה הלאומית Extra link url Editor choice Main post Will be shown first at the home page Popularity 72 Hide featured image at post page פתיחת/סגירת תפריט: גרסאות נתי גבאי, לפני חודש 1 (11 ב6, 2019 בשעה 10:35) נתי גבאי, לפני חודש 1 (11 ב6, 2019 בשעה 10:33) [שמירה אוטומטית] רעות פלוס, לפני חודש 1 (11 ב6, 2019 בשעה 10:08) [שמירה אוטומטית] רעות פלוס, לפני חודש 1 (11 ב6, 2019 בשעה 10:08) רעות פלוס, לפני חודש 1 (11 ב6, 2019 בשעה 10:03) פתיחת/סגירת תפריט: תקציר תקציר פליקס א' טיילהבר שירת כרופא במלחמת העולם הראשונה וצילם את החורבן וההרס שזרעו הפגזות הגרמנים התקציר הוא הקדמה או סיכום לתוכן, וניתן להשתמש במידע זה בתבנית. פתיחת/סגירת תפריט: שדות מיוחדים שם ערך מפתח wpcf-extra-link-title ערך תמונה מאוסף פליקס טיילהבר בספרייה הלאומית מפתח wpcf-popularity ערך 72 שדה מיוחד חדש: שם ערך חדש שדות מיוחדים משמשים בכדי לשמור מידע נוסף אודות הפוסט, וניתן להשתמש במידע זה בתבנית. פתיחת/סגירת תפריט: דיון פתוח לתגובות פתוח לטראקבאקים ופינגבאקים פתיחת/סגירת תפריט: מזהה לכתובת מזהה לכתובת theilhaber פתיחת/סגירת תפריט: Multilingual Content Setup Do not make 'Posts' translatable Make 'Posts' translatable Make 'Posts' appear as translated Custom taxonomies Translation Priorities Translate Do nothing Translate Do nothing Show system fields Custom fields wpcf-extra-link-title Don't translate Copy Copy once Translate wpcf-popularity Don't translate Copy Copy once Translate Note: Custom taxonomies and custom fields are shared across different post types. פתיחת/סגירת תפריט: תגובות הוספת תגובה עדיין אין תגובות. פתיחת/סגירת תפריט: Facebook Instant Articles Development Mode This post will be available as Instant Article once it is shared on Facebook. This post was transformed into an Instant Article with no warnings [Toggle debug information] תודה שהשתמשת בוורדפרס. גרסה 5.2.2 סגור את פאנל המדיה הוספת מדיה סינון לפי סוגסינון לפי תאריךאפס את כל המסנניםחיפוש מדיה חיפוש בפריטי מדיה... רשימת קבצים מצורפים פרטי הקובץ lowen4.jpg 21 ביולי 2019 102 KB 641 על 439 פיקסלים עריכת תמונה למחוק לצמיתות טקסט אלטרנטיבי לוון תאר את מטרת התמונה (נפתח בטאב חדש). השאר ריק אם התמונה דקורטיבית בלבד.כותרת lowen4 כיתוב תיאור העתק קישור https://blog.nli.org.il/wp-content/uploads/2019/06/lowen4.jpg שדות החובה מסומנים * Media Categories No Media Categories found. Add some. הגדרות תצוגה יישור קישור אל http:// גודל 4 נבחרו עריכת בחירהנקה הוספה לתוכן

לדלג לתוכן הראשימעבר לסרגל הכלים אודות וורדפרס הספרנים 3שדרוג 3 תוספים 2828 תגובות בהמתנה חדש הצג את Posts SEOEnter a focus keyphrase to calculate the SEO score קודים קצרים של Toolset WP Edit WP Rocket עב שלום, נתי גבאי יציאה אפשרויות תצוגה עזרה Edit Post הוסף חדש Media Translation שונה לגמרי עכשיו לפרטים נוספים מקסם הוספת כותרת חיים תחת אש: הרופא שצילם את ההרס שחוללה מלחמת העולם הראשונה קישור ישיר: https://blog.nli.org.il/theilhaber/ ‎עריכה הוספת מדיהFields ו-ViewsContent Layout Editorויזואליעורך טקסט פיסקה רגילה P מספר מילים: 519 הטיוטה נשמרה: 9:15. עדכון אחרון מאת נתי גבאי ב-11 ביוני 2019 בשעה 10:35 פתיחת/סגירת תפריט: Language Language of this post Translation Priority edit terms This is a translation of Translations (hide) אנגלית Media attachments Duplicate uploaded media from original Duplicate featured image from original פתיחת/סגירת תפריט: Template Layout Selected template Layout: Posts pages ערוך פריסה זו Stop using this Template Layout פתיחת/סגירת תפריט: פרסום תצוגה מקדימה (נפתח בטאב חדש) מצב: פורסם עריכה עריכת סטטוס ניראות: ציבורי עריכה עריכת נראות גרסאות: 5 להשוות השוואת גרסאות פרסום: 11 ביונ 2019 @ 10:35 עריכה עריכת תאריך ושעה Readability: דרוש שיפור SEO: לא זמין נקה זיכרון מטמון להעביר לפח פתיחת/סגירת תפריט: קטגוריות כל הקטגוריות הנפוצים ביותר מרגש ישראלי מאמין מפתיע מצחיק To add categories that already exist in other languages go to the category management page +קטגוריה חדשה פתיחת/סגירת תפריט: תגיות תגית חדשה להפריד תגיות בפסיקים לבחור מבין התגיות הנפוצות ביותר פתיחת/סגירת תפריט: WP Rocket Options לעולם אל תשמור עמוד זה במטמון הפעל אפשרויות אלו על פוסט זה: LazyLoad for images LazyLoad for iframes/videos כווץ/מזג HTML כווץ/מזג CSS כווץ/מזג JS CDN Optimize CSS Delivery Defer JS Note: None of these options will be applied if this post has been excluded from cache in the global cache settings. פתיחת/סגירת תפריט: תמונה ראשית Theilhaber-715 לחצו על התמונה כדי לערוך או לעדכן הסר תמונה ראשית פתיחת/סגירת תפריט: Authors Click on an author to change them. Drag to change their order. Click on Remove to remove them. הספרייה הלאומיתהספרייה הלאומית Search for an author פתיחת/סגירת תפריט: Yoast SEO SEO קריאוּת חברתי מתקדם ביטוי מפתח למיקודעזרה בבחירת ביטוי מפתח מושלמים למיקוד(Opens in a new browser tab) תצוגה מקדימה SEO title preview:https://blog.nli.org.il › theilhaber חיים תחת אש: הרופא שצילם את ההרס שחוללה מלחמת העולם הראשונה Url preview: Meta description preview: פליקס א' טיילהבר שירת כרופא במלחמת העולם הראשונה וצילם את החורבן וההרס שזרעו הפגזות הגרמנים Mobile previewDesktop previewEdit snippet ניתוח SEO הזן ביטוי מפתח למיקוד כדי לחשב ציון SEO הוסף ביטוי מפתח רלוונטיים עוגני תוכן פתיחת/סגירת תפריט: Post extras Extra link title תמונה מאוסף פליקס טיילהבר בספרייה הלאומית Extra link url Editor choice Main post Will be shown first at the home page Popularity 72 Hide featured image at post page פתיחת/סגירת תפריט: גרסאות נתי גבאי, לפני חודש 1 (11 ב6, 2019 בשעה 10:35) נתי גבאי, לפני חודש 1 (11 ב6, 2019 בשעה 10:33) [שמירה אוטומטית] רעות פלוס, לפני חודש 1 (11 ב6, 2019 בשעה 10:08) [שמירה אוטומטית] רעות פלוס, לפני חודש 1 (11 ב6, 2019 בשעה 10:08) רעות פלוס, לפני חודש 1 (11 ב6, 2019 בשעה 10:03) פתיחת/סגירת תפריט: תקציר תקציר פליקס א' טיילהבר שירת כרופא במלחמת העולם הראשונה וצילם את החורבן וההרס שזרעו הפגזות הגרמנים התקציר הוא הקדמה או סיכום לתוכן, וניתן להשתמש במידע זה בתבנית. פתיחת/סגירת תפריט: שדות מיוחדים שם ערך מפתח wpcf-extra-link-title ערך תמונה מאוסף פליקס טיילהבר בספרייה הלאומית מפתח wpcf-popularity ערך 72 שדה מיוחד חדש: שם ערך חדש שדות מיוחדים משמשים בכדי לשמור מידע נוסף אודות הפוסט, וניתן להשתמש במידע זה בתבנית. פתיחת/סגירת תפריט: דיון פתוח לתגובות פתוח לטראקבאקים ופינגבאקים פתיחת/סגירת תפריט: מזהה לכתובת מזהה לכתובת theilhaber פתיחת/סגירת תפריט: Multilingual Content Setup Do not make 'Posts' translatable Make 'Posts' translatable Make 'Posts' appear as translated Custom taxonomies Translation Priorities Translate Do nothing Translate Do nothing Show system fields Custom fields wpcf-extra-link-title Don't translate Copy Copy once Translate wpcf-popularity Don't translate Copy Copy once Translate Note: Custom taxonomies and custom fields are shared across different post types. פתיחת/סגירת תפריט: תגובות הוספת תגובה עדיין אין תגובות. פתיחת/סגירת תפריט: Facebook Instant Articles Development Mode This post will be available as Instant Article once it is shared on Facebook. This post was transformed into an Instant Article with no warnings [Toggle debug information] תודה שהשתמשת בוורדפרס. גרסה 5.2.2 סגור את פאנל המדיה הוספת מדיה סינון לפי סוגסינון לפי תאריךאפס את כל המסנניםחיפוש מדיה חיפוש בפריטי מדיה... רשימת קבצים מצורפים פרטי הקובץ lowen4.jpg 21 ביולי 2019 102 KB 641 על 439 פיקסלים עריכת תמונה למחוק לצמיתות טקסט אלטרנטיבי לוון תאר את מטרת התמונה (נפתח בטאב חדש). השאר ריק אם התמונה דקורטיבית בלבד.כותרת lowen4 כיתוב תיאור העתק קישור https://blog.nli.org.il/wp-content/uploads/2019/06/lowen4.jpg שדות החובה מסומנים * Media Categories No Media Categories found. Add some. הגדרות תצוגה יישור קישור אל http:// גודל 4 נבחרו עריכת בחירהנקה הוספה לתוכן
תמונות מהריסות העיר לוון

אלבום התמונות הנבחרות היה ברשות בנו של פליקס טיילהבר, מר עדין טיילהבר-טלבר, שתרם את רכושו של אביו לספרייה הלאומית בשנים 2013–2014, כמה חודשים לפני מותו.

נוסף על כך, חיבר פליקס טיילהבר ספרי לימוד בנושאי רפואה ודמוגרפיה. מחקרו התמקד באוכלוסייה היהודית בגרמניה, והוא אף חזה את הידלדלותה בשל שיעורי ילודה נמוכים, נישואי תערובת והתבוללות. הפתרון שהציע טיילהבר היה ייסודה של מדינה יהודית.

בדומה לרבים אחרים, עלה פליקס לארץ רק בשנת 1935, אחרי שרישיונו הרפואי נשלל ממנו בגרמניה בגלל יהדותו. אחרי שהגיע לארץ ישראל ייסד טיילהבר, עם רופאים נוספים ממוצא גרמני, את קופת החולים 'מכבי', שהיא כיום אחת מקופות החולים הגדולות במדינה, וקידם מוּדעוּת לחשיבותה של פעילות גופנית.